Læs også:

Close
mode fashion tøj

NEWS: Dansk modebranche i topform og rustet til en økonomisk afmatning

Nyheder  | 

Dansk modebranche i topform og rustet til en økonomisk afmatning · 52-årig kvinde stukket med kniv i Aabenraa. Gerningsmand hurtigt anholdt · Ubemærkede besparelser på universiteter vil ramme virksomheders vækst og udvikling · Den ustoppelige krig · Dom i stor narkotikasag – kokain og hash var gemt i møbeltransporter · Dagens billede: Danmark skriver historie

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dansk modebranche i topform og rustet til en økonomisk afmatning

Nye nøgletal for modebranchen viser, at både detailhandel og eksport står stærkt over for en mere usikker fremtid. I detailhandlen er det gennemsnitlige driftsresultat steget med 258 procent pr. ansat, og eksporten er på rekordhøjt niveau.

Den danske modebranche har levet godt på toppen af en højkonjunktur. Det viser nye nøgletal for modebranchen, som revisions- og rådgivningshuset Deloitte offentliggjorde i fredags.

Salget i de fysiske butikker er vendt stærkt tilbage, danskerne fortsætter ufortrødent med onlineshopping, og de væsentligste eksportmarkeder handler i stor stil ind hos de danske modehuse. Derfor fremviser branchen nu stærke regnskaber.

– De danske modevirksomheder kan gå den kommende tid i møde med et solidt afsæt. Branchen har været god til at generere salg og nye muligheder bl.a. i de fysiske butikker, hvor der efter lockdown på ny har været liv og glade dage. Det er et godt udgangspunkt for den nedgangstid, vi forventer forude. For vi kommer ikke uden om, at både verdensøkonomien og forbrugernes vaner kommer til at ændre sig, og samtidig kommer der lovgivning fra EU med omfattende rapporteringskrav til virksomhederne, fortæller Morten Gade Steinmetz, brancheleder for mode- og tekstilindustrien i Deloitte.

Modebranchen ser nu ind i en tid med skærpet konkurrence, uro på de finansielle markeder og tilpasning af omkostninger i lyset af faktorer som høj inflation. Alligevel mener Deloittes brancheleder ikke, at tilbudskrig og gule skilte er det rette modsvar.

– Med den skærpede konkurrence under finanskrisen i 2008 blev forbrugerne vænnet til en høj prisbevidsthed og tilbudsjagt. At man kunne købe den samme mængde varer, men til en overkommelig pris. Men i dag tænker forbrugerne også på den pris, som klimaet og miljøet betaler. Så måske kan den kommende krise være en løftestang til at vænne forbrugerne til at købe færre, men bedre produkter – og hvor der er fokus på varer med lang levetid, fortsætter Morten Gade Steinmetz.

Golden days i detail, grøn omstilling i engros … Dykker man ned i nøgletallene, har navnlig detailhandlen haft en gylden periode med en soliditetsgrad på samme niveau som før pandemien. I detail er det gennemsnitlige driftsresultat er steget med 258 procent pr. ansat. Tre ud af fire detailvirksomheder har nu overskud – noget, der kun var tilfældet for 60 procent af detailvirksomhederne i 2017/18. For virksomheder med over halvtreds ansatte præsenterer hele 94 procent af dem overskud.

I engroshandlen er det også gået godt, og forhandlerne viser rekordregnskaber. Eksporten af dansk mode er på sit højeste niveau i fem år, og driftsresultatet pr. ansat er steget med 67 procent. Eksporten er steget med knap 20 procent til de vigtigste eksportmarkeder som Sverige og Tyskland, men her bør man holde øje med udviklingen de næste måneder, fordi usikkerhederne på de udenlandske markeder slår igennem forskudt. I Tyskland rammer energikrisen hårdt, og det kan hurtigt udvikle sig med tilbageholdenhed i forhold til import og efterspørgsel.

Rådet til engrosvirksomhederne lyder derfor på at følge udviklingen tæt, få styr på omkostningerne og lægge en strategi, der kan håndtere usikkerheder. Og selvom branchen ser ind i en usikker periode, må det ikke overskygge de langsigtede perspektiver, hvor der blandt andet skal vises ansvar og bevidsthed omkring aftrykket på kloden.

Allerede fra regnskabsåret 2024/25 træder CSRD i kraft, hvilket betyder, at man skal kunne levere målbare resultater for bæredygtighedsindsatsen. Og her har netop engrosvirksomhederne en væsentlig rolle.

