Læs også:

Close
blokhus strand livredder vesterhavet nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)

Postkort fra Fanø og Nordjylland

Rejser  | 

Sommer er ofte lig med at rejse – holde ferie – slappe af. Ofte går turen til udlandet for at sikre sol. Men Danmark er også et skønt land at tage på opdagelse i. Vi har været forbi Fanø og Nordjylland

Det er altid en svær balance at skulle planlægge sommerferie, for man VIL jo gerne have lidt sol og varme – man vil gerne slappe af – men man vil også opleve – spise god mad og læse bøger. Jeg har i mange år vendt næsen ud mod verden i mine sommerferier – også selvom jeg faktisk elsker Danmark allermest om sommeren – også på en regnvejrsdag – der skal bare kun være en enkelt indimellem, som klarer luften og giver blomster og træer nyt liv.

I år har jeg været en tur til jylland nogle dage. Fanø var første destination – et sted jeg aldrig har været – eller det vil sige, at mine forældre påstår, jeg var i min mors mave, da de var på Fanø, men det kan jeg sjovt nok ikke huske.

Fanø

Fanø er en lille overskuelig ø, hvor man tager båden fra Esbjerg, der går “hele tiden” – det er ikke helt rigtigt – men sådan føles det. Og man behøver ikke bestille færge. Man betaler på vej over – og kommer gratis med derfra. Det er da meget smart. Måske findes det andre steder, men jeg har bare ikke oplevet det før.

Havnen i Esbjerg er stor – noget af en industrihavn men midt imellem det hele ligger en lille færge – og nej det er ikke denne her. Den lå bare ved siden af, da vi sejlede ud fra kaj. Men det er en lille fin færge, hvor der står Fanø på, så den er nem at finde, og turen tager vel 10 minutter eller deromkring.

esbjerg fanø danmark skib (Foto: MY DAILY SPACE)
Så er vi på vej til Fanø. (Foto: MY DAILY SPACE)

Fra Sønderho til Nordby kan man, hvis flod og ebbe og vejret ellers tillader, det køre hele vejen på stranden. Det virker virkelig mærkeligt, når man ikke er vant til det. Men noget af en oplevelse. Smukt på alle måder.

vand vadehavet sky himmel strand fanø danmark (Foto: MY DAILY SPACE)
En tur i bil langs vandet er en oplevelse. (Foto: MY DAILY SPACE)

Skal man spise godt, så er Sønderho Kro et “must see”. Så autentisk – så fint – og hyggeligt. Og fantastisk mad. Husk at bukke dig – dørkarme er meget lave. Selv for mig. Sønderho Kro er en Kongelig priviligeret kro siden 1722, og den  fredede kro er en af Danmarks ældste og bedst bevarede kroer.

 

fanø danmark sønderho kro mad restaurant kro(Foto: MY DAILY SPACE)
Vil du have lækker, dansk mad er Sønderho Kro et godt bud. (Foto: MY DAILY SPACE)

I Nordby ligger sælerne på rad og rakke og soler sig. De er tæt på og virker nærmest som om, det er deres sted. Det er nærmest et colour coordinated billede, man kan tage, når solen er ved at gå ned.

havet vesterhavet vadehavet sky himmel strand fanø danmark sæler (Foto: MY DAILY SPACE)
Sælerne kan også lide Fanø. (Foto: MY DAILY SPACE)

Kokkedal Slotskro

Så er vi i Nordjylland på Kokkedal Slotskro i Torslev Sogn. Det er en nordjydsk herregård, og dens historie går helt tilbage til middelalderen. Den nævnes første gang i 1407, da herresædet tilhørte væbner Anders Albrechtsen, og i 1439 tilhørte gården Niels Stenbrikke, da den under bondeopstanden blev plyndret og brændt. Et fint og afsidesliggende sted, som man måske ikke lige kommer forbi med mindre, man ved, at den ligger der.

Det skulle efter sigende spøge der. DET havde jeg set frem til. Men eneste ting der kan tilskrive spøgeri (hvis man altså virkelig forsøger at gøre det spændende) var lyset på toilettet, der havde lyssensor på, og som tændte og slukkede en del gange, selvom vi lå helt stille i sengen.

dragsholm slot nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)
Spøger det eller hvad på Dragsholm Slotshotel? (Foto: MY DAILY SPACE)

Blokhus er kendt af mange – ikke mindst tyskere der valfarter dertil i hobetal. Af god grund for det er et smukt sted. Her kan man også køre på stranden. Og det så vildt hyggeligt ud med autocampere holdende på stranden – for det må man nemlig også. Der var gang i bølgerne, hvilket også var til stor glæde for mange sommergæster.

blokhus strand livredder vesterhavet nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)
Blokhus er et smukt sted. (Foto: MY DAILY SPACE)

Svinkløv Badehotel lever atter i bedste velgående. Står der – som om, at sådan har det altid stået. Men det er jo ikke rigtigt, for et kæmpe arbejde med at genopbygge det historiske badehotel har været i gang. Men færdigt er det – og RET svært at få plads på – både til et måltid mad eller overnatning – med mindre man vil vente til 2020.

svinkløv badehotel nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)
Danmarks smukkeste badehotel; Svinkløv. (Foto: MY DAILY SPACE)

Skagen summer om sommeren – mere end summer – for nu ligger de store krydstogskibe også til, og hvis byen ikke var fyldt i forvejen, så er der nu trængsel på gader og caféer. Brøndums Hotel er nærmest Danmark kogt ned til en Maggi-terning. Det bliver ikke meget mere dansk. Og så ligger det midt i byen. Man kan både spise og bo der – og der er ekstra værelser på Admiralgaarden, der ligger 100 meter derfra. Her er en fin historisk atmosfære og et ganske godt køkken. De har i øvrigt et surmælksprodukt, som de selv laver til morgenbuffetten. Denne gang fik jeg endelig opskriften vristet fra dem – måske der snart kommer en opskrift på sitet her. Indtil da må du selv forbi og smage. Men jeg kan afsløre – at lige så godt og sundt det smager – så har de brugt meget fløde dertil.

brøndum hotel skagen vesterhavet nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)
Brøndums Hotel har også lagkage på menukortet. (Foto: MY DAILY SPACE)

Man kan godt blive lidt i tvivl, om man er i Norge eller Danmark, når man besøger havnen i Skagen, for der ligger flere både med norsk end dansk flag. Og det er ikke de små af slagsen – men store – ja også gigantiske. Men dem tog jeg ikke billeder af – de hører mere til i Cannes end i Skagen, synes jeg. Men smukt er der – og et besøg hos Skagen Fiskerestaurant kan fuldende enhver dag …

havn havnen lystbåde skagen vesterhavet nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)
De lå godt pakket de store lystbåde. (Foto: MY DAILY SPACE)

 

Læs også:

Mine to liv

to liv københavn drøsselbjerg sommerhus

· Mere fra samme kategori ·