Læs også:

Close
madspild

SOMMERNEWS: Stigende fødevarepriser sætter endnu mere fokus på madspild

Nyheder  | 

Stigende fødevarepriser sætter endnu mere fokus på madspild · Onsdag hyldes Tour-heltene i Tivoli · Hollandsk mand idømt fængsel og udvisning i kokainsag · Sådan får vi flere på fuldtid i ældreplejen · Drabssag fra Djursland: Fund af lig · Dagens video: Ude i rummet · Sommerpostkort: Kardashiansommer 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Stigende fødevarepriser sætter endnu mere fokus på madspild

Madspild i fokus i 14 år er mere aktuelt end nogensinde … Der er ingen udløbsdato, når det handler om kampen mod madspild. Stigende fødevarepriser gør kampen mod madspild mere aktuel og brandvarm end nogensinde.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som kan netop i disse dage fejre sin 14 års fødselsdag, er mere aktuel en nogensinde.

– Når en børnefamilie skal bruge over 5.800 kroner ekstra årligt på mad, rykker kampen mod madspild op i en helt anden liga, siger bevægelsens Stifter Se-lina Juul, og fortsætter

– Lige nu oplever vi i Stop Spild Af Mad en stor efterspørgsel fra danskere efter konkrete råd og tips om at undgå madspild. Folk har ikke råd til at smide maden ud.

Coronavirus (COVID-19), inflation og Ruslands invasion af Ukraine har skabt en ny usikkerhed. Ifølge Danmarks Statistik har der været en generel prisstigning på fødevarer på 10,1 % målt fra maj 2021 til maj 2022. Det svarer til en stigning på cirka 330 kroner om måneden for en gennemsnitshusstand, og det rammer hårdt ude i de danske hjem. F. eks. oplever to voksne med børn i gennemsnit, at fødevarepriserne er steget cirka 490 kroner månedligt, viser nye tal fra Fødevareministeriet.

Stop Spild Af Mad oplever også stigende pres fra de økonomisk trængte familier og udsatte danskere. Den store landsdækkende gratis portal for donation og modtagelse af overskudsmad, GratisMad.dk, som i august sidste år blev indviet af Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, gik fra 30.000 besøg i august 2021 til i alt over 180.000 besøg i dag. Portalen Gra-tisMad.dk er udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden.

Også Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn er bekymret over prisstigningerne – men han ser også nye løsninger og muligheder.

– Priserne på mad drøner i vejret. Det rammer hårdt, og særligt for de øko-nomisk trængte familier kræver det anstrengelser. Det er ikke småpenge. Heldigvis kan en børnefamilie i gennemsnit spare cirka 280 kroner om måneden ved at følge Fødevarestyrelsens officielle Kostråd og halvere madspildet der-hjemme. Man kan altså undgå noget af belastningen fra de stigende fødeva-repriser og samtidig spise sundere og mere klimavenligt. Kampen mod madspild er rigtigt vigtigt i disse tider, og organisationer som Stop Spild Af Mad skal fortsætte deres gode arbejde.

Også blandt almindelige danskere er madspild begyndt at fylde mere i hverdagen – og mange er interesseret i at nedbringe mængden af mad, der smi-des ud. Det viser en Gallupmåling, der er foretaget af Kantar Public for Land-brug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad i forbindelse med Madspildsindeks 2022. I undersøgelsen svarer 39 % af danskerne, at de har fået et større fokus på madspild i husstanden siden sidste år. 68 % tilkendegiver, at de selv gerne vil undgå mere madspild i fremtiden. Stigende fødevarepriser og mere fokus på bæredygtighed får madspild op på danskernes dagsorden.

madspild
Fra madspild til måltid. Lancering af Stop Spild Af Mad’s landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad GratisMad.dk. Her ses Købmand Brian Christoffer Holm Andersen,, Stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul, Fødevareminister Rasmus Prehn, Gitte Johansen, stifter og daglig leder af Projekt Hjemløs, og Købmand David Johnsen. Billedet er taget fredag den 13. august. 2021 … (Foto Keld Navntoft)

Læs også: Danskerne takker ja til grimme grøntsager

Onsdag hyldes Tour-heltene i Tivoli

Årets Tour de France startede i København, og efter tre ugers fantastisk cykelløb i Frankrig vender vinderen af Tour de France, Jonas Vingegaard og en række af de øvrige danske Tour-helte kortvarigt retur, når gæsterne i Tivoli på tætteste hold får mulighed for at hylde årets danske Tour-helte, som de på tv og fra vejkanter i både Danmark og Frankrig har fulgt i tykt og tyndt. Det sker onsdag den 27. juli, når Jonas Vingegaard med flere er inviteret på Plænen.

