Læs også:

Close
pige skole

NEWS: 162 millioner kroner til flere uddannede lærere og pædagoger

Nyheder  | 

162 millioner kroner til flere uddannede lærere og pædagoger · To rumænske mænd anholdt på vej ud af Danmark med tyvekoster · Ny sending danske entreprenørmaskiner skal hjælpe med at genopbygge Ukraine · SAS får godkendelse af livsvigtigt lån · Fængselsstraffe til 3 mænd for besiddelse af narkotika · Dagens billede: Første skoledag

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

162 millioner kroner til flere uddannede lærere og pædagoger

Med budgetaftalen for 2023 sætter politikerne på Københavns Rådhus for alvor gang i rekruttering og uddannelse af personale til byens skoler og dagtilbud.

Københavns Kommune kan nu for alvor sætte turbo på merit-uddannelser af både lærere og pædagoger. Med budgetaftalen for 2023 satte budget-partierne på Københavns Rådhus 80 millioner kroner årligt af til rekruttering pr. år – heraf går 54 procent til børne- og ungdomsområdet – samlet over de næste fire år, løber det op i 162 millioner kroner.

– For Københavns børn er det et godt budget, vi har landet. Først og fremmest, fordi vi har prioriteret 43 millioner kroner årligt til rekruttering af lærere og pædagoger. Nu kan vi for alvor sætte skub i ex merituddannelserne, så vi som kommune selv kan være med til at være med til at øge antallet af uddannede voksne i vores skoler og dagtilbud. Flere uddannede lærere og pædagoger er helt afgørende for, at Københavns børn og unge kan få en vuggestue- og børnehavetid og en skolegang, hvor der er et konstant fokus på børnenes trivsel, udvikling og læring, siger borgmester for børn og unge, Jakob Næsager.

Præcis hvordan de 43 millioner kroner årligt nu skal bruges, skal besluttes af Børne- og ungdomsudvalget i november, men borgmesteren og udvalget gik til budgetforhandlingerne med ambitionen om at skrue kraftigt op for antallet af meritlærere, som de bl.a. håber at finde blandt de 15% fastansatte lærere, der pt. Ikke har en læreruddannelse.

– De er i særdeleshed værd at investere i, fordi de allerede er ude i vores skoler og kender hverdagen i klasserummet, og de har valgt København og børnene til. Og tilsvarende vil vi også gerne øge uddannelsen af meritpædagoger blandt de mange engagerede pædagogmedhjælpere, der allerede arbejder i vores dagtilbud og fritidsordninger, siger Jakob Næsager.

Med de 162 millioner kroner til rekruttering er der mulighed for at gøre merit-uddannelserne i København mere attraktive ved at afsætte penge til vikarer, så de studerende kan få fri til at passe studierne

– Meritstuderende arbejder ofte i fuldt skema samtidig med, at de studerer. Det er selvsagt hårdt, og vi skal sikre en god balance mellem arbejds- og studielivet, så flere får lyst til at tage en meritlæreruddannelse. Ligesom vi også gerne vil tiltrække flere sporskifte-meritstuderende med fx akademiske uddannelser, både til vores skoler- og dagtilbud.

Ud over øget merit-uddannelse håber borgmesteren også, at der bliver råd til at uddanne flere pædagogiske assistenter, og til at tilbyde de timelønnede vikarer i skolerne et kursus, der kan forberede dem på at undervise og de unge pædagogmedhjælpere får kursus i små børns udvikling og sprog.

pige skole
162 millioner kroner til flere uddannede lærere og pædagoger … (Foto: Pexels)

Læs også: Midlerne til folkeskolen halter efter den generelle fremgang i samfundet

To rumænske mænd anholdt på vej ud af Danmark med tyvekoster

De to rumænske mænd blev anholdt lørdag aften af betjente fra UKA Vest. De er nu varetægtsfængslet.

