Læs også:

Close
fly norwegian

NEWS: Regeringen klar med plan for grøn luftfart

Nyheder  | 

Regeringen klar med plan for grøn luftfart · Svindlere lokker kreditkort fra ældre kvinder · Norlys til Regeringen: Vi er klar til at tage ansvar, hvis I tager del i risikoen · USA skal hjælpe Ukraine med opklaring af mulige krigsforbrydelser · Den foldbare smartphone er tilbage og stærkere end nogensinde · Kvinde dømt for mandatsvig for 1,1 million kroner mod familiemedlem · Dagens billede: Kelly Clarkson hædres

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Regeringen klar med plan for grøn luftfart

Regeringens nye udspil skal sikre, at danske indenrigsfly allerede fra 2025 kan flyve med 100 pct. grønt brændstof i tanken. Fra 2030 skal indenrigsflytrafikken være helt grøn. Omstillingen finansieres af en passagerafgift på 13 kroner.

Luftfarten er med til at binde Danmark sammen. Den er afgørende for vores erhvervsliv og turisme. Vi skal fortsat have mulighed for at flyve, men det skal være grønt.

Grønt flybrændstof er dog i dag langt dyrere end de fossile flybrændstoffer. Derfor foreslår regeringen nu at afsætte over 1,8 milliard kroner til udviklingen af grøn luftfart i Danmark. Konkret skal der fra 2025 indføres et tilskud til én grøn indenrigsrute og fra 2027 indføre en tilskudsmodel, der giver mulighed for en indfasning af 100 pct. grønt flybrændstof i hele indenrigsluftfarten i 2030. Den konkrete indenrigsflyrute i 2025 vil blive afgjort af et udbud til luftfarts- og brændstofbranchen.

– Med det her udspil leverer vi på løftet fra statsministerens nytårstale om en grøn flyrute og på sigt hel grøn luftfart i Danmark. Men målet rækker ud over Danmarks grænser – vi går foran og vil udvikler de grønne brændstoffer, der er altafgørende for omstillingen af luftfarten. Vi har allerede investeret i støtte til produktion af grønt brændstof, og nu sikrer vi også efterspørgslen og skubber derved for alvor gang i markedet, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Med udspillet skal flyene fremover på vingerne udelukkende ved hjælp af grønt brændstof. Det er godt for klimaet, og vil samtidig gøre Danmark mindre afhængig af at importere olie.

– Med udspillet sætter vi igen konkret handling bag ordene om grøn infrastruktur. Allerede fra 2025 får danskerne den første flyrute på 100 procent grønt flybrændstof. Indenrigsfly er afgørende for de borgere, der har brug for at komme på tværs af landet hurtigt. Både når det handler om arbejde eller familie. Sådan skal det også være i fremtiden. Men det skal være på en bæredygtig måde i fremtiden, siger transportminister, Trine Bramsen.

En grøn kommerciel flyrute vil være en af de første af sin slags i verdenen og gøre Danmark til et foregangsland for CO2-neutral luftfart. Det vil være et vigtigt gennembrud for den grønne omstilling – ikke bare for Danmark, men for hele verden.

Pengene til den grønne omstilling af dansk indenrigsluftfart skal komme fra en passagerafgift på 13 kroner på både indenrigs- og udenrigsflyrejser med afgang fra danske lufthavne. Transfer- og transitrejsende er undtaget.

– Regeringen arbejder ihærdigt for at indfri vores meget ambitiøse klimamål. Vi tager nu endnu et skridt i den grønne retning ved at foreslå en passagerafgift på 13 kroner gældende fra 2025. På den måde kommer de rejsende også til at bidrage til, at vi i fremtiden kan flyve med 100 pct. grønt brændstof i tanken, slutter skatteminister Jeppe Bruus.

Regeringen har allerede afsat over 3 milliarder kroner i støtte til produktion af grønne brændstoffer. Samtidig vil den grønne skattereform bidrage til, at det bliver dyrere at anvende fossile brændstoffer og mere attraktivt at vælge den grønne vej.

