Læs også:

Close
piller medicin

NEWS: Klinisk forskning i Danmark i stor fremgang

Nyheder  | 

Klinisk forskning i Danmark i stor fremgang · UNICEF lancerer podcast med Maria Jencel om ligestilling · Caroline Küntzel vinder guld ved EM i SUP i Hvide Sande · Slut med sprut: Indsats skal forebygge spirituskørsel · Mand varetægtsfængslet for voldtægt i Lemvig i juli · Dagens video: Nye sko til pingvinen · Fredagsfjol: Kendt på besøg hos kendt 🎤

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Klinisk forskning i Danmark i stor fremgang

Efter en periode med stagnation er der nu atter kommet gang i den kliniske forskning i Danmark. Det viser en ny analyse fra Lægemiddelindustriforeningen og Dansk Biotek. Antallet af kliniske forsøg er steget med 23 procent det seneste år.

Antallet af kliniske forsøg i Danmark er steget markant det seneste år. Fra 2020 til 2021 er antallet af kliniske forsøg blandt medlemmer af Lægemiddelindustriforeningen, Lif, og Dansk Biotek steget med 23 procent, viser en ny undersøgelse.

Undersøgelsen opgør i alt 376 igangværende kliniske forsøg i 2021.

I forhold til 2020 er der tale om en markant stigning på 71 forsøg – eller 23 procent. I Lif tilskriver koncernchef Ida Sofie Jensen især politisk fokus på klinisk forskning, i blandt andet aftalen om en life science strategi i Danmark, æren for den store fremgang.

Strategien fastholder blandt andet udvikling af Trial Nation, der er et offentlig-privat samarbejde baseret på en politisk ambition om og vilje til at samle alle tråde, der kan styrke de kliniske forskningsmiljøer i Danmark.

– Sideløbende er der også udviklet en stadig stærkere og positiv dialog med myndighederne og regionerne. Det var ekstra vigtigt under COVID-19, og nu har også de globale firmaer fået øjnene op for, at vi i Danmark ikke alene har stærke faglige miljøer i et effektivt, velfungerende og ikke mindst samarbejdsorienteret sundhedsvæsen. Vi har også en befolkning, der er åben for at deltage i forskning, og myndigheder, der ser det som et succeskriterie at bidrage til den positive udvikling, forklarer Ida Sofie Jensen.

Blandt de igangværende kliniske forsøg er 122 helt nye forsøg, som blev igangsat i 2021. Også her er det en fremgang på næsten 30 procent i forhold til nye forsøg i 2020.

Selv om antallet af forsøg er gået markant frem, så er der stadig færre deltagere i forsøgene. En af forklaringerne er, at antallet af fase 1-forsøg, hvor der generelt er få deltagere, er gået frem; en anden er, at nye lægemidler er så specialiserede, at de testes på stadigt mindre grupper af patienter.

Gennembrud inden for udvikling af personlig medicin og lægemidler til små og sjældne sygdomme bidrager også hertil.

piller medicin
Klinisk forskning i Danmark i stor fremgang … (Foto: Pexels)

Læs også: Ny genteknologi kan afsløre, hvor godt medicin virker

UNICEF lancerer podcast med Maria Jencel om ligestilling

I går torsdag udkom podcasten ‘De Usynlige Kvinders Klub’ af Maria Jencel. Sammen med gæster som Astrid Haug, Oh Land og Emma Holten dykker den populære radiovært i seks afsnit ned i, hvordan verden er indrettet til mænd.

Håndkøbsmedicin er doseret efter størrelsen på en gennemsnitlig mand, ligesom mobiltelefoner er designet til store mandehænder, og stemmestyrede tjenester ikke hører efter, hvis du er kvinde.

Sådan lyder et par af eksemplerne på, hvordan kvinder er blevet gjort usynlige i indretningen af vores samfund. Alle stammer de fra bestselleren Usynlige Kvinder af den britiske forfatter og feministiske aktivist Caroline Criado Perez, og det er hendes studier, en ny podcast med Maria Jencel i værtsrollen, tager afsæt i.

– Jeg er megastolt af ‘De Usynlige Kvinders Klub’, som er blevet en både spændende, vigtig, sjov og absolut lytteværdig podcast. Min drøm er, at vi alle bliver mere bevidste om de udfordringer og den uretfærdighed kvinder både herhjemme og ude i verden stadigvæk står overfor. Men allervigtigst – hvad vi kan gøre ved det. Jeg har selv fået flere åbenbaringer under optagelserne, og er blevet inspireret til, hvad jeg og vi kan gøre, og jeg håber, at det samme vil gælde for lytterne – som der forhåbentlig bliver mange af, fortæller Maria Jencel.

