Læs også:

Close
smøg ryge rygning cigaret

NEWS: Svindlere idømt 59 års fængsel i historisk cigaretfabrik-sag

Nyheder  | 

Svindlere idømt 59 års fængsel i historisk cigaretfabrik-sag · Det danske biografmarked viser stærk fremgang · Saudi-Arabien sender milliarder til Ukraine · LEGO Masters vindere besøger på søndag LEGOLAND · 25 personer anholdt på en uge for at sikre at de mødte i Fogedretten · Dagens video: Hval-overraskelse

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Svindlere idømt 59 års fængsel i historisk cigaretfabrik-sag

Som led i en omfattende sag om fremstilling af ulovlige cigaretter og særdeles grov svindel med tobaksafgifter har National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) fået idømt 12 mænd store millionbøder, lange fængselsstraffe og udvisning af Danmark.

En historisk stor sag om fremstilling af ulovlige cigaretter er onsdag blevet afgjort ved Retten i Kolding. Her fik National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) 12 mænd idømt samlet 59 års fængsel for unddragelse af tobaksafgifter af særlig grov karakter.

Retten fandt det bevist, at de 12 mænd fra henholdsvis Polen og Ukraine sammen med to andre udenlandske mænd, der allerede er dømt for deres roller i sagen, drev en ulovlig cigaretfabrik fra en landejendom ved Vamdrup nær Kolding, hvor de fremstillede og videredistribuerede flere millioner ulovlige cigaretter.

De 12 mænd blev hver især idømt tillægsbøder på mellem 92 og 135 millioner kroner, og de blev alle udvist af Danmark for bestandig.

Sagen er ført af anklagemyndigheden i NSK, efter det tidligere Særlig Efterforskning Vest i marts 2021 ved en koordineret anholdelsesaktion med assistance fra Europol, Skattestyrelsen, Toldstyrelsen og flere udenlandske politimyndigheder slog til og anholdte 13 udenlandske mænd på landejendommen ved Vamdrup.

Ved anholdelsesaktionen beslaglagde politiet mere end 11 millioner cigaretter, flere tons tobak og en større mængde professionelt produktionsudstyr.

”Et effektivt samarbejde mellem danske og udenlandske myndigheder har spillet en afgørende rolle i afdækningen af de tiltaltes kriminalitet, som efter vores opfattelse var fortsat, hvis ikke det var lykkedes at stoppe dem”, siger senioranklager ved NSK, Jeanni Andreeva.

Kort tid efter aktionen blev yderligere én udenlandsk mand anholdt og varetægtsfængslet i sagen.

I alt 14 mænd har været sigtet og tiltalt i sagen, hvoraf én i juni 2021 blev idømt 4 års fængsel, en tillægsbøde på 71 millioner kroner og udvisning af Danmark efter at have tilstået sin rolle i netværket. I august i år tilstod en anden mand at have været med til at fremstille og sælge de ulovlige cigaretter, hvorefter han blev idømt 3,5 års fængsel, en tillægsbøde på mere end 58 millioner kroner og udvisning af Danmark.

”Produktionen og videredistributionen af de ulovlige cigaretter har været systematisk og særdeles velorganiseret, og det har betydet, at mange millioner kroner er blevet kanaliseret uden om den danske statskasse. Denne svindel med tobaksafgifter er af hidtil uset omfang og karakter, og vi er tilfredse med, at retten har udmålt lange fængselsstraffe, store bøder og udvisning for bestandig,” siger specialanklager ved NSK, Jacob Gents.

smøg ryge rygning cigaret
Svindlere idømt 59 års fængsel i historisk cigaretfabrik-sag … (Foto: Unsplash)

Læs også: Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af e-cigaretter

Det danske biografmarked viser stærk fremgang

Det danske biografmarked er i stærk fremgang og fortsætter væksten i 2023. Biograferne har haft to hårde år, men tager nu revanche. Alene i år forventes biografmarkedet at opnå en vækst på 42 %, og den positive udvikling fortsætter i 2023, hvor biograferne står til endnu en markant fremgang på hele 27 %. Det viser PwC’s analyse af den danske biografbranche.

Efter to udfordrende år med minus- og stort set nulvækst oplever de danske biografer igen fremgang og forventes at nå en omsætning på ca. 990 millioner kroner i 2022. Dermed er branchen næsten tilbage på samme niveau som før COVID-19, hvor omsætning lå på 1 milliard kroner. Biografbranchens markante vækst fortsætter i 2023, hvor omsætningen forventes at nå hele 1,25 milliard kroner, estimerer PwC’s Global Entertainment & Media Outlook 2022–2026.