Læs udspillet på Klima-, energi- og forsyningsministeriets hjemmeside her.

fly norwegian
Regeringen klar med plan for grøn luftfart … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kender du begrebet flyskam

Svindlere lokker kreditkort fra ældre kvinder

Tre ældre kvinder i Ribe blev ringet op af falske bankfolk i fredags. Svindlere er igen på spil i det syd- og sønderjyske, hvor de prøver at franarre ældre mennesker deres kreditkort og pinkoder. I fredags gik det ud over tre borgere i Ribe.

En ældre kvinde blev først på eftermiddagen ringet op af en kvinde, der udgav sig for at være fra Danske Bank. ‘Bankdamen’ fortalte, at den ældre kvindes kort var blevet misbrugt og at banken som en service ville komme hjem til hende og hente kortet. Kort efter kom en mand og hentede kvindens kort og pinkode. Efterfølgende blev der hævet en del penge på kvindens kreditkort, inden hun fik kortet spærret.

En anden kvinde blev samme eftermiddag kontaktet af en falsk bankmand, der fortalte, at hendes kort var blevet misbrugt på Bornholm. Kvindens kreditkort blev hentet kort tid efter og en del penge hævet. En tredje kvinde fik at vide, at der var blevet overført en del penge fra hendes kreditkort til udlandet. En mand kom et kvarter senere for at hente kortet. Kvinden havde da fattet mistanke og nægtede at udlevere sit kort, hvorefter manden forlod stedet.

Syd- og Sønderjyllands Politi understreger, at man aldrig skal udlevere sit kreditkort, pinkode eller andre private oplysninger i telefonen eller til fremmede. Din bank og andre myndigheder vil aldrig bede om kontooplysninger, pinkoder eller lignende oplysninger i telefonen – og de vil ikke sende en medarbejder hjem til dig for at hente dit kort. Er du i tvivl om du er blevet kontaktet af din bank eller en svindler, så kan du ringe til politiet på 1-1-4 og få hjælp.

Har du en ældre person i din familie eller omgangskreds, så advar dem om svindlen. Tilbyd dem eventuelt at de kan kontakte dig, før de reagerer på henvendelser fra banken. Eller fortæl dem at de kan ringe 1-1-4, hvis de kommer i tvivl, om de er blevet kontaktet af en svindler.

gammel ældre dame mormor morfar ældre (Foto: Pexels)
Svindlere lokker kreditkort fra ældre kvinder … (Foto: Pexels)

Læs også: To ældre kvinder afleverede kreditkort til svindlere

Norlys til Regeringen: Vi er klar til at tage ansvar, hvis I tager del i risikoen

Norlys modtager dagligt hundredvis af opkald fra kunder, som har behov for hjælp til at afbøde de rekordhøje energipriser. For at hjælpe kunderne har regeringen foreslået et loft over danskernes energiregninger. Den hensigt er rigtig men ikke uden problemer.

Regeringen har netop lanceret et nyt forslag, som skal tage toppen af presset hos forbrugerne i en tid med rekordhøje energipriser. Alle danskere vil kunne tilmelde sig en henstandsordning og få udskudt den del af energiregningen på gas, el og fjernvarme, der overstiger den enhedspris, der var gældende i efteråret 2021, lyder regeringens forslag. Norlys bakker op om intentionen, men påpeger at forslaget bør målrettes det konkrete behov.

– Der er et kæmpe behov for at give henstand her og nu, ellers risikerer mange kunder ikke at kunne betale deres energiregning i løbet af vinteren. Derfor er regeringens udspil sympatisk. Men regeringens forslag er en ”one-size-fits-all”-model, som ikke er målrettet det konkrete likviditetsproblem, som særligt de mest udfordrede kunder oplever i disse dage. Det er det, vi bør fokusere på, siger Mads Brøgger, der er direktør i Norlys’ energiforretning.

I Norlys’ energiforretning oplever man allerede, at langt flere kunder efterspørger afdragsordninger på deres energiregninger, fordi de ikke har råd til at betale hele regningen på en gang. Derfor hjælper Norlys allerede i dag kunderne med at opdele deres redning i mindre dele.

