Læs også:

Close
pige benzin

Stigende priser får danskerne til at spare

Nyheder  | 

Stigende priser får danskerne til at spare · Korridor uden om København H skal skabe kortere rejsetid med tog · Find My iPhone førte til mobiltyv · Red Barnet sender flere end 2.000 børn og voksne på familiefestival med Smukfest · Idømt otte års fængsel for drabsforsøg · Dagens billede: Biden på besøg i Uvalde

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Stigende priser får danskerne til at spare

Mange ting er blevet dyrere. Og i en undersøgelse YouGov Denmark har lavet, viser det da også, at danskerne sparer. Her kan du læse, hvor danskerne sparer …

Energipriserne er steget markant i den seneste tid; og cirka en tredjedel af danskerne (33%) svarer, at de er meget eller ekstremt bekymret for stigninger. YouGov har undersøgt, hvordan danskerne er påvirket, og hvor de sparer.

yougov benzinpriser
(Graf: YouGov Denmark)

En tredjedel af danskerne (33%) svarer, at de er meget eller ekstremt bekymret for stigninger. Dette gælder især for danskere i alderen 35-54 år. 39% i denne gruppe er ekstremt eller meget bekymrede for de høje energipriser

Derudover kan det ses, at 22% slet ikke bekymrer sig eller ikke er så bekymret for de stigende/høje energipriser. 29% af danskerne skruede ned for varmen som en konsekvens af de stigende energipriser. Det er især de 45-54-årige, der har skruet ned for varmen. 39% mod 27% i de øvrige aldersgrupper.

yougov forbrug
(Grafik: YouGov Denmark)

28% af danskerne har ændret vaner for at spare energi fx ved at tage kortere bade og bruge mindre strøm. Der er signifikant flere kvinder end mænd, der har ændret deres vaner. Hver tredje kvinde (32%) har ændret deres vaner for at spare energi, mens dette kun er gælder for hver fjerde mand (24% ).

For en femtedel af danskerne (19%) har prisstigningerne på el, gas og varme ikke haft nogen betydning.

De stigende brændstofpriser (f.eks. priser på diesel og benzin) har også medført en adfærdsændring i danskernes bilvaner, hvor 30% kører mindre i bil. Det er især danskere i alderen 55+, der har skåret ned for bilkørslen. En tredjedel (35%) i denne aldersgruppe kører mindre i bil, mens kun en femtedel (20%) i aldersgruppen 18-24 bruger bilen mindre.

yougov
(Grafik: YouGov Denmark)

Lidt over en femtedel (21%) skærer ned på udgifter til fornøjelser (eksempelvis fritidsaktiviteter eller restaurant besøg), som et resultat af denne stigning i brændstofpriser.

Ovenstående data bygger på YouGovs rapport, som omhandler europæernes holdning til de høje energipriser. Rapporten dykker ned i 10 europæiske lande, og den viser blandt andet at 83% i gennemsnit er bekymrede for energipriserne på tværs af disse lande.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er baseret på interview med 11.627 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGovs europæiske paneler i perioden 25-30 marts 2022. Heraf 1.051 i Danmark.

Data stammer fra YouGovs seneste rapport, der tager temperaturen på europæernes holdning til de stigende/høje energipriser. Rapporten kan downloades her.

pige benzin
Danskerne må spare … (Foto: PR)

Læs også: Prisen på byggematerialer er på himmelflugt

Korridor uden om København H skal skabe kortere rejsetid med tog

Sund & Bælt har underskrevet en aftale med NIRAS om rådgivning på en indledende undersøgelse af to anlægsprojekter, som giver plads til flere tog på jernbanen uden om København H. Det vil forbedre kapaciteten på skinnerne på tværs af Danmark fremover og bidrage til den grønne omstilling af transportområdet.

De to projekter er en del af regeringens Infrastrukturplan 2035 fra sommeren 2021 og indgår som delprojekter i en sydlig jernbanekorridor, som blandt andet skal løse et stigende kapacitetsproblem på Københavns Hovedbanegård ved at lede dele af togtrafikken uden om stationen.

– Vi er meget glade for, at vi nu er på plads med rådgivning på de to vigtige jernbaneprojekter, som sammen med vores øvrige aktiviteter med udvidelsen af Ny Kastrup Station på Amager vil være et løft af den kollektive transport, siger Anlægsdirektør i Sund & Bælt, Lars Fuhr Pedersen.

Korridoren skal ifølge regeringens infrastrukturplan skabe mulighed for flere direkte togafgange og kortere rejsetid mellem Jylland/Fyn, Vestsjælland, Roskilde, Københavns Vestegn og Amager. Det kræver blandt andet en udvidelse af Københavns Lufthavns Station – en opgave, som Sund & Bælt allerede er i gang med – og også et nyt overhalingsspor til godstog ved Kalvebod.

Herudover skal et nyt vendespor etableres ved Københavns Lufthavn Station. Det vil gøre det muligt at vende forsinkede tog fra Sverige umiddelbart efter perron, så forsinkelser ikke breder sig til andre tog ved Københavns Hovedbanegård. Ligeledes vil vendesporet gøre det muligt at køre flere Øresundstog mellem Malmö og Københavns Lufthavn Station.

