Læs også:

Close
piller medicin

NEWS: Ny genteknologi kan afsløre, hvor godt medicin virker

Nyheder  | 

Ny genteknologi kan afsløre, hvor godt medicin virker · Drab ved Skanderborg · Pels er passé · EKF åbner forsigtigt for eksport til Ukraine · 16-årig dømt for grov vold · Dagens billede: Spor fra dinosaurer · Fredagsfjol: Klar til fredag 🐶

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny genteknologi kan afsløre, hvor godt medicin virker

Ny genteknologi kan afsløre, hvor godt medicin virker. Nu bliver det til virksomheden BioPhenyx … Forskere fra Københavns Universitet har startet en ny virksomhed, der på baggrund af genteknologi skal gøre udviklingen af medicin hurtigere og mere præcis. Det kan skabe bedre behandling af sygdomme, fortæller forskerne bag.

Det er mere reglen end undtagelsen, at forskere bruger mere end ti år på at udvikle og teste ny medicin. Desværre fører de mange timer i laboratorier ikke altid til medicin, der virker efter hensigten. Det kan den nye virksomhed BioPhenyx fra instituttet BRIC ved Københavns Universitet måske lave om på.

Ved hjælp af genteknologien CRISPR-Select, som bygger på CRISPR-teknologi, vil virksomheden teste medicin, der er ved at blive udviklet. Med teknologien undersøger de, om det, medicinen skal virke på, spiller en rolle i sygdomsudviklingen og kan altså afsløre, om medicinen vil virke.

– Vores teknologi kan fjerne noget af det gætværk, der tidligere har været i lægemiddeludviklingen. Vi kan helt præcist sige, hvad det nye lægemiddel rammer i vores celler, så vi har gjort en opdagelse, der gør, at patienter vil få bedre og potentielt billigere medicin, forklarer lektor Claus Storgaard Sørensen, der er en af forskerne og stifterne af BioPhenyx.

Teknologien, de har udviklet, betyder, at forskerne kan lave bittesmå ændringer i cellerne, der hvor en ny type medicin skal virke. Derefter kan de sammenligne de celler med normale celler. Når forskerne ‘fodrer’ cellerne med den nye medicin, kan de se, hvilke celler, der klarer sig bedst, og om medicinen virker på det, den er tiltænkt.

– Vi har lavet en videreudvikling på CRISPR-teknologien, der gør, at vi kan skaffe resultater hurtigere end tidligere, og måske endnu vigtigere, så har resultaterne nu meget høj pålidelighed, fortæller lektor Morten Frödin, der er den anden forsker og stifter af den nye virksomhed.

Med teknologien kan de nu hjælpe firmaer, der udvikler medicin, så nye typer medicin kan blive udviklet hurtigere, med større sandsynlighed ramme præcist og mindske risikoen for bivirkninger. Teknologien kan bruges i udviklingen af alle typer medicin – lige fra smertestillende som Panodil til nye behandlinger mod kræft.

Kan skabe færre syge … Netop hvordan et nyudviklet stof rammer den celle, udviklerne gerne vil have, er en af de store udfordringer, når man skal lave ny medicin i dag. Det håber stifterne af BioPhenyx at lave om. Det fortæller Ole Bitsch-Jensen, som er civilingeniør og i mange år har arbejdet i og med medicinalindustrien, og som har været med til at starte virksomheden.

– Med vores teknologi kan vi dokumentere en hypotese fra lægemiddeludviklerne præcist og akkurat helt tidligt i processen. Det har man ikke før set nogen, der kan med samme præcision og hurtighed, forklarer Ole Bitsch-Jensen og tilføjer, at det også vil betyde, at medicinen virker bedre og faktisk ender hos patienterne.

– Kun få af de lægemidler, man laver kliniske forsøg på, ender faktisk på markedet, fordi hypoteserne ikke kan valideres tidligt nok. Der kan vores teknologi være med til at målrette de kliniske forsøg lidt mere, og i sidste ende giver det patienterne større virkningsgrad, bedre helbredelsesdata og samfundsmæssigt bliver vi færre syge. Vi vil gerne hjælpe så mange som muligt på den mest effektive og logiske måde,siger han.

