Læs også:

Close
hus home

Krigen i Ukraine får nu ram på de danske boligpriser

Nyheder  | 

Krigen i Ukraine får nu ram på de danske boligpriser · Flere narkosigtelser under festival · Far fik også blomster · Flere danskere betaler for videostreaming end musikstreaming · Fem personer dømt for indsmugling af narkotika fra Belgien · Dagens video: Bella Bella Hadid

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Krigen i Ukraine får nu ram på de danske boligpriser

Flere måneder med kraftigt stigende forbrugerpriser og renter kombineret med stigende boligudbud sætter sig nu i huspriserne.

Så gik den ikke længere – huspriserne må bøje sig for kraftigt stigende forbrugerpriser – særligt på energi – og højere renter, der har betydet færre fremvisninger og bolighandler de seneste måneder.

Home Boligbrief for maj, der udsendes i samarbejde med Danske Bank, viser, at salgsprisen på huse solgt i maj faldt med 2,3 % i forhold til april. Det er især København, Midtjylland og Nordjylland, hvor antallet af handler også er faldet, der trækker ned, viser den regionale udvikling.

I forhold til for et år siden er priserne dog stadig højere. Lejlighedspriserne holdt skindet på næsen i maj med en stigning 0,8 %, selvom antallet af handler tog et markant dyk fra april til maj.

Gennemsnitsprisen på sommerhuse faldt med 1,3 %, hvilket dog kommer oven på en stor stigning i april. Salget af sommerhuse faldt med 13 % fra april til maj.

– Efter nogle måneders pres på boligmarkedet var det forventeligt, at priserne, der ellers har holdt stand på baggrund af en vis reaktionstid i markedet og et relativt lille udbud af boliger til salg, ville blive ramt, fortæller boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

– Det er en logisk følge af færre fremvisninger og færre handler, og senest viser Boligsidens udbudstal, at der er kommet markant flere boliger til salg siden marts. De få boliger for køberne at vælge imellem har ellers været med til at holde hånden under priserne, uddyber Homes markedsanalytiker.

Han understreger, at de nye tal bør tolkes med en vis forsigtighed, da der altid er en øget usikkerhed forbundet med at se isoleret på enkelte måneder.

– De kommende måneder må vise, om det er en blivende tendens med faldende priser. Danskerne har stadig lyst til at købe bolig, men deres forudsætninger er blevet udhulet af omstændighederne – ikke mindst førstegangskøberne har det svært, da de ikke har opsparet en friværdi, de kan flytte med til et nyt hjem, slutter Henrik Hauthorn Jensen.

Se home Boligbrief for maj 2022 her.

hus home
Færre fremvisninger og handler kombineret med stigende udbud rammer nu huspriserne. (Foto: Palle Skov/home)

Læs også: Fem tips til dig der skal flytte hjemmefra

Flere narkosigtelser under festival

Østjyllands Politis specialpatrulje havde travlt torsdag aften, da de var til stede ved NorthSide Festival, der blev afholdt på Eskelundvej i Viby, og de fik fat i flere personer, som havde stoffer på sig. Det kastede en del sigtelser og klippede armbånd af sig.

Først på aftenen fik politiet et tip om, at der blev solgt stoffer ud for festivalpladsen, og kl. 19.36 fik betjentene mistanke til to mænd på 22 og 24 år, der sad i en bil tæt pladsen. Under en ransagning af bilen fandt betjentene nogle tramadol-piller, som blev beslaglagt, og ved et kig i den enes telefon, fandt patruljen beskeder, der indikerede, at de havde planer om at sælge kokain. Begge mænd blev derfor anholdt og sigtet for forsøg på salg af euforiserende stoffer.

Derudover blev der skrevet 14 sager inde på selve festivalpladsen for besiddelse af hash, kokain og MDMA. Blandt andet med hjælp fra festivalens vagter.

En 42-årig mand blev for eksempel opdaget af en vagt omkring klokken 20.30, mens han var i færd med at sniffe noget pulver fra en telefon, og da vagten kom hen til ham, smed han en lille pose fra sig. Posen viste sig at indeholde MDMA, og den 42-årige blev overdraget til politiet.