Podcasten er produceret i samarbejde med UNICEF Danmark ud fra devisen, at taler vi ikke om de fortsatte ligestillingsproblemer i et land som Danmark, hvordan skal vi så tale kvinders sag i resten af verden?

– I UNICEF bliver vi hver dag konfronteret med de konsekvenser, ulighed mellem køn har for piger og kvinders tryghed, sundhed og mulighed for at skabe sig en god fremtid. ‘De Usynlige Kvinders Klub’ er med til at understrege, at ulighed ikke kun er noget, vi ser på fjerne breddegrader, det kommer også til udtryk i for eksempel statistikker om færdselsuheld og overgreb herhjemme. Og det, synes vi, er vigtigt at tale højt om, så vi med autoritet kan tage ud i verden og fortsætte vores vigtige arbejde for børn og kvinders rettigheder, udtaler Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.

På verdensplan bruger piger 54 pct. mere tid på ulønnet arbejde i hjemmet end drenge. Og næsten dobbelt så mange piger som drenge i alderen 15-19 år går ikke i skole eller på arbejde. UNICEF arbejder aktivt for at mindske den ulighed ude i verden. Blandt andet ved at kæmpe for pigers ret til skolegang, sørge for ordentlige hygiejneforhold til menstruerende og ved at hjælpe lokalsamfund med at omdefinere kønsstereotyper og rykke ved magtrelationen mellem mænd og kvinder.

I hvert afsnit inviterer Maria Jencel en gæst i studiet, og sammen belyser de skævhederne, endevender uretfærdigheden og peger på løsningerne. For der er heldigvis masser af gode løsninger på, hvordan vi begrænser ulighed mellem køn – men det starter med at italesætte problemerne:

– ‘De Usynlige Kvinders Klub’ sætter spot på nogle svært urimelige forhold, som de færreste af os er bevidst om. Et af de eksempler, jeg hiver frem i podcasten, er, at bilfabrikanter kun tester sikkerhedsseler på mandedukker. Det betyder, at kvinder oftere får piskesmæld. Det virker absurd, men det er ikke desto mindre en praksis, der vil fortsætte, hvis ikke vi taler om det. Den samtale, som Maria og UNICEF har taget initiativ til, er altså både vigtig og nødvendig for vores samfundsudvikling, slutter Astrid Haug, der udover at medvirke i podcasten er kommunikationsekspert og bestyrelsesmedlem i UNICEF Danmark.

De foreløbigt seks afsnit af podcasten er fra på torsdag tilgængelige på alle podcastplatforme – herunder Itunes, Spotify og Podimo, derudover kan den findes på UNICEFs hjemmeside her.

usynlige kvinders klub maria jencel podcast
UNICEF lancerer podcast med Maria Jencel om ligestilling … (Foto: PR)

Læs også: Opfindere, forskere og genier: Disse kvinder ændrede verden

Caroline Küntzel vinder guld ved EM i SUP i Hvide Sande

Tirsdag var der for anden dag i træk danske surfere på podiepladserne ved EM i SUP, der afvikles i Hvide Sande. Caroline Küntzel vandt EM guld hos kvinderne, Christian ‘Polarbear’ Andersen vandt bronze hos mændene, mens Katrine Bergmann hentede bronze hos U18 kvinderne. Danmark har hentet fire medaljer på to dage: to guld og to bronze.

Konkurrencen var benhård og afgørelserne var tætte dagen igennem. Glæden var derfor stor hos den nybagte danske Europamester.

– Jeg har det for sindssygt. Det er fuldstændigt ubeskriveligt, det der lige er sket, lød det fra en glad Caroline Küntzel efter sejren.

En sejr der får stor betydning for hende. Og hun kommer ikke til at hvile på laurbærerne.

– Det betyder rigtigt meget. Jeg er lige gået all-in og er blevet professionel i det her. Det sidste års tid har været rigtigt hårdt, og det her det viser bare, at det kan lade sig at gøre, hvis man virkeligt vil. Lige nu skal sejren fejres, men lige bagefter tager jeg til VM i Polen og så på World Touren i SUP i London og Korea. Så jeg er bare på farten fra nu af, sagde Caroline Küntzel.