Årets Tour de France-vinder Jonas Vingegaard, kommer efter det officielle besøg på Københavns Rådhus til Tivoli omkring klokken 16.00 Her bliver han og flere af de øvrige danske cykelryttere hyldet på Plænen, som også dannede rammen om den festlige holdpræsentation ved Tourens start.

Administrerende direktør i Tivoli, Susanne Mørch Koch siger:

– Der er grund til hyldest og fest. Vi har været vidne til fantastisk stærke præstationer af rytterne og til dansk opbakning uden sidestykke, som startede, da vi for tre uger siden var værter for holdpræsentationen. Nu giver vi mulighed for, at rytterne og de mange tusind cykelglade danskere kan ønske hinanden tak for Touren i en festlig ramme i Tivoli.

Festligt program venter …  På Plænen fejres Jonas Vingegaards sejr og den bedste samlede, danske Tour de France-indsats nogensinde, hvor de danske ryttere prægede løbet med udbrud, etapesejre og prikket bjergtrøje. Det festlige program tæller både skønne indslag og rutinerede TV-værter, som interviewer rytterne fra scenen og TV2 live-transmitterer festlighederne. Programmet starter kl. 16.00 og øvrige navne offentliggøres primo næste uge.

Der er almindelig entre til Tivoli d.27.7. og adgang efter ’Først til mølle’-princippet. 10% af entreindtægterne efter klokken 14 doneres til Børns Vilkår og Børnetelefonen.

tivoli pjerrot tour de france
Tourheltene vender tilbage til Tivoli onsdag … (Foto: Keld Navntoft/Tivoli)

Læs også: Juli måneds kulturguide

Hollandsk mand idømt fængsel og udvisning i kokainsag

Hollandsk mand idømt fængsel og udvisning for bestandig i sag om indsmugling af kokain. Den 30-årige mand nægtede sig skyldig, men modtog dommen.

En 30-årig hollandsk mand er mandag ved en domsmandsret ved Retten i Sønderborg blevet idømt fem års fængsel samt udvisning for bestandig i en sag om indsmugling af 2,97 kilo kokain med henblik på videresalg.

Indsmuglingen fandt sted den 28. maj, hvor den 30-årige mand blev anholdt af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi, efter at han var rejst ind i Danmark via Pebersmark Grænseovergang.

Den 30-årige mand har under sagen nægtet sig skyldig, men modtog dommen. Han blev dømt i henhold til anklageskriftet.

grænse tyskland
Hollandsk mand idømt fængsel og udvisning i kokainsag …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Fængsel og udvisning for vanvidskørsel

Sådan får vi flere på fuldtid i ældreplejen

Langt de fleste ansatte i ældreplejen arbejder på deltid, og det er et problem, fordi vi samtidig har stor personalemangel på området. Nu viser ny undersøgelse, hvad der kan få flere til at arbejde mere.

Lønnen skal sættes op og arbejdstempoet ned. Sådan lyder to af hovedingredienserne i opskriften på, hvordan vi får flere deltidsansatte social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejen op i timetal. Det viser en ny undersøgelse, som FOA har gennemført blandt medlemmer, der i dag arbejder mindre end 37 timer ugentligt – og som foretrækker at fortsætte med at arbejde deltid.

Helt konkret er medlemmer, som i dag arbejder deltid, blevet bedt om at udpege hvilke af flere mulige tiltag, der kunne få dem til at gå op i tid. Her peger flest, nemlig 41 procent, på en højere løn.