En time senere fik den civilklædte specialpatrulje fat i en 27-årig mand, der stod og linede kokain op på en telefon, og han blev derfor sigtet for besiddelse af euforiserende stoffer og smidt ud fra festivalen. Samme skæbne overgik flere festivalgæster, der stod og røg joints foran scenen.

En af dem, en 30-årig mand, stod ovenikøbet og blæste hashrøg ud i hovedet på en civilklædt betjent, som befandt sig lige ved siden af ham. Da betjenten viste sit skilt, smed den 30-årige jointen fra sig, men han slap dog ikke for en sigtelse og et klippet armbånd.

En 19-årig mand, der virkede påvirket, blev visiteret af specialpatruljen, og da han havde en pakke med tramadol-piller på sig, blev han også sigtet for besiddelse af euforiserende stoffer. Det var dog ikke muligt at klippe hans armbånd, da han ikke havde noget. Han blev derfor også sigtet for at have sneget sig ind uden at have betalt.
Ud over den 19-årige blev yderligere en person sigtet for at ulovligt at skaffe sig adgang til festivallen.

Derudover blev to personer med bandetilknytning bortvist, da festivalen ikke ønsker folk med bandetilknytning på pladsen.

Flere personer, der gik berusede hjem fra NorthSide Festival torsdag aften, valgte at gå midt ude på vejene eller langs skinnerne på jernbanen. Klokken. 22.07 fik Østjyllands Politi en anmeldelse om, at en beruset mand gik rundt midt ude på skinnerne vest for Ringgadebroen i Aarhus, og at en lokofører havde stoppet sit tog, da han fik meldingen om person på skinnerne.

Lidt længere fremme fik en patrulje øje på en 30-årig mand, som gik rundt på skinnerne. Han fortalte, at han var på vej hjem fra festival, og at han ikke helt vidste, hvordan han var endt på banelegemet. Den 30-årige endte med en sigtelse for overtrædelse af jernbaneloven og blev hjulpet væk fra skinnerne og op på vejen.

Østjyllands Politi var også til stede på festivalen de øvrige dage.

NorthSide, festival, aarhus, jylland
Politiet har været tilstede under NorthSide-festivallen … (Foto: Camilla Falkenberg)

Læs også: Mere vedvarende energi til Roskilde Festival

Far fik også blomster

Danske blomsterhandlere oplever stigende efterspørgsel på blomstergaver til fars dag. En kollektiv accept af blomster til mænd følger med den gradvise opblødning af kønsrollerne, fortæller traditionsforsker.

Med opblødningen af de traditionelle kønsroller bliver det i stigende grad almindeligt at give blomster til mænd. Hos Bloomit, der er et landsdækkende netværk med næsten 80 selvstændige blomsterhandlere, har man de senere år mærket en tydelig øget efterspørgsel på blomstergaver til Fars dag den 5. juni.

– For fem år siden var blomstersalget på fars dag stort set på højde med en almindelig dag i blomsterbutikkerne. Det har ændret sig de senere år, hvor vi oplever flere besøg og større interesse for blomsterhilsener til Fars dag. I 2021 solgte vi fem gange mere end på en almindelig dag, fortæller Claus Lethenborg, stifter af Bloomit.

Ifølge Caroline Nyvang, der er traditionsforsker ved Det Kgl. Bibliotek, hviler mænd mere i deres maskulinitet end tidligere, og det har rod i kønsdebatten fra 1960’erne og 1970’erne.

– Flere heteroseksuelle mænd lakerer negle og bærer tøj i lyserøde farver. På samme måde bevæger vi os mod en affeminisering af blomster. Det bliver legitimt for mænd at modtage dem i gave, siger Caroline Nyvang.

Hos Blomsterpigen i Aarhus har efterspørgslen på blomstergaver til Fars dag taget til de senere år. I takt med det har blomsterbutikken udvidet den del af sortimentet, der appellerer til mænd.

– Vi præsenterer vores sortiment på Fars dag, så maskuline vaser og gavekurve med specialøl og en plante er i fokus. Samtidig binder vi flere buketter i neutrale og mørke farvenuancer og fravælger de lyserøde sorter, som ikke sælger på Fars dag, fortæller butiksejeren Tina Ertürk og tilføjer:

– Blomsterinteressen er dog fortsat klart størst hos kvinder. De mandlige kunder napper typisk en færdigbundet buket og er halvt så længe i butikken som kvinderne, der ofte har specifikke ønsker til holdbarhed, sort og farve.