– Engrosvirksomhederne er blandt dem, som virkelig kan gøre en forskel. De bør derfor overveje, hvordan de kan indtænke både miljømæssig og social bæredygtighed i virksomhedsdriften. Det kan bane en grønnere vej for de øvrige led i værdikæden. Engrosbranchen har skala og styrke til at gå forrest i omstillingen af hele branchen, slutter Morten Gade Steinmetz fra Deloitte.

mode fashion tøj
Dansk modebranche i topform er godt rustet til en økonomisk afmatning …  (Foto: Pexels)

Læs også: BESTSELLER styrker arbejdssikkerheden i Pakistan

52-årig kvinde stukket med kniv i Aabenraa. Gerningsmand hurtigt anholdt

Kvinden er dog uden for livsfare. Anholdelsen foregik uden dramatik. Anklagemyndigheden skal efterfølgende tage stilling til fremstilling i et grundlovsforhør.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtog torsdag klokken 11.14 en anmeldelse om knivstikkeri, hvor en 52 årig kvinde fra lokalområdet var stukket ved Jobcenteret, Kallemosen i Aabenraa. Den 52 årige kvinde er ved bevidsthed og uden for livsfare.

Politiet iværksatte straks en massiv politiindsats og allerede klokken 12.03 blev gerningsmanden til knivstikkeriet anholdt i en bil omkring Løgumkloster. Politiet kan ikke oplyse noget om motivet, men gerningsmanden og den forurettede har en relation til hinanden.

Politiet vil være synligt til stede i Aabenraa og Løgumkloster i forbindelse med den fortsatte efterforskning af hændelsen. Anklagemyndigheden tager efterfølgende stilling til fremstilling i et grundlovsforhør.

politi politibi
52-årig kvinde stukket med kniv i Aabenraa. Gerningsmand hurtigt anholdt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: To anholdt for knivstikkeri

Ubemærkede besparelser på universiteter vil ramme virksomheders vækst og udvikling

Dansk erhvervsliv efterlyser kvalificeret og højtuddannet arbejdskraft til at skabe økonomisk vækst. Men lige nu hersker der stor usikkerhed om fremtiden for de business- og samfundsvidenskabelige uddannelser, som er storleverandører til den private sektor. Sådan skriver rektor Nikolaj Malchow-Møller, CBS, og dekan Thomas Pallesen, Aarhus BSS, i et debatindlæg i Dagbladet Børsen torsdag den 26. januar, 2023.

Midt i den aktuelle politiske debat om at forbedre sundhedssektoren og sikre midler til Forsvaret er der fare for, at politikerne ubemærket skader den private sektor, der skal tjene pengene hjem.

Lige nu svæver de business- og samfundsvidenskabelige uddannelser i uvished om, hvorvidt de på Finanslov 2023 får de midler, som de har behov for, hvis de skal uddanne kvalificerede medarbejdere til fremtidens erhvervsliv.

For Copenhagen Business School (CBS) og Aarhus BSS, Aarhus Universitet, handler det om 100 millioner kroner, som vil mangle i uddannelserne i år, hvis politikerne mod vores forventning ender med ikke at forlænge den såkaldte takst-1-forhøjelse, som blev indført i 2010.

CBS og Aarhus BSS uddanner tilsammen 35.000 studerende. Vores kandidater er blandt de mest eftertragtede på arbejdsmarkedet. De har lav ledighed, de får høj løn, og de er efterspurgte til at håndtere de store udfordringer, samfundet står overfor med grøn omstilling og behov for øget innovation og produktivitet. Det vil derfor være særdeles uklogt at forringe kvaliteten af deres uddannelser, hvilket er konsekvensen, hvis takst-1-forhøjelsen ikke videreføres. Hvis besparelsen gennemføres, vil den mindske antallet af undervisningstimer og begrænse den forskning, som undervisningen bygger på.

Husk business-uddannelserne på Finanslov 2023 … Det er ikke, fordi vi kræver ublu meget. Selv med en fortsat uændret bevilling vil udgifterne til vores uddannelser pr. studerende være betydeligt lavere end til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Derfor appellerer vi til Regeringen og vores nye minister: Husk erhvervslivet, væksten og de business- og samfundsvidenskabelige uddannelser i den kommende finanslov.

Læs debatindlægget i Børsen her.

Fakta om takst-1-forhøjelsen:

Takst-1-forhøjelsen blev indført i 2010, da en gennemgang af konsulenthuset McKinsey året før havde vist, at uddannelserne inden for business, samfundsvidenskab og humaniora var underfinansierede i forhold til øvrige universitetsuddannelser.

Det betød, at uddannelserne havde relativt få timer, store holdstørrelser, begrænset feedback og en større andel af ikke-forskningsaktive undervisere (deltidsvidenskabeligt personale, DVIP).

Takst-1-forhøjelsen udgør 5.000 kroner (2010-priser) pr. studenterårsværk og er siden blev givet for at understøtte et højere timetal og en bedre forskerdækning på de berørte uddannelser.

