Læs også:

Close
tøj tøjbutik genbrugsbutik (Foto: Unsplash)

NEWS: Aldrig har vi købt og solgt så meget brugt

Nyheder  | 

Aldrig har vi købt og solgt så meget brugt · Ni mænd tiltalt for organiseret indsmugling af 400 kilo kokain · København er Europas bedste by for tilbuds-elskere · FN’s Sikkerhedsråd mødes i dag om lækager på gasledninger · Lidl’s energibesparende initiativer · Dagens Video: Nasa på (dart)mission · Fredagsfjol: Klar til indkøb 🐶 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Aldrig har vi købt og solgt så meget brugt

De seneste måneder har vi i tiltagende grad hørt om udfordringerne ved den stigende inflation og de stigende energipriser. Mange står i øjeblikket med usikkerhed omkring, hvordan vinteren kommer til at forløbe sig, og det har gjort danskerne mere bevidste om deres forbrug. Både når det kommer til at beslutte, hvad vi køber og hvordan vi skaffer os af med tingene igen. Der kan nemlig være guld blandt de ting, du tidligere blot ville have skaffet dig af med.

At danskerne er blevet mere bevidste omkring, hvad deres ting er blevet værd, kan også den danske loppesupermarkedskæde Kirppu nikke genkendende til. Her har de over de seneste tre måneder oplevet en øget tilgang på efterspørgsel af standleje på 10% sammenlignet med samme periode sidste år. Morten Bøjland, direktør for Kirppu udtaler:

– Vi har aldrig haft så stor efterspørgsel på stande, som vi oplever i øjeblikket. Generelt set har vi de seneste år oplevet massiv vækst, pga. det øgede fokus på bæredygtighed generelt – men det er klart, at den vækst vi i øjeblikket oplever, også kan tilskrives at vores kunder bliver mere bevidste om, hvad de kan tjene på deres brugte ting.

Loppesupermarkedskonceptet går i sin enkelthed ud på, at man booker en stand, prismærker sine varer og sætter tingene op – resten står butikken for. Ideen er at gøre det så let som muligt for den enkelte at deltage i det cirkulære forbrug.

– Jeg synes virkelig, det er nemt at sælge mine ting gennem Kirppu. Det kræver ikke andet end, jeg selv laver prismærker og sætter op – og så sørger personalet for resten. Jeg slipper for at tage mig af spørgsmål, useriøse henvendelser og prutten om prisen, fortæller Heidi Mieritz, der er standlejer i Kirppu.

Det er ikke kun i de fysiske loppesupermarkeder, der ses en tilgang i salg af brugte ting og sager. Mandag fortalte TV2 i Go’ Morgen Danmark, at auktionshuset Bruun Rasmussen har oplevet en stigning i henvendelser på salg og vurdering af kunst, møbler og smykker på 30%.

Og det er ikke kun mængden af folk, der er interesseret i at sælge ud af deres brugte ting, der er stigende. Kirppu Loppesupermarked kan ligeledes rapportere om besøgstal, der er steget 17% sammenlignet med sidste år – det gør sig gældende uanset hvor i landet kæden kigger hen. De besøgende køber også flere ting med hjem:

– Bare i sidste uge solgte vi over 100.000 loppefund. Det er vores klare opfattelse, at danskerne også er blevet mere bevidste om, hvor mange lækre ting, der kan købes brugt. Det giver mere luft i budgettet og så er det selvfølgelig også dejligt på klimakontoen,  siger Morten Bøjland, direktør for Kirppu Loppesupermarked.

Heidi Mieritz supplerer:

– Jeg sælger i hvert fald rigtig godt. Hele 13 ting er det faktisk blevet til i dag.

kirppu
Kirppu oplever i øjeblikket massiv vækst på tværs af landet … (Fotograf: Jeppe Michael)

Læs også: Brugte ting til boligen hitter det samme gør tøj

København er Europas bedste by for tilbuds-elskere

København, der i forvejen er kendt som verdens grønne hovedstad, er kåret som Europas bedste by for tilbuds-elskere. Byen scorer først og fremmest højt på sine loppe- og gademarkeder, sine antikvitetsbutikker og outlets.