Traditionsforskeren Caroline Nyvang forudser ikke desto mindre, at den stigende blomsterinteresse hos mænd vil medføre, at lyserøde blomstersorter en dag vil opfattes som legitimt i Fars dag-buketten.

Fars dag er oprindeligt modelleret efter mors dag og blev i Danmark indført seks år herefter i 1930. Og selvom flere fædre får en blomsterhilsen end tidligere, er mors dag fortsat årets travleste hos danske blomsterhandlere. Sidste år fik Bloomit seks gange flere bestillinger på mors dag end på fars dag.

– Mors dag blev opfundet af en amerikansk kvinde, Anna Jarvis, der ved sin mors dødsleje i 1907 markerede sin anerkendelse med en hvid nellike i morens knaphul. Traditionen med at give blomster til mor har holdt ved, siger Caroline Nyvang og tilføjer:

– Mors dag udspringer historisk af ønsket om at takke for det store arbejde, moderen lægger i hjemmet. Og fars dag bliver i dag i stigende grad også anset som en anledning til at vise faren anerkendelse.

blomst blomster
Far fik også blomster … (Foto: PR)

Læs også: Ting du kan give en mand, du har kær

Flere danskere betaler for videostreaming end musikstreaming

Næsten alle danskere betaler for videostreaming. Kun lidt mere end halvdelen betaler for musikstreaming. En ny undersøgelse viser, at Danmark er det eneste nordiske land, som på to år ikke har oplevet en betydelig fremgang i antallet af betalende musikstreamingabonnenter. Det står i stærk kontrast til videostreamingmarkedet, som i Danmark har oplevet en fremgang i abonnenter på hele 15 procentpoint i samme periode. Det er dårligt nyt for de danske sangskrivere, lyder det fra Koda.

The Polaris Nordic Digital Music Survey 2022, som er udført på vegne af blandt andre Koda, bringer ikke godt nyt for de danske sangskrivere. Efter flere år med fremgang blandt de betalende danske digitale musiklyttere er udviklingen gået i stå. I dag abonnerer 57 procent af danskere på en musiktjeneste, hvilket betyder, at antallet af danskere, der abonnerer på en musiktjeneste, kun er gået frem med et procentpoint på to år, og det er den mindste fremgang i hele Norden.

Samtidig fremgår det af undersøgelsen, at hele 60 procent af danskernes samlede digitale musikforbrug opgjort i tid foregår på gratis musiktjenester, hvor betalingen til sangskriverne i bedste fald er ti gange lavere end på abonnementstjenesterne. YouTube og de tre mest populære sociale medier TikTok, Facebook og Instagram står for næsten 45 procent af det samlede digitale musikforbrug i Danmark.

– Den eneste tilnærmelsesvise fornuftige digitale indtægtskilde for de danske sangskrivere kommer fra abonnementstjenesterne. Det er derfor virkeligt dårlig nyt for musikskaberne, når antallet af danskere, der abonnerer på en musiktjeneste, er gået i stå. Alt peger på, at den manglende fremgang skyldes, at forbrugerne har adgang til alverdens musik for 0 kroner, hvilket er en meget stor forhindring for at skabe en bæredygtig og sund musikbranche for de sangskrivere, som har en afgørende betydning for, at en sang og dermed også at streamingtjenesterne bliver en succes, forklarer Kodas forperson, Anna Lidell.

Denne ubalance i musikstreamingmarkedet bliver blot endnu mere tydelig, når man kigger på det på mange måder sammenlignelige marked for videostreaming. En stor forskel på de to områder er, at forbrugerne ikke kan tilgå premium-indhold gratis på videoområdet. Det ses tydeligt i forbindelse med videomarkedets rivende udvikling.

Hele 85 procent af danskerne betaler for mindst en videostreamingtjeneste, hvilket på blot to år svarer til en fremgang på hele 15 procentpoint. Dertil har mere end 63 procent af de danske videostreamere to eller flere abonnementer.