Den seneste forlængelse af takst-1-forhøjelsen blev aftalt med finansloven for 2020 og udløb i finansåret 2022, og Finanslov 2023 er ikke vedtaget endnu. Den seneste aftale om takst-1-forhøjelsen udløb med finansåret 2022, og Finanslov 2023 er ikke vedtaget endnu. Dermed er der nu en akut usikkerhed vedrørende universiteternes budgetter for 2023 og frem.

cbs uddannelse
Ubemærkede besparelser på universiteter vil ramme virksomheders vækst og udvikling … (Foto: Kasper Kristoffersen)

Læs også: Kvinder og mænd med samme uddannelse får ikke lige løn

Den ustoppelige krig

USA’s præsident, Joe Biden, kan sætte en stopper for konflikten i Ukraine. Sådan llyder det fra den russiske ledelse i Kreml. For det er i høj grad USA, der styrer beslutningerne i den ukrainske regeringsledelse, lyder det videre.

– Nøglen til Kyiv-regimet er stort set i hænderne på Washington, udtaler talsmand for den russiske ledelse i Kreml Dmitry Peskov i en pressebriefing fredag.

Det skriver den arabiske tv-station Al Jazeera.

– Nu ser vi, at den nuværende leder af Det Hvide Hus ikke ønsker at bruge denne nøgle. Tværtimod vælger han den vej, som pumper flere våben ind i Ukraine, tilføjer Dmitry Peskov.

Selvom det er Rusland, der har invaderet Ukraine i strid med internationale regler, har Rusland flere gange beskyldt USA og Vesten for at være dem, der forlænger konflikten ved at støtte Ukraine med våben.

Fredag skærpede Japan også sanktionerne mod Rusland ved at tilføje nye varer til en liste over eksportforbud og ved at indefryse russiske embedsmænds aktiver. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den japanske melding kom, efter at Rusland i torsdags lancerede en lang række angreb, der ifølge Ukraine har kostet mindst 11 civile livet og såret flere andre. De russiske nye angreb kom dagen efter, at flere vestlige lande har givet tilsagn om at ville støtte Ukraine med kampvogne.

fred ukraine peace tegn
Krigen i Ukraine har snart varet et år … (Foto: Pexels)

Læs også: Kreativiteten stiger, når fjenden angriber

Dom i stor narkotikasag – kokain og hash var gemt i møbeltransporter

Leverancer af møbler fra Horsens til Norge blev brugt til at fragte store mængder narkotika over landegrænsen. Politiet har kunnet kortlægge indsmuglingen, og nu er tre mænd dømt i sagen.

En sag om kokain- og hash-smugling fra Danmark til Norge har fredag fundet sin afgørelse med lange fængselsdomme til de tre gerningsmænd.

Det er sket ved Retten i Horsens, hvor National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fået de tre mænd på 39, 44 og 50 år idømt henholdsvis 4, 14 og 2,5 års fængsel.

Retten fandt det bevist, at den 44-årige mand i november og december 2019 stod bag indsmugling af 24 kilo kokain fra Danmark til Norge, ligesom han i en periode fra december 2020 til september 2021 over adskillige gange stod bag indsmuglingen af samlet omkring 1,2 ton hash.

Indsmuglingen skete i lastbiler, der transporterede møbler fra Horsens til Norge. De ulovlige stoffer var gemt i kasser blandt den legale last, men politi fra flere norske politikredse samt NSK var i stand til at overvåge transporterne.

To lastbilchauffører er tidligere dømt i sagskomplekset, ligesom en tredje mand har fået en fængselsstraf for at overdrage hash til en chauffør.

Den 39-årige blev dømt for i flere af tilfældene at have været med til at planlægge indsmuglingen, ligesom han blev dømt for besiddelse af 226 kilo hash, der blev fundet og beslaglagt på hans adresse.

Den 50-årige blev dømt for at have medvirket til planlægning af indsmuglingen til Norge i to tilfælde, ligesom han også blev dømt for besiddelse af 50 gram kokain samt opbevaring af 16 kilo skunk.

Specialanklager hos NSK, Lise Hebsgaard, udtaler:

– Dommen i dag sker på baggrund af en grundig efterforskning i tæt samarbejde mellem dansk og norsk politi. Der er tale om en alvorlig sag, hvor narkotika systematisk er blev smuglet over en landegrænse over en længere periode, og det er derfor tilfredsstillende, at retten har idømt lange fængselsstraffe til gerningsmændene.

kokain narko
Dom i stor narkotikasag – kokain og hash var gemt i møbeltransporter … (Foto: Pexels)

Læs også: Fem mand anholdt efter fund af skunvæksthus

Dagens billede: Danmark skriver historie

håndbold vm verdensmestre
Danmark vinder for tredie gang i træk VM i herrehåndbold, hvilket er første gang et land gør dette … (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·