Læs også:

Close
arla koldskål

SOMMERNEWS: Danskerne stadig vilde med koldskål

Nyheder  | 

Danskerne stadig vilde med koldskål · Fire anholdt, sigtet for manddrab på savnet mand · PensionDanmark anerkendes for ansvarlige investeringer · Ny teknologi kan fordoble levetiden på jernbaneskinner · 43-årig mand dømt for voldtægtsforsøg i Nørre Nissum · Dagens billede: Vinderen Vingegaard · Sommerpostkort: Glad for is 🍧

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne stadig vilde med koldskål

Årets tidlige solstråler fik danskerne til køledisken: Rekordstort salg af koldskål i forsommeren- Sommervejret boomer med høje temperaturer. Og med varme solstråler følger høj efterspørgsel på koldskål. Det bekræfter salgstal fra Arla, som har vist sig at slå tidligere rekorder. Danskerne har nemlig haft en tidlig sult efter koldskål i år. Allerede i årets forårsmåneder flokkedes danskerne til køledisken efter koldskål. Alene i maj spiste danskerne 550.000 liter koldskål mere end sidste år.

Sommeren er i fuld gang, og det danske vejr belønner os med varme temperaturer på helt op over 25 grader og solskin fra en skyfri himmel. Men faktisk har danskerne været i sommerhumør helt siden starten af foråret, hvor de første solstråler gav os de første sommerfornemmelser. Det har fået rekordmange danskere til at kaste sig over koldskål endnu tidligere end før – og i markant større mængder.

I både marts, april og maj slog koldskålstallet rekord, og vi har haft en så stor lyst til koldskål, at det aldrig er set tidligere. Alene i maj måned spiste vi danskere knap 3.000.000 liter koldskål. Det svarer til 550.000 liter mere end sidste år. Det viser helt nye salgstal fra Arla, som er en af landets største koldskålsproducenter.

–Koldskål er jo en absolut sommerfavorit blandt danskerne. Vi kan se på salgstallene, at danskerne spiser koldskål, så snart den første sommervarme rammer landet. I år var særligt maj måned både varm og tør, og det var også i maj, at vi fik årets første sommerdag med temperaturer over 25 grader. Det fik danskerne til at spise ekstra meget koldskål i forsommeren,” siger Anette Boye, der er Senior Category Manager for mælk og yoghurt i Arla.

Koldskål er et symbol på den danske sommer … Danskerne tyr altså til supermarkedets kølediske efter kølende koldskål, så snart solens stråler rammer landet. Og i de år, hvor sommeren kommer tidligere, kan det i den grad ses på salgstallene. Men koldskål er ikke bare en herlig spise, det er også et dansk tegn på, at sommeren er kommet.

– For mange danskere går sommer og koldskål hånd i hånd. Koldskål bliver et symbol på skiftet fra en lang, kold vinter til de varme dage og lange lyse nætter. For mange er der også et socialt element i at spise koldskål sammen. Her nyder man koldskålen med hinanden, mens man drøfter om kammerjunkerne skal knuses eller ej, og om koldskålen smager helt rigtigt med eller uden æg, udtaler Anette Boye

Fakta om salget af koldskål i Danmark:

I marts, april og maj 2022 solgte Arla i alt 5.051.032 liter koldskål. Det er en stigning på 639.789 liter fra 2021 til 2022.

Særligt maj slår alle rekorder for salg af koldskål. I år har Arla solgt 2.860.000 liter koldskål. I maj 2021 solgte Arla 2.307.000 liter koldskål. Det er en stigning på godt 550.000 liter koldskål i maj.

Arlas totale salg af koldskål er 7.662.000 millioner liter koldskål i marts, april, maj og juni.

arla koldskål
Danskerne er stadig vilde med koldskål … (Foto: PR)

Læs også: Lav din egen koldskål

Fire anholdt, sigtet for manddrab på savnet mand

Østjyllands Politi har i sidste uge gennemført en intensiv efterforskning med henblik på at klarlægge årsagen til en savnet, 45-årig mands forsvinden. Fire personer blev sidste uge, sigtet for manddrab på den 45-årige mand.

Den 45-årige Frank Dan Nørgaard Jensen fra Djursland blev efterlyst forrige lørdag, da han ikke var set siden torsdag. I forbindelse med eftersøgningen fandt Østjyllands Politi mandag den 45-åriges bil udbrændt på Gl. Fjellerupvej ved Vivild.