To rumænske mænd på 33 og 42 år blev søndag ved et lukket grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg varetægtsfængslet i 15 dage, sigtet for indbrudstyveri. De to mænd blev anholdt lørdag aften i en varebil på Sønderjyske Motorvej nær grænsen af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Køretøjet var på vej ud af landet.

Anholdelsen skete, efter at det stod klart, at varerummet blandt andet indeholdt professionelt værktøj, der var stjålet på byggepladser i Hovedstadsområdet.

De to sigtede nægter sig skyldige, men kærede ikke varetægtsfængslingen.

grænse tyskland
To rumænske mænd anholdt på vej ud af Danmark med tyvekoster …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Røveri begået i Tilst

Ny sending danske entreprenørmaskiner skal hjælpe med at genopbygge Ukraine

Danske entreprenørmaskiner hjælper lige nu Ukraine med at genopbygge Mykolaiv og andre ødelagte byer. Men Ruslands ødelæggelser i landet er fortsat omfattende, og derfor sender regeringen sammen med DI og danske fonde nu flere maskiner afsted.

Ruslands massive ødelæggelser i Ukraine har efterladt flere byer øde, og boligkomplekser er skiftet ud med store murbrokker, som blokerer for blandt andet vigtige køretøjer.

Regeringen har allerede leveret 36 entreprenørmaskiner til Ukraine sammen med dansk erhvervsliv for at hjælpe med oprydningsarbejdet. Og nu sender regeringen yderligere ca. 50 maskiner afsted.

Entreprenørmaskinerne omfatter alt lige fra store gravemaskiner, lastbiler og trailere til tungt udstyr. Der er tale om brugte, men velfungerende entreprenørmaskiner.

Nogle af maskinerne kommer efter planen ned til havnebyen, Mykolaiv, hvor Danmark har en ledende rolle i genopbygningen af byen, og som er ramt af omfattende bombardementer. Det er den ukrainske regering, som har efterspurgt de specifikke maskiner, og de første 15 maskiner af anden sending er allerede sendt afsted i denne uge.

– Fra dansk side vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe det ukrainske folk. Lige nu fjerner danske maskiner derfor murbrokker fra byer som Mykolaiv, hvor der før lå boligblokke, butikker og skoler. Det er en helt urimelig situation for de mange ukrainere, der før havde hele deres liv der, hvor murbrokkerne nu ligger. Jeg er stolt over, at vi nu sammen med DI, danske virksomheder og fonde kan intensivere hjælpen, som den ukrainske regering har efterspurgt, så mange ukrainere kan få deres hjem tilbage,  forklarer erhvervsminister Simon Kollerup.

Der er tale om en donation til humanitære formål, og donationen sker i et offentlig-privat samarbejde mellem staten, DI og med bidrag fra en række private fonde, herunder bl.a. Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Lego Fonden.

– De russiske ødelæggelser i Ukraine er forfærdelige. Ukrainske byer er i store områder jævnet med jorden, så vi er i DI meget glade for allerede nu, mens krigen stadig raser, at kunne hjælpe med den langvarige genopbyggelse af Mykolaiv og andre områder. Ukraine skal genopbygges til at blive et stærkt og velfungerende land, og entreprenørmaskinerne er den helt konkrete første hjælp fra Erhvervsministeriet og vi andre samarbejdspartnere. Det glæder mig, og jeg håber vi kan fortsætte det gode samarbejde og hjælpen, slutter Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Erhvervsstyrelsen står for den praktiske udførelse ift. indkøb af maskiner og koordinering med myndigheder i Ukraine, mens Beredskabsstyrelsen bistår med koordinering af transport til Lviv i Ukraine.

gravemaskine byggeri
Ny sending danske entreprenørmaskiner skal hjælpe med at genopbygge Ukraine … (Foto: Pexels)

Læs også: EKF åbner forsigtigt for eksport til Ukraine

SAS får godkendelse af livsvigtigt lån

En god nyhed for SAS og de mange flyrejsende, for den amerikanske konkursdomstol har godkendt betingelserne for et lån på 5,2 milliarder kroner, så SAS har likviditet til at klare sig igennem den igangværende Chapter 11-proces.