En anden fordel ved den nye genteknologi er, at den faktisk kan være med til at lave medicin, man er sikker på virker på et bestemt menneskes sygdom. Vi ser nemlig alle sammen forskellige ud i vores gener. Det betyder, at noget medicin vil virke på nogle mennesker, men ikke på andre.

– En sygdom som kræft er forskellig fra patient til patient. CRISPR-Select kan teste, om en bestemt medicin vil virke på en bestemt patient med for eksempel kræft. På den måde kan CRISPR-Select hjælpe med at udvælge de patienter, der vil få bedst gavn af behandlingen, forklarer Morten Frödin.

biophenyx
Stifterne af den nye virksomhed BioPhenyx. Fra venstre: Morten Frödin, Ole Bitsch-Jensen og Claus Storgaard Sørensen. (Foto: Claus Boesen)

BioPhenyx har i midten af juni overtaget brugsretten til teknologien fra Københavns Universitet, og samarbejdet med virksomheder, der laver medicin, er allerede begyndt. For de to forskere, der står bag den nye teknologi, har en samarbejdsparter og iværksættermiljøet på Københavns Universitet været afgørende for at starte BioPhenyx.

”Netop det, at der er en iværksætterkultur, og at vi har haft en dialog med andre iværksættere fra Københavns Universitet, har været meget stimulerende. De sagde samstemmigt, at vi skulle have en businesspartner tidligt i forløbet, fortæller Claus Storgaard Sørensen og uddyber:

– Det er Ole, der har set markedsperspektiverne og gjort det muligt at omsætte vores teknologi til en virksomhed. Som akademiske forskere har vi stort set ingen forretningsmæssige kompetencer, og vi tænker mere i forskningshypoteser og konkret bevisførelse. Så et godt råd er tidligt i processen at involvere eksperter, der har erfaringer og indsigter fra erhvervslivet, og som har et netværk og forståelse for kunder og markedet.

Hvad kan CRISPR-Select?

Den nye teknologi, der bygger på en helt ny anvendelse af CRISPR, har fået navnet CRISPR-Select.
Forskerne bruger teknologien til at lave små ændringer i cellerne og ‘fodrer’ dem herefter med den medicin, der er ved at blive udviklet. Måden cellerne reagerer kan derefter fortælle, om medicinen virker efter hensigten. Alt efter hvordan forsøget bliver designet, kan CRISPR-select altså afsløre, om den nye type medicin rammer det i cellerne, medicinen er tiltænkt eller afgøre, hvilke patientgrupper, der kan blive behandlet med medicinen.

piller medicin
Ny genteknologi kan afsløre, hvor godt medicin virker … (Foto: Pexels)

Læs også: Danmark skal være et grønt Silicon Valley

Drab ved Skanderborg

En midaldrende kvinde og mand er fundet dræbte mellem Ry og Skanderborg. Det er politiets klare formodning, at der er tale om en 54-årig kvinde og en 55-årig mand, der er fundet på deres bopæl. Det er ligeledes formodningen, at en død mand, der er fundet i en skov i nærheden er kvindens 58-årige tidligere mand.

På baggrund af omstændighederne ved hændelsen og på baggrund af den allerede gennemførte efterforskning, er det Sydøstjyllands Politis foreløbige vurdering, at der er tale om, at kvindens tidligere ægtefælde, der er bosiddende i København, er kørt til gerningsstedet og har dræbt kvinden og dennes nuværende samlever på deres fælles bopæl. Han har derefter begået selvmord.

Det betyder dog ikke, at sagen er afsluttet. Der følger nu helt rutinemæssigt en omfattende og bred efterforskning for at afdække om der måtte være forhold, der taler imod det beskrevne hændelsesforløb. Indledningsvist skal der gennemføres endelige identifikation og obduktion af de afdøde. Der skal ligeledes fx gennemføres tekniske undersøgelser, eventuelt laves yderligere søgning med hunde, foretages afhøringer af vidner og efterforskes i forholdet mellem parterne og forløbet op til hændelsen.

Det var onsdag cirka klokken 16.30, at Sydøstjyllands Politi modtog en anmeldelse om, at en mand var fundet dræbt på bopælen ved Skanderborg. Ved politiets ankomst kort efter fandt man også den dræbte kvinde. I forbindelse med den indledende efterforskning på gerningsstedet fandt politiets hunde ved 19–tiden kvindens tidligere mand død i et nærliggende skovstykke.

