
Too Good To Go er blandt de 100 mest indflydelsesrige virksomheder i verden
Too Good To Go er blandt de 100 mest indflydelsesrige virksomheder i verden · Politi sikrer tryghed på asylcentre · Efterlysning af vidner: 51-årig kvinde slået af ukendt mand i Horsens · Mænds brug af diabetesmedicin kan give misdannelser hos børn · Politi efterforsker deling af krænkende billeder · Dagens billede: Nyt fra Rusland
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Too Good To Go er blandt de 100 mest indflydelsesrige virksomheder i verden
Too Good To Go er på TIME Magazines liste over de 100 mest indflydelsesrige virksomheder i verden. TIME Magazine har netop offentliggjort årets liste over de 100 mest indflydelsesrige virksomheder i verden: TIME100 Most Influential Companies 2022. I år har den danske madspildsvirksomhed Too Good To Go fundet vej til den eftertragtede oversigt.
Det New York-baserede nyhedsmagasin TIME er især kendt for at stå bag den årlige liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden. Sidste år blev listen suppleret med en liste over de 100 mest indflydelsesrige virksomheder.
Nu er 2022-udgaven af listen TIME100 Most Influential Companies 2022 landet. Og her bliver tre danske virksomheder hædret for deres ‘impact’. En af dem er den danske madspildsvirksomhed Too Good To Go, som i dag er verdens største markedsplads for overskudsmad med aktiviteter i 17 lande.
TIME100-listen er opdelt i fem kategorier med 20 virksomheder i hver kategori: Pioneers, Leaders, Innovators, Titans og Disruptors. Too Good To Go er at finde i kategorien Disruptors sammen med bl.a. det sociale medie TikTok.
Too Good To Go møder anerkendelse for sin omfattende indsats for at bekæmpe madspild på globalt plan.
Too Good To Go bekæmper madspild via en app, der forbinder forbrugere med forretninger, der har mad i overskud. Derudover har Too Good To Go iværksat en lang række oplysningstiltag for at fremme viden om madspild. Virksomheden står bl.a. bag omfattende datomærkningskampagner i 11 europæiske lande og en stribe uddannelsesinitiativer.
Placeringen på TIME100-listen vækker både stolthed og begejstring hos virksomhedens administrerende direktør, Mette Lykke.
– Hvis vi skal lykkes med at skabe et bæredygtigt verdenssamfund, er det et must, at flere virksomheder bruger deres kerneforretninger til at skabe de nødvendige forandringer. Det kræver større forståelse for, at man godt kan skabe impact, selvom man er en kommerciel virksomhed. TIME100-listen hylder de virksomheder, der bidrager til en bedre fremtid. Det selskab er vi meget stolte af at være en del af, siger Mette Lykke og fortsætter:
– Vi tror på, at de klimaudfordringer, vi står overfor, skal løses i fællesskab. Vi bekæmper madspild sammen med mere end 100.000 partnere og over 50 millioner brugere på globalt plan. Uden dem, ingen impact. Så anerkendelsen kan i høj grad tillægges deres indsats.
TIME100-listen er blevet sammensat på baggrund af nomineringer, som magasinets redaktører, brancheeksperter og korrespondenter har indsamlet på tværs af erhvervssektorer over hele verden.
TIME’s redaktører har herefter evalueret nomineringerne baseret på relevans, effekt, innovation, lederskab og succes.
Også Mærsk og Ørsted er at finde på listen. Mærsk i kategorien Titans, og Ørsted i kategorien Leaders.
Hele listen kan ses her.