I forbindelse med den igangværende Chapter 11-proces ved United States Bankruptcy Court, Southern District of New York fik SAS i midten af august et lånetilsagn på 700 millioner dollars, eller hvad der svarer til næsten 5,2 milliarder kroner, fra den amerikanske kapitalfond Apollo Global Management. Dette lån er tænkt som en mellemfinansiering så længe, at SAS befinder sig under den ni til 12 måneder lange Chapter 11-proces, hvor selskabet ved rettens hjælp skal forsøge at opnå aftaler med kreditorerne om en betydelig reduktion af gælden.

Aftalen kræver en godkendelse fra dommeren ved den amerikanske konkursdomstol, og den faldt ikke i første omgang, men ved et nyt retsmøde i fredags lykkedes det at få den livsvigtige aftale på plads, så SAS er sikret den nødvendige likviditet under den fortsatte rekapitaliseringsproces.

Hos SAS udtrykker koncernchef Anko van der Werff glæde over, at den amerikanske konkursdomstol endelig godkendte lånevilkårene.

– Med rettens godkendelse af vores DIP-finansiering gør vi vigtige fremskridt i vores Chapter-11-proces. DIP-finansieringsaftalen med Apollo fulgte en omfattende og konkurrencepræget proces, som vi gennemførte for at opnå det bedste finansieringsresultat for SAS, og vi er glade for, at retten har godkendt den.

Med lånetilsagnet vil SAS være i stand til at opfylde sin forpligtelser gennem hele Chapter 11-processen.

sas, pilot, piloter, strejke, fly, rejse, lufthavn
SAS får godkendelse af livsvigtigt lån. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kender du begrebet flyskam

Fængselsstraffe til 3 mænd for besiddelse af narkotika

Retten i Horsens idømte torsdag sidste uge 3 mænd på henholdsvis 19, 20 og 23 år fængselsstraffe på flere år for blandt andet besiddelse af en større mængde narkotika og for overtrædelse af våbenloven.

De tre mænd, der alle er bosiddende i Hedensted Kommune, blev anholdt af Sydøstjyllands Politi den 8. september 2021 omkring kl. 01.00 om natten. De blev standset i en bil uden for Ølholm, der ikke var registreret i Danmark og med stjålne nummerplader. I bilen blev der fundet en skarpladt halvautomatisk pistol. De to mænd på 19 år og 23 år blev i går dømt for besiddelse af våbnet, og for at have medbragt det for at køre til en bekendts adresse og skyde gennem vinduerne med det.

Efter anholdelsen førte ransagninger på forskellige adresser til fund af en større mængde narkotika, der efter politiets opfattelse blev opbevaret med henblik på videresalg. Ved ransagningerne blev der blandt andet fundet over 1 kilo amfetamin og 1 kilo hash og kontanter på over 40.000. De to mænd på 19 år og 20 år blev dømt for dette.

I alt blev de tre mænd idømt fængselsstraffe på:

  • Den 19-årige mand: 5 år og 5 måneder for blandt andet overtrædelse af våbenloven og overtrædelse af straffeloven §191 jf. lov om euforiserende stoffer. Straffen omfatter også en reststraf på 183 dage fra en tidlige dom.
  • Den 20-årige mand: 3 år for overtrædelse af staffeloven § 191 jf. lov om euforiserende stoffer.
  • Den 23-årige mand: 2 år og 11 måneder for blandt andet overtrædelse af våbenloven og overtrædelse af lov om euforiserende stoffer. Straffen omfatter også en betinget straf fra en tidligere dom.De tre mænd modtog alle dommen.For Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi mødte anklager Martin Sidenius Sørensen.
dom retten
Fængselsstraffe til 3 mænd for besiddelse af narkotika … (Foto: Pexels)

Læs også: Brødre i fængsel i sag om våbenbesiddelse og narkohandel

Dagens billede: Første skoledage

 

· Mere fra samme kategori ·