Læs også:

Close
Løbehjul, el-løbehjul

NEWS: Kun hver syvende dansker bakker op om el-løbehjul

Nyheder  | 

Kun hver syvende dansker bakker op om el-løbehjul · Spædbarn fundet i park · Mange unge overvejer en erhvervsuddannelse, men ender alligevel i gymnasiet · Hver tiende ramt af sexchikane siger op · Europas første undervandsrestaurant er åbnet ud for den norske sydkyst · Nu kan du få smagen af barndom på bøtte · Dagens billede: Skuespillerne i den nye Aladdin

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kun hver syvende dansker bakker op om el-løbehjul

De elektriske løbehjul, der lige nu vinder frem i flere danske byer, har endnu ikke opnået stor opbakning blandt danskerne. Det viser en ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.

Blot 15 procent af danskerne bakker op om el-løbehjulet på cykelstierne og 25 procent er decideret modstandere. Især i København er mange, 37 procent, negativt indstillede over for det elektriske transportmiddel. El-løbehjulet er hurtigt kommet på læberne af mange danskere, men selvom de kun har været til stede i trafikken i kort tid, har 4 procent af danskerne allerede oplevet farlige situationer i trafikken med dem.

– Ændringer i trafikken er ofte ledsaget af bekymringer. Derfor er det ikke overraskende, at der er begrænset opbakning til el-løbehjulene. At så mange allerede har oplevet farlige situationer med dem, viser også, at der stadig ligger et stort arbejde forude med at få dem integreret i trafikken på en sikker måde. Vi kan desuden se fra andre lande, at der har været en del ulykker med elektriske løbehjul, og det vil vi rigtig gerne undgå i Danmark, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring. 

Løbehjul, el-løbehjul
Kun hver syvende dansker bakker op om el-løbehjul. (Foto: Pexels)

Læs også: Danske bilister overvurderer egne evner i trafikken

Spædbarn fundet i park

Manden aften blev et forladt spædbarn fundet ved Grøndals Parkvej, som støder op til Grøndalsparken i København. Det bekræfter den centrale vagtleder hos Københavns Politi, Carsten Reenberg..

– Vi får anmeldelsen klokken 23.14. Spædbarnet har det efter omstændighederne godt, fortæller han til TV 2 Lorry.

Politiet har ikke nogle yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Hvert år bliver ét barn i gennemsnit fundet forladt i parker eller lignende i Danmark. Det skriver TV 2 Lorry.

Politi, ulykke, blå blink, kriminel, drab, ulykke, 112
Spædbarn fundet i park. (Foto: Pexels)

Læs også: Ørsted og WWF går sammen om at passe på kloden

Mange unge overvejer en erhvervsuddannelse, men ender alligevel i gymnasiet

Erhvervsuddannelserne har været i spil som mulig fremtidsplan for mange unge, der søger ind i gymnasiet efter 9. klasse. Én af de vigtigste grunde til, at de unge går bort fra idéen, er, at de ikke er klar til et erhvervsvalg. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), der dokumenter, at cirka hver fjerde ung, der søgte ind på gymnasiet efter 9. klasse i 2018, også har haft en erhvervsuddannelse i tankerne – men de endte altså alligevel med at vælge gymnasiet.

I 2018 gik 45 procent af de unge videre på en ungdomsuddannelse efter 9. klasse – 39 procent søgte ind i gymnasiet, mens kun 6 procent søgte ind på en erhvervsuddannelse. Af dem, der vælger gymnasiet, var det 24 procent, der også havde overvejet en erhvervsuddannelse.

Der er især to grunde til de unges fravalg. For det første tror de unge ikke, at de vil passe ind på en erhvervsskole, for det andet siger mange, at de ikke føler sig klar til at vælge et konkret erhverv i så ung en alder. For andre unge har det spillet ind, at der ikke var nogen af erhvervsuddannelserne, der appellerede til dem, ligesom de oplever, at en erhvervsuddannelse vil give dem dårlige muligheder for at videreuddanne sig. Ting som erhvervsskolernes dårlige omdømme eller manglen på praktikpladser spiller derimod en meget lille rolle i de unges fravalg, viser undersøgelsen.

