Læs også:

Close
gas

NEWS: Ingen gas til Europa fra Rusland – forsyningssituationen er alvorlig

Nyheder  | 

Ingen gas til Europa fra Rusland – forsyningssituationen er alvorlig · Fængsling i ny sag om omfattende hvidvask · Stor dansk milepæl: 50 år med genbrugsbutikker i Danmark · 17 millioner kroner til Sciencepark i Aarhus · Advarsel: Tricktyve vil have dine flasker · Dagens billede: Emmys nomineringer 2022

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ingen gas til Europa fra Rusland – forsyningssituationen er alvorlig

Nord Stream 1 er den store gasforbindelse mellem Rusland og Europa, og den genåbnes ikke som tidligere lovet af Gazprom. De danske og europæiske gaslagre er godt fyldte, og nødplaner er på plads, hvis situationen eskalerer.

– Rusland bruger gas som våben mod vores frihed. Det er alvorligt, og myndighederne følger situationen nøje. Det bliver ikke nemt, men vi kommer igennem vinteren sammen. Europa står sammen. Rusland stod for få år siden for 40 procent af gasforsyningen til Europa. Nu er det under 15 procent. Så Europa kommer ikke til at bøje nakken for Putins feje tricks. Vi er på rette vej trods den alvorlige udvikling. Vi er godt forberedt, status på vores gaslagre er bedre end forventet, og vi har nødplaner på plads, forklarer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Nord Stream 1 lukkede ned grundet vedligehold onsdag den 31. august. Gazprom i Rusland havde annonceret, at de ville åbne for flowet igen natten mellem fredag den 2. og lørdag den 3. september. Det har dog ikke været tilfældet, og der er fortsat lukket for flowet fra Nord Stream 1 til Europa. Det vigtigste for den danske forsyningssikkerhed i denne sammenhæng er, at der fortsat kommer gas over grænsen fra Tyskland.

– Danmark er bedre stillet end mange af vores europæiske venner, da mere end 25 procent af vores hjemlige gasforbrug i dag kommer fra vores biogasproduktion. Men vi kommer til at skulle stå sammen om at skrue ned for vores energiforbrug. Vi er i en energikrise – en krise vi skal løse og stå sammen om i et stærkt europæisk fællesskab, slutter klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen

Nord Stream 1 har gennem de seneste måneder kørt på nedsat kapacitet. Flowet har den seneste måned været på cirka 20 procent af kapaciteten. Nu er der så helt lukket for flowet.

Læs mere i pressemeddelelsen fra Energistyrelsen her.

gas
Ingen gas til Europa fra Rusland – forsyningssituationen er alvorlig … (Foto: Pexels)

Læs også: Danmark skal være grønne og uafhængig af gas fra Rusland

Fængsling i ny sag om omfattende hvidvask

En 36-årig syrisk statsborger blev lørdag varetægtsfængslet sigtet for organiseret hvidvask af mindst 126 millioner kroner. Sagen hænger sammen med et andet sagskompleks, hvor flere allerede er dømt.

Københavns Politi slog fredag aften til og ransagede på en adresse i Midt- og Vestsjællands Politikreds, hvor en 36-årig syrisk statsborger blev anholdt og sigtet for organiseret hvidvask af ikke under 126 millioner kroner. I dag blev han fremstillet i grundlovsforhør og efterfølgende varetægtsfængslet frem til den 28. september.

Aktionen og sigtelsen af den 36-årige mand udspringer af en anden omfattende efterforskning i Københavns Politi mod et organiseret hvidvasknetværk. I den sag blev en 22-årig mand, ligeledes syrisk statsborger, i mandags idømt tre års fængsel for medvirken til hvidvask af cirka 78 millioner kroner. Han blev samtidig udvist af Danmark for bestandigt. Han udbad sig efterfølgende betænkningstid i forhold til eventuel anke.

Derudover blev der den 3. august afsagt dom over netværkets formodede bagmand. Der er tale om en 45-årig mand, der blev idømt fem års fængsel for at have organiseret hvidvask af 128 millioner kroner.

