Læs også:

Close
hvor flodkrebsene synger

Filmanmeldelse: ‘Hvor flodkrebsene synger’

Underholdning  | 
Det synes redaktionen: 5

Bogen ‘Hvor flodkrebsene synger’ tog verden med storm. Nu er den filmatiseret. Og du kan godt glæde dig til en film, du skal se. Læs vores anmeldelse her

‘Hvor flodkrebsene synger’ fortæller historien om Kya, en forladt pige, som selv har fundet vej til voksenlivet i de farlige marskområder i North Carolina. Gennem mange år har rygterne om ‘Marskpigen’ hjemsøgt Barkley Cove og isoleret den skarpsindige og stålfaste Kya fra samfundet.

Draget af to unge mænd fra byen begynder Kya at åbne sig for den nye og opsigtsvækkende verden. Men da en af mændene bliver fundet død, bliver Kya straks udråbt, af samfundet, som den hovedmistænkte. Sagen får store
konsekvenser for det lille samfund, og den truer med at afsløre marskens hemmeligheder. Hvad skete der mellem de to mænd og pigen fra det barske marskland?

‘Hvor flodkrebsene synger, er et fængslende mysterium, og filmen er baseret på bestselleren af samme navn.

hvor flodkrebsene synger
Er du klar til en god film … (Foto: PR)

Delia Owens – forfatteren bag bogen

Bogens forfatter hedder Delia Owens, og hendes egen historie er også bemærkelsesværdig. Efter et langt liv som zoolog og vildtlivsforsker bliver Delia som pensionist inspireret til at skrive sin første roman.

– Hele mit liv har ledt mig til denne historie. Jeg voksede op i naturen. Altså langt ude, hvor man virkelig føler, at man ikke er forbundet til civilisationen. Min mor opfordrede mig til at gå ud i skovene og udforske. Hun ville sige, at jeg skulle fortsætte langt væk, helt til der, hvor flodkrebsene synger. Flodkrebs synger jo ikke, men hun mente, at jeg skulle så langt væk og opleve naturen alene, at alt kunne ske, fortæller hun.

hvor flodkrebsene synger
Kya lærer som ganske ung at klare sig selv (Jojo Regina som unge Kya) i filmen (og bogen) ‘Hvor flodkrebsene synger’ … (Foto: PR)

Når Delia Owens beskriver sin egen barndom, vil bogens mange fans kunne genkende Kyas opvækst. Selvom Delia Owens altid havde nydt at skrive historier, var det alligevel videnskaben, der trak i den unge kvinde, der blandt andet studerede dyr i Afrika i over 20 år, og hun er forfatter til adskillige fagbøger.

– Man kan lære meget om den menneskelige natur fra naturen. Vi glemmer ofte, at vi er en del af naturen. Jeg håber, at bogens og filmens publikum vil genvinde følelsen af at være forbundet med naturen.

Bogen toppede The New York Times Fiction Bestsellers i 2019 og The New York Times Fiction Bestsellers i 2020 i 32 ikke-på hinanden følgende uger og var på listen i 135 uger i alt.

hvor flodkrebsene synger
Kya (Daisy Edgar-Jones) og Tate Walker (Taylor John Smith) i Columbia Pictures’ filmen ‘Hvor flodkrebsene synger’ … (Foto: PR)

Reese Witherspoon om filmen

– Jeg læste bogen på en dag, siger Reese Witherspoon, som ikke kun er en Oscarvindende skuespillerinde, men også en succesfuld producer, og fortsætter:

– Jeg kunne ikke slippe den, og jeg blev forelsket i Kya som hovedkarakter. Den her pige, der vokser op på landet og står uden for samfundet. Hun prøver bare at klare den. At overleve. Og den oplevelse hun har med de to mænd i sit liv er både rørende og angstprovokerende. Historien er så ægte, og man kan fornemme, at Delia Owens virkelig kender til stedet og menneskene.

Bogen, som filmen er baseret på, var en kolossal succes. Reese Witherspoon var selv med til at skubbe bogen frem i lyset, da hun valgte den til Reese’s Book Club. Der er blevet solgt over 12 millioner eksemplarer og bogen slog rekorden for flest uger som nummer 1 på New York Times’ hardcover fiction bestsellerliste.

En af bogens mange fans er Taylor Swift, som blev inspireret til at skrive en sang om historiens karakterer. Sangen ‘Carolina’ bliver brugt i filmen.

hvor flodkrebsene synger
Daisy Edgar-Jones spiller fantastisk i filmen …  (Foto: PR)

Filmfakta

Medvirkende: Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith, Harris Dickinson, Michael Hyatt, Sterling Macer, David Strathairn, Jo Jo Regina

Instruktør: Olivia Newman

Manuskript: Lucy Alibar

Producere: Reese Witherspoon, Lauren Neustadter

Premiere: Torsdag den 29. september

Varighed: 125 minutter

Censur: Tilladt for børn fra 11 år

Se traileren her:

Daisy Edgar-Jones

Daisy Jessica Edgar-Jones, der spiller hovedrollen er en britisk skuespiller, der blandt andet er kendt for sin rolle i BBC tv-serien ‘Normal people’, hvor hun spillede karakteren Marianne – og som også var der, hun fik det helt store gennembrud. Hun er født den 24. maj 1998 (24 år), Islington, London, Storbritannien. Hun var 17 år, da hun fik sin første større rolle. Og hun har også medvirket i serierne ‘Cold Feet’ og ‘War of the Worlds’, samt gyserfilmen Fresh.