VUC, uddannelse, skole, studie, bøger, lære, læring, læse, ipad, teknologi, bog, bøger, læse
Mange unge overvejer en erhvervsuddannelse, men ender alligevel i gymnasiet. (Foto: Pexels)

Læs også: Mette er mønsterbryder og årets lærling

Hver tiende ramt af sexchikane siger op

Lumre kommentarer, sjofle vittigheder, uønskede berøringer, upassende invitationer til dates og nærgående personlige spørgsmål om sex. Det er nogle af de forskellige former for sexchikane, som mange lønmodtagere oplever på jobbet. I alt har hver tredje kvinde og hver fjerde mand på deres nuværende eller tidligere arbejdsplads oplevet en eller flere former for krænkende hændelser på jobbet af seksuel karakter. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Næsten hver anden lønmodtager mellem 18 og 29 år har været udsat for sexchikane. Det gælder 48 procent af de unge kvinder og 46 procent af de unge mænd. Chikanen kan gøre arbejdslivet så surt, at de ramte siger jobbet op. Det er konsekvensen for ti procent af dem, der udsættes for seksuel chikane på jobbet. Blandt de unge ofre for sexchikane ender hele 15 procent med at sige jobbet op.

– Tallene viser den barske virkelighed. Seksuel chikane har konsekvenser, alvorlige konsekvenser. Ud over, at det kan få folk til at sige jobbet op, viser tallene, at især de unge får behov for psykologhjælp efter krænkende hændelser. Det er helt uholdbart. Og derfor er det nødvendigt med en kulturforandring på de danske arbejdspladser, siger næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Majbrit Berlau.

morgan freeman, skuespiller, metoo, anklager, seksuel chikane, harvey weinstein
Hver tiende ramt af sexchikane siger op. (Foto: Pixabay)

Læs også: Prisshowet The Golden Globes gik i sort mod sexchikane

Europas første undervandsrestaurant er åbnet ud for den norske sydkyst

På norsk har ordet ’Under’ samme dobbeltbetydning som på dansk: ’under’ og ’vidunder’. Begge begreber kan man uden tøven anvende om Europas første undervandsrestaurant, som åbnede den 20. marts ved Norges barske sydkyst.

Den 34 meter lange monolitiske bygning, tegnet af Norges nok kendteste arkitektfirma Snøhetta, er halvvejs nedsunket i havet og hviler direkte på havbunden fem meter under vandoverfladen. På den måde udgør bygningens betonskal allerede nu et kunstigt rev, der tjener som vokseplads for tang, albueskæl og andre marine snegle.

Når gæsterne har taget plads, har de fra alle borde udsigt gennem en stor panoramarude til livet i vandet omkring Skagerraks klippekyst. Havet viser sig her alt efter vejret og årstiden som roligt og indbydende eller vildt og truende. Det skriver Visit Norway.

Europas første undervandsrestaurant er åbnet ud for den norske sydkyst
Europas første undervandsrestaurant er åbnet ud for den norske sydkyst. (Foto: Ivar Kvaal)

Læs også: Redaktionens bedste tips: Norge

Nu kan du få smagen af barndom på bøtte⁩

Der skal ikke mange plusgrader til, før danskerne lapper de første is i sig, og i år er det med bedre grund end nogensinde, når Frisko lancerer hele otte lækre is-nyheder. Magnum med hvid chokolade mikset med cookies, elskede klassikere som Københavnerstang og Kæmpe Eskimo lanceres i scoop-bare is-bøtter og to nye veganske Magnum er bare nogle af de is, der lander i en fryser nær dig.

To af danskernes absolutte favoritter har fået to nye store søskende. Den ene er den klassiske Københavner Stang, der nu kommer i et større format, hvor du ikke længere behøver at nøjes. Den større mængde af den lækre vaniljeflødeis med ananassorbet er perfekt til at dele, men kan naturligvis også indtages alene – no shame.

En anden storfavorit blandt danskerne, Kæmpe Eskimo, lanceres også i stort format, der gør den oplagt at servere som dessert. Den indeholder naturligvis den velkendte vaniljeflødeis med solbærsauce og chokoladestykker, akkurat som du husker og kender den fra ispinden.

Københavnerstang, is
Nu kan du få smagen af barndom på bøtte⁩. (Foto: PR)

Læs også: 6 klassiske snacks, der faktisk er gode for dig

Dagens billede: Skuespillerne i den nye Aladdin

Vi glæder os, til den nye Aladdin har premiere i maj.

· Mere fra samme kategori ·