Læs også:

Close
anima pels

NEWS: Ikoniske mærker dropper pels op til modeugerne

Nyheder  | 

Ikoniske mærker dropper pels op til modeugerne · 24-årig mand dømt for trafikdrab på Amager · Unge designere viser ansvarlig holdning til fremtidens mode · Malik påvirker fortsat strømforsyningen i det jyske · Ledighedstallet for december 2021 · Dagens billede: Valentinolækkerier

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ikoniske mærker dropper pels op til modeugerne

Pels hører fortiden til, hvis man spørger de internationale modehuse, der i disse dage er klar til de kommende modeuger, hvor pelsen udfases i kollektionerne. Den danske modeuge skydes i gang i dag, og både modeuger i København, London, Paris og mange andre internationale storbyer ser dagens lys i februar.

Men der bliver længere mellem pelskraverne på catwalken fremover. Stadig flere modehuse følger nemlig de seneste års trend og dropper pelsen. Så sent som i denne uge annoncerede både Dolce Gabbana og Moncler, at de vil udfase brugen af pels i deres kollektioner.

Det glæder dyreorganisationen World Animal Protection Danmark, der i 2022 har særligt fokus på brugen af pels og skind fra vilde dyr i modebranchen med en klar appel om et totalforbud:

– Vi er rigtig glade for, at stadig flere modehuse har fået øjnene op for den grusomme tortur dyrene udsættes for, før de ender som designertøj. Vi håber, at modehusenes øgede bevidsthed om produktionsforholdene for dyrene snart kan gøre pelsproduktion til et fortidslevn, fortæller Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig hos World Animal Protection Danmark.

De seneste år har der været stort fokus på bæredygtighed og dyrevelfærd i modeindustrien. Hvert år bruges 100 millioner dyr til pelsproduktion. Flere af de store modehuse som for eksempel Alexander McQueen, Balenciaga, og Prada har det seneste år indført en pelsfri politik.

Udover at modehusene dropper pels, har flere modeuger taget samme beslutning, herunder Stockholm, Helsinki og London. Stockholm har desuden fjernet al udstilling af skind fra vilde dyr såsom krokodiller, der opdrættes og slås ihjel under uacceptable forhold på særlige farme, der i flere tilfælde er finansieret af internationale modefirmaer.

Med stadigt større fokus på bæredygtighed i modeindustrien, er der også kommet fornyet fokus på brugen af vilde dyr i tøjproduktionen. Derfor arbejder stadig flere store og små modebrands i dag med alternativer til pels og skind.

– Bæredygtighed er på mode, men før moden kan blive ægte bæredygtig skal den også være dyrevenlig. Hvad end der er tale om mink, krokodiller eller andre vilde dyr, hører de til i naturen og ikke på en catwalk eller i dyre Strøgbutikkers udstillingsvinduer som tasker, jakker, bælter og urremme, slutter Stephanie Kruuse Klausen.

anima pels
Der bliver længere mellem pelsjakkerne, når modellerne går på catwalken ved de internationale modeuger i København, London og Paris i februar … (Foto: World Animal Protection)

Læs også: Gucci-kampagne møder stærk kritik

24-årig mand dømt for trafikdrab på Amager

En 24-årig mand blev i fredags idømt tre år og ni måneders fængsel for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder og flugt efter påkørsel af en 19-årig kvinde. De tre medpassagerer i bilen er også kendt skyldige i at flygte.

Tre personer blev i dag i Københavns Byret dømt i en sag om et trafikdrab, der skete den 24. juni 2021. Her blev en 19-årig kvinde påkørt i vejkrydset Englandsvej/Sundholmsvej på Amager, mens hun cyklede over for grønt lys. Hun afgik ved døden om aftenen samme dag.

Den 25. januar blev føreren af bilen, en 24-årig mand, kendt skyldig, og i dag blev straffen udmålt til fængsel i tre år og ni måneder. Manden blev fundet skyldig i tre forhold: Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, flugt fra færdselsuheld samt en grov hastighedsovertrædelse forud for dødsulykken.

Tiltalen og straffen for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder og flugtbilisme er en del af strafskærpelserne i den såkaldte vanvidspakke fra marts 2021, hvor strafferammen blev skærpet med hhv. 150 og 50 procent. Dette er den første trafikdrabssag ved Københavns Politi, der er afgjort efter vanvidspakkens ikrafttræden.

– Vores vurdering er, at der forelå særligt skærpende omstændigheder i form af særligt hensynsløs kørsel. Den vurdering er retten enig i, og det har konkret betydning for, at straffen er blevet markant højere end tidligere i sager om uagtsomt manddrab begået under særligt skærpende omstændigheder, udtaler anklagerfuldmægtig Emilie Jønsson fra anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

Den 24-årige mand og de tre øvrige passagerer kørte væk den 24. juni fra uheldsstedet, men de blev anholdt senere samme dag. Den 24-årige mand har siden været varetægtsfængslet, og han valgte i dag at anke.