Læs også: Too Good To Go giver dig frem gode råd mod madspild
Politi sikrer tryghed på asylcentre
Flere patruljer, besøg af nærbetjente og kontakt mellem politi og Asyl Syd forebygger utryghed på og omkring asylcentre. Syd- og Sønderjyllands Politi sikrer trygheden på og omkring landsdelens asylcentre gennem samarbejde, nærbetjente og øget patruljering.
– Vi tager opgaven med at sikre både asylansøgeres, ansattes og lokalbefolkningens tryghed meget alvorligt. Vi har sat ind præventivt, så vi forhåbentlig undgår utryghed, siger vicepolitiinspektør Lasse Bjørnskov, leder af Områdecenter Nordøst ved Syd og Sønderjyllands Politi.
På baggrund af situationen i Ukraine har Asyl Syd modtaget en del ukrainske asylansøgere og har blandt andet taget det tidligere sygehus i Haderslev i brug som asylcenter.
– Vi har tæt kontakt med Asyl Syd og lægger blandt andet vores patruljekørsel, så vi kan være med til at sikre trygheden, siger vicepolitiinspektør Lasse Bjørnskov.
Udover at holde en tæt kontakt mellem politi og asylcentrenes ledelse, har Syd- og Sønderjyllands Politi også knyttet en nærbetjent til hvert enkelt asylcenter. Nærbetjentenes besøg skal skabe tryghed for både flygtninge, ansatte og lokalbefolkningen.

Læs også: Fakta om håndteringen af fordrevne ukrainere
Efterlysning af vidner: 51-årig kvinde slået af ukendt mand i Horsens
Mandag den 21.marts omkring klokken 22.00 blev en 51-årig kvinde slået to gange i ansigtet af en ukendt gerningsmand ud for nummer 66 på Emil Bojsens Gade i Horsens. Hændelsen sker, da de to personer tilfældigvis passerer hinanden på gaden. Den 51-årige kvinde, der ikke kender manden i forvejen, retter henvendelse til ham, fordi hun mener, at han taler til hende. Dette resulterer i, at han slår hende to gange.
Efter at have slået kvinden i ansigtet forsvinder manden i ukendt retning.
Personen beskrives som en mand på omkring 50-60 år, der er lys i huden og kraftig af bygning, og han vurderes til at være omkring 180-185 cm høj. Han var iført sort/mørk jakke, grå bukser og en rød hue, og han har muligvis gået og talt højt med sig selv.
Har du oplysninger, der kan hjælpe politiet med at finde frem til manden, så kontakt Sydøstjyllands Politi via 1-1-4.

