Læs også:

Close
spionage, spy, iranere. (Foto: Unsplash)

NEWS: Tre iranere sigtet for spionage: Leverede oplysninger til saudiarabisk efterretningstjeneste 

Nyheder  | 

Tre iranere sigtet for spionage: Leverede oplysninger til saudiarabisk efterretningstjeneste · IKEA er kåret som årets Plantevækst Virksomhed 2020 · Demokraterne bliver hånet efter massivt valgkoks · Danmark har fået en ny dialekt · Pris for det højeste snit ved den lægevidenskabelige embedseksamen på SDU · Dagens billede: Et teleskop har taget det mest detaljerede billede af solen nogensinde

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tre iranere sigtet for spionage: Leverede oplysninger til saudiarabisk efterretningstjeneste 

I mandags, den 3. februar 2020, blev tre iranere fra organisationen ASMLA sigtet for at spionere på dansk grund. De tre iranere er sigtet for at have spioneret i Danmark på vegne af Saudi-Arabien i en periode fra 2012 til 2018. Anklagen lyder på, at de sigtede personer skulle have indsamlet oplysninger om både enkeltpersoner og virksomheder i Danmark og udlandet.

De tre iranere blev i går fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Roskilde. Sagen foregår ved lukkede døre af hensyn til politiets efterforskning.

Spionagesagen er en ud af flere, der indenfor kort tid har været i PETs søgelys.

– For anden gang på halvandet år har vi set eksempler på, at fremmede lande tager deres stridigheder med her til landet og driver spionage. Det kan og vil vi ikke acceptere, understreger chef for PET, Finn Borch Andersen.

spionage, spy, iranere. (Foto: Unsplash)
De tre iranere har samlet oplysninger om enkeltpersoner og virksomheder i både Danmark og udlandet. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden

IKEA er kåret som årets Plantevækst Virksomhed 2020

Bæredygtighed har længe været på agendaen hos IKEA, og i det seneste år er flere plantebaserede retter blevet introduceret i de fem danske varehuse. IKEA følger med danskers stigende interesse inden for bæredygtighed, og har blandt andet introduceret grønne alternativer som veggiedogs, grøntsagsboller og plantebaseret softice.

De mange grønne tiltag bliver IKEA nu belønnet for og er blevet kåret som årets Plantevækst Virksomhed 2020. Bag prisen står virksomheden PlanteVækst, der uddeler plantepriser som en hyldest og fejring af de virksomheder, der udforsker den plantebaserede udvikling.

–  Vi arbejder konstant på at forbedre IKEA som virksomhed og inspirere vores kunder til at leve mere bæredygtigt, og det gælder selvfølgelig også IKEA Food. Det er nogle enormt dygtige konkurrenter, vi har været oppe mod, og det glæder os at, at flere arbejder for en mere grøn og plantebaseret fremtid for danskerne, forklarer Kim Nielsen, kantineansvarlig for IKEA Food.

IKEA, Plantevækst Virksomhed 2020. (Foto: Unsplash)
I april 2019 lancerede IKEA en plantebaseret softice i IKEAs restauranter. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: IKEA satser på online

Demokraterne bliver hånet efter massivt valgkoks 

Demokraterne har taget hul på primærvalgene, som skal afgøre, hvem der skal udfordre Donald Trump til præsidentvalget i november i år. 

Primærvalget kunne ikke havde været startet dårligere for demokraterne. Det første primærvalg i Iowa blev ramt af massive tekniske problemer, hvilket gjorde, at valgresultaterne blev ved med at trække ud. Til sidst måtte demokraterne opgive at få et resultat ud på valgdagen, og det var først mange timer efter, at resultaterne blev offentliggjort.

Lige nu er der cirka optalt 71 procent af valgresultatet. Indtil videre er det Pete Buttigieg der fører med 26,8 procent stemmerne, Bernie Sanders med 25,2 procent, og Elizabeth Warren har foreløbigt fået 18,4 procent.

Der mangler stadig at blive offentliggjort 29 procent af valgresultatet.

Resultaterne fra Iowa er med til at skabe momentum for vinderen i resten af valgkampen, og anses derfor som et afgørende startskud for de håbefulde kandidater.

Donald Trumps kampagneleder Brad Parscale var hurtigt til at omtale situation som “den mest sjuskede fiasko i historien”, og på Donald Trumps Twitter-profil gik det heller ikke stille for sig med de spydige kommentarer. 

Læs også: NEWS: Donald Trumps interesse i Grønland bekræftes

Danmark har fået en ny dialekt

Sproget i Aarhus Vest har udviklet sig i sådan en retning, at det nu kan betegnes som en ny dialekt, mener sprogforsker og ph.d. ved Aarhus Universitet, Ditte Zachariassen. Dialekten omtaler hun som en såkaldt ‘bydialekt’.

Aarhus Vest omfatter blandt andet Gellerupparken, der er kendetegnet ved, at en stor andel af beboerne har indvandrerbaggrund. Dog afviser Ditte Zachariassen, at der blot er tale om en etnolekt og forklarer, at dialekten ikke afhænger af hverken køn eller etnicitet. Til gengæld viste forskningen, at bydialekten afhang af, hvilket sted i Aarhus man var vokset op.

Ditte Zacharisaaens forskning behandler ikke, hvorvidt det er glædeligt eller beklageligt, at Danmark har fået en ny dialekt, skriver TV2 Nyheder.

Pige, bog, reading, læser, Danmark har fået en ny dialekt. (Foto: Unsplash)
Ditte Zachariassen har lavet en grammatisk analyse ud fra optagelser af talesproget. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Facebook dropper forsøg efter robotter opfinder eget sprog

Pris for det højeste snit ved den lægevidenskabelige embedseksamen på SDU

I fredags overrakte direktør og læge Niels Riewerts Eriksen kandidateksamensprisen på 20.000 kroner fra Nordic Medicare til kandidaten med det højeste karaktergennemsnit på Syddansk Universitet.

For første gang nogensinde var der to kandidater med det præcis samme høje snit. Derfor blev kandidateksamensprisen både overrakt til Lise Sonsby og Mona El-Faramawi, der begge havde et gennemsnit på 10,4.

kandidateksamensprisen 2020, Syddansk Universitet. (Foto: PR)
Med prisen fulgte en pengepræmie på 20.000 kroner fra Nordic Medicare. (Foto: PR)

Dagens billede: Et teleskop har taget det mest detaljerede billede af solen nogensinde

 

· Mere fra samme kategori ·