Læs også:

Close
killing kat kæledyr

Mere end halvdelen af danskerne har katten med i seng

Nyheder  | 

Mere end halvdelen af danskerne har katten med i seng · 39-årig mand dømt skyldig i voldtægt · Salget af elbiler næsten fordoblet i et presset bilmarked · Stort live-musikprogram denne uge i Tivoli · Rekorderne har luft under vingerne i Billund Lufthavn · Dagens billede: Canada med godt forslag · Fredagsfjol: Alle elsker far 😆

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Mere end halvdelen af danskerne har katten med i seng

Hunde og katte bærer rundt på allergifremkaldende og sundhedsskadelige bakterier, vira, husstøvmider og pollen. Alligevel lader tæt ved halvdelen af danskerne deres firbenede venner sove i sengen, viser en ny støvundersøgelse fra Dyson, der også afslører, at danskerne kun gør rent, når hjemmet ser beskidt ud.

Danskerne har et endog meget afslappet forhold til kæledyr i sengen og et tilsvarende afslappet forhold til rengøring. Det er et par af hovedkonklusionerne i en ny global støvundersøgelse fra Dyson, der viser, at danskerne, og skandinaverne generelt, sætter færre begrænsninger for deres kæledyrs færden i hjemmet og gør sjældnere rent end andre lande.

Undersøgelsen, der er gennemført blandt 32.282 respondenter i 33 lande, herunder Danmark, Sverige og Norge, kaster lys over kilder til støv, rengøringsvaner samt vores viden om den potentielle helbredspåvirkning ved støv.

En af de helt store kilder til støv og allergifremkaldende partikler i hjemmet er kæledyr. På globalt plan ejer 57 pct. af befolkningen et kæledyr. I Danmark har 20 pct. af landets familier hund, mens 14 pct. har kat, hvilket svarer til cirka 880.000 husstande på landsplan.

Kæledyrene har mere eller mindre frit slag i de danske hjem. 70 pct. af danskerne sætter således ingen begrænsninger for deres hunds eller kats færden i hjemmet, hvor det på globalt plan blot er 44 pct. der er lige så frisindede. Når det kommer til kæledyrenes færden i soveværelset, hører vi også til blandt de mest tolerante. 54 pct. af danskerne lader for eksempel deres hund færdes frit i soveværelset, mens 62 pct. af katteejerne ikke har noget imod, at deres kat opholder sig i sengen. Danskerne har heller ikke noget problem med at dele seng med deres kæledyr. 44 pct. lader deres hund sove i sengen, mens 55 pct. af de danske katte har det samme privilegium, hvilket er langt over undersøgelsens gennemsnit på 43 pct.

Til gengæld er det kun lidt over en tredjedel, der er opmærksomme på, at deres kæledyr kan efterlade allergifremkaldende partikler i sengen og andre steder i boligen. Blot 37 pct. af danskerne ved, at der kan være husstøvmider i deres kæledyrs pels, og endnu færre – 31 pct. – at der også kan være ekskrementer fra husstøvmider. Blot fire pct. ved, at ekskrementer fra husstøvmider er en kilde til støv, mens godt en femtedel ved, at ekskrementerne kan medføre allergi.

– Mange tror, at det største problem er dyrehår, fordi de er mest synlige. De er uopmærksomme på de andre partikler, der kan bo på kæledyret, fordi de er mikroskopisk små og usynlige, siger forsker i mikrobiologi i Dyson, Monika Stuczen.

Selvom danskerne ifølge undersøgelsen er forholdsvis flittige med at rengøre deres kæledyr – 48 pct. af hundeejerne og 31 pct. af katteejerne gør det ugentligt – så bruger det store flertal en børste eller et strigleredskab, som fjerner løse hår, men ikke de mikroskopiske partikler, der derfor fortsat kan spredes i hjemmet.

De små partikler kan få lov at ligge længe i mange danske hjem. Under halvdelen (44 pct.) af de adspurgte danskere i Dysons undersøgelse har faste rengøringsrutiner og gør kun rent, når der ser beskidt ud. Danskerne fremhæves ligeledes i undersøgelsen som dem, der er mest tilbøjelige til at gøre rent, når der kommer gæster (31 pct.).

– Det er bekymrende, hvis rengøringen udskydes, til der er synligt støv på gulvene, da mange støvpartikler er usynlige for det menneskelige øje. I det øjeblik støvet er synligt, er der sandsynligvis allerede støvmider i hjemmet, slutter Monika Stuczen.

Med tanke på, at mange danske kæledyr har fri adgang til soveværelset og sengen, er det også værd at bemærke, at blot 24 pct. støvsuger deres madrasser jævnligt.

