Læs også:

Close
æg påske forår (Foto: Unsplash)

NEWS: Overskudsmad fra Lidl hjælper socialt udsatte i påsken

Nyheder  | 

Overskudsmad fra Lidl hjælper socialt udsatte i påsken · Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaards kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for januar 2021 · Corona-pressede bryggerier leverer kun få nye påske- og forårsbryg · Travl påske i vente for boligsalget · Dagens billede: Klar til påske

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Overskudsmad fra Lidl hjælper socialt udsatte i påsken

Overskudsmad fra Lidl hjælper socialt udsatte i påsken: Blå Kors deler tusindvis af poser med madvarer ud over hele Danmark. Påskehelligdagene er en helt særlig tid for den sociale hjælpeorganisation Blå Kors. De oplever i stigende grad flere trængte familier, som har brug for en ekstra håndsrækning i højtiderne. Derfor uddeler Blå Kors i år overskudsmad i samarbejde med dagligvarekæden Lidl, som doneres fra Lidls butikker, til glæde for brugere af familienetværk, væresteder og beboere på botilbud.

Lidl donerer for fjerde år i træk overskudsmad til Blå Kors’ familienetværk og bo- og behandlingstilbud til misbrugere, hjemløse og andre udsatte grupper. Udleveringen finder sted i hele Danmark.
Ved påsketid samles danskerne normalt rundt om bordet med dejlig mad og samvær. Coronaepidemien har igen år gjort, at påsken ikke bliver helt, som vi kender den. Dette gælder også for mange af de socialt udsatte familier i Danmark.

Igen i år har Lidl valgt at donere den overskudsmad, der normalt kommer fra lukkedagene hen over påsken, til Blå Kors’ familienetværk, væresteder og bo- og behandlingstilbud til misbrugere, hjemløse og andre udsatte grupper. Initiativet er et af mange som Blå Kors og Lidl de seneste fire år har samarbejdet om. Et samarbejde som administrerende direktør i Lidl, Dirk Fust, sætter stor pris på.

– Som landsdækkende dagligvarekæde er vi i Lidl bevidste om vores sociale ansvar – et ansvar, hvor vi gennem vores samarbejde med Blå Kors siden 2017 har hjulpet nogle af de allermest trængte familier og socialt udsatte med overskudsmad fra nogle af vores butikker. Blå Kors og deres mange frivillige yder en fantastisk indsats i kampen for et samfund, hvor ingen mennesker er afhængige af alkohol eller stoffer og ingen er socialt udsatte eller hjemløse. Et formål som vi i Lidl er glade for at kunne støtte op omkring her i påsken i forbindelse med donation af overskudsmad fra 27 nøje udvalgte Lidl-butikker.

De frivillige fra Blå Kors afhenter poserne med overskudsmad fra flere steder i København, Aarhus, Odense og Aalborg samt byerne Slagelse, Nykøbing, Rønne, Hjørring, Aabenraa, Esbjerg, Middelfart og Silkeborg. Her bliver overskudsmaden delt ud af de mange frivillige fra Blå Kors, som har den direkte kontakt til de trængte familier og socialt udsatte rundt omkring i Danmark. At poserne med overskudsmad gør en forskel, er der ifølge generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre, ingen tvivl om.

– Vi kan sammen med Lidl gøre en forskel i påsken for mennesker, som ikke har meget at gøre godt med. Eksempelvis har vores familienetværk kontakt med 2.000 børn og voksne, og her er det tydeligt, at mange kæmper med at få dagligdagen til at hænge sammen økonomisk. Det seneste år med corona har presset familierne yderligere, så poserne med overskudsmad skal nok blive taget godt imod. Det har en kæmpe betydning for vores sociale arbejde, at en stor virksomhed som Lidl støtter op om os og de mennesker, vi rækker ud til, fortæller generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre.

Påskedonation bringer stor glæde og lettelse hos familierne. Familienetværket på Filippavej på Frederiksberg er et af de 27 steder, som modtager påskedonationen fra Lidl. Maden uddeler de torsdag den 1. april om formiddagen til familier, som i forvejen er tilknyttet familienetværket samt deres netværk. Derudover åbner de op for familier i det boligsociale område “Stjernen” på Frederiksberg, hvor de i forvejen har et samarbejde.

– Det er en kæmpe glæde at formidle gratis mad til familierne. Vi ved fra tidligere, at maden bringer stor glæde og lettelse hos vores familier, og vi ser særligt et stigende behov i denne corona-tid, hvor børn har været mere hjemme, og madbudgettet været yderligere presset, slutter Helle Aaen, som er leder af Familienetværket Filippavej på Frederiksberg.

Lidl og Blå Kors har samarbejdet om donationer af mad siden 2017.

