
Fem på stribe: Boginspiration til dig
Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til september måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe
Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en dejlig første efterårsmåned med forhåbentlig smukke indian summer-dage …
Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de dejlige septemberdage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

Den psykologiske thriller
Norske Helene Flood fornyer med ‘Elskeren’ den psykologiske genre. Og det at skrive en psykologisk thriller kan være svært – dog ikke for Helene, for den er både velskrevet og på et sprogligt højt niveau, og så er den bare uhyggelig god og spændende.
Rikke arbejder som forsker og er lykkeligt gift med ungdomskæresten, Åsmund. Sammen har de børnene Emma og Lukas og en villalejlighed i Oslos bedste kvarter. Da familien var til fremvisning af huset med i alt fire villalejligheder på Tåsen, syntes alting perfekt: Her kunne drømmelivet begynde. Men harmonien brydes, da overboen, Jørgen, bliver fundet dræbt. Eller var den måske brudt forlængst?
Efterhånden som politi og presse indtager huset, bliver det vanskeligere og vanskeligere for naboerne at holde på hemmelighederne og skjulte ugerninger. Drabet på Jørgen berører dem dem alle, ikke mindst Rikke, og i takt med at efterforskningen skrider frem, konfronteres hun med, hvor lidt hun egentlig ved om dem, som bor lige ved siden af.
Helene Flood fik et internationalt gennembrud med debutromanen ‘Terapeuten’, som fik strålende anmeldelser og blev nomineret til Bokhandlerprisen. Den var jeg også helt vild med. Med ‘Elskeren’ stadfæster Flood sin position som en af Norges ypperste spændingsforfattere og en fornyer af den psykologiske genre. Læs den …
‘Elskeren’, 249,95 kr., saxo.com
Den om kærligheden i to livsaldre
Jens Christian Grøndahl er tilbage med en ny roman om kærligheden i to livsaldre.
Egentlig er livet forbi. Først blev diagnosen stillet, derefter forlod konen ham. Men så står hun der en dag, Anna, hans ungdomskæreste, midt på stien i Fælledparken. Den frihedssøgende Anna, hende han elskede, inden det voksne liv begyndte. Hun er ligeglad med hans diagnose, til gengæld drager hun ham ind i sit eget livs drama; en ny tids fortælling om overgreb og bedrag.
‘Fra i nat sover jeg på taget’ er en roman om at fortælle sin egen historie og samtidig forstå andres. Men også en roman der viser, hvordan man sammen med andre faktisk også kan finde ud af, hvem man selv er …
Ensomhed spiller en rolle i bogen – og om det grundlæggende ensomme ved at være til og om behovet for alligevel – og på trods af – at høre til hos nogen. Men også det at blive ældre og se tilbage på ens liv, og det der var engang.
Jens Christian Grøndahl formår som få at få os alle til at reflektere – tænke godt og grundigt efter – grave et spadestik dybere (i ens liv og fortid) – og han gør det på en ret enkel men virkelig virkningsfuld måde. Han er en mester til dette …
‘Fra i nat sover jeg på taget’, 224,95 kr., saxo.com
Den gribende
Herbjørg Wassmos roman ‘Mit menneske’ er en stilfærdig men gribende historie om to menneskers længsel i det øde Nord-Norge.
Rut er en velkendt kunstner, der kommer fra små kår på en lille ø ud for Nord-Norges kyst. Gorm kommer fra en købmandsfamilie i samme del af landet. Fra hver deres socialklasse har de et forskelligt udsyn på livet. Da de møder hinanden som børn, indprinter de sig i hinandens bevidsthed, men det er først som voksne efter et langt liv med sorg, skuffelse og længsel at de lærer hinanden at kende sådan rigtigt.
I ‘Mit menneske’ undersøger dygtige Herbjørg Wassmo indlevende menneskets vilje til at skabe nye veje i livet, og hvilken pris man også må betale for at bryde ud af sin egen fortælling.
Det er en stærk og tankevækkende (som altid fra hende) bog, hvor tiden lidt står stille, og man glider gennem side efter side – ja man blender på en eller anden måde ind, og tiden står lidt stille – som den også lidt gør i bogen – og dog. For nogle gange kan de stille (mennesker eller bøger) være de mest spændende, og der hvor der reelt ‘sker mest’ – bare ikke på den voldsomme eller actionagtige måde. Men der hvor man selv kommer lidt dybere ned og tænker – tanker – og mærker efter.
I øvrigt smukt omslag …
‘Mit menneske’, 239,95 kr., saxo.com
Den om kærligheden
Henriette Vesterbaks ‘Den du er’ er en stærk fortælling om dyb kærlighed og modet til at konfrontere fortiden.
Sofie havde en næsten magisk aften med den charmerende og storflirtende Jacob. Men illusionen bristede brat, da hun hører han var sammen med Emilie fra deres hold på kunstakademiet. Og endda kun kort efter han havde deklareret sin interesse i Sofie.
Hun lover sig selv, at hun aldrig vil falde for hans forlorne charme igen. Men det er en brav kamp, når han insisterer på at få endnu en chance. Sofie er samtidig ramt af en faglig usikkerhed, mens en vigtig udstilling nærmer sig.
I ‘Den du er’ formår Henriette Vesterbak at forene en følsom og reflekteret historie med elementer af humor og masser medrivende romantik. Den er let læst – den er dejlig, og jeg var godt underholdt. Bogen er første selvstændige bind i serien ‘Kærlighedens kunst’. Glæder mig allerede til mere og flere …
‘Den du er’, 159,95 kr., saxo.com
Den fængende
Det er den type bog, man liiige går i gang med, og så skal man liiige læse to – og så to sider mere. Det er en lidt anderledes bog – meget ungt sprog – frisk og på alle måder fængende. Også selve historien og det, der sker er forfriskende i sin tankegang og opbygning …
Sommersol, glitrende drinks og smukke unge mennesker lyder måske som opskriften på en eventyrlig rejse, men det bliver til en skræmmende og dødsensfarlig færd, hvor ikke alle vender hjem igen.
Lux og hendes kæreste Nico længes efter at komme væk fra deres kedelige tilværelse i Hawaii, så da parret bliver hyret til at sejle to kvinder til en afsidesliggende ø i Stillehavet, tager de chancen og sætter sejl mod nye eventyr. Touger på en øde ø lyder som et spændende oplevelse …
Men de fire er ikke alene på øen, for en anden båd har også lagt til, og et andet ungt par har fået samme ide. På øen får de mulighed for at knytte bånd og lære hinanden bedre at kende (eller gør de) over drinks under stjernehimlen. Trods eksotisk og noget afsidesliggende ø, smukke unge mennesker og lækkert turkisblåt vand varer idyllen dog ikke længe. For snart begynder dybt begravede hemmeligheder at dukke op til overfladen, og den ellers eventyrlige tur bliver til en skræmmende og farlig færd alt for langt væk fra civilisationen.
Uhyggen breder sig – og de seks mennesker på den øde (eller er den) ø får snart andet at både snakke om og tage sig til end bare slappe af, hygge og sole sig …
Ikke alle kommer levende derfra – så meget vil jeg gerne spoile.
‘Hævnens Paradis’, 249,95 kr., saxo.com
Læs også:
Lav lækre espresso-biscotti selv