En intensiv efterforskning har frembragt bestyrket mistanke om, at den savnede Frank Nørgaard har været udsat for en forbrydelse i form af, at han er blevet dræbt. Efterforskningen førte til, at Østjyllands Politi mandag aften sidste uge klokken 21.02 foretog en koordineret anholdelsesaktion på en adresse i Nimtofte på Djursland. Her blev fire personer anholdt – henholdsvis en 39-årig kvinde, en 23-årig kvinde, en 25-årig mand og en 39-årig mand. De er alle sigtet for manddrab samt forsætlig ildspåsættelse af en varebil.

Østjyllands Politi fremstillede de fire anholdte i grundlovsforhør ved Retten i Randers. Anklagemyndigheden vil begære lukkede døre til grundlovsforhøret. Efter grundlovsforhøret blev der foretaget varetægtsfængsling af de 2 mænd på henholdsvis 25 og 39 år samt kvinden på 39 år. De blev alle varetægtsfængslet i 4 uger. Ingen af de 3 varetægtsfængslede kærede fængslingerne. Herudover blev den 23 årige kvinde løsladt efter endt grundlovsforhør.

Der er nedlagt navneforbud i sagen samt blev grundlovsforhøret afholdt for lukkede døre, hvorfor der pt. ikke er yderligere oplysninger til sagen fra Østjyllands Politi.

Østjyllands Politi er fortsat meget interesserede i at høre fra vidner, som kan have oplysninger om den savnede person og dennes køretøj.

domstol dom retssal
Fire anholdt, sigtet for manddrab på savnet mand … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand tiltalt for drab på samlever

PensionDanmark anerkendes for ansvarlige investeringer

Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab modtager international anerkendelse for at gøre social ansvarlighed til en forudsætning for vellykkede investeringer på vegne af 800.000 medlemmer.

Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab blev fremhævet, da European Pensions Awards blev uddelt i London. Her modtog PensionDanmark prisen som ’ESG/SRI Provider of the Year’ for sin indsats for at integrere arbejdet med social ansvarlighed i sine investeringer.

– Vi ser prisen som en anerkendelse af, at PensionDanmarks arbejde med ansvarlige og bæredygtige investeringer i blandt andet vedvarende energi, grøn infrastruktur, bæredygtige ejendomme og virksomheder, der lever op til deres samfundsansvar, har formået at sætte nye standarder. Det giver os et rygstød til at fortsætte med at bringe nyt lys over vejen til, hvordan man i endnu højere grad kan integrere ansvarlighed i sine investeringer og gøre det til en forudsætning for – og ikke en modsætning til – at skabe gode afkast til vores medlemmer, siger admimistrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

PensionDanmark har de seneste år blandt andet udvidet rapporteringen af investeringernes aftryk på omverdenen for at bidrage til større gennemsigtighed.

PensionDanmark var således også det første danske pensionsselskab til at underlægge sine ESG-nøgletal ekstern revision. Det styrker mulighederne for at bidraget til positiv forandring gennem massive investeringer i og aktiv dialog med de virksomheder, der bidrager bedst til omverdenen og dermed også udgør en sund investering.

– Prisen er ikke kun til glæde for vores dedikerede medarbejdere fra investering og ESG. Den udgør i virkeligheden et skulderklap til alle vores 800.000 medlemmer. De kan glæde sig over, at deres opsparing også i fremtiden er i særdeles gode hænder både hvad angår afkast til en økonomisk tryg alderdom og de positive forandringer, som de samtidig vil have ejerskab på til glæde for dem selv og for deres børnebørn, slutter Torben Möger Pedersen.

arbejdere
PensionDanmarks 800.000 medlemmer inden for blandt andet byggeri, transport og landbrug har andel i Europas bedste integration af samfundsansvar i deres investeringer. (Foto: Ursula Bach/PensionDanmark)

Læs også: Danske private investeringer bliver grønnere

Læs også:

Ny teknologi kan fordoble levetiden på jernbaneskinner

Sund & Bælt implementerer en ny vedligeholdsstrategi baseret på et avanceret inspektionssystem til analyse og vedligehold af koncernens jernbaneskinner. Det vil betyde markante gevinster for både økonomi og klima.

Vedligehold af jernbanenettet er en særdeles ressourcetung opgave. Derfor har Sund & Bælt i samarbejde med COWI arbejdet på at finde mere effektive metoder til analyse og udbedring af skinnenettet.

Resultatet er et datadrevet vedligehold, der reelt kan fordoble levetiden på skinnerne, og dermed årligt vil reducere omkostningerne til vedligehold med flere millioner og sænke klimaaftrykket markant.