Hun spiller virkelig godt og indlevende i filmen, og hun er bestemt også med til at gøre den seværdig. Hun er en naturlig skønhed, med masser af karakter og personlighed – både i filmen og i virkeligheden.

Hun elsker i øvrigt bøger og at lave mad – ikke at hun er en mesterkok, men hun elsker at eksperimentere i køkkenet. Desuden har hun sagt i flere interviews, at skulle folk blot vide en ting om hende, så er det, at hun er en rar person.

hvor flodkrebsene synger
Daisy Edgar-Jones gør det mesterligt som Kya. (Foto: PR)
En ekstra bonus
Det er Taylor Swift der står bag orginalsangen. Hun har fået milliarder af musikvideostreams, og hun har 11 succesalbums
i porteføljen. Taylor Swift er en af nutidens største musikstjerner.
Reese fun fact

Reese var i en tidlig alder ambitiøs, og hun blev faktisk suspenderet fra high school i ‘3rd grade’, fordi hun solgte hånddekorerede hatte til de medstuderende.

hvor flodkrebsene synger
Jumping (Sterling Macer Jr.) og Mabel (Michael Hyatt) har den lokale købmandsbutik …. (Foto: PR)

Bog eller film

Jeg har fortalt, at bogen bag filmen var jeg helt tosset med – ligesom Reese og mange andre også har været. Det er en virkelig godt skrevet bog, som med det samme var umulig at lægge fra sig. At sætte bogen op imod filmen, svarer for mig lidt til at sammenligne en pære og banan. For de kan noget forskelligt. Og jeg valgte også at ‘tømme mit hoved’ for hvad jeg havde læst – selvom jeg jo (måske) kendte historien – selvom man aldrig ved, hvor tæt de lægger sig op af hinanden.

Men jeg har altid været fan af Reese – både som skuespiller, person og instruktør. Der er noget naturligt og dejligt ved hende – hendes smil og sind smitter bare af, og det var også det jeg tænkte, da jeg gik ind til filmen. Jeg synes stadig bogen var en større oplevelse – men det er også snyd at sammenligne, når jeg nu havde læst handling, FØR jeg så filmen. Men her i den her ‘bog eller film’-sammenlignings tankegang vil jeg faktisk sige – at de kan noget forskelligt, og det synes jeg er utrolig positivt.  Så skal du læse bogen – og se filmen – eller i omvendt rækkefølge – gør hvad du har lyst til …

hvor flodkrebsene synger film
Den unge Kya spilles af Jojo Regina, og det gør hun også fantastisk … (Foto: PR)

En feel good (med meget mere substans) film

‘Hvor flodkrebsene synger’ er bestemt en feel good film. Og de absurd smukke scener og naturoptagelser er helt unikke. Du bliver nærmest draget ind i landskaberne og selv National Geographic kunne ikke have filmet det smukkere. Aldrig har fugle og insekter virket så tiltagende og spændende på mig …

I betragtning af dybden i historien – og den noget grumme baggrund – vold – alkoholisme, voldtægt – svigt – fattigdom og hvad ved jeg, så er det her en poleret og pæn udgave, der vælger at se ‘glasset er halvt fyldt’ (jeg kan næsten se Reese i den vinkel). Og DET kan der bestemt også være noget dejligt i. Man går ikke derfra tynget af dumme mennesker og masser af ubærlige scener. Man går let derfra – med et lille smil og også et ‘okay’ – men det sidste vil være en spoiler, hvis jeg forklarer det nærmere.

Det er en stærk historie – og du er godt underholdt i de to timer. Og selvom det er en feel good film bliver den aldrig ‘sødsuppe’ eller forudsigelig. Det har den alt for meget substans til. Flodkrebse kan ikke synge – men jeg nynnede, da jeg gik derfra – på Taylors titelsang …

hvor flodkrebsene synger
Kya (Daisy Edgar-Jones) kan tegne som få kan – hvilket også bliver en del af  hendes overlevelse … Hendes lille hus er så fint – nok også liiidt for poleret og fint tænker man på hendes fattige opvækst. Men jeg elskede det lille hus ved floden og hendes stil – og det er jo også en del af feel good elementet.  (Foto: PR)

 

Læs også:

Boginspiration til dig

 

fem på stribe bog bøger

· Mere fra samme kategori ·