– Antallet af afdragsordninger i Norlys er mangedoblet i forhold til sidste år, men vi oplever desværre, at behovet er endnu større. Vi mener, at den bedste model er at lade energiselskaberne fortsætte med at indgå individuelle aftaler med kunderne, så behovet skræddersys den enkelte, trængte kunde. Det vil vi kunne gøre med ro i maven med en statslig garantistillelse i ryggen, siger Mads Brøgger.

I Norlys opleves behovet som akut, og derfor er tempo et nøgleord, hvis problemet ikke skal vokse sig endnu større. Norlys’ vurdering er, at regeringens forslag kræver tilpasninger af selskabernes IT-systemer, og der kan derfor gå flere måneder før ordningen kan træde i kraft.

– På den helt korte bane er der brug for en supplerende risikodækning, så vi kan være endnu mere imødekommende i dialogen med vores trængte kunder og indgå bedre og mere fleksible afdragsordninger. Uanset hvad politikerne beslutter sig for, vil Norlys dog indgå konstruktivt i dialog med myndighederne om at få en løsning som bedst muligt tilgodeser kundernes behov, siger Mads Brøgger.

Norlys modtager i forvejen rigtig mange opkald i øjeblikket og opfordrer derfor kunderne til at vente med at ringe for at blive en del af regeringens henstandsordning. Forslaget skal først vedtages i Folketinget, hvorefter der vil blive fastlagt en tilmeldingsløsning.

norlys
Norlys til Regeringen: Vi er klar til at tage ansvar, hvis I tager del i risikoen … (Foto: PR)

Læs også: Sådan kan du lægge dine forbrugsvaner om

USA skal hjælpe Ukraine med opklaring af mulige krigsforbrydelser

USAs justitsminister, Merrick Garland, og Ukraines chefanklager, Andrij Kostin, er blevet enige om at arbejde sammen om opklaringen af mulige retsforfølgelser. Det oplyser det amerikanske justitsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Lige nu kigger hele verden til byen Izjum. Ukraine her inden for de seneste uger generobret byen, efter den har været under russisk kontrol i månedsvis.

I sidste uge lød det, at der er fundet mindst 440 grave i byen. Det er endnu uklart, hvordan de personer der er begravet i skovene udenfor Izjum, er døde.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har sagt i en tale, at mange af dem bærer tegn på tortur. Og billeder derfra viser, at flere lig havde hænderne bundet bag ryggen.

USAs udenrigsminister, Antony Blinken, har sagt, at massegravene formentlig er endnu flere beviser på, at Rusland begår krigsforbrydelser i Ukraine.

FN i Genève har sagt, at man håber at kunne sende eksperter til Izjum for at hjælpe med at få klarlagt omstændighederne omkring de hundredvis af døde. Mere end 1000 ukrainske politifolk er blevet sendt til regionen.

Også EUs kommissionsformand, Ursula von der Leyen, har bedt om, at forholdene skal opklares. Hun vil have Ruslands præsident, Vladimir Putin, stillet for Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Ukraine krigsforbrydelser flag demonstration
USAs justitsminister og Ukraines chefanklager skal arbejde sammen om opklaring af mulige krigsforbrydelser. (Foto: Unsplash)

Læs også: Dansk Røde Kors har brugt 350 millioner kroner på nødhjælp til Ukraine

Den foldbare smartphone er tilbage og stærkere end nogensinde

Markedet for de foldbare telefoner er voksende, og med en markedsandel på 62% af salget af foldbare smartphones er Samsung Electronics det førende brand på markedet. Den danske landechef, Claus Holm, forklarer den nye tech-trend med, at det skal være nemt at benytte og udnytte sin smartphone.

Siden 90’erne har de foldbare telefoner været under udvikling og genfortolkning og i dag er skærmen på den foldbare telefon er bedre end hidtil. Grundet den teknologi og det design, den foldbare smartphone er udrustet med, betyder det, at forbrugerne nu har langt bedre mulighed for at tilpasse brugen af deres smartphone.

