Læs også:

Close
Madspild, bekæmp spild af mad, grøntsager, peberfrugt. (Foto: Unsplash)

NEWS: Nu åbner nemlig.com nyt varehus i Aarhus

Nyheder  | 

Nu åbner nemlig.com nyt varehus i Aarhus · 34-årig mand idømt forvaring for vold og voldtægt · 3F: Mindstelønsdirektiv skal for EU-domstolen · Laveste ledighed blandt nyuddannede faglærte i 14 år · Nærpolitiet til stede på Frederikssundsvej efter skuddrab · Dagens billede: En fin hyldest

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu åbner nemlig.com nyt varehus i Aarhus

Efter knap to års intensivt arbejde er nemlig.com nu endelig klar til at åbne sit nye, energieffektive varehus i Aarhus på 32.000 m2. Dermed råder nemlig.com nu over de to største varehuse i Danmark dedikeret til at sælge dagligvarer online. Et i øst og et i vest.

En af de mærkbare fordele for kunderne er, at tiden fra bestilling til levering bliver markant nedbragt, og i de kommende uger vil leveringsområdet i Jylland gradvist blive udvidet. Udviklingen glæder stifter og administrerende direktør i nemlig.com, Stefan Plenge:

– Vi er sikre på, at hovedparten af danskerne vil købe deres dagligvarer online i fremtiden og derfor er denne udvidelse i Vestdanmark et helt naturligt skridt. Vi glæder os meget til at tilbyde bedre service med flere leveringstider og mulighed for bestilling og levering samme dag flere steder, siger Stefan Plenge.

Med åbningen af varehuset ser nemlig.com frem til at skabe op mod 1.000 nye arbejdspladser i Aarhus de kommende år. Derfor har online supermarkedet indgået overenskomst med fagforeningen HK, så de nye medarbejdere i varehuset sikres gode løn- og arbejdsvilkår.

Varehuset udmærker sig også ved flere bæredygtige løsninger, der har været et gennemgående tema under opførelsen. Varehuset bruger eksempelvis overskudsvarmen fra kølerummene til at opvarme kontorerne, ligesom der er forberedt el-ladestandere ved alle parkeringspladser. Ligeledes kommer al strøm til varehuset fra Nordeuropas største solcellepark i Holstebro, som er etableret af Heartland-koncernen.

Varehuset ejes af Heartland-koncernen, der også er storinvestor i nemlig.com.

Åbningsfesten foregår torsdag den 15. september – og programmet er som følger:

Kl. 13.00 – 13.30 Ankomst og registrering
Kl. 13.00 – 15.00 Frokost fra Aarhus Streetfood madvogne og rundvisning i varehuset
Kl. 15.15 – 15.30 Indlæg ved CEO og stifter af nemlig.com, Stefan Plenge
Kl. 15.30 – 15.45 Rød snor klippes og varehuset erklæret for åbent

nemlig.com
I denne uge åbner nemlig.com stort varehus i Aarhus … (Foto: AK83)

Læs også: Nemlig.com vil sætte turbo på salget af økologi

34-årig mand idømt forvaring for vold og voldtægt

Manden udsatte sidste år fire kvinder for en række grove overgreb. Den 34-årige mand er ved Retten i Lyngby blevet idømt forvaring i en sag, hvor han var tiltalt for blandt andet at have fremsat trusler og udøvet voldtægt, vold og frihedsberøvelse af i alt fire kvinder.

Overgrebene er dels foregået i Kgs. Lyngby, dels i området omkring Christiania i juni og juli måned sidste år.

Nordsjællands Politi opfordrede i forbindelse med efterforskningen af sagen til, at man kontaktede politiet, hvis man var blevet udsat for seksuelle overgreb af manden. Retten fandt manden skyldig i stort set alle tiltalepunkter og han blev idømt forvaring.

– Det er tilfredsstillende, at retten var enig med anklagemyndighedens bevisvurdering i sagen og fandt tiltalte skyldig i flere grove overgreb. Ved at idømme den tiltalte forvaring har retten i dag sendt et stærkt signal om, at så grove forbrydelser skal straffes hårdt. Forvaring er, i lighed med fængsel på livstid, den eneste sanktion i Danmark uden tidsbegrænsning, siger anklager Sophie Gade fra Anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi.

