Læs også:

Close
too good to go

NEWS: Hver femte bekæmper madspild via apps, og de unge har nappet førertrøjen

Nyheder  | 

Hver femte bekæmper madspild via apps, og de unge har nappet førertrøjen · Udleveret fra Tyskland – og dømt samme dag · I dag starter UHØRT Festival · Regeringens huslejeindgreb er gift for fremtidige danske investeringer · To anholdt og fremstilles for knivstik og overfald i Odense · Dagens billede: Masser af hajer i USA

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hver femte bekæmper madspild via apps, og de unge har nappet førertrøjen

Danmarks Statistik har netop offentliggjort en undersøgelse af danskernes brug af madspildsapps. Undersøgelsen viser en betydelig stigning blandt unge i forhold til 2020. Overordnet set har hver femte dansker benyttet apps til bekæmpelse af madspild de seneste tre måneder, og andelen af de 16-24 årige er steget fra 19 til 29%.

800.000 danskere reducerede madspild ved hjælp af apps i starten af 2022. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. Det svarer til 18% af den danske befolkning mellem 16 og 74 år.

Danmarks Statistik målte senest brugen af madspilsapps i 2020. Dengang bekæmpede hver sjette dansker madspild via apps, og andelen af de 16-24 årige lå på 19%. I dag har den taget et kvantespring til 29%.

Hos Too Good To Go, der er Danmarks største madspildsapp, glæder landechef Heidi Boye sig over, at appen vinder indpas hos den yngre generation, da det generelt har været en udfordring at få de unge til at tage del i madspildskampen. Det viste blandt andet en undersøgelse foretaget af Madkulturen i 2021, som konkluderede, at de unge har Danmarksrekord i madspild.

– Vi har de seneste år haft stort fokus på at få de unge til at engagere sig mere i kampen mod madspild. Det har jo været lidt et paradoks, at den mest klimabevidste generation også har været de største madspildssyndere. Så jeg er meget glad for at se, at de har taget brugen af madspildsapps til sig, siger Heidi Boye.

Heidi Boye, der udover at være landechef for Too Good To Go også er ph.d. i forbrugeradfærd, er af den overbevisning, at den igangværende inflation har bidraget til at øge interessen blandt de unge.

– Priserne på fødevarer er steget mere end 14%, og det kan altså mærkes, hvis man for eksempel er studerende eller af anden årsag har begrænsede midler til rådighed. Det har fået flere unge til at gå på jagt efter overskudsvarer og i det hele taget interessere sig mere for, hvordan man får mere værdi for pengene og mindsker spild. Og det er jo positivt for madspildsindsatsen.

Too Good To Go har generelt oplevet stigende efterspørgsel i takt med inflationen.

too good to go
Hver femte bekæmper madspild via apps, og de unge har nappet førertrøjen … (Foto: PR)

Læs også: Too Good To Go er blandt de 100 mest indflydelsesrige virksomheder i verden

Udleveret fra Tyskland – og dømt samme dag

En 38-årig litauisk mand er blevet dømt ved Retten i Sønderborg i en sag om groft hæleri. Manden blev udleveret af tysk politi til UKA Vest, der har efterforsket sagen.

En 38-årig litauisk mand fik tirsdag ved Retten i Sønderborg en straksdom på 60 dages fængsel samt udvisning med et indrejseforbud i seks år i en sag om groft hæleri. Manden var sigtet og tiltalt for hæleri af en havetraktor og fire cykler, der var blevet stjålet fra en virksomhed i Svendborg Kommune i perioden mellem den 17. og 18. juli. Han erkendte forholdet.

Den 38-årige blev anholdt af tysk politi i Schleswig-Holstein den 19. juli i en varebil med de stjålne genstande, efter at betjentene havde stoppet køretøjet og fattet mistanke til tingene i varerummet. Den litauiske mand blev med en retsanmodning udleveret til Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi tirsdag morgen, hvorefter retsmødet fandt sted.

Sagen har været efterforsket af UKA Vest, da der er tale om en sag om omrejsende kriminelle udlændinge, der har opereret via den dansk-tyske landegrænse, og hvor hændelserne kan være sket flere steder i Danmark. Af samme årsag fandt retsmødet også sted ved Retten i Sønderborg.

dom retten
Mand udleveret og dømt samme dag … (Foto: Pexels)

Læs også: Smuglede kokain ind i puslespil

I dag starter UHØRT Festival

UHØRT Festival, der foregår den18.-20. august har annonceret programmet og spilleplanen. og er klar med i alt 42 nye danske acts, som kan opleves til festivalens 10-årsjubilæum.