De tre passagerer, der er i alderen 18 til 25 år, blev også den 25. januar kendt skyldige i flugt fra færdselsuheld. Den ene af dem, en 25-årig mand, blev i dag straffet med 60 dages ubetinget fængsel, mens en 24-årig mand blev idømt en betinget straf på 60 dage. De modtog begge deres dom. Den sidste, en 18-årig kvinde, har endnu ikke fået udmålt sin straf grundet personlige forhold.

politi politibil
Der er faldet dom i sag om trafikdrab på Amager … (Foto: PR)

Læs også: Mand død under jagt

Unge designere viser ansvarlig holdning til fremtidens mode

VIA Fashion Design dimittender udstiller kreative kollektioner under modeugen i København. Sidste år hjalp en app med at vise fremtidens mode hjemme i stuen eller præcist hvor man kunne ønske det, da corona-nedlukning gjorde det vanskeligt at møde fysisk frem til modeugen i København.

Det må siges at være lige modsat i år, hvor modeugen begynder i den uge, hvor samtlige restriktioner ophæves i Danmark. Der er med andre ord gode muligheder for ikke alene at komme og se VIA Design og Business’ store udstilling, men også på nært hold at opleve de mange alternative metoder, hvorpå man kan skabe fremtidens mode set med mere ansvarlige briller.

Modeugens strategi er at arbejde for en mere bæredygtig fremtid og det understøttes af udstillingen som har temaet  ‘Designing for a responsible future’. 14 særlige udvalgte og nyuddannede designere fra VIA Design og Business, der er en del af den midtjyske professionshøjskole VIA University College, fremviser deres bud på kollektioner med forskellige perspektiver på ansvarlighed som upcycling, deadstock, minimal waste, longevity, slow fashion mm. Selve messestanden er også fremstillet med hensyntagen til ansvarlige naturmaterialer, såsom stativer i fyrtræ, silke og uldtekstiler indfarvet med avokadosten og spinat og skilte i bæredygtigt pap.

– De unge har holdning til deres fremtid og vores vigtigste opgave er at forberede dem til de stigende krav om ansvarlige processer i fremtidens modebranche. Designerne spiller jo en afgørende rolle i den indledende proces, hvor de skal træffe vigtige beslutninger når kollektionerne bliver til. De har i høj grad brug for at være ‘openminded’, og derfor er det fantastisk at se kollektioner med så stor diversitet og bevidsthed i forhold at tænke ansvarlighed, fortæller Pia Vejrup Larsen, der leder af VIA Fashion Design.

Branchen er allerede i gang med en gennemgribende transformation mod mere ansvarlige processer. De unge designere kommer til at bidrage markant til den proces.

– En af branchens store udfordringer er at få indarbejdet en bæredygtig strategi i både designvirksomhederne og samtidig leve op til forbrugernes krav om bæredygtighed. Derfor forventer jeg, at den nye generation af designere er med til at skubbe til branchen, så branchen får designere med både det kommercielle og bæredygtige syn, lyder det forventningsfuldt fra Thomas Klausen, administrerende direktør i Dansk Mode & Textil.

Corona udfordrer bæredygtigheden. Og han understreger desuden, hvordan corona-pandemien har udfordret branchen og den bæredygtige tankegang verden over.

– Lige nu lukker fabrikker på stribe rundt i verden på grund af corona. Der er der mangel på varer, og logistikpriserne er fire-femdoblet på kort tid. Det betyder blandt andet, at kollektioner ankommer en sæson senere end forventet, så designere brænder inde med tøjet eller må sælge til underpris. Der er flere elementer i det, som ikke er bæredygtigt her og nu, men på den lange bane vil det også betyde stigende priser på tøj, og dermed mindre forbrug af bedre kvalitet. Det kan dimittenderne være med til at præge med deres nye løsninger på en ansvarlig fremtid, fortsætter Thomas Klausen.

Miljøvenligt og multifunktionelt tøj. Blandt de udvalgte designere er 35-årig Anne Mette Strand Sørensen fra Vejle-området. Hendes kollektion hedder ”Grief is fluid” (sorg er flydende) og er inspireret af hendes store kærlighed for landskabet ved den danske vestkyst.

– Vesterhavet kan være både vildt, smukt og barsk. Jeg mistede min søster for nogle år tilbage og har brugt vestkysten i min sorgproces. Sorg er et flydende begreb, fordi det også kan være både vildt, smukt og barsk. Jeg vil også gerne have, at min tøjproduktion skal være flydende i den forstand, at det er cirkulært og miljøvenligt, siger Anne Mette Strand Sørensen om hendes tanker bag hendes kollektion, som hun har fået lov at vise frem på Københavns modeuge.

Som designer fortæller hun om, at man får dilemma, fordi man skaber et forbrug.