Fakta – Lidl bekæmper madspild:

  • Lidl og Blå Kors Danmark har samarbejdet om donationer af mad siden 2017.
  • I Lidls butikker er der fokus på madspild, hvilket betyder, at frugt og grønt, bake-off og kølevarer bliver prisreduceret før sidste salgsdato. Derudover sælges frugt og grønt til styk- eller kilopris.
  • Lidl er første discountkæde med et landsdækkende samarbejde med appen ‘Too Good To Go’, der giver kunderne mulighed for at bekæmpe madspild og spare penge ved at bestille og afhente lykkeposer i Lidl, som indeholder mad, der er sorteret fra, men som er for godt til at blive smidt ud.
  • Lidl har i tråd med FN’s mål 12.3 om bæredygtig udvikling sat et mål om at reducere sit madspild med 50 % inden 2030 sammenlignet med 2017.
æg påske forår (Foto: Unsplash)
Lidl og Blå Kors hjælper mange til at få en dejlig påske … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mig og samfundssind

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaards kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for januar 2021

I januar 2021 var der 2.753.000 personer i job, og ser man på den private sektor, er der kommet færre 19.800 lønmodtagere. Der var 1.600 færre offentligt ansatte. Beskæftigelsen er altså faldet med 0,8 procent siden december måned.

Samlet set er beskæftigelsen 48.000 svarende til 1,7 procent lavere siden februar sidste år, som var sidste måned inden COVID-19 krisen ramte.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:

– Beskæftigelsen tog som ventet et ordentligt dyk nedad i januar med 21.600 personer. Arbejdsmarkedet har hidtil overrasket positivt, men nu ser vi for alvor konsekvenserne af den delvise nedlukning af landet hen over vinteren.

– Vi har med forskellige hjælpepakker, herunder lønkompensationsordningen, været med til at sørge for, at bunden ikke er gået ud af arbejdsmarkedet, og hjulene er holdt i gang i videst mulige omfang. Inden længe bliver det også muligt at få de indefrosne feriepenge udbetalt. Vi forventer, at danskerne ligesom i efteråret sidste år vil få mange milliarder kroner mellem hænderne. Jeg håber endnu en gang, at mange af dem vil gå til forbrug, og at pengene vil blive brugt lokalt.

– I takt med den igangværende genåbning forventer vi fornyet fremgang i økonomien og dermed også en bedring på arbejdsmarkedet i løbet af foråret. Det er blandt andet rækken af ekspansive tiltag i den økonomiske politik og ikke mindst udbredelsen af coronavacciner, der bidrager til de positive forventninger.

Find tallene fra Danmarks Statistik her.

kontor job arbejde møde beskæftigelse (Foto: Unsplash)
Beskæftigelsen var i januar 2021 48.000 lavede siden februar 2020 … (Foto: Unsplash)

Læs også: Beskæftigelsen faldt

Corona-pressede bryggerier leverer kun få nye påske- og forårsbryg

Uvis fremtid for restaurationssektoren medfører lav produktion af danske øl. Det samlede ølsalg faldt i årets første to måneder med 17,7%.

Ingen danske øl-nydere har grund til at føle sig tørstige, når de rejser sig fra påskefrokosten. Der er trods alt 111 forskellige danske påske- og forårsbryg at vælge imellem i år, viser en analyse fra Beerticker udarbejdet for Bryggeriforeningen.

Men på grund af de tvangslukkede restauranter, caféer og værtshuse brygges der færre øl på de over 200 bryggerier i Danmark, og i år sender de kun syv nye påske- og forårsbryg på markedet.

– Antallet af nye påske- og forårsbryg bliver omtrent halveret i år. Det er desværre et tydeligt krisetegn for bryggeribranchen. Produktionen af øl er på et lavt niveau, fordi bryggerierne ikke aner, hvad og hvornår der genåbnes. Det har store økonomiske konsekvenser for bryggerierne og de lokalsamfund, som mange af dem er en del af. Derfor håber vi, at den kommende genåbningsplan giver vished om fremtiden og indeholder en snarlig, sundhedsmæssigt forsvarlig åbning af restaurationssektoren, udtaler Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Salget fra Bryggeriforeningens medlemmer lå i januar og februar 17,7% lavere end i de samme måneder i 2020. Og i januar blev der lanceret 83 nye danske øl sammenlignet med 117 i januar sidste år, mens det i februar blot er blevet til 105 nye øl sammenlignet med 166 i februar 2020, viser Beertikers analyse.

Bryggeriernes krise bliver understeget af, at 2020 for første gang i ti år ikke blev et rekordår for nye øl. Hvert eneste år fra 2011 er der blevet sat rekord med flere nye danske øl på markedet end året før. Beerticker estimerer, at med 1792 nye øl i 2020 er der kommet 25% færre nye øl, end hvis 2020 havde været et Corona-frit år.

– Der er fortsat masser af gode øl at vælge imellem, men et fald på 25% er et klart signal om, at bryggerierne er i knæ, forklarer Niels Hald.

Og blandt årets påske- og forårsbryg er der mange forskellige valgmuligheder. Med Fur Alkoholfri Påske Ale tilbyder Fur Bryghus et alternativ til dem, som er interesseret i alkoholfri øl, ligesom bryggeriet også brygger Fur Påske Frokost med blot 2,7% alkohol. Den stærkeste øl er til gengæld Påske Bryg på 10,5% fra Hancock.

