Læs også:

Close
agurk

NEWS: Danskerne takker ja til ‘grimme’ grøntsager

Nyheder  | 

Danskerne takker ja til ‘grimme’ grøntsager · I dag starter West Coast Pride · Trailer for ‘House of Gucci’ frigivet · I går fik Herning ny borgmester · Dagens billede: Benniferkys

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne takker ja til ‘grimme’ grøntsager

Op imod halvdelen af danskerne takker ja til ‘grimme’ grøntsager og andre ukurante madvarer på butikshylderne, hvilket er gode nyheder. Flere og flere frasorterede madvarer og “grimme” grøntsager findes nu på butikkernes hylder i stedet for at gå til spilde i fødevareproduktionen.

En ny undersøgelse fra Kantar Gallup for forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som lanceres i forbindelse med bevægelsens 13 års fødselsdag, viser, at op mod halvdelen af danskerne er tilbøjelige til at købe disse frasorterede produkter i supermarkedet.

Gør det noget, at den indkøbte gulerod er skæv, eller agurken er krum? Betyder det noget, om dine forårsruller og dine oste er ukurante? For op imod halvdelen af danskerne gør det ikke spor, afslører en ny undersøgelse fra Kantar Gallup for forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som lanceres i forbindelse med bevægelsens 13 års fødselsdag.

Miljøstyrelsens nyeste tal viser, at der hvert eneste år i Danmark går 814.000 ton mad til spilde fra jord til bord. Fødevareindustrien tegner sig for den største del, 385.000 ton madspild årligt – og i den kategori genererer mejerierne den største andel, nemlig 218.000 ton, og kategorien ‘anden fødevareindustri’ 156.000 ton årligt. I disse kedelige tal ligger f.eks. frasortering af fødevarer på grund af størrelse, form og facon, viser tal fra Miljøstyrelsen.

Heldigvis har netop fødevareindustrien og detailhandlen igangsat innovation indenfor netop frasortering af fødevarer på grund af størrelse, form og facon. Og disse initiativer bakkes nu op af den nyeste, repræsentative undersøgelse fra Kantar Gallup for Stop Spild Af Mad, som viser, at der faktisk eksisterer et egentligt marked for disse frasorterede størrelser.

Rundt regnet er hele 47 % af danskere – altså op mod hver 2. dansker – indstillede på at købe “frasorterede” produkter i supermarkedet.

– Grimme grøntsager og andre ukurante madvarer har brug for mere kærlighed, siger Stifter og Bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul, og fortsætter: Vores nye undersøgelse tyder på, at danskerne bliver stedse mere positive stemt overfor de uperfekte størrelser på butikshylderne – og det er noget, som var nærmest utænkeligt, dengang jeg startede Stop Spild Af Mad bevægelsen for 13 år siden.

agurk
Hvorfor skulle en krum agurk smage dårligere … (Foto: Unsplash)

Læs også: Madspild for dummies

I dag starter West Coast Pride

West Coast Pride sætter fokus på LGBT med ‘Dialog- & Kulturuge’. Vestjylland kommer resten af året til at stå i regnbuefarvernes tegn, når West Coast Pride igangsætter en lang række arrangementer og initiativer, der skal sættes fokus på LGBT-spørgsmål. Det sker i et forsøg på at gøre Vestjylland til et godt sted at være for alle minoriteter uanset politisk, religiøs eller seksuel orientering.

Første skud på stammen bliver en ‘Dialog- & Kulturuge”’ der starter i dagog slutter mandag den 9. august.

Programmet indeholder ikke færre end fire dialogmøder i Teltet på Havnepladsen i Ringkøbing. Her sættes der fokus på en lang række emner, der sætter fokus på generelle problemstillinger for LGBT-personen – med lokale og regionale tråde.

– På mange virksomheder er det mere normalen end undtagelsen at gå rundt og kalde hinanden ‘Bøsserøv’ eller lignende. Op mod 100.000 LGBT+ personer i Danmark føler ikke, at de kan være åbne om deres seksualitet eller kønsidentitet på deres arbejdsplads. Det giver øget stress og sygefravær på arbejdspladserne. Er det arbejdsgivernes skyld, eller skal LGBT+ personer bare blive bedre til at stå ved sig selv og hvordan sikrer man, at vestjyske arbejdspladser også er gode arbejdspladser for LGBT+ personer? Det diskuterer Søren Elbæk (viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune), Henning Boye Christensen (3F lokalformand) , Viggo Grønne (ansat ved KP Komponenter A/S i Spjald), og sekretariatschef for LGBT Danmark Susanne Branner Jespersen, fortæller Emil Slot Sig, der er forperson for West Coast Pride.

Lørdag den 7. august rundes dialogmøderne af med en større debat, hvor Dagbladet og West Coast Pride sætter en lang række emner til debat og forsøger at samle trådene for ugens dialogmøder op og sætter dem i perspektiv.