– Danmark var et af de første lande i Europa til at ophæve alle COVID-19-restriktioner i 2022, og det har været positivt for biograferne, som vækster med over 40 % fra 2021 til 2022. Der forventes i år at blive solgt cirka 10 millioner biografbilletter i Danmark mod 13 millioner i 2019, men selvom der blev solgt flere billetter før COVID-19-krisen, er den samlede omsætning i biografbranchen i år stort set på niveau med 2019, forklarer Leif Ulbæk Jensen, partner i PwC og ekspert i medie- og underholdningsindustrien, og fortsætter:

– På trods af færre solgte billetter indhenter biograferne en stor del af omsætningen fra stigende billetpriser. En gennemsnitlig billetpris er steget med knap 20 % fra 2019 til i år. Derudover er biografernes indtægter fra reklamer på stort set samme niveau som før COVID-19.

I 2022 estimeres det ifølge analysen, at biograferne vil hente 130 mio. kr. fra reklameindtægter, hvilket er en stigning på 30 % fra sidste år og på niveau med 2019, hvor reklameindtægterne udgjorde 131 millioner kroner.

Analysen viser, at det danske biografmarkedet vil fortsætte med stærke vækstrater frem mod 2026. Gennemsnitligt vil branchen vokse 9 % om året fra 2022 til 2026. Samme tendens går igen i Norge og Sverige, som henholdsvis vokser 9 % og 10 % pr. år.

– Biograferne kan se se til nogle gode år med flotte væksttal, og på trods af hård konkurrence fra de forskellige streamingtjenester klarer biograferne det godt, og vi vil stadig gerne have den fulde filmoplevelse sammen med andre . Derudover har færre Hollywood-produktioner været med til at bane vejen for danske film, som sidste år opnåede en markedsandel på over 40 %, afslutter Leif Ulbæk Jensen.

Globalt står biografmarkedet til at vækste 9 % om året, og i 2022 kommer omsætningen til at udgøre 38 mia. dollars, viser PwC’s Global Entertainment & Media Outlook 2022–2026.

Om Global Entertainment & Media Outlook:
PwC’s 23. årlige udgave af Global Entertainment & Media Outlook er en omfattende global analyse af privat- og reklameforbrug. Med direkte sammenlignelige historiske og prognosebaserede data og kommentarer for fem år for 14 specifikke industrisegmenter i 52 lande og områder gør Outlook det lettere at sammenligne og modstille privatforbrug og reklameforbrug på tværs af segmenter, lande og områder.

Metode:
Alle prognoser er baseret på omfattende historiske data indsamlet fra offentligt tilgængelige danske og udenlandske informationskilder, herunder brancheorganisationer og statslige organer. Derudover er der gennemført interviews med relevante organisationer, tilsynsmyndigheder og ledende aktører for at indsamle tendenser og estimater, der ikke er offentligt tilgængelige. Alle prognoser udarbejdes således som led i en samlet, integreret proces, der involverer både kvantitativ og kvalitativ analyse, herunder udvikling i relevante makro-økonomiske forhold. Prognoserne er resultatet af en streng scoping-proces, markedskortlægning, dataindsamling, statistisk modellering og validering.

moviehouse biograf
Folk går atter i biografen … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Filmanmeldelse: ‘Hvor Flodkrebsene synger’

Saudi-Arabien sender milliarder til Ukraine

Det rige Saudi-Arabien har sendt milliarder til Ukraine. En ekspert mener, det er en måde at afbøde kritikken på, idet donationen kommer i kølvandet på en opsigtsvækkende melding fra USA. Lidt over 3 milliarder danske kroner – eller 400 millioner dollars har Saudi-Arabiens kronpris Mohammed bin Salman doneret til det krigshærgede Ukraine. Pengene skal gå til humanitær støtte og der ligger også et tilbud om konfliktmægling i den store donation.

Ifølge Saudi-Arabiens statslige nyhedsbureau SPA talte bin Salman i fredags med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, hvor han tilsyneladende have givet udtryk for, at Saudi-Arabien er klar til at fortsætte støtten, hvis det kan deeskalere krigen mellem Rusland og Ukraine.

– Denne humanitære nødhjælp er et bevis på hans kongelige højhed kronprinsens vilje til at lindre smerten for det ukrainske folk, som de aldrig vil glemme, og som beviser kongerigets (Saudi-Arabien, red.) venskab med Ukraine, sagde Mohammed bin Salman, der altså omtaler sig selv i tredje person, til SPA.

