
Fermentering: Blodappelsin med sumak og chili
At fermentere er nemt og sjovt. Og så giver det unikke smagsoplevelser. Her får du opskriften på blodappelsin med sumak og chili. Opskriften er fra bogen ‘Kunsten at fermentere’ af Ditte Ingemann
Sumak er et krydderi lavet af frugterne fra sumakbusken. Krydderiet smager syrligt og kan købes hos din tyrkiske grønthandler.
Brug de fermenterede blodappelsiner i meget små stykker, og kom dem i en salat, tilsæt dem til gryderetter, blend dem med olie til en dressing, eller brug dem til en aromatisk citrusmayonnaise ved at røre små tern ud i almindelig mayonnaise.

Det skal du bruge
Ingredienser
½ kg økologiske blodappelsiner
18 g havsalt
1 tsk sumak
1 tsk chiliflager
Sådan gør du
Skyl blodappelsinerne grundigt, og skær dem ud i både.
Drys appelsinerne med salt, og gnid det godt ind i dem, og vend dem herefter med sumak og chili. Mas appelsinerne godt sammen i et glas, ½ liter så de begynder at afgive saft.
Fyld alle appelsinerne i og tryk godt, indtil de er helt dækket af deres egen saft. Det er vigtigt, at de er dækket af saft – mangler der lidt væske i glasset, så tilsæt en smule vand eller citronsaft.
Luk glasset, og stil det et køligt og mørkt sted i cirka to måneder.
Åbn glasset de første 5-6 dage, da der kan dannes tryk i glasset.
Efter 1½ måned kan du smage på appelsinerne – skallerne skal være helt bløde.
Lad dem stå længere, hvis de ikke er klar.
Når appelsinerne er bløde og smager dejligt, stilles glasset på køl, hvor de kan holde sig et par måneder.
Sådan ser bogen ud:
Læs også:
Ditte Ingemanns opskrift på laks i fad