På baggrund af disse fakta målrettedes efterforskningen i nat mod den nu formodede gerningsmands færden med videre. På pågældendes bopæl i København fandtes klare indikationer på, at han ønskede at begå selvmord. En foreløbig undersøgelse i politiets registre viser også, at bruddet mellem de tidligere ægtefæller, der blev skilt i 2017, har været konfliktfyldt og turbulent. Dette element vil indgå i de videre undersøgelser.

Efterforskningen fortsætter nu som beskrevet. Sydøstjyllands Politi har aktuelt ikke flere oplysninger til offentligheden i sagen.

skov natur
Den formodede gerningsmand blev fundet i skovstykke tæt på de to dræbte  … (Foto: Pexels)

Læs også: Mand tiltalt for assisteret selvmord

Pels er passé

Danskerne er færdige med pels, ifølge ny undersøgelse. Den tendens bakkes op af fremtidsforsker og frontløbere i modebranchen.

Pels hører fortiden til. Det gælder både, når man spørger fremtidsforskeren og forbrugerne.
I en ny YouGov undersøgelse fra World Animal Protection Danmark svarer 62 procent, at de mener, at modebranchen bør droppe brugen af pels, mens kun 19 procent mener, at pels fortsat skal være at finde i butikkerne.

Det overrasker ikke fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, der har set en klar tendens i pelsforbruget siden storhedstiden i 1980’erne, hvor Dallas og Dollars fruerne tonede frem på skærmen iført luksuriøse pelsrober.

– Salg af pels har været drevet af 90’ernes og 00’ernes produktbulimiske tilstande især i Rusland og Kina, der som sidegevinst har været med til at gøre pels endnu mere ’taggy’ og ude af trit med tiden. Der er i stedet en længsel efter et mere afdæmpet, eftertænksomt forbrug, forklarer Anne Skare Nielsen.

På de seneste to minkauktioner i Danmark i februar og juni har man mærket den dalende efterspørgsel på pels. På auktionerne har man forsøgt at få solgt de sidste rester af minkpels, som man ligger inde med, siden industrien blev midlertidigt lukket ned i Danmark i 2020.

Blot hver tiende skind blev solgt ved auktionen i februar, mens man i april valgte helt at aflyse auktionen, da man forventede samme resultat. I juni afholdt man igen auktion, men også her endte de med kun at få afsat 7 procent.

Modehuse som Gucci, Chanel og Balenciaga har droppet pels. Også i Danmark har flere designere taget stilling til brug af pels. Hos Skall Studio har man en nedskrevet dyrevelfærdspolitik, og søstrene Julie og Marie har fra begyndelsen haft en klar holdning til brug af pels.

– Som virksomhed, men også i vores privatliv føler vi os forpligtede til at give dyrene den stemme, de ikke selv har. Derfor har vi aldrig brugt pels og læder i vores kollektioner, hvilket har været et helt bevidst valg fra starten. Desuden er vi begge vegetarer, og vores frokostordning er vegetarisk. I det hele taget er vi en meget værdibaseret virksomhed, hvilket vi synes er enormt vigtigt. Vi har en stemme, og den skal vi bruge rigtigt, udtaler Julie og Marie Skall, designere og grundlæggere af Skall Studio.

Senest har Copenhagen Fashion Week taget afstand til brugen af pels på catwalken ved den danske modeuge.
Fra 2023 vil det ikke længere være muligt at præsentere eller udstille kollektioner ved Copenhagen Fashion Week, hvis man bruger pels i sin produktion.

Det glæder World Animal Protection, der kæmper for at få pels forbudt ved modeugerne over hele verden. Det er blandt andet lykkedes i Australien, hvor Melbourne Fashion Week har droppet brugen af pels efter at have været i dialog med den internationale dyrebeskyttelsesorganisation, og nu følger den danske modeuge trop.