Den øgede kapacitet på strækningen er samtidig nødvendig, da der forventes mere togtrafik, når den faste forbindelse over Femern Bælt åbner.

– Jernbanen er helt central for den fremtidige gods- og persontransport imellem Skandinavien og det øvrige Europa, hvor særligt en øget mulighed for at transportere gods med tog er et vigtig bidrag til mere bæredygtige transportsystemer. Og så reducerer vi samtidig flaskehalsen på en vigtig transportkorridor, slutter Lars Fuhr Pedersen.

Hos NIRAS er der også stor tilfredshed med, at kontrakten nu er underskrevet, og undersøgelsen kan gå i gang.

– Vi ser frem til at komme i gang med projekterne. Vi har et godt udgangspunkt, dels fra projekteringen af Øresund Landanlæg år tilbage, som NIRAS bidrog til, og dels fra mange nyere baneanlægsprojekter, herunder opgraderingen af jernbanen på Lolland og Falster, siger Jan Kragerup, projektdirektør i NIRAS.

De to projekters indledende undersøgelse indeholder blandt andet afklaring af VVM-pligt, udarbejdelse af projektforslag og visualisering heraf samt en række analyser, herunder en anlægsøkonomisk og en samfundsøkonomisk beregning. Arbejderne løber frem til forår 2023, hvorefter projekterne afrapporteres til Transportministeriet.

Fakta om overhalingsspor ved Kalvebod:

 • Nyt overhalingsspor på i alt cirka 1.100 m. Omfatter desuden udvidelse af en vejbro og etablering af to nye stibroer.
 • Overhalingssporet gør det muligt, at godstog kan overhales af passagertog, og at godstog kan indpasses i den øvrige toggang.
 • Vil forbedre togbetjening uden at belaste København H.
 • Gør det muligt at opnå rejsetidsbesparelser mod Amager og Københavns Lufthavn Station.
 • Vil aflaste København H og udnytte, at den nye bane frigiver kapacitet mellem København og Roskilde.Fakta om vendespor ved Ny Kastrup Station:
 • Nyt vendespor på cirka 250 meter.
 • Skal frigive kapacitet på Øresundsbanen til fordel for tog, der trafikalt udgår fra Københavns Lufthavn Station.
 • Vil være reducere risiko for forsinkelser ved forsinkede tog fra Sverige.
 • Kan styrke Øresundstrafikken med flere tog til og fra Sverige.Fakta om Ring Syd:
 • Forbindelsen gør det muligt at køre direkte tog fra Roskilde over Ny Ellebjerg til Københavns Lufthavn Kastrup uden at togene skal forbi København H.
 • Ud over overhalingssporet ved Kalvebod og vendesporet ved Kastrup station omfatter Ring Syd ligeledes:
  Etablering af to nye perroner på Københavns Lufthavn Station (udføres af Sund & Bælt)
  Etablering af to nye perroner på Ny Ellebjerg Station (udføres af Metroselskabet)
  Etablering af nye fjerntogsperroner på Glostrup Station (udføres af Banedanmark).
lufthavn
Visualisering af Ny Kastrup Lufthavn Station … (Foto: PR)

Læs også: Sommertrafik på Storebæltsbroen

Find My iPhone førte til mobiltyv

En 19-årig kvinde anmeldte sidste uge, at hun havde fået stjålet sin mobiltelefon, som hun nu havde sporet via funktionen Find My iPhone. Mobiltelefonen var blevet stjålet, mens kvinden var i et supermarked i Jægergårdsgade i Aarhus, hvor hun havde lagt den i et kort øjeblik ved kassen.

På overvågningen i butikken kunne personalet se, at en mand havde taget telefonen, som kvinden nu via gps-funktionen kunne se befandt sig ved en adresse på Aarhus Havn.

En patrulje kørte til havnen hvor de traf flere personer, der sad ved et bord/bænkesæt. På bordet foran en 55-årig mand lå kvindens mobiltelefon, og da han blev konfronteret, erkendte han straks, at det var ham, der havde taget den. Han blev derfor anholdt og sigtet for tyveri, og den 19-årige fik sin telefon tilbage.

mobil iphone
Find My Iphone gjorde, at unge kvinde fik sin mobil tilbage … (Foto: Pexels)

Læs også:

Red Barnet sender flere end 2.000 børn og voksne på familiefestival med Smukfest

For første gang nogensinde samler Red Barnet børn, forældre og frivillige fra hele Danmark til en familiefestival ved Skanderborg. Det bliver en dag fuld af leg, musik og sjove oplevelser til lands og til vands.

Flere end 2.000 børn og voksne indtager i dag festivalområdet KærligHeden i Skanderborg, når Red Barnet afholder familiefestival i samarbejde med Smukfests eventselskab Smuk Event.

Familiefestivalens gæster kommer fra hele Danmark og kender til dagligt Red Barnet fra en række af børnerettighedsorganisationens aktiviteter som f.eks. naturklubber, sommerlejre og familieoplevelsesklubber.

