Læs også:

Close
unge, mennesker, sammenhold (Foto: Unplash)

NEWS: Unge: Danmark skal være et nyt grønt ‘Silicon Valley’

Nyheder  | 

Unge: Danmark skal være et nyt grønt ‘Silicon Valley’ · Borgmester vil forbyde de populære el-løbehjul · 701 mediekvinder støtter Sofie Linde · Red Barnet samlede 7,4 millioner kroner ind · Ny aftale om arbejdsfordeling · Dagens billede: Tusindvis af mennesker på flugt efter flygtningelejren på Lesbos brændte ned

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Unge: Danmark skal være et nyt grønt ‘Silicon Valley’

Danmark skal satse stort på grøn innovation i 2040, skriver Small Great Nations Ungepanel i deres vision. Vi skal indtage den grønne førerposition og være CO2-neutrale, når vi når 2040.

Visionen er, at Danmark skal være et foregangsland for grøn teknologi og et innovativt omdrejningspunkt inden for bæredygtig udvikling. Vejen til at blive et grønt ‘Silicon Valley’ skal hjælpes på vej af et fordoblet offentligt bidrag til forskning.  Her skal halvdelen investeres i grøn teknologi, samt et styrket samarbejde mellem erhvervslivet, forskningsinstitutioner og den offentlige sektor.

Det mener Small Great Nations Ungepanel, der består af 42 medlemmer i alderen 20-28 år med vidt forskellige baggrunde og profiler, som netop har lanceret Ungepanelets vision for 2040.

Ungepanelets vision for 2040 har i alt otte hovedpointer, som blandt andet indeholder visionære ideer inden for uddannelsessystemet, sundhedsvæsenet, arbejdsmarkedet og ikke mindst samfundets grønne omstilling.

Ønsket om at blive CO2-neturale allerede i 2040 er 10 år før det officielle mål. For at det kan lade sig gøre, kræver det blandt andet, at landbruget gør brug af vertikal dyrkning af afgrøder og genteknologi, byggebranchen baseres på cirkulære principper, og fossile drivmidler udfases i transportsektoren.

Et grønt rejsehold skal være med til at sikre og kontrollere, at virksomhederne overholder aftalerne. I henhold til det ønsker Ungepanelet, at der oprettes en national klimadomstol. Klimadomstolen skal blandt andet kunne dømme virksomheder og organisationer, der forurener mere end det tilladte.

De unges stemme er vigtig at lytte til, når det handler om ønsker til samfundet og deres idéer til at løse menneskehedens største udfordring – klimaet, fordi det er deres fremtid, det kan få store konsekvenser for, skriver Deloitte.

unge, mennesker, sammenhold (Foto: Unplash)
Ungepanelet vil gøre Danmark grønnere. (Foto: Unplash)

Læs også: Ny kampagne skal få flere unge med i fællesskabet 

Borgmester vil forbyde de populære el-løbehjul

Ninna Hedeager Olsen, der er teknik- og miljøborgmester, er modstander af det ellers populære elektriske løbehjul, der er at finde over hele København. I går mødtes Teknik- og Miljøudvalget på Københavns Rådhus for at diskutere, hvad man skal stille op.

Løbehjulene er et nemt og hurtigt transportmiddel som benyttes af mange, men som mange også er trætte af. Ninna Hedeager Olsen ville på mødet slå et slag for, at løbehjulene skal forbydes.

Løbehjulsfirmaet Voi har ønsket at komme borgmesteren i forkøbet med en række forslag, så det ikke kommer så vidt. Krikken lyder blandt andet på, at de præger trafikken negativt, og byens fortorve bliver brugt til at smide løbehjulene på.

Og netop dét med løbehjul, der smides overalt, er en af de irritationsmomenter, firmaet forsøger at imødegå. Det ville her være muligt at indsnævre de områder, hvor man må parkere, så det faktisk er umuligt at parkere andre steder. Herunder er de indstillet på, at løbehjulene kun kan parkeres i parkeringsstativer i afmærkede områder.