Den 34-årige ankede dommen på stedet. Der er nedlagt navneforbud i sagen, gældende for både den dømte og de forurettede. Der gives derfor ikke yderligere oplysninger om sagens parter.

dom dømt retten
34-årig mand idømt forvaring for vold og voldtægt … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand varetægtsfængslet for voldtægt i Lemvig

3F: Mindstelønsdirektiv skal for EU-domstolen

3F’s formand opfordrer kraftigt til, at Danmark sender EU-direktivet om mindsteløn til EU-domstolen for at teste lovligheden og trække en tydelig streg i sandet i forhold til EU-indblanding i national løndannelse og dermed vores gode danske arbejdsmarkedsmodel.

– EU har slet ikke kompetence til at lovgive om national løndannelse og organisering. Det står sort på hvidt i traktaten, at det er medlemslandenes ansvar. Derfor er vores klare opfordring at Danmark anlægger et annullationssøgsmål ved EU-domstolen, for at få testet lovligheden, forklarer Henning Overgaard.

3F’s formand anerkender, at der undervejs i den politiske forhandlingsproces og behandling af direktivet er fjernet nogle af de – set med danske øjne – værste bestemmelser, og at EU-kommissionen har forsøgt at indhegne de kollektive arbejdsmarkedsmodeller, som den danske og den svenske.

– Men på trods af dette, er der INGEN garanti for, at vores måde at forhandle løn- og arbejdsvilkår på og danske lønmodtagere ikke vil blive påvirket af direktivet på sigt. Og hvis man her bøjer nakken og accepterer EU-indblanding i nationale arbejdsmarkedsforhold, på trods af den manglende kompetence og klare traktat-tekst, så er det en farlig glidebane for, hvad EU skal lovgive om i fremtiden, siger Henning Overgaard.

3F’s formand håber, at den danske enighed og brede modstand imod mindsteløns-direktivet de sidste godt tre år – fra arbejdsgiverne og fagbevægelsen, regeringen og Folketinget og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet – nu også omsættes til enighed om at indbringe direktivet for EU-domstolen.

– Det er nødvendigt at Danmark trækker en tydelig streg i sandet overfor EU i forbindelse med mindstelønsdirektivet. En streg, der tydeliggør traktat-teksten om, at nationale lønforhold og organisering af arbejdsmarkedet er de enkelte medlemslandes ansvar – ikke EU’s, fortsætter han.

Det er på ingen måde sikkert, hvorvidt Danmark får helt eller delvist – eller slet ikke får – medhold i et annullationssøgsmål. Men det vil som minimum få domstolen til at forholde sig kritisk til lovligheden af det vidtgående direktiv, som er det første, hvor EU lovgiver direkte om løn.

– Et annullationssøgsmål vil tvinge EU-domstolen til at tage stilling til lovligheden af direktivets indhold i forhold til traktaten. Dermed vil vi som minimum få anlagt nogle klare præmisser for en eventuel fortsat anvendelse af direktivet. 3F’s grænse er enkel. Alle former for tiltag, der på nogen måde kan true den danske arbejdsmarkedsmodel, siger vi nej til. Det gjorde vi i går, det gør vi i dag, og det vil vi også gøre i morgen. Også hvis de kommer fra EU, afslutter han.

tømrer
3F: Mindstelønsdirektiv skal for EU-domstole … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinder får ikke samme løn som deres mandlige kollegaer

Laveste ledighed blandt nyuddannede faglærte i 14 år

Kun 3,9 procent af de nyuddannede faglærte var ledige et halvt år efter endt uddannelse i 2021, hvilket er det laveste niveau siden 2008, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Akademikerne halter fortsat efter.

De seneste års økonomiske opsving har for alvor bidraget positivt til beskæftigelsen, og det smitter nu af på de nyuddannede, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd.

Særligt hos gruppen af faglærte ses den positive fremgang, hvor andelen af nyuddannede, der var ledige et halvt år efter endt uddannelse er faldet fra 8,7 procent i 2020 til 3,9 procent i 2021. Det er det laveste niveau siden 2008.

– Det går godt for beskæftigelsen i Danmark, og der er rift om de faglærte. Det smitter af på tallene. Ikke siden før finanskrisen har andelen af ledige nyuddannede faglærte været så lav som i 2021, siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Vi ser ind i et fremtidigt arbejdsmarked, hvor manglen på faglært arbejdskraft er stor. Den efterspørgsel bliver endnu større, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Den rekordlave dimittendledighed blandt nyuddannede faglærte tydeliggør den udvikling, siger Mie Dalskov Pihl.