– Det er en sejr for dyrene, at man i modebranchen nu tager dyrevelfærd alvorligt. Pelsproduktion er en grusom industri, hvor pelsdyr sidder indespærret i små bure for at ende livet som en unødvendig frakke eller tilbehør, slutter Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

pels
Pels er ude af trit med tiden, mener fremtidsforsker Anne Skare, der ikke er overrasket over at 62 procent af danskerne synes, at modebranchen skal droppe brugen af pels. (Foto: Stine Heilmann)

Læs også: Kendte mærker dropper pels

EKF åbner forsigtigt for eksport til Ukraine

EKF genoptager nu enkelte dækninger i krigshærgede Ukraine … Der er stadig krig i Ukraine. Trods det oplever EKF Danmarks Eksportkredit, at nogle danske virksomheder igen har appetit på at handle med Ukraine. Derfor genoptager EKF nu enkelte dækninger i landet. Det bliver bakket op af erhvervsminister Simon Kollerup.

– Fra dansk side vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe ukrainerne efter Ruslands invasion. Derfor er det en virkelig god nyhed, at EKF nu sætter skub i eksporten fra Danmark til Ukraine, så vi så vidt muligt kan bidrage til en normalisering af situationen for de mange mennesker, der er påvirket af krigen. Det er både til gavn for danske virksomheder og for det ukrainske folk, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Derfor er EKF netop nu i dialog med udvalgte samarbejdspartnere om at åbne for forretninger på korte kreditter i Ukraine.

– Vi oplever en begyndende efterspørgsel hos nogle af vores kunder for igen at gøre forretninger med Ukraine. Det vil vi gerne være med til at understøtte. Derfor er vi nu i dialog med de relevante banker og kreditforsikringsselskaber om igen at kunne forsikre dansk eksport til Ukraine, siger CEO for EKF, Peder Lundquist.

Den danske eksport til Ukraine er faldet op mod 40 procent i forhold til fjerde kvartal 2021. En eventuel genforsikringsordning kan betyde, at de kommercielle kreditforsikringsselskaber, der tilbyder forsikring af private virksomheders kortfristede betalingsrisici på blandt andet eksport, kan genforsikre deres risici hos EKF.

Eksporten til Ukraine er vigtig, ikke bare for danske virksomheder. Danmark er en lille, åben økonomi, der er dybt afhængig af udlandet, derfor er eksport en af de vigtigste drivkræfter for den økonomiske vækst i Danmark.

Før krigen i Ukraine var landet traditionelt et vigtigt eksportområde for Danmark inden for landbrug og teknologirådgivning. Derfor giver det god mening allerede nu at åbne op forsigtigt op for eksport til Ukraine.

EKF vil, i samarbejde med de danske banker og kreditforsikringsselskaber, drøfte detaljerne for åbningen, så vi er klar til at understøtte dansk erhvervsliv og yde et bidrag til at få gang i eksporten til Ukraine igen.

ukraine
EKF åbner forsigtigt for eksport til Ukraine … (Foto: Pexels)

Læs også: Krigen i Ukraine får nu ram på boligpriserne

16-årig dømt for grov vold

Retten i Horsens idømte sidste fredag en 16-årig ung mand fra Hørning en ungdomssanktion og advarsel om udvisning af Danmark for blandt andet grov vold begået mod en 20-årig mand den 25. februar 2022.

Den 25. februar 2022 modtog Sydøstjyllands Politi en anmeldelse om, at en 20-årig mand var blevet stukket med kniv i en bus i Skanderborg. 20 minutter senere blev den nu dømte anholdt i Skanderborg, og han har siddet varetægtsfængslet i surrogat siden.

Den 16-årige blev ved retten i dag dømt for legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter, ved at have stukket den 20-årige med tre knivstik, og han blev yderligere også dømt for overtrædelse af knivloven. Den 16-årige erkendte, at han havde stukket den 20-årige mand med kniv 2 gange, men han blev i dag dømt for at have stukket ham tre gange med kniv.

Ungdomssanktionen, som den 16-årige i dag blev idømt omfatter, at han blandt andet  i op til to år fra endelig dom undergiver sig en struktureret, kontrolleret socialpædagogisk behandling efter kommunens nærmere bestemmelse og under tilsyn af de sociale myndigheder. Den dømte modtog dommen og blev fængslet i surrogat efter dom.

For Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi mødte specialanklager Christina Bork Hansen.

kniv
16-årig dømt for grov vold … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung mand idømt fem års fængsel for grov vold

Dagens billede: Spor fra dinosaurer

Fredagsfjol: Klar til fredag 🐶

· Mere fra samme kategori ·