– Hvis musikbranchen vil finde inspiration til et mere bæredygtigt marked, skal vi blot kigge nærmere på videostreamingmarkedet. Her eksisterer der ikke gratis indhold, og det betyder ikke bare flere abonnenter, men også en mere sund konkurrence om prissætning af streamingprodukterne. Det er måske utopi at tro, at musikbranchen kan opnå samme succes, men en ting er sikkert. Intet peger i retning af et musikstreamingmarked, som selv retter op på de markedsfejl, der tydeligvis eksisterer, og derfor skylder vi musikskaberne, at vi som branche sætter os sammen og kommer med vores bud på konkrete løsninger, som kan sikre mere rimelige indtægter fra musikstreaming, udtaler Anna Lidell med henvisning til det samarbejde, som netop er blevet etableret mellem en række af musikkens organisationer.

The Polaris Nordic Digital Music Survey 2022 er udført af YouGov på vegne af Polaris HUB, der er et licenseringssamarbejde mellem de nordiske rettighedsorganisationer Koda (DK), TONO (NO) og Teosto (FIN).

Nøgletal:

57 procent af danskerne betaler for et musikstreamingabonnement.
(2020: 56 procent)

31 procent af danskerne lytter udelukkende til musik via en gratis tjeneste.
(2020: 34 procent)

60 procent af danskernes samlede digitale musikforbrug opgjort i tid foregår på gratis tjenester.
(2020: 63 procent)

Dagligt bruger danskere 2,1 timer på musiklytning på de gratis tjenester (2020: 2 timer), og 1,9 timer på abonnementstjenesterne (2020: 1,7 timer).

39 procent af de danske Spotify-brugere benytter tjenestens gratis- eller prøveversion.

85 procent af danskerne betaler for et videostreamingabonnement.
(2020: 70 procent)

63 procent af de danskere, som abonnerer på en videostreamingtjeneste, har minimum to abonnementer.
(2020: 41 procent)

6 procent af de danskere, som abonnerer på en musikstreamingtjeneste, har minimum to abonnementer

Netflix er den største tv/filmstreamingtjeneste i Danmark målt på antal af danskere, som abonnerer (58 procent), efterfulgt af TV 2 Play (43 procent) og Viaplay samt HBO Max (begge 34 procent).

Find hele undersøgelsen her.

koda lytte
Vi betaler for at streame serier men ikke så ofte musik … (Foto: PR)

Læs også: Flere kvinder på listen over mest indtjenende musiknumre 

Fem personer dømt for indsmugling af narkotika fra Belgien

Op mod 20 kilo ketamin og MDMA indstøbt i blandt andet borde og lysestager skulle smugles fra Belgien via Danmark til Australien.

Fem personer i alderen 32-41 år er torsdag i Københavns Byret blevet idømt fængselsstraffe på mellem fem og 11 år for indsmugling af i alt cirka 20 kilo MDMA og ketamin.

Narkotikaen var blandt andet støbt ind i borde og lysestager og blev sendt med internationale pakkedistributører fra Belgien til en lang række fiktive navne og adresser herhjemme.

Danmark var imidlertid kun en mellemstation for at sløre smuglingen. Det var meningen, at stofferne skulle smugles videre til Australien, men dansk politi kom på sporet af sagen, da belgiske toldere stoppede en pakke på vej til Danmark. Den viste sig at indeholde to lysestager med i alt knap tre kilo MDMA.

Efterforskningen af sagen førte til, at Københavns Politi fandt en række andre pakker, der var sendt efter samme mønster. Desuden indgår der i sagsmaterialet en række pakker, som ikke er blevet beslaglagt, men hvor der er foretaget et skøn af, hvad pakkerne kan have indeholdt.

Tre af de dømte er blevet udleveret til Danmark fra Holland og blev i dag udvist for bestandig. Det samme gjorde en amerikansk statsborger, der har modtaget pakkerne i Danmark og sendt dem videre.

– Jeg er tilfreds med den dom, som byretten har afsagt. Der er tale om en større mængde hård narkotika, som politiet efter et grundigt efterforskningsarbejde har forhindret i at komme i cirkulation. Der har været et velfungerende samarbejde mellem danske, belgiske, hollandske og australske myndigheder, udtaler senioranklager Maja Schiøtz.

Fire af de dømte valgte at anke dommene, mens den sidste har udbedt sig betænkningstid.

piller amfetamin narko
Stor narkosag netop afsluttet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Politiet beslaglægger narko og store pengebeløb

Dagens video: Bella Bella Hadid

· Mere fra samme kategori ·