I dag torsdag den 18. august til på lørdag den 20. august afholdes den 10. udgave af UHØRT Festival!

For 2.000 musiknysgerrige publikummer er det en enestående mulighed for at opdage morgendagens stjerner på den danske musikscene og finde ny musik til playlisten. Kom til UHØRT Festival, hvis du vil være helt opdateret på ny dansk musik – du så dem først på UHØRT!

Årets program og spilleplan er netop annonceret, så du kan lstadig nå at lægge en slagplan og få det maksimale ud af det talentspækkede program: 3 dage og 3 scener med i alt 42 af landets nyeste og mest lovende navne, der strækker sig fra indierock, metal og folk til electronica, hiphop, pop og R&B.

Om UHØRT Festival:

Igennem et årti har UHØRT Festival introduceret interessante, spirende bands, solister og DJs gennem et bredtfavnende line-up af musikgenrer og stilarter. Programmet er igen i år udvalgt af et lytteudvalg bestående af bookere, pladeselskabs-repræsentanter, musikere, radioværter, musikjournalister m.fl. Dette skaber synergi for dansk musikliv, hvor artister og branche kan stifte bekendtskab med hinanden – både før, under og efter UHØRT Festival.

Se den fulde spilleplan her.

Læs om alle artister her.

UHØRT festival
Koncert fra UHØRT 2021 … (Foto: Kristian Gade)

Læs også: UHØRT Festival 2021

Regeringens huslejeindgreb er gift for fremtidige danske investeringer

Regeringens forslag om et huslejeloft er på grænsen til ekspropriation, og det er ikke et retssamfund værdigt. Sådan lyder det fra Dansk Industri, der vurderer, at forslaget vil have uoverskuelige konsekvenser for landets udlejere.

Et nyt forslag fra regeringen om at lægge et loft på huslejestigninger møder hård kritik fra Dansk Industri (DI). Erhvervsorganisationen finder det uforståeligt, at staten blander sig i private virksomheders prissætning.

– Udlejeres omkostninger er steget som følge af inflationen, for eksempel til energi, vedligeholdelse og rengøring. Det giver simpelthen ikke mening, at udlejere ikke må regulere deres priser for at imødegå prisstigninger, siger Kim Haggren, vicedirektør i DI og fortsætter:

–  Det er uhørt, at staten griber ind i allerede indgåede kontrakter – det nærmer sig ekspropriation. Et så vidtgående indgreb oven i købet med tilbagevirkende kraft hører ikke til i et retssamfund, siger han.

Vicedirektøren vurderer, at indgrebet kan gå hårdt ud over investeringslysten på ejendomsmarkedet, og han opfordrer politikerne til at undgå panikhandlinger.

– Hvis man med et fingerknips ændrer regler med tilbagevirkende kraft, så kompromitterer man nødvendigheden af stabile rammevilkår. Det vil have meget store konsekvenser for lysten til at investere i nye udlejningsboliger i fremtiden. Vi skal huske, at inflationen går op og ned. Vi har i mange år levet med lav rente og inflation. Nu har vi så en midlertidig periode med usædvanlig høj inflation, hvilket alle samfundsgrupper rammes af. Der er ingen grund til panikhandlinger, slutter Kim Haggren.

lejlighed hus
DI mener, det er gift for fremtidige investeringer med et huslejeloft . ..(Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Unge står uden indboforsikring, når de flytter hjemmefra

To anholdt og fremstilles for knivstik og overfald i Odense

Fyns Politi har mandag aften anholdt og sigtet en 17-årig og en 26-årig mand for at overfalde og knivstikke en 32-årig mand. Overfaldet skete i forbindelse med to episoder onsdag aften. Den ene fandt sted på Toftevej klokken 19.18, den anden fandt sted i krydset Ejbygade/Åsumvej (indianerkrydset) kort efter.

I forbindelse med den ene episode blev en 32-årig mand overfaldet og stukket med kniv. Manden blev efterfølgende indbragt til behandling på OUH. Han er uden for livsfare.

Politiet var i løbet af aftenen massivt til stede i området både med mandskab og hunde for at efterforske hændelserne og sikre spor, men også som en tryghedsskabende indsats. Meget tyder på, at hændelserne har relation til bandemiljøet i Odense.

De to anholdte bliver i dag  torsdag klokken 14 fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Odense. Anklagemyndigheden vil anmode om lukkede døre. Fyns Politi har ikke yderligere kommentarer.

kniv
Mand overfaldt med kniv i Odense … (Foto: Unsplash)

Læs også: Otte personer anholdt efter knivstikkeri i Vollsmose

Dagens billede: Masser af hajer i USA

· Mere fra samme kategori ·