Statistikker fra Counterpoint Research viser, at Samsung Electronics er det førende brand inden for foldbare telefoner med en markedsandel på 62% på globalt plan, og ifølge Claus Holm, Samsungs landechef for Danmark, er det noget helt særligt, der gør den nye teknologi og de foldbare telefoner så populære igen.

Igennem flere år har vi set, hvordan forbrugere i højere grad søger efter et produkt, de kan implementere i deres personlige hverdag. Det skal være nemt at benytte og udnytte sin smartphone, og det skal være muligt, at flippe og folde den efter behov. De foldbare smartphones ændrer, hvordan vi bruger vores smartphone i dag, forklarer Claus Holm.

Teknologien er gået fra candy-bar-telefoner med knapper, der tvang dig til at trykke fire gange, før du kunne skrive et S, til skub-op-telefoner, til avancerede foldbare og til telefoner med fuldt QWERTY-tastatur, og de har alle været populære mobiler. I dag har 83,4% af verdensbefolkningen en smartphone.

Den britiske analysevirksomhed, Omdia vurderer, at antallet af foldbare telefoner vil overstige 75 millioner i 2025 – alene i 2021 blev der solgt flere end 11,5 millioner foldbare enheder

Så foldbare telefoner er nutid og den nære fremtid. Men der er også en fjernere fremtid. For at få en bedre forståelse for danskernes forventninger til de fremtidige smartphones, har Samsung udarbejdet en undersøgelse, hvor 1.000 danskere har svaret på, hvad de forventer at se i fremtidens smartphoneteknologi.

Dette er, hvad danskerne har svaret:

  • Skærmen er sammenrullende (13%)
  • Skærmen kan transmitteres op i brillerne (9%)
  • Skærmen vil kunne sættes op i øjnene ved hjælp af en linse (8%)

Hver sjette dansker tror således, at mobilskærmen i fremtiden vil kunne rulles sammen – ligesom i en god gammeldags flaskepost (og på den måde indhenter fortiden også her fremtiden).

Det er ikke til at vide, hvad den fremtidige tech-trend bliver for smartphones, men lige nu står det klart, at den foldbare smartphone er tilbage og stærkere end nogensinde.

samsung mobil
Den foldbare smartphone er tilbage og stærkere end nogensinde … (Foto: PR)

Læs også: Hvor ren er din smartphone egentlig

Kvinde dømt for mandatsvig for 1,1 million kroner mod familiemedlem

45-årig kvinde fra Albertslund dømt for at misbruge adgang til ældre familiemedlems konto.

Kvinden var tiltalt for i en 3-årig periode, at have udnyttet en fuldmagt, som hun havde til et ældre kvindeligt familiemedlems konto. Den 45-årige kvinde havde fået adgang til kontoen, fordi hun skulle hjælpe med økonomiske dispositioner, i forbindelse med at den ældre kvinde skulle på plejehjem. Men i stedet, brugte den nu dømte kvinde 1,1 millioner kroner af den ældre kvindes penge på rejser, internetkøb med videre. På et tidspunkt fattede den ældre kvinde mistanke, og gik til politiet.

– Den dømte kvinde har udnyttet et familiemæssigt tillidsforhold til, at berige sig selv. Særlig groft er det, at er sket over en lang periode og der er tale om et stort beløb, udtaler sagens anklager Bjarke Enevoldsen.

Den 45-årige kvinde blev idømt 1 år og 6 måneders fængsel. De tre af månederne skal afsones – og resten blev gjort betinget med en prøvetid på to år. Hun skal desuden udføre samfundstjeneste i 200 timer – samt betale de 1,1 millioner kroner tilbage i erstatning. Den dømte kvinde udbad sig betænkningstid i forhold til anke.

dom grundlovsforhør retten
Kvinde dømt for mandatsvig for 1,1 million kroner mod familiemedlem … (Foto. Pexels)

Læs også: 3 anholdt i sag om svindel med afgifter på leasingbiler

Dagens billede: Kelly Clarkson hædres

· Mere fra samme kategori ·