Forudsigelig vedligehold i stedet for udskiftning … Inspektionssystemet IRISSYS udnytter analysedata til at få et mere præcist indblik i jernbaneskinnernes tilstand. Dermed bliver det muligt at forebygge skader og undgå omkostningstunge reinvesteringer i skinnerne.

– Med et detaljeret indblik i skinnernes tilstand kan vi tidligere og mere præcist udpege og udbedre mindre skader, inden det kræver en decideret udskiftning af skinner, siger Bjarne Jørgensen, Direktør for Teknisk Drift & Vedligehold.

Konkret betyder implementeringen af den nye teknologi, at skinnernes levetid kan forlænges helt op til det dobbelte. Afhængigt af ydre betingelser som fx trafikbelastning kan der således være tale om en levetid på op til 60 år.

Levetidsforlængelse som del af klimastrategi
Implementeringen af en datadrevet strategi til vedligehold af jernbanen flugter med Sund & Bælts samlede bæredygtighedsstrategi og særligt de levetidsforlængende tiltag på Storebæltsbroen.

– Vi har de seneste år arbejdet målrettet på at gøre vores drift databaseret, bl.a. ved hjælp af sensorer, droner og cloudbaseret kunstig intelligens til inspektion af broens betonelementer. Sammen med systematisk vedligehold betyder det, at Storebæltsbroen nu forventes at kunne stå dobbelt så længe som oprindeligt beregnet – med markante besparelser på forbindelsens samlede klimaaftryk som gevinst, slutter Bjarne Jørgensen.

Den nye datadrevne vedligeholdsstrategi skal i første omgang implementeres på Storebælts jernbanedel og på Øresundsbanen over Amager ud til Øresundsbron. Den vil forventeligt også blive implementeret på Sund & Bælts jernbanestrækninger i korridoren fra Kastrup til Rødby før åbningen af den kommende Femern-forbindelsen.

Fakta:

Eksempel: Levetidsforlængelse ved datadrevet vedligehold af 2 x 7 kilometer jernbanespor på Storebæltsforbindelsens vestbro:

  • På hver kilometer jernbanespor ligger cirka 120 tons skinner.
  • Besparelse ved en forebyggende vedligeholdsstrategi: 16-17 millioner kroner inden for 5-10 år.
  • Reduceret CO2 udledning: cirka 1.900 tons.
sund og bælt bro
Ny teknologi kan fordoble levetiden på jernbaneskinner … (Foto: PR)

Læs også: Korridor udenfor Københavns Hovedbanegård skal skabe korte togtider

43-årig mand dømt for voldtægtsforsøg i Nørre Nissum

Fem års fængsel og permanent udvisning af Danmark. Sådan lød straffen til en 43-årig mand, da han i dag blev dømt for voldtægtsforsøg i Nørre Nissum.

Søndag den 29. august 2021 blev en 65-årig kvinde skubbet ind på en mark, da hun kom gående ad Gudumvej i Nørre Nissum. Kvinden blev udsat for voldtægtsforsøg, men gjorde modstand, og det lykkedes hende at stikke af. Cirka to timer senere blev den nu 43-årige mand anholdt som mistænkt i sagen.

Slut juni modtog gerningsmanden sin dom. Den 43-årige mand blev dømt for forsøg på voldtægt og for at have overtrådt et indrejseforbud, han i forvejen var idømt i en anden sag. Manden skal derfor fem i fængsel og er herefter permanent udvist fra Danmark.

– Det var en meget alvorlig sag og med en tilsvarende streng straf. For man skal selvfølgelig kunne gå en tur en søndag eftermiddag, uden at frygte overfald og voldtægt. Jeg er særligt imponeret over den forurettedes evne til at kæmpe imod sin overfaldsmand, idet hun lykkedes med at modsætte sig voldtægtsforsøget. Det var særligt rørende at høre om, udtaler anklagerfuldmægtig Emil Nyborg, der har ført sagen for anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Manden modtog dommen på fem års fængsel og står efter sin afsoning til permanent udvisning af Danmark. Sagen har været behandlet som en nævningesag over fire dage ved retten i Holstebro.

dom grundlovsforhør, retten
Mand fem år i fængsel for voldtægtsforsøg … (Foto: Pexels)

Læs også: Mand dømt skyldig i voldtægt

Dagens billede: Vinderen Vingegaard

Sommerferiepostkort: Glad for is 🍧

· Mere fra samme kategori ·