– Omsorg og pleje er noget af det fineste og vigtigste, vi kan give samfundets ældre. Men den anerkendelse af social- og sundhedsarbejdet afspejler sig ironisk nok ikke i den enkeltes løn. Alle ved, at vi hverken har personale nok til nutidens eller fremtidens plejetrængende ældre, så det ville da være klogt at gøre noget ved det, når så mange i undersøgelsen peger på, at en af vejene til mere arbejdskraft er en højere løn, forklarer forbundsformand Mona Striib, FOA.

Ud over en højere løn peger godt hver tredje, nemlig 36 procent, på, at et bedre arbejdsmiljø eller lavere arbejdstempo ville kunne få dem til at gå op i arbejdstid. Og næsten lige så mange af de ansatte vil have mere tid til omsorg, pleje og hjælp til borgeren, hvis de skal arbejde flere timer end i dag.

– Mange bliver slidt op eller går hjem med ondt i maven, fordi de ikke får tid nok til at yde de ældre den omsorg og hjælp, de bør have. De skal tage sig af for mange borgere på én gang, eller halse rundt med kørelister, der ikke giver dem tid nok hos den enkelte ældre. Vi bliver nødt til at give bedre tid til, at de kan give den rette pleje og omsorg og skabe et bedre arbejdsmiljø, fortsætter Mona Striib.

At det i høj grad er et hårdt arbejdsmiljø, der presser de ansatte til at arbejde deltid, fremgår tydeligt af undersøgelsen. Over halvdelen af de deltidsansatte, der ikke vil arbejde flere timer, svarer, at det skyldes, at arbejdet er for fysisk eller psykisk krævende. Samtidig svarer en ud af tre, at de arbejder på deltid af hensyn til deres helbred.

Andelen af FOA-medlemmer, der arbejder fuldtid, er steget fra 18 til 26 procent fra 2019 til nu, men med ifølge krl.dk omtrent 60.600 social- og sundhedsansatte i kommunerne, som arbejder på deltid, er der endnu et stort uforløst potentiale. Forestillede man sig, at de alle i stedet arbejdede fulde 37 timer om ugen, ville det svare til næsten 11.500 ekstra fuldtidsansatte.

– Der skal være mulighed for at arbejde deltid i perioder, hvor det giver mening i forhold til den enkeltes livssituation. Men vi har behov for, at flere kan se sig selv arbejde flere timer. Her kan vi se, at løn og arbejdsmiljø vil gøre en forskel, og vi har faktisk ikke råd til at lade være med at reagere på det, sluttr Mona Striib.

FOA har et bud på, hvordan vi får flere ud i ældreplejen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Spot en ensom ældre og gør noget

Drabssag fra Djursland: Fund af lig

Østjyllands Politi har fundet liget af den 40-årige mand fra Djursland, som har været savnet siden forrige torsdag. Endnu en person blev i fredags fremstillet i grundlovsforhør.

Torsdag eftermiddag fandt Østjyllands Politi liget af en 40-årig mand, som har været efterlyst siden lørdag, da han ikke var set siden torsdag aften.

Liget af den 40-årige blev, på baggrund af en intensiv drabsefterforskning, fundet i et skovområde tæt på byen Gassum ved Randers. På findestedet blev der foretaget omfattende kriminaltekniske undersøgelser i et tæt samarbejde med retsmedicinere. I den forbindelse var et større område afspærret.

Torsdag eftermiddag foretog Østjyllands Politi endvidere anholdelser af to mænd på henholdsvis 37 og 23 år. Den 23-årige mand blev løsladt efter endt afhøring. Den 37-årige mand blev fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Randers og sigtet for manddrab.

Af hensyn til den igangværende og meget omfangsrige efterforskning har Østjyllands Politi pt. ikke yderligere oplysninger. Den 40-årige mands pårørende er underrettet.

skov natur
Liget blev fundet i et skovområde tæt på byen Gassum ved Randers … (Foto: Pexels)

Læs også: Mand i fængsel for to drabsforsøg

Dagens video: Ude i rummet

Sommerpostkort: Kardashiansommer 😎

· Mere fra samme kategori ·