Læs også:

Close
dba

Brugte ting til boligen hitter – det samme gør tøj

Bolig  | 

Hver fjerde dansker har inden for de seneste 12 måneder købt en eller flere brugte stykker tøj. Det viser en ny undersøgelse, som DBA står bag

Dermed er tøj den mest populære vare at købe brugt i år. Nogle af dem, der i den grad er en del af statistikken, er Laura og August, der har fyldt deres lejlighed i København med brugte møbler, og de køber også flittigt brugt tøj.

Genbrug – hvem er det for

Hvad kunne du slet ikke forestille dig at købe brugt? Sokker, undertøj – eller hvad med nattøjet? Man skulle tro, at danskerne ikke var så ivrige efter at overtage disse tre eksempler fra fremmede folk, men noget kunne tyde på, det forholder sig ganske anderledes.

Tøj er nemlig den mest populære ting at købe brugt. Det viser en ny undersøgelse, som DBA står bag, og som vi kalder for ’Genbrugsindekset’. En undersøgelse, som beskæftiger sig med genbrugshandlen på tværs af alle platforme og fora i Danmark – ikke kun DBA.

Samler man tingene under overordnede kategorier, er tøj dog på 2. pladsen, mens ’til boligen’ er den mest populære handelsvare på brugtmarkedet.

dba
25-årige Laura Søgaard og 28-årige August Kiplevs fra København elsker loppefund. (Foto: DBA Guide)

To der elsker loppefund

To af dem, der ikke kan få nok af at shoppe brugt – blandt andet møbler og tøj, er 25-årige Laura Søgaard og 28-årige August Kiplev fra København. Det eneste, parret har købt fra ny i deres lejlighed, er den grå sofa.

– Da vi flyttede sammen her i lejligheden for to år siden, var vi begge to et sted i vores liv, hvor pengene var lidt stramme. Priserne her i København er høje, og da August købte andelslejligheden, gik de fleste af vores opsparede penge til maling, så det var oplagt for os at købe vores møbler brugte, fortæller Laura og fortsætter:

– Det overrasker mig ikke, at det er ’ting til boligen’ flest køber brugt. Jeg tror, det har noget at gøre med, at der er længere levetid i boligting. Det er også nemt at se, om det er noget, du kan lide, og du kan nemt måle op og se, om det passer ind. Der er det svære med tøj, siger Laura.

Laura køber dog også en masse brugt tøj. Når hun skal shoppe genbrugstøj, foregår det dog oftest i genbrugsbutikker, mens parret køber de fleste brugte ting til boligen via genbrugsplatforme som DBA.

dba
Den blå gulvkrukke i parrets stue er købt på DBA for 800 kroner … (Foto: DBA Guide)

Derfor elsker Laura at købe genbrugssager

Laura og Augusts primære motivation til at købe brugte ting til deres bolig var at spare penge, men det er dog langt fra den eneste årsag til, at parret har købt sager, der allerede har levet ét liv.

– Der er også det miljømæssige perspektiv. Vi var i Ikea et par gange, hvor vi kunne købe en masse ting billigt, som vi egentlig ikke kunne li’. Men vi følte, vi var nødt til at købe det, fordi vi ikke havde råd til andet, og så tænkte jeg, ’jeg køber bare noget nyt om et par år’. Men det giver ikke mening for mig – og slet ikke i forhold til miljøet – at skulle købe noget, som jeg ikke elsker 100 procent for at skifte det ud senere, fortæller Laura.

August, der er vokset op på Frederiksberg, har aldrig rigtig interesseret sig for at købe ting, andre har brugt. I hvert fald ikke før han flyttede sammen med Laura. Laura, der oprindeligt kommer fra Midtjylland, har derimod altid elsket at gå i lokale genbrugsbutikker i Jylland og finde ting, som andre ikke har.

– Jeg kan godt li’ at købe brugte ting. Det har noget liv, og der er historie i det. Når man tager ud og henter tingene, kan man også få en historie med. Nogle gange har sælgerne også købt det brugt, så det har været igennem flere hænder, og det synes jeg, er meget skønt at vide, siger Laura og fortsætter:

– Der er mange, der kommer hjem til os og siger, det er så hyggeligt og hjemmeligt, og jeg tror, det er fordi, at de møbler vi har, ikke er noget, du kan gå ned og købe alle steder, siger Laura.