Dagen bliver skudt i gang på festivalpladsen KærligHeden, der normalt danner rammerne for glade festivalgængere på den årlige Smukfest – men som i dag får besøg af over 1200 børn og flere end 800 forældre og frivillige.

– Familiefestivalen er en unik mulighed for at hylde alle de lokale fællesskaber, vi har i Red Barnet. Vi vil gerne skabe en festivaldag, hvor de børn, vi møder i vores indsatser, får lov til at lege og prøve nye ting i trygge og fantasifulde rammer. Efter flere år med corona betyder det mere, end man lige tror, at børnene og deres familier kan komme ud og opleve noget særligt sammen og få et pusterum fra hverdagen. Derfor glæder vi os til at samle børn, forældre og vores frivillige fra hele Danmark og give dem en dag fuld af leg, musik og sjove oplevelser, siger Martha Ahlmann, national direktør i Red Barnet.

På familiefestivalen er det børnene, der er i centrum. Børn fra Red Barnets aktiviteter har været med til planlægningen af aktiviteter på dagen, og Red Barnets lokalforening i Skanderborg vil være med på scenen og byde alle gæsterne velkommen, når festivalen åbner.

– Børn har ret til at blive hørt. Når vi lytter til børn og inddrager dem, styrker vi deres selvværd og oplevelse af at kunne handle i eget liv. Derfor er der også flere af børnene fra vores indsatser, der har været med til at ønske alt fra musik og aktiviteter til hvilken mad, der skal serveres. Det er afgørende, at det bliver en festival i børnehøjde, og at vi kan give børnene en oplevelse af, at de er stjerner i deres eget liv, siger Martha Ahlmann.

På festivalpladsen vil der blandt andet være mulighed for at deltage i cirkusskole, opleve streetmagic, hoppe på superjumper-trampoliner eller få en tur på hesteryg. Festivalen ligger ned til Skanderborg Sø, hvor børn og voksne også kan prøve kræfter med både paddleboard og kanosejlads.

Børnene har bl.a. været med til at vælge, hvad der serveres af mad og drikke på dagen – de får f.eks. mulighed for at lave deres egne pandekager. Og så er der selvfølgelig en masse god musik og underholdning – blandt andre Andreas Odbjerg, Tobias Rahim, Martin Jensen og MGP Allstars er på plakaten.

– Hos Smuk Event er vi rigtig stolte af samarbejdet med Red Barnet. Samarbejdet om at etablere en Red Barnet Familiefestival giver os mulighed for at levere festival-stemning og unikke oplevelser til børn og familier, som måske ellers normalt ikke vil have adgang til sådanne oplevelser. Vi håber, at familiefestivalen bliver en stor oplevelse for børnene, hvor dagen fyldes med koncerter, glæde, sjov, aktiviteter og god mad og drikke, og at der også blandt børnene og deres familier opstår et fællesskab, som vi kender det fra vores egen Smukfest, slutter Kasper Bjergbæk, direktør hos Smuk Event.

Alt er gratis på familiefestivalen, som er fuldt finansieret af en ekstraordinær corona-bevilling fra Social- og Ældreministeriet. Midler, som skal gå til oplevelser i kulturindustrien og samtidig komme udsatte grupper til gode.

Familiefestivalen er kulminationen på en række aktiviteter, som Red Barnet over det seneste år har afholdt for midlerne fra Social- og Ældreministeriet – for eksempel ture til Tivoli, Lego House, Zoologisk Have og julemiddage for trængte børnefamilier.

festival
Red Barnet sender flere end 2.000 børn og voksne på familiefestival med Smukfest … (Foto: Pexels)

Læs også: Sådan spotter du den falske festivalbillet

Idømt otte års fængsel for drabsforsøg

En 45-årig mand er dømt for at skyde mod to personer i Brøndby. Den 45-årige var tiltalt for at have beskudt en 34-årig mand og en 38-årig kvinde i Brøndby Strand. Parret befandt sig sammen i en bil i en indkørsel, da skuddene faldt og manden blev ramt i siden af et strejfskud.

Det blev med det samme sendt et stort antal politipatruljer til stedet, og kort efter kunne en hundepatrulje anholde den nu dømte kort derfra.

Manden der blev skudt imod, blev også beskudt et par måneder tidligere. Også i den sag er der rejst tiltale. Her er en 35-årig mand tiltalt for drabsforsøg og sagen kommer for retten i juni. Det er politiets og anklagemyndighedens vurdering, at der er sammenhæng mellem de to sager og at motivet grundes i jalousi.

– Gerningsmanden havde i forvejen placeret en GPS-tracker på forurettede bil, drabsforsøget forgik med pistol, gerningsmanden var maskeret og det skete i en indkørsel tæt på offentligt område. Det er alle ting der er skærpende og i det lys skal man se straffen, udtaler anklager Mads Strandberg Pedersen.

Den dømte tog betænkning i forhold til eventuel anke.

dom retten
Mand idømt otte års fængsel for drabsforsøg … (Foto: Pexels)

Læs også:

Dagens billede: Biden på besøg i Uvalde

· Mere fra samme kategori ·