– Det bliver uden tvivl en debat, der kommer til både at trække fronterne op lokalt, men som også kan være med til at åbne op for den fortsatte dialog i Vestjylland omkring mangfoldinghed. For er vi i bund og grund så forskellige, når det kommer til stykket? Det bliver en debat, der i format kommer til at ligne ‘Debatten’ på DR2, hvor Clement Kjersgaard er vært. I vores udgave bliver det Chefredaktør Gudrun Pedersen fra Dagbladet, der kommer til at styre debatten, fortæller Emil Slot Sig.

‘Dialog- & Kulturugen’ slutter søndag den 8. august med to programpunkter af vidt forskellige karakter.

– Sognepræst Vivian Linnebjerg forestår en gudstjeneste i Ringkøbing Kirke, hvor koret synger Anne Linnet flerstemmig, og hvor sangeren, performeren og Youtuberen Sigmund Trondheim, også deltager. Det bliver en spændende konstellation og en spændende gudstjeneste at deltage i, påpeger Emil Slot Sig.

Efter gudstjenesten vil forfatteren Nikolaj Tange Lange fortælle om sin tredje roman ‘Tættere på Jorden end Jorden’, der tager afsæt i Langes egne oplevelser med at være ung og homo i en dansk provins ved kysten. Her vokser romanens følsomme hovedperson Ebbe op, som enebarn af en enlig mor. Det er også her han udforsker sig selv, sammen med den jævnaldrende Otto fra nabogården, der udfordrer med sære og forbudte lege. Men da skolen starter, støder Otto Ebbe fra sig, og Ebbe må lære at klare sig i et socialt spil, der er både fremmed og fjendtligt.

Der vil være gratis adgang til alle arrangementer med undtagelse af biograffilmene, hvor Ringkøbing Bio sælger billetter til kun 60 kroner stykket inklusive popcorn og sodavand.

surfer white sands
I dag starter West Coast Pride … (Foto: Unsplash)

Læs også: August måneds kulturguide

I går fik Herning ny borgmester

I går flyttede Dorte West, (V) ind på det kontor, som borgmester igennem næsten 20 år, Lars Krarup, har forladt.

Det var en historisk skiftedag i Herning Kommune, der er landets 13. største kommune. Dorte West bliver den niende borgmester i Herning Kommunes relativt korte historie – og den første kvindelige. Borgmestertitlen blev første gang taget i brug ved Hernings overgang fra landkommune til købstad i 1913.

– Jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet. De seneste måneder har jeg forberedt mig grundigt, og jeg synes, jeg står godt rustet til opgaven. Samtidig ved jeg også godt, at der er mange nye ting, jeg skal stifte bekendtskab med. Men det ser jeg med fortrøstning frem imod, siger Dorte West.

Herning Kommune har i de to årtier, Lars Krarup har været borgmester, etableret sig med en meget klar profil som både event- og erhvervsby. Den profil skal vedligeholdes, mener Dorte West.

– Men jeg har naturligvis også mine egne ønsker og visioner med, når jeg sætter mig i borgmesterstolen. Hen ad vejen ser jeg gerne, at det bliver tydeligere, hvor godt det rent faktisk er at bo i Herning Kommune – hver eneste dag. Ikke kun, når vi ser frem mod eller afvikler store begivenheder. Herning-egnen har så meget at byde på, når det gælder fællesskab, tryghed og nærhed i det daglige hverdagsliv. Den historie kan vi godt blive endnu bedre til at fortælle.

Dorte West er 51 år, oprindelig student fra Herning Gymnasium og siden uddannet cand.oecon fra Syddansk Universitet. Hun har siddet i byrådet i Herning Kommune siden 1. januar 2010 og de seneste fire år desuden været valgt til regionsrådet.

dorte west herning
Dorte West er Hernings nye borgmester … (Foto: PR)

Læs også: Sundhedsborgmester: Sæt luften fri i København

Trailer for ‘House of Gucci’ frigivet

Filmen bliver nok en af årets mest omtalte film, og nu kan man se traileren for ‘House of Gucci’, der er inspireret af den chokerende sande historie om familieimperiet bag det italienske modehus Gucci.

Med tre årtiers kærlighed, forræderi, dekadence, hævn og i sidste ende mord ser vi, hvad et navn betyder, hvad det er værd og hvor langt en familie vil gå for kontrol. Det er ingen mindre end Ridley Scott, der er instruktør, og filmen er baseret på bogen ‘The House of Gucci’ af Sara Gay Forden. Medvirkende ser man blandt andet Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, med Salma Hayek og Al Pacino …

Læs også: August måneds kulturguide

Dagens billede: Benniferkys

 

· Mere fra samme kategori ·