Om Dysons globale støvundersøgelse 2022:

Undersøgelsen er gennemført online blandt 32.282 respondenter i 33 lande, herunder blandt andet Danmark, Sverige, Norge, England, Frankrig, Tyskland, Italien, Polen, USA, Kina, Japan og Sydkorea. Den blev gennemført mellem februar og marts i år.

killing kat kæledyr
Mere end halvdelen af danskerne har katten med i seng … En af de helt store kilder til støv og allergifremkaldende partikler i hjemmet er kæledyr. På globalt plan ejer 57 pct. af befolkningen et kæledyr. I Danmark har 20 pct. af landets familier hund, mens 14 pct. har kat, hvilket svarer til cirka 880.000 husstande på landsplan. (Foto: Pexels)

Læs også: Facts om kattes soverutiner

39-årig mand dømt skyldig i voldtægt

En 39-årig mand fra Jylland er i tirsdags den 31. maj 2022 blevet idømt 1 år og 2 måneders fængsel for voldtægt. Dommen faldt ved Retten i Odense.

Voldtægten fandt sted i Odense den 12. december 2020, hvor den dømte under en privat fest sneg sig til at have samleje med den forurettede uden hendes samtykke. På tidspunktet for overgrebet befandt kvinden sig i en dyb søvn på grund af træthed og beruselse. Hun var derfor ikke i stand til at modsætte sig handlingen. Den 39-årige mand nægtede forholdet under henvisning til, at der var tale om et frivilligt samleje.

De otte måneder af straffen blev gjort betingede med en prøvetid på 2 år. Den dømte skal betale 35.000 kroner i erstatning til den forurettede. Han modtog dommen.

dom retssal hammer
Ung mand dømt for voldtægt … (Foto: Unsplash)

Læs også: 7 års fængsel for særlig grov vold

Salget af elbiler næsten fordoblet i et presset bilmarked

I maj måned blev der indregistreret 13.502 personbiler, hvilket er 19,7 % lavere end samme måned sidste år. Antallet af nyregistrerede elbiler er dog næsten fordoblet i samme periode.

Det er den fortsatte mangel på delkomponenter i bilindustrien, der fortsat påvirker udbuddet af biler og dermed indregistreringerne. En problematik der har gjort sig gældende i størstedelen af 2022 og maj måned er ingen undtagelse.

– Det er desværre ingen overraskelse, at indregistreringerne fortsat falder, og i vores prognose forventer vi ligeledes et fald på 20 % for hele året. Udviklingen skal ses i lyset af, at ordrebøgerne er fyldte, men at bilproducenterne ikke kan levere som ønsket grundet manglen på delkomponenter, siger Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører.

I de fem første måneder af 2022 er der registreret 58.741 personbiler, mens antallet var 76.225 sidste år, hvilket svarer til et fald på 22,9 procent.

På trods af, at elbiler er særlig hårdt ramt af manglen på delkomponenter, er der sket en stor stigning i nyregistreringer af elbiler. I maj 2022 er der indregistreret 2.201 nye elbiler mod 1.152 i samme periode sidste år.

– Leveringsudfordringerne holder ikke danskerne tilbage, når det glæder den grønne omstilling. Salget af nye grønne biler er stigende sammenlignet med sidste år, og vi forventer samtidig, at der i slutningen af 2022 er flere elbiler end plug-in hybridbiler på de danske veje, forklarer Mads Rørvig.

Nye miljøzoner skærper interessen for nye biler. I denne uge vedtog Københavns Kommune nye miljøzoner, som forbyder ældre dieselbiler at køre ind i store dele af kommunen. Flere kommuner forventes at følge efter med flere miljøzoner, og miljøzonerne forventes samtidig skærpet over tid, så kun nyere biler vil kunne køre i zonerne. Dette vil øge danskernes interesse for nye biler, når deres nuværende skal skiftes.

– For at fremme den grønne omstilling i persontransporten, har politikerne givet en gulerod i form af en skatterabat, som har haft en stor effekt på det grønne bilsalg. Nu tages også pisken i brug i form af de nye mijøzoner, hvor politikerne stiller krav til kvaliteten af de biler, som må køre på fællesskabets veje. Det synes vi er helt på sin plads, og vi forventer, at det vil få interessen for at købe en nyere bil til at stige, slutter Mads Rørvig.

altombilen.dk kan man slå sin egen nummerplade op, og se om bilen er udelukket fra miljøzonerne.

elbil
Salget af elbiler næsten fordoblet i et presset bilmarked … (Foto: PR)

Læs også: Grønt bilsalg fordoblet

Stort live-musikprogram denne uge i Tivoli

Denne uge i Tivoli står for alvor i live-musikkens navn, når både Lillefredag (afholdt i går), Fredagsrock og nu også Havefest bliver skudt i gang.