Resultatet kommer fra en undersøgelse fra confused.com, hvor man har kigget på blandt andet antikvitetsbutikker og markeder og rangeret dem efter pointbaseret indekssystem. Undersøgelsen er foretaget i 51 europæiske byer.

bargain danmark
København er kåret som den bedste by for tilbuds-elskere. Undersøgelsen omfatter 51 europæiske byer (Grafik: PR)

Læs også: Second hand guide: Et billigt og bæredygtigt valg

Ni mænd tiltalt for organiseret indsmugling af 400 kilo kokain

National enhed for Særlig Kriminalitet har rejst tiltale mod ni mænd for deres roller i en stor sag om indsmugling af narkotika.

National enhed for Særlig Kriminalitet har rejst tiltale mod ni mænd for i et netværk af organiserede kriminelle at have koordineret indsmugling og salg af store mængder kokain og en mindre mængde hash.

Under en større anholdelsesaktion i september 2021 slog politiet i samarbejde med spanske myndigheder til på flere forskellige adresser. 13 personer i Danmark og to personer i Spanien blev i den forbindelse anholdt.

Det fremgår af sagens anklageskrift, at de ni formodede gerningsmænd på kryds og tværs er tiltalt i 38 forhold vedrørende planlægning, transport, opbevaring og salg af omkring 400 kilo kokain og en mindre mængde hash. Gerningsperioden strækker sig fra maj 2019 til september 2021. De store mængder kokain blev ifølge tiltalen fortrinsvist solgt i københavnsområdet, eksempelvis på parkeringspladser ved Amagerbro Station, DR Byens Metrostation og Valby Svømmehal. 11 kilo kokain samt 12 kilo hash blev dog solgt i Aalborg.

To mænd er allerede dømt i sagskomplekset, hvor de begge tilstod handel med store mængder kokain. Straffene blev udmålt til henholdsvis 8 og 9 års fængsel.

Anklager ved NSK, Jelena Hansen udtaler:

–  Det er afgørende at få standset den organiserede og systematiske handel med kokain og anden narkotika. Grov narkotikakriminalitet er både ødelæggende for den enkelte borger og for samfundet som helhed, og generer en meget betydelig profit som i vidt omfang understøtter den kriminelle underverdens livsførelse og aktiviteter. Grundigt politi- og anklagerarbejde udført af NSK er årsagen til, at vi har kunnet udfærdige et meget detaljeret anklageskrift.  Jeg understreger dog, at der alene er tale om en tiltale, og at afgørelsen i sagen træffes af domstolene.

Sagen er berammet af Københavns Byret fra maj til november 2023, og hovedforhandlingen er sat til at vare 35 retsdage.

coke kokain hvidt pulver stoffer narko Byggepladserne mistænkes for at være bindeled i narkosmugling. (Foto: Polfoto)
Ni mænd tiltalt for organiseret indsmugling af 400 kilo kokain. (Foto: PPexels)

Læs også: Tilstår fremstilling af mindst 27 millioner ulovlige cigaretter

FN’s Sikkerhedsråd mødes i dag om lækager på gasledninger

FN’s Sikkerhedsråd mødes i dag for at drøfte de tre lækager, der har ramt gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ud for Bornholm og det sydøstlige Sverige. Det bekræfter Udenrigsministeriet over for Ritzau.

Det er Rusland, der har anmodet om mødet, som finder sted i eftermiddag. Det er ikke afklaret, om Danmark vil være til stede under drøftelsen, meddeler ministeriet.
Rusland fortalte onsdag, at det havde anmodet om mødet i FN’s Sikkerhedsråd. Rusland er et af de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd.

I forbindelserne med lækagerne er der blevet målt rystelser efter formodede sprængninger af gasrørene. Statsminister Mette Frederiksen (S), har sagt, at de samtidige lækager ikke er en tilfældighed. Hun vil ikke udelukke, at der er tale om sabotage.

Talsmanden for den russiske regering, Dmitrij Peskov, afviste onsdag beskyldninger om, at Rusland står bag lækagerne.
– Før der kommer beskyldninger, bør vi vente på undersøgelsen af disse brud. Om der var en eksplosion eller ej, sagde han.

Han rettede i stedet pilen mod USA. Her har man haft en kraftig stigning i den fortjeneste, virksomheder i USA har fået ved at sælge gas til Europa.
Det er en ’skør’ påstand, lød svaret fra en amerikansk embedsmand.

De to gasledninger er blevet bygget, så det russiske gasselskab Gazprom kan fragte gas til Tyskland. Krigen i Ukraine har dog stoppet alle leverancer. Næsten alle EU-lande ønsker at gøre sig uafhængig af energi fra Rusland efter den russiske invasion i Ukraine. Det gælder også Tyskland.

gas, gasledning FN
FNs sikkerhedsråd skal i dag drøfte lækagerne på Nord Stream 1 og Nord Stream 2. (Foto: Unsplash)

Læs også: The Body Shop i samarbejde med FN’s generalsekretærs særlige udsending for unge

Lidl’s energibesparende initiativer

Lidl Danmark foretager i forlængelse af de stigende energipriser en række nye energibesparende initiativer. Udviklings- og ejendomsdirektør i Lidl Danmark, Mads T. Nielsen udtaler følgende:

– Lidl Danmark har i flere år foretaget store investeringer og klimahensyn i vores 138 butikker, logistikcentre og øvrige bygninger. Derfor er vi knap så hårdt ramt på dette område, som vi kan læse andre detailkæder er. Det skyldes dels, at vores butikker alle er ISO 50001-certificerede og dermed allerede optimerede ift. energiforbrug, og dels at vi langt hen ad vejen har sikret os nogle fornuftige prisaftaler. I takt med de stigende energipriser viser vi stadig rettidig omhu, og derfor har vi også indført en række nye tiltag:

Vi skruer temperaturen ned i butikkerne fra 21 til 19 grader.

Vi har stort set udskiftet størstedelen af vores kølemontrer i butikkerne fra syntetisk til naturlig kølemiddel.

Vi slukker for 2/3 af belysningen i butikkerne før åbningstid.

Vi optimere med flere lyssensor i alle vores butikker og lagrene.

Vi har siden 2020 haft 100 % LED-belysning i butiksarealerne i vores 138 butikker og logistikcentre.

Vi har allerede sat solceller på 15 % af butikkerne – og flere er på vej.

Alle butikker er udstyret med intelligent bygningsstyring, som sørger for, at ventilation, fjernvarme og lys bliver styret af ét system. For eksempel taler fjernvarme og klimaanlæg sammen, så begge dele ikke kan køre samtidig, da det ikke giver mening både at varme og køle på samme tid.

Lidl blev, som den første dagligvarekæde, ISO 50001-certificeret i 2018 og forpligter sig dermed til at forbedre sin energiledelse hvert år for alle butikker, administration og logistikcentre.

Derudover har vi midlertidigt måttet lukke for el-ladestanderne i de 15 butikker, hvor vi har dem stående. Vi implementerer en betalingsløsning, og indtil den er på plads, vil standerne være ude af drift. Den nye løsning kommer alle kunderne til gavn.

Med Edge-certificeringen af Lidls butikker i Danmark, sætter kæden nu endnu mere fokus på at bygge bæredygtigt. Her ses en Lidl-butik i Horsens. Lidl PR-foto.
Lidl’s energibesparende initiativer meldes nu ud … (Foto: PR)

Læs også: Lidl hjælper de udsatte

Dagens video: Nasa på (dart)mission

Fredagsfjol: Klar til indkøb 🐶

· Mere fra samme kategori ·