Når Laura er hjemme i Jylland, sætter hun nogle gang en hel dag af til at gå i genbrugsbutikker. Hun har især købt mange vaser og porcelænsstel i genbrugsbutikker. Engang fandt hun også en fake Prada-taske til 25 kroner. Den solgte hun for 900 kroner til en pige i København, som var bevidst om, at tasken var en kopi.

dba
Yndlings-genbrugsfundet er reolen her, som Laura har slebet og malet. (Foto: DBA Guide)

Her er parrets yndlingsfund

Det er især Laura, der går op i at finde brugte ting til hjemmet, og hun har også svært ved at udvælge sine yndlingsfund. Ét af hendes favoritter er parrets runde teaktræsbord, som kun har et enkelt bordben i midten.

Parret havde været på jagt efter bordet i flere måneder. Laura satte derfor DBAs annonce-agent på sagen. Med denne funktion kan du sikre, at du får en notifikation, hver gang den vare, du er på jagt efter, bliver sat til salg. På den måde kan du slå hurtigt til, og der er dermed større sandsynlighed for, at din drømmevare lander hjemme hos dig.

Og det lykkedes også for Laura og August …

– Bordet kostede kun 500 kroner. Normalt bliver de sat til salg for minimum 1.000 kroner. Sælgeren havde også købt det brugt, og hun solgte det billigere, end hvad hun selv havde givet for det. Jeg tænkte, det var dumt, for jeg vil nemt kunne sælge bordet for 1.000 kroner, men det er jo bare fedt for os, at hun ikke vil have mere for det, fortæller Laura.

Rundt om bordet står fire spisebordsstole i teaktræ med sort læder på sæderne. Stolene har de fået af Lauras ene storebror, som havde dem til at stå på loftet. Ovenover bordet hænger ét af Laura yndlingsfund også. Det er en smuk hvid og brun-stribet Murano-lampe, som August har givet hende i fødselsdagsgave sidste år.

– Jeg havde kigget på Murano-loftslamper så længe, og til min fødselsdag fik jeg en af August. Han havde selv været inde på DBA og finde en, han også selv kunne li’, og den passer bare perfekt ind i vores hjem, lyder det fra Laura.

Så få penge har parret brugt på at indrette deres bolig

Parret har ikke det fulde overblik over, hvor mange penge de har brugt på at købe brugte møbler til deres andelsbolig. De gætter på, at de har brugt omkring 5.000 kroner – foruden den nye sofa.

– Vi har sparet en del penge. Hvis vi kun havde købt Ikea-møbler, havde vi måske sparret et par tusinde kroner, men jeg er mere glad for det her. Jeg tror, jeg vil beholde de her møbler i længere tid. Jeg tror, jeg vil være tilbøjelig til at skifte ud oftere med Ikea-møbler, siger Laura og fortsætter:

– Jeg prutter også altid om prisen. Det skal man. Du er til grin, hvis du ikke gør det, synes jeg. August synes, det er pinligt. Han vil gerne give dét, varen er til salg for. Københavnerne synes ofte, det er akavet at handle om prisen, så når jeg prutter prisen ned, går de næsten altid med til det, siger Laura.

Selvom parrets motivation til at købe de brugte møbler var at spare penge, tror de ikke, at de senere vil skifte deres møbler ud til spritnye ting. Laura er også overbevist om, at de fremadrettet vil købe ting, andre har brugt.

– Jeg tror helt klart, det er noget, vi tager med os. Jeg er jo fra Jylland, og jeg kan godt li’ en god handel. Uanset hvor mange penge man tjener, er der ikke nogen, der kan tage noget fra en god handel, siger Laura og griner.

dba
På brugtmarkedet købte parret to af denne brune læderstol til 2.000 kroner i alt. (Foto: DBA Guide)

Den mest populære varegruppe femte år i streg

De seneste fem år har ’ting til boligen’ været den mest populære genbrugsvaregruppe. Vi skal helt tilbage til 2016 for at finde ’tøj og accessoires’ på førstepladsen. Dengang var der 27 procent af de adspurgte, der havde købt genbrugstøj inden for de seneste 12 måneder og 26 procent, der havde købt ’ting til boligen’.
Siden 2016 har ’tøj og accessoires-kategorien’ dog fastholdt sin andenplads på listen.