Ninna Hedeager Olsen håber på at et flertal støtter op om forbuddet, men kan dette ikke lade sig gøre, håber hun at opnå den strammeste mulig løsning.

elløbehjul (Foto: Unplash)
Måske bliver de populære el-løbehjul snart forbudt. (Foto: Unplash)

Læs også: Kun hver 7. dansker bakker op om el-løbehjul 

701 mediekvinder støtter Sofie Linde

Tv-vært Sofie Linde har siden sidste søndag været på manges læber i medierne. Til året Zulu Comedy Galla valgte hun at stå åbent frem og fortælle om sexisme i mediebranchen. Et emne der både med humor og alvor var den røde tråd gennem hele showet.

Siden har hun deltaget i flere debatter, medens flere mediefolk, politikere, komikere, skuespillere, sangere også har ytret deres holdninger på sociale medier. Senest har kvinder i den danske mediebranche modtaget et støttebrev til Sofie Linde og blevet opfordret til at skrive under, skriver dr.dk.

Initiativtagerne til støttebrevet kommer alle fra TV 2, men blandt de 701 underskrivere er der også kvinder fra DR, Politiken og produktionsvirksomheder og kommunikationsarbejdspladser.

På sin instagramprofil takker Sofie Linde med dette billede for den støtte, hun har modtaget og benytter hashtaggene #nejtilsexisme og #viharret.

Læs også: Meri skaber oliemalerier og broderier med vaginaen i fokus

Red Barnet samlede 7,4 millioner kroner ind

Søndag den 6. september afholdte Red Barnet deres årlige landsindsamling, som i år var kontantløs på grund af corona. I alt fik de samlet 7,4 millioner kroner ind til udsatte børn, der har haft det endnu sværere i denne tid, hvor corona-epidemien hærger over hele verden. Verdens fattigste børn rammes hårdest af corona. De bliver i højere grad afskåret fra skolegang og sundhedsydelser, de oplever mere vold i hjemmet, og deres familier lider det største tab i indkomst.

Red Barnets indsamlere blev mødt af mange generøse danskere, der stod klar med mobilen. Hver indsamler fik i gennemsnit mere i den digitale bøtte end de seneste år.

Foruden de mellem 5.500 til 6.000 indsamlere, der stemte dørklokker, valgte mange at oprette en digital indsamling, som de kunne dele med familie, venner og bekendte.

Pengene, der blev samlet ind, kan være med til at give børnene medicin, mad og skolegang i krigsramte og fattige lande. I Danmark kan pengene gavne de børn, der står uden for fællesskabet med ugentlige aktiviteter, de kan deltage i.

børn, udsatte (Foto: Unsplash)
Red Barnet samlede mange penge ind til landsindsamlingen. (Foto: Unsplash)

Læs også: Red Barnet gennemfører kontantløs indsamling

Ny aftale om arbejdsfordeling

I går trådte den nye aftale i kraft, der betyder, at lønmodtagere og arbejdsgivere kan benytte sig af den nye midlertidige arbejdsfordelingsordning, skriver Beskæftigelsesministeriet. Med den nye midlertidige aftale kan medarbejderne få en højere dagpengesats end på den eksisterende ordning.

Det betyder, at virksomheder, der fortsat er udfordret på grund af corona-krisen, kan undgå at afskedige medarbejdere. Arbejdsfordeling betyder, at medarbejderne i virksomheden nu kan deles om det arbejde, der skal udføres og i den resterende tid tage uddannelse eller gå hjemme på dagpenge.

Aftalen kom i stand mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter for to uger siden. Efter hastebehandling i Folketinget, hvor et meget bredt flertal stemte ordningen igennem, trådte den nu i kraft i går.

Den nye midlertidige ordning giver blandt andet større fleksibilitet og en højere dagpengesats end den eksisterende ordning. Den gælder resten af året med mulighed for, at aftaler, der er igangsat senest 31. december 2020, og har en maksimal varighed på fire måneder, kan fortsætte i 2021.

arbejde, job (Foto: Unplash)
Der er netop kommet en aftale på plads om den nye arbejdsfordeling. (Foto: Unplash)

Læs også: 6 online gratis kurser der styrker din jobsøgning

Dagens billede: Tusindvis af mennesker på flugt efter flygtningelejren på Lesbos brændte ned

· Mere fra samme kategori ·