– Jeg går selv meget i genbrugstøj, så det er vigtigt for mig, at jeg skaber kollektioner, som har berettigelse til at eksistere. Derfor har jeg blandt andet haft fokus på at lave unisex tøj, der kan tilpasses flere forskellige størrelser i meget miljøvenlige tekstiler, forklarer VIA-dimittenden, som er meget beæret over at udstille sin bacheloropgave i modebranchens bevågenhed.

– Det er en stor cadeau at blive udvalgt til at vise min kollektion frem et sted som CIFF. Jeg glæder mig meget og er spændt på at se, om det genererer en opmærksomhed på mine bæredygtige tekstilvalg, slutter Anne Mette Strand Sørensen.

VIA-designernes udstilling kan opleves i Bella Center på stand EN-004, hvor både branchefolk, modeinteresserede og alle andre er velkomne den 2.-4. februar 2022. En af de udvalgte VIA-designere, Fanni Vonnák, deltager i en paneldiskussion med temaet ‘Fremtidens modetalenter’ som Lifestyle & Design Cluster er vært for. Det sker fredag den 4. februar klokken 11, som alle interesserede også er velkomne til at overvære.

Læs mere om de 14 unge designere og kollektioner her.

mode modeuge via
Anne Mette Strand Sørensen (i midten) med modeller iklædt hendes kollektion “Grief is fluid”. Pressefoto/VIA University College … (Foto: PR)

Læs også: Shopping – find gode ting på udsalget

Malik påvirker fortsat strømforsyningen i det jyske

Energiselskabet N1 har stadig udfordringer med mange strømafbrydelser i det meste af Jylland. Årsagen er saltaflejninger efter stormen Malik. Salt fra luften har sat sig på vores el-komponenter herunder elledningerne, og det medfører mange steder elektrisk overgang med strømafbrydelse til følge.

For at reducere antallet af strømafbrydelser har vi sænket spændingen i store dele af forsyningsområdet. Som kunde kan man derfor eksempelvis opleve, at maskiner stopper eller sætter periodisk ud. Desuden kan der være støj og elektriske udladninger i form af lysglimt fra højspændingsledninger og -anlæg. Anlæggene er bygget til, at saltaflejringer kan opstå, så de elektriske udladninger er med andre ord ikke farlige, men man skal naturligvis aldrig nærme sig højspændingsanlæg.

Da der typisk følger kraftig regn i kølvandet på en storm, bliver salten normalt vasket af el-komponenterne med det samme. Saltaflejringer er derfor et særdeles sjældent fænomen, og vi skal ni år tilbage før fænomenet sidst er oplevet i Danmark. Da regnvejret ikke fulgte med Malik, som var en tør og også langvarig storm, har den derfor medført ekstra store saltaflejringer.

Strømafbrydelserne forventes at fortsætte indtil tirsdag, hvor DMI varsler regnvejr over Jylland. På hjemmesiden, n1.dk, orienterer N1 løbende om den aktuelle status på eldriften.

n1 strøm
Jylland er stadig påvirket af Malik … (Foto: PR)

Læs også: 10 gode råd til at overkomme vintertræthed på

Ledighedstallet for december 2021

Her er beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for december 2021. I december 2021 var der 70.900 ledige. Det er 9.400 færre end måneden før, svarende til et fald i ledigheden på 11,7 pct. Ledigheden som procent af arbejdsstyrken er nu nede på 2,5 pct. Den positive udvikling forsætter således, og i december oplevede vi det laveste antal ledige siden september 2008.*

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard forklarer:

– Dagens ledighedstal viser med al tydelighed, at regeringens krisepolitik med massive investeringer og hjælpepakker har båret frugt. Det gør mig utroligt glad, at vi i dag nærmer os et historisk lavt antal ledige. Det havde ingen forestillet sig for bare et år siden. Nu står vi så i en situation, hvor der i visse brancher mangler hænder.

–  Med aftalen om ‘Danmark kan mere I’ gør vi Danmark stærkere, og vi investerer i fremtiden. Vi prioriterer uddannelse, klima og sikrer, at endnu flere danskere kommer i arbejde. Til gavn for lønmodtagerne og for virksomhederne.

– Regeringen er klar til at gøre endnu mere. Nu mangler vi så bare, at de borgerlige partier trækker i arbejdstøjet og tager ansvar. De kan ikke forhindre regeringens tiltag i at blive til virkelighed – kun forhale processen. Men ærlig talt er den nuværende situation alt for alvorlig til politiske drillerier.

* Note: Overgangen til samtidighedsferie samt fordelingen af helligdage mellem jul og nytår har påvirket feriemønsteret i december 2021, og dermed også i nogen grad ledighedsudviklingen da forløb på feriedagpenge ikke tæller med i ledighedsstatistikken. 

Kontor, arbejde, skrive, computer, job
Et flot lavt ledighedstal for december … (Foto: Pexels)

Læs også: Ledighedstal for november 2021

Dagens video: Valentino lækkerier

· Mere fra samme kategori ·