Læs også: Seks ud af 10 kvinder frygter overfald uden grund
Mænds brug af diabetesmedicin kan give misdannelser hos børn
Diabetespræparatet metformin kan være forbundet med risiko for misdannelser hvis det indtages mens sæden til en graviditet dannes. Et stort dansk studie viser, at børn af fædre, som tager diabetespræparatet metformin i den periode, hvor sædcellerne dannes, har øget risiko for misdannelser; i særdeleshed misdannelser af drengebørns kønsdele.
– Vores studie peger på, at mænd med diabetes, som tager metformin, måske bør overveje at skifte til et andet præparat, inden de prøver at få børn, siger Rune Lindahl-Jacobsen, professor i epidemiologi og demografi på Syddansk Universitet (SDU).
Han og hans forskergruppe på SDU har sammen med forskere fra Rigshospitalet og Stanford Universitet i USA studeret data i nationale registre for hele den danske befolkning for at undersøge, om risikoen for misdannelser var forskellig hos børn med fædre, der blev behandlet med diabetespræparaterne insulin, metformin eller sulfonylurea før undfangelsen.
– Vi kan se, at mens 3,3 procent af danske børn generelt fødes med misdannelser, gælder der 5,2 procent af børnene, hvis fædre tog præparatet metformin, som er det mest udbredte diabetespræparat, i månederne op til, at moderen blev gravid.
Der er fokus på mænds rolle i fertilitet. Helt overordnet sætter studiet kommende fædres udsættelse for miljøfremmede stoffer og medikamenter ved sædcelledannelse på dagsorden i forhold til planlægning af graviditet.
– Der har traditionelt været fokus på kvinders eksponering under graviditeten og dermed børns risiko for misdannelser, mens man i mindre grad har set på mændene. Derfor er studiet vigtigt ikke bare i forhold til det store folkesundhedsmæssige perspektiv, men også som en illustration af vigtigheden af også at inkludere den mandlige faktor i forståelsen af misdannelser, siger Rune Lindahl-Jacobsen.
Børnene, som forskerne kiggede nærmere på i studiet, blev identificeret, hvis fædrene havde indløst mindst én recept i løbet af de tre måneder hvor hans sædceller udviklede sig op til graviditeten.
Forskerne undersøgte risiko for misdannelser hos børn ved indtag af de forskellige diabetespræparater ved brug af tilgængelige data i Landpatient registeret og Lægemiddelstatistik registeret.
Blandt samtlige 1.116.779 undersøgte børn (alle børn født i Danmark mellem 1996 og 2016 af mødre, som ikke havde diabetes), havde 3,3 procent en misdannelse. Derimod havde 5,2 procent misdannelser hvis fædrene tog metformin.
Børn, hvis fædre tog insulin, havde ikke en højere grad af misdannelser end kontrolgruppen. Der var for få børn, hvis fædre tog sulfonylurea til, at man kunne vurdere risikoen for disse børn.
– Metformin taget før eller efter sædcelledannelsen gav ikke øget risiko for misdannelser, så vi taler bestemt ikke imod brugen af metformin generelt, understreger Rune Lindahl-Jacobsen.
Ifølge forfatterne tyder omfanget af diabetespandemien på, at behandlingen af eventuelt kommende fædre med diabetes bør være genstand for yderligere studier hvad angår både farmakologisk behandling og betydning af diæt, fysisk træning og vægttab.
– Det har gennem mange år været kendt, at metformin kan hæmme niveauet af det mandlige kønshormon testosteron, og dyreforsøg har givet mistanke om, at metformin kan påvirke kvaliteten af sædceller, fortæller Elisabeth R Mathiesen professor på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, hvor hun forsker i diabetes og graviditet.
– På basis af disse bekymrende observationer hos mennesker anbefales det, at man grundigt afvejer mulige fordele og ulemper før opstart af behandling med metformin af mænd i fertil alder, indtil metformins indflydelse på forekomsten af misdannelser hos kommende børn er bekræftet eller afkræftet, slutter hun.
Væsentlige tal fra studiet:
- Antallet af børn med misdannelser, hvis fædre indtog metformin, var 5,2 procent, mens antallet af børn med misdannelser, hvis fædre ikke indtog metformin, var 3,3 procent. Det svarer til en øget risiko på 40 procent eller cirka halvanden gang højere risiko.
- I perioden 1996 til 2016 fik 1.451 fædre, der i månederne op til undfangelse indtog metformin, 75 børn med misdannelser. De fleste misdannelser er i kønsdelene hos drengebørn, som har tre gange øget risiko for misdannelser.
- I 2020 var der i Danmark 5.800 mænd i alderen 25-44 år, som indtog metformin for diabetes.
- Studiet viser ingen øget risiko for misdannelser hos børn af fædre, der indtager metformin generelt. Kun i perioden på tre måneder op til undfangelse, hvor sædcellerne dannes.
Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen er orienteret om studiet.

Læs også: Videnskaben forklarer vores lyst til at kramme
Politi efterforsker deling af krænkende billeder
Syd- og Sønderjyllands Politi har sigtet tre personer og opfordrer alle forurettede til at henvende sig. Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker fortsat en anmeldelse, hvor flere unge kvinder i Sønderborg Kommune har fået delt intime fotos mod deres vilje. Tre mænd er foreløbigt blevet sigtet i sagen.
– Vi tager sagen meget alvorligt og prioriterer højt at få den opklaret. Vi har foreløbigt sigtet de tre mænd og efterforsker fortsat intenst, siger politiinspektør Henrik Thrane Jensen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
Politiet modtog anmeldelsen i sidste uge, da en 17-årig kvinde opdagede, at fotos af hende og flere andre lokale kvinder blev delt på det sociale medie Snapchat.
Det nøjagtige antal forurettede kvinder er endnu uklart og Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer alle forurettede til at henvende sig på 1-1-4. Det samme gælder borgere, der kan hjælpe politiet videre i efterforskningen med oplysninger eller tips om sagen.
Politiet har ikke yderligere kommentarer, da sagen er under efterforskning.

Læs også: Politiet advarer om deling af krænkende billeder