Men spørger man seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helle Malmvig, så kommer donationen med en vis portion ‘timing’, idet det ikke ermange dage siden, at den amerikanske præsident, Joe Biden, meddelte, at tiden var inde til at revurdere forholdet mellem USA og Saudi-Arabien, der bygger på en gensidig aftale om at, USA får olie fra Saudi-Arabien mod militær sikkerhed den anden vej retur.

– Det vil sige, at USA hjælper dem, hvis de bliver angrebet. Men de sender også en masse militært teknologi og våben deres vej, siger Helle Malmvig, udtaler hun til TV2.

Men siden starten af oktober besluttede Saudi-Arabien sammen med en række andre olieproducerende lande at skrue ned for olieproduktionen med to millioner tønder om dagen, hvilket er et problem midt i en global energikrise, hvilket heller ikke vakte begejstring i Det Hvide Hus, og Joe Biden har også udtalt, at det var skuffende.

– I Washington er det jo blevet læst, som om at Saudi-Arabien forbryder sig mod den sikkerhedspagt, som de har med USA, hvilket måske er grunden til Saudi-Arabiens donation og dermed en måde at afbøde kritikken på fra USA og vise, at de ikke holder med Rusland, slutter Helle Malmvig.

ukraine
Saudi-Arabien sender milliarder til Ukraine … (Foto: Pexels)

Læs også: Tre iranere sigtet for spionage

LEGO Masters vindere besøger på søndag LEGOLAND

LEGO Masters vindere besøger Billund – præsenterer vindermodeller i LEGO House og sætter figurer af sig selv ned i Miniland i LEGOLAND. Det sker på søndag, dagen efter den store finale på LEGO® Masters på TV 2 og TV 2 Play, hvor de tre finalepar kommer til Billund, og hvor de skal åbne udstillingen af finalemodellerne i LEGO® House. Desuden skal vinderparret indfri deres præmie og placere en Miniland model af sig selv i LEGOLAND®. Der bliver også mulighed for at møde finalisterne og få autografer i LEGO House og i LEGOLAND.

– Vi glæder os rigtig meget til at få besøg af finalisterne i LEGO House, hvor vi kommer til at udstille de tre LEGO modeller, finalisterne byggede i finalen. Inden vi fremviser modellerne til vores gæster, vil det være muligt at møde finalisterne og få en autograf i LEGO Square, siger Gitte Cort, der er Brand & Communication Manager i LEGO House.

Efter besøget i LEGO House går finalisterne mod LEGOLAND, hvor vinderne af LEGO Masters 2022 skal indfri deres præmie og indsætte en LEGO model af sig selv i Miniland.

– Der er ikke mange, der kan sige, at de er en del af Miniland i LEGOLAND, så det bliver helt sikkert en stor oplevelse for vinderne af LEGO Masters i år. Når modellen er sat ind i Miniland bliver der mulighed for at få autografer i LEGO Shoppen i LEGOLAND, og det glæder vi os rigtig meget til, siger Kasper Tangsig, der er pressechef i LEGOLAND.

lego masters
(Foto: Henrik Ohsten / TV 2 DANMARK)

Læs også: 1.000 LEGO æsker givet til sårbare børn og unge

25 personer anholdt på en uge for at sikre at de mødte i Fogedretten

Anholdelserne har ført til, at Fogedretten i Sønderborg har kunnet behandle cirka 75 fogedsager. I denne tid behandler fogedretterne i Syd- og Sønderjylland mange sager, hvor borgere skal møde op for at få deres udestående afgjort.

Desværre er der personer – primært skyldnere – som udebliver, og som politiet derfor må anholde for at sikre, at de møder op i retten. Syd- og Sønderjyllands Politi, Områdecenter Syd, har således i sidste uge anholdt 25 personer for at sikre, at de mødte op i Fogedretten i Sønderborg. Anholdelserne har ført til, at retten har kunnet behandle cirka 75 fogedsager.

Anholdelserne er primært sket på personens bopæl, men i en række tilfælde har en patrulje også foretaget anholdelsen på personens arbejdsplads. Politiet vil foretage lignende aktioner i fremtiden. Vi opfordrer derfor de berørte borgere til, at de frivilligt møder op i Fogedrettens afdeling i byen, så de kan få deres sager afgjort – og dermed undgå anholdelse.

retten court (Foto: Unsplash)
25 personer anholdt på en uge for at sikre at de mødte i Fogedretten … (Foto: Unplash)

Læs også: 40 personer anholdt i fogedaktion i Haderslev

Dagens hvaloverraskelse:

· Mere fra samme kategori ·