I DBAs store undersøgelse har de spurgt, hvilke ting danskerne har købt mest brugt de seneste 12 måneder. 38 procent af de adspurgte har købt brugte ting til boligen, og det giver altså kategorien en førsteplads. 32 procent har derimod købt brugt tøj og accessoires, mens 18 procent har købt elektronik.

Herunder kan du se, hvad danskerne de seneste 12 måneder har købt mest og mindst brugt.

Disse genbrugsvaregrupper har danskerne købt flest ting fra:

1: Til boligen: 38 procent

2: Tøj og accessoires: 32 procent

3: Elektronik: 18 procent

4: Hobby: 17 procent

5: Til børn: 15 procent

6: Transport: 12 procent

7: Have- og udeliv: 8 procent

8: Byggematerialer og værktøj: 6 procent

9: Sport: 5 procent

dba
Parrets sidebord og vase er begge købt brugte. (Foto:DBA Guide)

Top 25: Disse ting har vi købt mest de seneste 12 måneder

Når vi ser på, hvilke varegrupper vi har købt mest brugte ting fra, er det altså ’ting til boligen’, der får førstepladsen. Men hvis vi dykker mere ned i hvert enkelt produkt, er det faktisk genbrugstøj, danskerne har købt allermest de seneste 12 måneder.

Herunder kan du se listen over, hvilke specifikke ting vi har købt mest og mindst de seneste 12 måneder:

1: Tøj: 27 procent

2: Boligtilbehør: 24 procent

3: Møbler og lamper: 20 procent

4: Bøger: 14 procent

5: Sko: 12 procent

6: Legetøj: 9 procent

7: Børnetøj og sko: 9 procent

8: Mobiltelefoner: 9 procent

9: Husholdningsvarer: 7 procent

10: Anden elektronik: 7 procent

11: Biler: 6 procent

12: Smykker: 6 procent

13: Cykler: 5 procent

14: Udstyr til børn: 5 procent

15: Kunst og antikviteter: 4 procent

16: Hårde hvidevarer: 4 procent

17: Spilkonsoller: 4 procent

18: Værktøj: 4 procent

19: Computere: 4 procent

20Byggematerialer: 3 procent

21Ure: 3 procent

22: Havemøbler: 3 procent

23: LP’er: 3 procent

24: Sportsudstyr: 3 procent

25: Tablets: 3 procent

Dette køn køber flest populære ting

DBAs store undersøgelse viser også, at der er stor forskel på, hvad vi som køn køber brugt. Faktisk er kvinderne mere interesseret i de populære ting at købe brugt, mens mændene er mere interesseret i de upopulære ting at købe brugt.

Hele 46 procent af kvinderne har de seneste 12 måneder købt ting til boligen. Det er der tilsvarende 41 procent af mændene, der har. Når det handler om at købe genbrugstøj og accessoires, har 45 procent af kvinderne købt dette inden for de seneste 12 måneder, mens kun 19 procent af mændene i samme periode har købt brugt tøj.

Mændene (21 procent) er derimod mere vilde med at købe elektronik, end kvinderne er (15 procent). 12 procent af mændene har købt et transportmiddel brugt, mens 11 procent af kvinderne har gjort det samme. Der er også 9 procent af de adspurgte mænd, der har købt brugte ting til haven, mens der kun er 6 procent af kvinderne, der har købt ting fra denne varegruppe.

dba
Lauras marmorbord købt på DBA for 1.000 kroner. (Foto: DBA Guide)

Disse steder handler danskerne brugt

82 % har inden for de seneste 12 måneder handlet brugt på en online handelsplads som for eksempel DBA
80 % har inden for de seneste 12 måneder handlet brugt med venner og bekendte
77 % har inden for de seneste 12 måneder handlet brugt i genbrugs- og vintagebutikker
75 % har inden for de seneste 12 måneder handlet brugt på loppemarkeder
68 % har inden for de seneste 12 måneder handlet på sociale medier

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 kortlægger danskernes genbrugsvaner på tværs af Danmark og på tværs af alle genbrugsplatforme – både online (fx DBA) og fysiske (fx loppemarkeder).

Genbrugsindekset blev lanceret op mod sommeren 2022.

DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA.

Læs hele Genbrugsindekset her.

Bliv inspireret til at købe endnu mere loppeguld her.

 

Læs også:

Mågestellet har fået en revival

 

Eksempel på Mågestel, der er til salg på DBA lige nu. Kilde - DBA Guide

· Mere fra samme kategori ·