EM i SUP fortsatte onsdag med Longdistance på Ringkøbing Fjord ved start I Ringkøbing og mål ved Westwind Nord på Gytjevej i Hvide Sande. Fredag er der Technical Race, hvor der også var dansk deltagelse.

EM i SUP er arrangeret af Surf & Sup Danmark i samarbejde med Sport Event Danmark, Ringkøbing-Skjern Kommune og vandsportsfestivalen WATERZ.

Caroline Küntzel vandt EM guld hos kvinder ved EM i SUP i Hvide Sande. (Foto: Ilostawavein79.com)

Læs også: Derfor skal du prøve at windsurfe

Slut med sprut: Indsats skal forebygge spirituskørsel

I går den 1. september 2022 igangsatte Fyns Politi i samarbejde med de 10 fynske kommuner og kredsrådet det forebyggende projekt ‘FIAT – Forebyggende indsatser mod alkohol i trafikken’, der giver sigtede spiritusbilister et gratis tilbud om hjælp, hvis de ønsker det.

I 2021 blev 530 personer sigtet for spirituskørsel i Fyns politikreds, og derfor skal indsatsen ses som en hjælpende hånd til de borgere, der stoppes med en for høj alkoholpromille i blodet. Når en borger bliver stoppet af en patrulje og sigtet for spirituskørsel, vil borgeren få mulighed for at udfylde en samtykkeerklæring. Derefter bliver borgeren kontaktet af en kommunal alkoholkonsulent med henblik på at få et gratis tilbud om anonym hjælp og rådgivning.

– I Fyns Politi glæder vi os rigtig meget til at komme i gang med indsatsen. Hvis vi kan bidrage til, at en borger får hjælp til et misbrug, der måske har haft store konsekvenser for vedkommende, og som nu har ledt til en kriminel handling, som spirituskørsel jo er, så kan vi måske forhindre, at det sker en anden gang, udtaler vicepolitiinspektør Sten Sørensen.

FIAT kan være starten på at få hjælp … Indsatsen, som allerede har vist sig at have positiv effekt i andre kredse, har det overordnede formål at reducere antallet af borgere, der gentagende gange tages for spirituskørsel. Målet er at nedbringe færdselsulykker, hvor alkohol er involveret.

– Nogle gange kan man som politi føle sig lidt magtesløs, når man tager den samme person flere gange for spritkørsel, men med FIAT får vi faktisk en mulighed for at tilbyde de her borgere at blive kontaktet og få en anonym snak, der kan være starten på at få hjælp til at bryde ud af et misbrug eller nogle dårlige handlemønstre, fortsætter Sten Sørensen.

Fakta om FIAT:

  • FIAT-tilbuddet gælder kun for borgere, der sigtes for overtrædelse af §53 i færdselsloven, der omhandler spirituskørsel.
  • Samtalen er uforpligtende og bliver ikke journaliseret i kommunen eller hos politiet.
øl alkohol drikke
Drik ikke og kør bil samtidig … Det vil Fyns politi gøre noget ved nu … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kørte med høj promille og fil beslaglagt bil

Mand varetægtsfængslet for voldtægt i Lemvig i juli

En 19-årig mand fra Lemvig er i dag blevet varetægtsfængslet, sigtet for en voldtægt begået natten mellem den 24. og 25. juli 2022 i Lemvig.

I forbindelse med efterforskningen af en sag vedrørende grov voldtægt mod en kvinde i et privat hjem på Østergade i Lemvig natten til den 25. juli 2022, foretog Midt- og Vestjyllands Politi i går kl. 16.10 anholdelse af en 19-årig mand fra Lemvig.

Midt- og Vestjyllands Politi har den seneste måned efterforsket sagen intenst, og med god hjælp fra en opmærksom borger, lykkedes at foretage anholdelse af gerningsmanden søndag eftermiddag.

Under grundlovsforhøret erkendte den sigtede sig i det store hele skyldig i sigtelserne.

Retten i Holstebro varetægtsfængslede manden i fire uger.

Der vil i den kommende tid foregå et større efterforskningsarbejde med at få sagen fuldt belyst, herunder gennemgang af sikrede spor, flere tekniske undersøgelser og afhøringer.

politi politibil
Ung mand varetægtsfængslet for voldtægt i Lemvig i juli … (Foto: PR)

Læs også: Politiet efterlyser vidner efter voldtægtsforsøg

Dagens video: Nye sko til pingvinen

Fredagsfjol: Kendt på besøg hos kendt🎤

· Mere fra samme kategori ·