Læs også:

Close
e-cigarette, cigarette

NEWS: Sundhedsstyrelsen fraråder e-cigaretter

Nyheder  | 

Sundhedsstyrelsen fraråder e-cigaretter · Nu kan Nettos dagligvarer købes på ny digital platform · Danskere kan have millionkunst derhjemme uden at vide det · I dag mærker Danmark resterne af orkanen Dorian · Alt for mange turister ødelægger vores hovedstad · Dagens billede: 9-årig bliver den første dobbelt benamputeret catwalk model

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Sundhedsstyrelsen fraråder e-cigaretter

Sundhedsstyrelsen fraråder nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter og skærper nu synet på de e-cigaretter, der har været på markedet i omkring ti år.

– Ingen bør ryge e-cigaretter. Derfor fraråder vi nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter. Det er den samlede mængde viden om skadevirkningerne, der er årsagen, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø og fortsætter:

– Vi kender slet ikke langtidseffekterne af dagligt brug af e-cigaretter endnu, men der er ingen tvivl om, at e-cigaretter er sundhedsskadelige. Fremtiden vil så vise, hvor skadelige de er, men det er også derfor, vi er bekymrede, siger Niels Sandø.

Tobaksproducenterne er enige i, at hverken børn, unge, gravide eller ammende bør benytte e-cigaretter. Men industrien påpeger, at det er “ærgerligt”, at styrelsen fraråder brugen også over for rygere, “fordi produkterne er et potentielt mindre skadeligt alternativ til en cigaret”, skriver Ritzau.

e-cigarette, cigarette
Nu fraråder Sundhedsstyrelsen brugen af e-cigaretter, da langtidsvirkningerne ikke kendes. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Flere butikker skjulte tobakken: 20 millioner færre solgte cigaretter

Nu kan Nettos dagligvarer købes på ny digital platform

Danmarks største dagligvarekæde Netto åbner for onlineshopping af dagligvarer med den nye digitale platform Fillop. Der tilbydes nu en skræddersyet digital dagligvareløsning, der kombinerer fast levering af basisvarer til døren med salg af ferskvarer i butikken. Dermed udvider Netto med et onlineunivers som supplement til sine over 500 fysiske butikker.

Nettos nye onlineplatform Fillop giver forbrugerne automatisk opfyldning af basisvarer som fx toiletpapir, ris og tandpasta. Alt leveret direkte til hoveddøren, mens ferskvarer fortsat købes i den lokale Netto-butik.

Varerne i Fillop er prissat til Netto-priser og leveres til døren af PostNord. Uanset om man er hjemme eller ej. Netto forventer 50.000 forbrugere på platformen inden for de kommende 12 måneder. I første omgang lanceres Fillop i en beta-version, som udvalgte danskere vil få adgang til. Beta-versionen gik live i går, og Netto åbner op for ansøgninger om at blive beta-tester på fillop.dk fra i dag. Netto forventer, at Fillop går live nationalt primo 2020, skriver Salling Group.

netto, dagligvarer, app, fillop
Nu kan Nettos dagligvarer købes på abonnement på ny digital platform. (Foto: Salling Group)

Læs også: NEWS: Vi køber økologisk for milliarder

Danskere kan have millionkunst derhjemme uden at vide det

Der kan hænge en mindre formue på væggen i flere danske hjem uden ejerens vidende. Auktionshuset Bruun Rasmussen vurderer, at 15-20 malerier af den kinesiskfødte kunstner Xie ‘Lalan’ Jinglan, der blev solgt på Galerie Moderne i Silkeborg i 1971, med stor sandsynlighed er på danske hænder. Nu efterlyser auktionshuset de mulige ejere.

Tilbage i 1971 havde de færreste hørt om den kvindelige kunstner, og derfor ved ingen præcis, hvor mange værker hun udstillede, og hvem der købte dem, fortæller lederen af Bruun Rasmussens afdeling for moderne kunst, Niels Raben.

Auktionshuset fik først øjnene op for kunstneren tidligere på året i forbindelse med en vurdering af en række sager fra en person, der viste sig at eje et Xie ‘Lalan’ Jinglan-maleri. Maleriet dukkede op fra gemmerne på loftet. Efter at have undersøgt kunstneren anslog auktionshuset, at maleriet kunne indbringe omkring én million kroner. Buddet endte dog med at nå op på halvanden, før hammeren faldt.

Fundet af de to malerier fik mandag auktionshuset til at efterlyse flere, og et døgn efter har yderligere to meldt sig. Det giver også håb for, at der kan hænge flere af den kinesiske kunstners billeder rundt omkring i danske hjem.

– Vi håber, der kommer flere henvendelser, men de kommer ikke til at stå i kø. Alene det, at vi fik én henvendelse efter første salg, har været stort, siger lederen af moderne kunst. Det skriver TV2.

https://www.instagram.com/p/B2PhgfhDKWo/

Læs også: NEWS: Prutter ødelægger malerier på Statens Museum for Kunst

I dag mærker Danmark resterne af orkanen Dorian

Orkanen Dorian har trukket et spor af død og ødelæggelse efter sig på sin vej hen over Caribien og USA, og i dag kommer resterne af Dorian til Danmark. Der er dog ingen grund til at sømme træplader hen over vinduerne. Uvejret har raset ud og passerer Danmark som en almindelig koldfront.

– Det vil føles som meget almindeligt efterårsvejr, men da vi ikke har haft så meget af det endnu, vil det nok få mange til at tænke, ‘nu er det efterår’, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Dorian er kommet op i Vestenvindsbæltet, og den er skiftet fra at være et tropisk til et almindeligt vejrsystem. I forbindelse med fronten fra eks-Dorian vil der komme vindstød på op til 20 meter i sekundet svarende til 72 kilometer i timen fra sydvest. Det er der, hvor der begynder at komme skumsprøjt på havet.

Da Dorian slog allerhårdest ved Abaco og Grand Bahama var det med vindstød på op til 100 meter i sekundet svarende til 360 kilometer i timen. Altså en fem gange så høj vindhastighed som i Danmark i idag. Men da energien i vind vokser eksponentielt med hastigheden, blev de ramt 25 gange så hårdt af Dorian på Bahamas, som vi bliver, skriver TV2.

orkan, hurricane, dorian, uvejr
Resterne af orkanen Dorian der har kostet flere menneskeliv og store ødelæggelser kommer nu til Danmark. (Foto: Pexels)

Læs også: Kender I det? Det savner vi ved regnvejr

Alt for mange turister ødelægger vores hovedstad

Overturisme er ved at ødelægge den danske hovedstad ifølge det verdenskendte rejsebogsforlag, som i 2018 placerede København som nummer et over de 10 byer, man skulle besøge i 2019. I 2018 var København nummer et på rejsebogsforlaget Lonely Planets top 10 over de byer, som storbyrejsende skulle besøge i 2019 foran byer som kinesiske Shenzhen og Novi Sad i Serbien. I eftersommeren har tonen ændret sig, og Lonely Planet advarer nu om at besøge den danske hovedstad på grund af overturisme. I stedet skal man vælge mindre overrendte byer.

Læs også: NEWS: København ligger på førstepladsen hos verdenskendt rejseguide

Dagens billede: 9-årig bliver den første dobbelt benamputeret catwalk model

https://www.instagram.com/p/B2PRdbGAh3Y/

· Mere fra samme kategori ·