Københavns Politi kan ikke udelukke, at efterforskningen vil føre til flere anholdelser.

Fængsling i ny sag om omfattende hvidvask … (Foto: Pexels)

Læs også: 22-årig tilstår hvidvask for mange millioner

Stor dansk milepæl: 50 år med genbrugsbutikker i Danmark

Genbrug er guld – og i disse uger er der fest og farver rundt om i mange danske genbrugsbutikker. Det er nemlig 50 år siden, at genbrug kom til Danmark, og initiativet stod en gruppe handlekraftige frivillige i Folkekirkens Nødhjælp bag.

Der blev skrevet danmarkshistorie i 1972, da landets første genbrugsbutik nogensinde kunne slå dørene op. Bag initiativet stod frivillige fra Folkekirkens Nødhjælp, som havde stødt på konceptet i udlandet. Butikken blev åbnet i Aarhus, og her 50 år efter eksisterer den originale butik endnu.

– Jeg tror, der stod kø udenfor den dag. Det myldrede med mennesker. Vi havde indrettet et lille hjørne med et bord af ølkasser med en genbrugsdug over, hvor vi ville sidde og drikke kaffe. Men det blev der aldrig tid til. Der var kunder hele tiden, husker Ruth Andersen.

Det var netop Ruth Andersen og hendes nu afdøde mand Herluf Andersen, der fandt på idéen med at åbne en blivende genbrugsbutik. De var stødt på konceptet på en rejse til England og tænkte, at der også måtte være grobund for at give danskerne bedre adgang til genbrug.

Og man må sige, at ægteparret fik ret. Der er i dag tusindvis af genbrugsbutikker i Danmark, og hos Folkekirkens Nødhjælp er den ene butik i Aarhus blevet til 111 i hele landet. Organisationens genbrugsbutikker har igennem 50 år været med til at sende over en halv milliard kroner videre til nød- og udviklingsprojekter i verdens fattigste lande.

I 1972 var det ikke nødvendigvis topmoderne at købe sit tøj i genbrug. Men til gengæld gav det mange lidt ekstra råderum i økonomien, når tøj, møbler og andet kunne findes til en god pris. Med tiden har danskernes holdning til genbrug ændret sig markant. I dag er det for mange en livsstil og et aktivt valg at købe genbrug.

– Da de første genbrugsbutikker åbnede i 70’erne, var det særligt folk med få ressourcer, der handlede i genbrug. Det blev set ned på og var ikke noget, man var stolt af. Men i dag er der status over at købe brugt. Det viser, at man er bevist, og at man er orienteret både politisk, socialt og globalt. Genbrug har ændret sig fra at symbolisere underskud til overskud, siger Manou Messmann, ekspert i forbrugeradfærd.

Hos Folkekirkens Nødhjælp er der stor begejstring over at have lagt grundstenen til det genbrugslandskab, vi kender i Danmark i dag.

– Vi er så glade for og stolte over, at danskerne har givet os lov til at fylde 50 år. Uden donationer til butikkerne, frivillige til at styre dem, og kunder, der kommer igen og igen, ville vi ikke have noget koncept. Samtidig kan vi sende overskuddet videre til vores projekter i verdens fattigste lande, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Mange genbrugsbutikker afholder egne arrangementer i perioden fra den 1.-10. september. Så kig forbi.

Fakta om Folkekirkens Nødhjælps:

Folkekirkens Nødhjælps første genbrugsbutik åbnede i Grønnegade i Aarhus i 1972. Kort efter flyttede butikken til Gammel Munkegade, hvor den stadig ligger den dag i dag.

Genbrugsbutikken i Gammel Munkegade i Aarhus er den første blivende genbrugsbutik i Danmark.

I dag har Folkekirkens Nødhjælp 111 genbrugsbutikker i hele landet, som drives af 3.000 frivillige.

Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker har et overskud på cirka 25 millioner kroner hvert år, som går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i verdens fattigste lande.

I 2021 blev der indsamlet 135.400 sække med tøj fra butikker, containere og genbrugsstationer, hvilket svarer til cirka 1.350 ton tøj.

folkekirkens nødhjælp genbrug
Folkekirkens Nødhjælp fejrer fødselsdag i disse uger … (Illustration: PR)

Læs også: Vi elsker second hand – her er en guide dertil

17 millioner kroner til Sciencepark i Aarhus

Der er nu fuld finansiering til restaurering af Ole Rømer-Observatoriet og udvikling af en Sciencepark i Aarhus. Ole Rømer-Observatoriet får støtte fra Salling Fondene med 2 millioner kroner, Nordea-fonden med 2 millioner kroner og Aarhus Kommune med 1 million kroner. Projektet har tidligere fået støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania.

Aarhus får en helt unik formidlingsplatform for science, beliggende i Kongelunden. Det 110 år gamle Ole Rømer-Observatorium, som hører under Science Museerne, Aarhus Universitet, står foran en større restaurering ude og inde, hvor bygningen skal bringes tilbage til et mere oprindeligt udtryk. Samtidig skal det naturskønne område omkring observatoriet udvikles til en Sciencepark, så gæster og skoleklasser kan opleve naturvidenskab både i dagtimerne og i mørket under stjernehimlen. Og så skal Ole Rømer-Observatoriet være tilgængeligt for alle.

Nu støtter Salling Fondene, Nordea-fonden samt Aarhus Kommune det visionære Aarhus-projekt med samlet 5 millioner kroner. Tidligere har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania støttet det smukke observatorium med samlet 8,5 mio. kr. Derudover støtter Aarhus Universitet med 3,5 millioner kroner Restaurering og udvikling af Ole Rømer-Observatoriet som en ny science-platform i Aarhus er dermed fuldt finansieret.

Karin Salling, bestyrelsesnæstformand i Salling Fondene, mener, at projektet styrker sammenhængskraften og er med til at øge diversiteten i området. Hun siger:

– Det sender et meget stærkt signal – også i nationalt regi, at så mange fonde støtter op om finansieringen af dette nye visionære Aarhus-projekt. Scienceparken er med til at øge diversiteten i området og er en del af kulturarven. Det styrker tilmed sammenhængskraften med alt det nye spændende, der sker i Kongelunden.

Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, ser et stort potentiale i forhold til, at de besøgende kan komme tæt på naturvidenskab. Hun siger:

– Den kommende Sciencepark bliver et unikt tilbud til mange elever og gæster. Vi ser et stort potentiale i, at de besøgende i fællesskab med andre kommer helt tæt på naturvidenskaben, stjernerne og naturen, der omgiver os.

Kongelundens projektdirektør Alvaro Arriagada, Aarhus Kommune, vurderer, at Ole Rømer-Observatoriet og Kongelunden vil blive en attraktion i fremtiden. Han siger:

– Kongelunden er fyldt med historiske steder, ligesom de fleste aarhusianere har egne historier derfra. Sådan har det været i mere end hundrede år, og lige nu er vi i gang med at skabe rammerne for, at Kongelunden også de næste hundrede år forbliver en vigtig destination i byen. Derfor er vi i Aarhus Kommune utrolig glade for, at Science Museerne nu kan realisere visionen om en Sciencepark med spændende læringsrum for børn, familier og andre gæster. Sammen med det smukt restaurerede observatorium bliver det en fantastisk attraktion i fremtidens Kongelunden.

Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne, Aarhus Universitet, glæder sig meget over den enorme opbakning til projektet. Han siger:

– Vi er meget glade og taknemmelige for, at også Salling Fondene, Nordea-fonden og Aarhus Kommune er med til at støtte udviklingen af observatoriet. Det er fantastisk, at så mange fonde og andre bidragydere har budt ind på dette projekt, som nu er fuldt finansieret. Science Museerne vil gerne tilbyde mange aspekter af og vise mangfoldigheden i naturvidenskaben og kulturarven. Nu kan Science Museerne og Aarhus Universitet opbygge en formidlingsplatform med mange spændende tilbud til alle besøgende, herunder flere særligt rettet mod skole- og gymnasieelever. Udviklingen af observatoriehaven til en Sciencepark vil blandt andet betyde etablering af science-hytter, hvor vi kan tilbyde overnatning til skoleklasser, der vil kunne få en stor oplevelse med science og Aarhus Universitet.

Ole Rømer-Observatoriet og Scienceparken forventes at åbne i sommeren 2023.

Tidligere har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania støttet Ole Rømer-Observatoriet med 8,5 millioner kroner. Dermed er projektet nu fuldt finansieret med 17 millioner kroner.

Visionen for Ole Rømer-Observatoriet er tydeligere at sætte observatoriet på landkortet som et stykke af Aarhus´ og Aarhus Universitets kulturarv og i det hele taget styrke sammenhængskraften med Kongelunden og Aarhus. Anton Rosens ikoniske bygning og omgivelserne omkring observatoriet skal være en sciencepark og platform for formidling af naturvidenskab af allerhøjeste kvalitet i naturskønne, historiske omgivelser.

sciencepark ole rømer
Ole Rømer-Observatoriet skal bringes tilbage til et mere oprindeligt udtryk, og der skal skabes en ny platform for formidling, hvor man kan komme tæt på naturvidenskab. (Foto: Lars Kruse, AU, Aarhus Universitet)

Læs også: September måneds kulturguide

Advarsel: Tricktyve vil have dine flasker

Hen over sommeren har Københavns Politi haft en række sager, hvor tricktyve henvender sig for at indsamle folks tomme flasker, men samtidig udnytter de situationen til at stjæle andre værdigenstande. Politiet beder alle om at være ekstra opmærksomme.

En ny metode blandt tricktyve har henover sommeren ført til flere anmeldelser og anholdelser i Københavns politikreds. For at komme tæt på borgere henvender tricktyve sig til folk i byens grønne områder for at indsamle deres tomme flasker eller dåser for at indløse panten. Der er dog ikke tale om lovlydige pantsamlere, men derimod kriminelle, som udnytter situationen til at stjæle borgernes telefoner, punge eller andre værdigenstande, som måtte ligge fremme.

Københavns Politi har anholdt flere af de formodede tricktyve, men der kommer stadig anmeldelser om den form for tyveri.

– Vi har set en tendens, hvor tricktyve under dække af at være flaskesamlere har stjålet mobiltelefoner fra folk i byens parker. Vi vil gerne opfordre borgere til ikke at have værdigenstande liggende synligt fremme, når de opholder sig i parker og lignende, forklarer politikommissær Mathias Holm, der er leder af Tyverisektionen i Københavns Politi.

Nærpolitiet har hen over sommeren intensiveret deres forebyggende og tryghedsskabende indsats i samarbejde med samarbejdspartnere fra kommunerne og har været synligt til stede i blandt andet parker og i nattelivet.

Derudover har Københavns Politi siden 2018 sammen med Københavns Kommune kørt kampagnen ’Pickpockets love Distractions’. Den blev relanceret i september sidste år.

Politiet giver desuden disse tre gode råd til at reducere risikoen for at blive udsat for trick- eller lommetyveri:

  • Vær opmærksom på dine ting, når du opholder blandt mange mennesker
  • Placer din telefon og pung et sikkert sted
  • Dæk altid din pinkode, når du betaler med kort

Københavns Politi opfordrer også til, at man med det samme ringer 1-1-4, hvis man bliver udsat for et tyveri.

Pant, pantsystem, flasker, pantflasker. (Foto: PR)
Nu vil tricktyve have dine pantflasker og dermed forvirrer dig. (Foto: PR)

Læs også: Gode råd mod tricktyve

Dagens billede: Emmys nomineringer 2022

 

· Mere fra samme kategori ·