Der er også markante variationer inden for smag. Blandt de nye påske- og forårsbryg er Hr. Skov Påske Øl med Stauning Whisky og blommer brygget af Det Lille Bryggeri. Man kan også lade sig friste af Forårs Ale fra Ribe Bryghus med enebær, koriander og whisky. Eller nyde Halsnæs Bryghus’ Vipstjert, som er en forårs-IPA med bergamotte.

Historieinteresserede vil måske lade sig lokke af Jelling Bryghus’ Tanmarkar But, som betyder ‘Danmarks pryd’ og er et udtryk fra gamle runeindskrifter – eller af Dimmel Bock fra Hadsund Bryghus navngivet efter et gammelt udtryk for påskeugen, dimmel-uge.

Dansk påskebryg er ikke en fast ølstil, om end næsten alle lyse eller gyldne. Men det startede oprindeligt med en Dobbelbock med ca. otte procent alkohol inspireret af Salvator-øllen fra det bayerske bryggeri Paulaner, som blev etableret af Paulaner-munke i 1634.

Salvator-øllen blev populær i Danmark, da den sidst i 1890’erne blev importeret af københavnske restauratører omkring påske. Bryggeriet Thor i Randers introducerede den første danske Salvator-øl i 1899, mens Carlsberg bryggede øltypen fra 1905 og kaldte den påskebryg.

Forårsbryg har efterhånden vundet udbredelse, da sæsonen for påskebryg er meget kort. Derfor er Beertickers liste heller ikke helt komplet endnu, da der forventes yderligere forårsbryg i løbet af foråret.

øl strand bryg (Foto: Unsplash)
Dette forår kommer ganske få nye forårs- og påskebryg ifølge Bryggeriforeningen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Lav en lækker påskedrink

Travl påske i vente for boligsalget

RealMæglernes BoligBarometer / marts (baseret på mere end 100 butikkers landsdækkende salgstal og boligstatistikker fra Boligsiden) viser, at der venter en travl påske på boligmarkedet. En salgsfremgang hos RealMæglerne på hele 83 procent i marts, og masser af nye salgsemner på listen, indikerer, at mange skal på boligjagt i påskeugen.

Tidligere har der været en tendens til, at salget af boliger ville falde en smule i den måned, hvor påsken lå. (Påskeugen falder enten i marts eller april).

Ganske enkelt, fordi danskerne var på påskeferie. Men sådan er det ikke længere. Nu bruges påsken til boligjagt, og i år vil påsken give ekstra travlhed for boligsalget. Det forudser Preben Merrild Angelo, administrerende direktør hos RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.

I år falder påskeugen i uge 13 (mandag den 29. marts til søndag den 4. april).

Forudsigelsen baserer Preben Merrild Angelo på salgsaktiviteterne i kæden i marts 2021, hvor boligsalget har sprængt alle rammer:

– Marts 2021 er suverænt den marts i RealMæglernes historie, hvor der er solgt flest boliger. Du finder ikke en marts, der kommer bare i nærheden af det, siger han.

Salget forventes at gå 83 procent frem i forhold til marts 2020. Den udvikling vil også fortsætte ind i april og påskeugen med.

Hos RealMæglerne tog påskesalget i 2016 et dyk, men siden har det ligget på et nogenlunde stabilt leje i forhold til index-100 (2016):

– Når vi kigger tilbage i statistikkerne, er det selvfølgelig primært villaer og rækkehuse, der er blevet solgt i påskeugerne. Lejligheder er der også blevet solgt lidt af, mens markedet for fritidsboliger har taget sig en puster. Men det vil der blive ændret på i påsken 2021, vurderer han.

Både salget af villaer og lejligheder vil gå frem, mens købelysten i fritidshusmarkedet synes umættelig:

– Når der kommer nye sommerhuse på hylderne, bliver de revet væk, fortæller han.

Læs mere her: Sommerhuse sælges i rekordtempo

Det mest positive er dog, at der nu begynder at komme flere boliger til salg:

– Det vil jo sige, at boligmarkedet nu begynder at kunne følge med efterspørgslen, og det betyder, at de høje prisstigninger, vi har set i begyndelsen af året, langsomt begynder at jævne ud. Høje prisstigninger opstår, når der er for få boliger til salg i markedet, mens købelysten og efterspørgslen tordner i vejret. Sådan regulerer boligmarkedet helt naturligt sig selv, fortæller Preben Merrild Angelo og tilføjer:

– Pilen peger på, at det for manges vedkommende ikke kun er påskeæg, der skal findes i påsken. Og lige nu er der også god mulighed for at finde drømmeboligen med masser af nye salgsemner på listen.

key nøgle boligsøgning bolig door dør (Foto: Pexels.com)
Realmæglerne forventer masser af boliginteresserede i påsken … (Foto: Pexels)

Læs også: Postkort fra Fanø og Nordjylland

Dagens billede: Klar til påske

 

· Mere fra samme kategori ·