Akademierne halter fortsat efter … Den samlede gruppe af nyuddannede, der er ledige et halvt år efter endt uddannelse er faldet fra 15,3 procent i 2020 til 8,5 procent i 2021. Ikke siden før finanskrisen har ledighedskøen blandt nyuddannede ligget så lavt.

Ser man på forskellen mellem hoveduddannelsesgrupperne, så er det fortsat blandt de nyuddannede akademikere, at man finder den største dimittendledighed.

13 procent af de nyuddannede akademikere fra 2021 var ledige 26-29 uger efter endt uddannelse. Blandt nyuddannede med korte videregående uddannelser var det cirka 10 procent, mens det blandt de nyuddannede med en professionsbachelor var 8,5 procent, der var ledige et halvt år efter endt uddannelse.

– Selvom vi ser færre nyuddannede, der er ledige på tværs af alle uddannelsesgrupper, er der stadig stor forskel på ledigheden hos den faglærte og akademikeren, siger Mie Dalskov Pihl.

– Også inden for de enkelte fagområder er der fortsat markante forskelle. Hver femte nyuddannede akademiker inden for humaniora og kunst var ledig et halvt år efter endt uddannelse, mens det gjaldt hver trettende inden for økonomi og jura, slutter Mie Dalskov Phil.

Analysens hovedkonklusioner:

* 8,5 procent af de nyuddannede fra 2021 var ledige et halvt år efter endt uddannelse. Til sammenligning gjaldt det for 15,3 procent af de nyuddannede fra årgangen før. Det er første gang siden før finanskrisen at andelen af ledige blandt nyuddannede har ligget så lavt som den gør nu.

* Både blandt nyuddannede faglærte og personer med en videregående uddannelse begynder færre nu karrieren i ledighed.

* Der er dog stadig markante forskelle på de forskellige uddannelsesgrupper. 13 procent af de nyuddannede akademikere fra 2021 var ledige et halvt år efter endt uddannelse. Til sammenligning gjaldt det kun for 3,9 procent af de nyuddannede faglærte.

* Selvom vi ser færre nyuddannede, der er ledige på tværs af alle fagområder, så er der markante forskelle. Hver femte nyuddannet akademiker fra 2021 inden for humaniora og kunst var ledig et halvt år efter endt uddannelse. Inden for økonomi og jura gjaldt det hver trettende.

Læs hele analysen her.

pige computer arbejde
Ledigheden blandt de nyuddannede faglærte er lav … (Foto: Unsplash)

Læs også: Coronakrisen sendte ledigheden blandt nyuddannede i vejret

Nærpolitiet til stede på Frederikssundsvej efter skuddrab

En 24-årig mand blev mandag aften dræbt af skud i en butik på Frederikssundsvej. Der er en omfattende efterforskning af sagen i gang, og nærpolitiet har tirsdag været til stede i området med den mobile politistation.

Mandag aften gik en mand ind i en butik på Frederikssundsvej i København NV og skød en 24-årig mand, der befandt sig i butikken. Københavns Politi modtog anmeldelsen klokken 20.47. Den 24-årige blev ramt af flere skud og afgik senere ved døden. Den dræbte mand har umiddelbart ikke relation til rocker- og bandemiljøet.

Gerningsmanden er en ung mand, der er spinkel af bygning og var iført sort beklædning. Han var maskeret og havde en hætte trukket op over hovedet.  Københavns Politi ønsker at tale med alle, der har set noget i forbindelse med skyderiet – eller på anden vis ligger inde med relevant viden. Kontakt 1-1-4.

– Vi har natten igennem haft en omfattende efterforskning, men vil stadig gerne høre fra alle, der har set noget i forbindelse med skyderiet, siger vicepolitiinspektør Knud Hvass fra Københavns Politi.

Nærpolitiet var tirsdag til stede med den mobile politistation nær gerningsstedet, hvor vidner også kunne komme og fortælle, hvad de har set, eller man kunne komme og tage en snak med poltiiet, hvis man for eksempel oplever en utryghed i forbindelse med skyderiet. Den var til stede fra morgenstunden af tirsdag.

skyder våben
Ung mand dræbt på Frederikssundsvej mandag aften … (Foto: Unsplash)

Læs også: Skuddrab i Kolding

Dagens billede: En fin hyldest

· Mere fra samme kategori ·