I sidste uge kunne Tivoli afsløre programmet for forlystelseshavens musikkoncept, Havefest der så dagens lys sidste år. Havefest er en fredagsbar med festivalstemning og underholdning fordelt på tre scener, hvor gæster kan slå sig ned i liggestole eller slentre fra sted til sted alt efter om man er til DJs, standup eller livemusik. Live-artister fra Kellermensch til Clara og Hjalmer, samt de danske grandprix-stjerner, Fyr og Flamme giver den gas og sørger for den helt rigtige fredagsstemning. Havefest starter alle fredage klokken 16, som en del af opvarmningen til Fredagsrock, der starter klokken 22. Havefests livemusikprogram spilles i gang den 3. juni med Nicklas Sahl klokken 19. D

Det bliver noget af et musikprogram, som Tivoli disker op med i denne uge, hvor Havefest, der er en blanding af en fredagsbar og en festival med fokus på musik, chill-out stemning, mad, kolde øl og drinks skydes i gang.

Der lægges ud med DJ’s, som for eksempel Stella Polaris på Pantomimeteatret og fra klokken 20 kan gæster enten more sig med standup, jazz og musikbanko på Orangeriet. Det store trækplaster er livemusikken på Plænen, hvor programmet blandt andet byder på Dopha, der med sine melankolske popsange Happy for me og The Game sørger for en helt særlig stemning på Plænen. Derudover kan gæster se frem til at opleve Johnson, der med numrene ‘Det Passer’ og ‘Bawler hele dagen’ har rappet sig igennem hitlisterne siden 2006.

Til årets første Havefest er det Nicklas Sahl, der spiller festen i gang klokken 19 på Plænen.

Musikchef i Tivoli, Thor Feilberg siger:

– Programmet er sammensat, så vores gæster kan slappe af til fyraftenslounge, opleve et udvalg af tidens stærke live-kunstnere midt på aftenen eller danse til midnat med Københavns førende DJs. Desuden vil der gennem sæsonen være et udvalg af stand-up, quizzer og banko, som man kan opleve med sine venner.

Ejalmer får sin debut i Tivoli den 1. jul – noget som både Tivoli og Hjalmer selv glæder sig til efter aflysningen af hans koncert til sidste års Havefest.

Hjalmer siger om at skulle spille i Tivoli for første gang:

– Jeg glæder mig helt vildt til at ramme den legendariske scene i Tivoli for første gang! Den 1. juli, solnedgang og fest i Københavns smukkeste have – det bliver en stor aften, som jeg har drømt om i mange år.

Og Clara glæder sig til at spille på Plænen i Tivoli igen:

– Det er ret specielt at spille i Tivoli. Der findes ikke meget, der er så dansk, og man føler et historisk vingesus på højde med H.C. Andersen, når man er i Haven midt i København. Jeg har spillet på Plænen et par gange, men i år glæder jeg mig ekstraordinært meget, og jeg har gjort mig meget umage og øvet mig ekstra meget sammen med mit band og mine dansere, og jeg glæder mig helt vildt til at vise mit nye sceneshow.

tivoli nichlas sahl
Nichlas Sahl holder havefest i Tivoli … (Foto: PR)

Læs også: Lav selv flødebollerne fra Tivoli

Rekorderne har luft under vingerne i Billund Lufthavn

Vækst og rekorder ses igen hele vejen rundt i lufthavnen: Cargo vækster fortsat ufortrødent, og der er rekordmange passagagerer i terminalen. Rejseaktiviteten har og vil medføre nogle flaskehalse, som lufthavnen og passagererne i samarbejde kan forsøge at afhjælpe.

Aktiviteten i Billund Lufthavn er i den grad tilbage som før Corona, og med 365.775 glade passagerer i maj er det en vækst på 7,1 procent i for hold til maj 2019. Rejseglæden og -behovet er stort, og de mange nye ruter fra Billund Lufthavn skubber til væksten.

– For præcis et år siden havde vi i underkanten af 10 procent af trafikken fra 2019. Nu er det lagt bag os, og vi er tilbage og over niveauet fra før Corona. Det er hurtigere end, hvad vi turde håbe på, og det er en ubeskrivelig fantastisk følelse, fastslår Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn og fortsætter:

– Vores ruteudvikling har virkelig givet afkast. Vi har haft 37 rutenyheder i 2021 og 2022, og det ‘gamle’ rutenetværk er tilbage kun med få undtagelser. Senest er Widerøe kommet tilbage til deres rute til Bergen, i dag, 1. juni, genåbner Swiss op med deres rute til Zürich igen. Og her i maj har Lufthansa åbnet en ny rute til deres hub og destination i München med intet mindre end 14. ugentlige afgange.

Den hurtigt tilbagevendte aktivitet gør selvfølgelig også, at der kan opstå kø ved check-in skranker og i security. Det er forventet med den høje aktivitet, og det kræver en indsats af lufthavnen at håndtere, men passagerernes forberedelse hjemmefra kan også flytte bjerge.

Som udgangspunkt har der altid været mange gæster i højsæsonerne i en travl lufthavn før Corona. Nu er aktiviteten tilbage, og det skal passagerer og medarbejdere i lufthavnen lære at begå sig i igen. Derfor skal passagererne også være mentalt forberedte på, at der eksempelvis kan opstå kø i security.

– Vi gør alt for, at alle kommer godt af sted på deres flyrejse. