Læs også:

Close
aiayu

NEWS: Nyt forpligtende samarbejde skal gøre den danske tekstilbranche grønnere

Nyheder  | 

Nyt forpligtende samarbejde skal gøre den danske tekstilbranche grønnere · Tilstår fremstilling af mindst 27 millioner ulovlige cigaretter · De høje temperaturer kan påvirke trivslen · Georg Jensen i samarbejde med Amnesty International under Copenhagen Pride · Smuglede kokain ind i puslespil · Dagens billede: Britney igen i fokus

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nyt forpligtende samarbejde skal gøre den danske tekstilbranche grønnere

Forud for modeugen lancerede Miljøministeriet et samarbejde med mode- og tekstilbranchen, som forpligter virksomheder til at genbruge mere og bruge flere genanvendte materialer frem mod 2030. Til gavn for både klima og miljø verden over.

Når den københavnske modeuge åbner i morgen med messer, shows og møder på tværs af branchen, har 10 danske tøj- og tekstilvirksomheder og tre organisationer et budskab med til deres kollegaer: Vi skal arbejde sammen om at mindske branchens aftryk på vores klima og miljø markant gennem cirkulær omstilling. Det forpligter de sig til i et nyt sektorsamarbejde med Miljøministeriet.

I EU er tekstiler på en fjerdeplads over produktgrupper med størst negative aftryk på både miljø og klima. Eksempelvis udledte produktionen af tekstiler til EU i 2020 121 millioner ton CO2e. Samtidig stiger forbruget af tøj og tekstiler i Europa, og det anslås, at en europæer i gennemsnit forbruger 15 kg tøj og tekstil om året. Så der er brug for handling.

Derfor er virksomheder, organisationer og Miljøministeriet gået sammen om at formulere en række fælles mål. Herunder at al tøj og tekstil fra danske virksomheder skal bestå af mindst 40 procent genanvendt materiale inden 2030. At tøjet skal designes til at have flere liv. Og at en større del af omsætningen på tøj i Danmark skal komme fra genbrug.

– Vores forbrug er alt for højt, og det slider på klodens knappe ressourcer. Produktionen af tøj og tekstiler er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Så vi skal væk fra den brug-og-smid-væk kultur, som modeindustrien i dag er præget af. Det giver genlyd i branchen og internationalt, når danske tekstilvirksomheder – store som små – forpligter sig til at nedbringe deres klima- og miljøaftryk. Danmark skal være blandt de førende i den grønne omstilling af mode- og tekstilbranchen, forklarer miljøminister Lea Wermelin.

Vigtigt for branchen, at ministeren bakker op …Maria Glæsel, direktør i modevirksomheden Aiayu, er valgt til forperson for sektorsamarbejdet. Hun er glad for, at branchen og ministeriet samarbejder om den cirkulære omstilling af erhvervet. For den kræver både virksomhedernes velvilje og strukturelle forandringer, forklarer hun:

– Det er vigtigt, at vi får samlet branchen om en fælles retning, og derfor er jeg stolt over at være udpeget som forperson. Mit ønske er, at vi kan samle branchens aktører om fælles mål og udveksle erfaringer, der leder til handling. Kun i fællesskab når vi i mål med de store udfordringer, branchen står med. Det er vigtigt for branchen, at ministeren bakker op, for omstillingen kommer også til at kræve strukturelle ændringer. Jeg er glad for at stå i spidsen for et sektorsamarbejde, der kan hjælpe os med en fælles cirkulær omstilling.

Miljøministeren er igangsætter af sektorsamarbejdet, og Lifestyle & Design Cluster vil fungere som sekretariat med blandt andet udarbejdelse af en handlingsplan, dataindsamling og betjening af styregruppen. Alle danske tekstilvirksomheder kan tilslutte sig målene og sektorsamarbejdet.

De deltager i sektorsamarbejdet:

AIAYU
Bestseller
DK-Company
Salling Group
Ganni
JYSK
Dansk Wilton
Mammut Hoffmann
Trendsales
Green Cotton
Dansk Mode & Textil
Wear/Dansk Erhverv
Lifestyle & Design Cluster
Miljøstyrelsen

Fakta om sektorsamarbejdet:

– Målene i tekstilsektorsamarbejdet vil blive operationaliseret i handlingsplaner og branchen kan beslutte at fastsætte yderligere mål senere i samarbejdet.

– Mål og krav udarbejdes med blik for kommende krav i EU med henblik på, at danske erfaringer kan spille ind i udmøntningen af initiativer under EU’s tekstilstrategi.

– Der udvikles en overordnet baseline på tværs af sektoren, så det samlede fremskridt af sektorsamarbejdet kan måles. Derudover udarbejdes baselines og indsamles data fra de deltagende virksomheder med henblik på monitorering af målene.

– Sektorsamarbejdet udvides til at inkludere Norge, Sverige og Finland fra 2023.

Fakta om tekstilproduktion:

– Europæisk forbrug af tekstiler er på en fjerdeplads over størst negative aftryk på både miljø og klima, efter mad, boliger og transport.

– Produktionen af tekstiler til EU udledte i 2020 121 millioner ton CO2e, eller hvad der svarer til 270 kilo CO2e pr. person.

– Cirka 80 pct. af tekstilers klimaaftryk er i produktionsfasen. 17 pct. er i brugsfasen og kun 3 pct. i affaldsfasen.

– Der bliver forbrugt store mængder primære råvarer til tekstilproduktion. Det Europæiske Miljøagentur anslår, at der blev brugt svarende til 391 kilo. primære råvarer pr. person for at producere alt tøj, fodtøj og husholdningstekstiler købt af EU-husholdninger i 2020.

– Tekstilforbruget i EU forventes at stige med 63 pct. frem mod 2030.

– EU har i marts 2022 offentliggjort en tekstilstrategi med en vision om, at tekstilprodukter i EU i 2030 skal holde længere, være genanvendelige, fri for farlige stoffer og produceret med respekt for sociale standarder.

– Den globale produktion af tøj udleder over 1,2 milliarder ton CO2e.

aiayu
Aiayu er et af de firmaer, der er med i aftalen. De har netop åbnet butik på Gammel Kongevej … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Rabens Saloner: Vi skal passe på vores klode

Tilstår fremstilling af mindst 27 millioner ulovlige cigaretter

Som led i en omfattende sag om fremstilling af ulovlige cigaretter og særdeles grov svindel med tobaksafgifter har National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) fået idømt en ukrainsk mand millionbøde, fængselsstraf og udvisning af Danmark.

En 44-årig ukrainsk mand er tirsdag blevet idømt 3,5 års fængsel og udvisning af Danmark for bestandig for at have været med til at fremstille og videredistribuere mindst 27 millioner ulovlige cigaretter, som har betydet, at statskassen er gået glip af op mod 65 millioner kroner i tobaksafgifter.

Den 44-årige tilstod sin rolle i sagen ved Retten i Kolding, som desuden idømte ham en tillægsbøde på mere end 58 millioner kroner

Sagen er ført af anklagemyndigheden i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), efter at det tidligere Særlig Efterforskning Vest i marts 2021 ved en koordineret efterforskning med assistance fra Europol, Skattestyrelsen, Toldstyrelsen og flere udenlandske politimyndigheder slog til og anholdte 13 udenlandske mænd for at drive en illegal cigaretfabrik på en landejendom ved Vamdrup nær Kolding.

Ved anholdelsesaktionen beslaglagde politiet mere end 11 millioner cigaretter, flere tons tobak og en større mængde professionelt produktionsudstyr.

Kort tid efter aktionen blev yderligere én udenlandsk mand anholdt og varetægtsfængslet i sagen.

I alt 14 mænd har været sigtet i sagen, hvoraf én i juni 2021 blev idømt 4 års fængsel, en tillægsbøde på 71 millioner kroner og udvisning af Danmark, efter at have tilstået sin rolle i netværket. Tirsdagens dom er dermed den anden afgørelse ved retten i sagen.

– Sagen handler om svindel med tobaksafgifter af hidtil uset omfang og karakter, og det er meget betydelige afgiftsbeløb, som den danske stat er gået glip af i den her sag. Jeg er tilfreds med at have fået en tilståelse fra den 44-årige, og at retten fulgte anklagemyndighedens påstand om en længere fængselsstraf, udvisning og en stor bøde,” siger specialanklager ved NSK, Jacob Gents.

Sagen mod de resterende 12 mænd starter den 25. august 2022 ved Retten i Kolding. Der forventes dom i midten af oktober.

smøg ryge rygning cigaret
Politiet har beslaglagt stort parti cigaretter … (Foto: Unsplash)

Læs også: Skjult tobak mindsker salget

De høje temperaturer kan påvirke trivslen

Dynen er for varm, hovedpuden er klam, og det er umuligt at finde hvile. De fleste har prøvet at ligge og vende og dreje sig i et alt for varmt soveværelse og starte den nye dag med et tungt hoved. Lige nu, hvor solen sender temperaturerne på himmelflugt, kan det være en prøvelse at komme igennem natten, og den mangelfulde nattesøvn går ud over trivslen.

Mange bliver irritable, man kan have svært ved at koncentrere sig, og nogle føler fysisk ubehag i form af tunge lemmer, når de har sovet dårligt. Årsagen til de mange natlige trængsler, når det er for varmt i soveværelset, er, at kroppen bruger energi på at danne sved for at komme af med varmen. Derfor er det vigtigt, at der er køligt i soveværelset.

Det er forskelligt, hvilken nattetemperatur der passer til den enkelte, men for de fleste er 16-18 grader i soveværelset optimalt. Det kan være svært at opnå under en hedebølge. Et godt råd er at lufte ordentligt ud inden sengetid. Det kan dog være svært nedkøle rummet, når det er vindstille uden for, og aftentemperaturerne er høje. Det samme gælder, hvis man sover med åbent vindue.

Derfor er der lige nu rift om ventilatorer, som kan blæse lidt luft rundt i rummet. De findes i mange varianter og prisklasser og nogle mere avancerede end andre. De senere år har coolere med indbygget luftrensning vundet frem. Ud over at nedkøle luften mere effektivt end almindelige ventilatorer renser de også luften i større eller mindre grad. Engelske Dyson tilbyder flere modeller, der ud over støv og støvmider renser luften for benzen, nikkel, bly og formaldehyd, som er usynligt for det menneskelige øje, men findes overalt i boligen.

svede varm sommer temperatur termometer
Varme dage kan gøre det svært at sove … (Foto: PR)

Læs også: Det hader vi ved sommer

Georg Jensen i samarbejde med Amnesty International under Copenhagen Pride

Georg Jensen går sammen med Amnesty International for ‘Love Is Not a Crime’ kampagnen under Copenhagen Pride.

‘Love is Not a Crime’-initiativet har til formål at fremhæve manglen på fundamentale rettigheder, som mange fra LGBTI+ samfundet rundt om i verden oplever. Flere lande forbyder aktivt deres borgeres frihed til at være, hvem de er, og vælge, hvem de må elske, en handling der i værste fald kan straffes med døden.

Kampagnen ‘Love Is Not a Crime’ er støttet af Georg Jensen i samarbejde med Amnesty International og førende lokale brands, herunder ELLE , i forbindelse med Københavns årlige Pride-fejring.

– At have privilegiet til at elske, hvem du vil, kommer med det store ansvar at give det samme privilegie videre til dem, der ikke har de samme rettigheder, siger Sune Palner fra A Management, som startede initiativet.

I tråd med samarbejdet og for at støtte initiativet introducerer Georg Jensen et Pride Flag til sortimentet. Flaget fås som et supplement til Georg Jensens flagstænger, og flaget er ikke kun en festlig dekoration, men også en mulighed for at forbrugerne kan støtte sagen. For hvert flag der bliver solgt, vil 50 kroner blive doneret til Amnesty International og Love is Not a Crime initiativet.

Pride flaget kan købes i Georg Jensens butikker samt på GeorgJensen.com nu.

georg jensen pride flag
Georg Jensen og Amnesty International indgår samarbejde … (Foto: PR)

Læs også: RuPauls 10 livslektioner

Smuglede kokain ind i puslespil

To 28-årige mænd blev tirsdag ved Retten i Aarhus idømt henholdsvis fire og to års fængsel for at have indført knap et kilo kokain til landet med henblik på at sælge det videre til en større personkreds.

Politiet fik den 24. marts i år en henvendelse fra Toldstyrelsen, der havde opsnappet en mistænkelig pakkeforsendelse ved en kontrol i Kolding. Pakken var på vej fra Holland til en afhentningssted i Aarhus, og den viste sig at indeholde en puslespilsæske, hvor der i stedet for brikker lå omkring et kilo kokain.

Efterforskerne hos Østjyllands Politi erstattede kokainen med falsk narko og fulgte i det skjulte pakken. Der stod derfor betjente parat ved den pakkeshop i Aarhus, hvor pakken skulle afhentes et par dage efter. Her hentede den ene 28-årige mand pakken og på en p-plads i nærheden, overdrog han den til den anden 28-årige mand, inden de begge kort efter begge blev anholdt og senere varetægtsfængslet.

Der var skrevet en kvindes navn og adresse på pakken, og den 28-årige, der hentede pakken, havde en fuldmagt med fra kvinden. Fuldmagten var dog forfalsket, og kvinden anede intet om, at hun på den måde var blevet brugt til det kriminelle foretagende.

I retten tirsdag erkendte den ene 28-årige, at han havde hentet pakken i pakkeshoppen for den anden 28-årige, som han kender. Den anden 28-årige forklarede, at en tredje person havde lovet ham nogle tusinde kroner for at fremskaffe pakken med kokain. Han ville dog ikke fortælle, hvem personen var.

Den 28-årige, der hentede pakken, blev idømt to års ubetinget fængsel, mens den anden 28-årige blev idømt fire års fængsel, da vurderingen var, at han spillede en større rolle i indførelsen af de ulovlige stoffer.

– Det var rigtig godt politiarbejde, der gjorde, at mændene stort set kunne tages på fersk gerning, og derfor var der også nogle ret klare beviser, der knyttede de to mænd til kokainen. Sagen er endnu et eksempel på, at sager, der handler om indsmugling eller salg af hård narko, betragtes som grov kriminalitet, der kan koste lange fængselsstraffe, udtaler senioranklager Jakob Beyer.

Begge mænd erkendte og modtog dommen.

puslespil
Kokain blev indsmuglet i puslespil … (Foto: Pexels)

Læs også: Forberedte narkosalg på børnehaves legeplads

Dagens billede: Britney igen i fokus

· Mere fra samme kategori ·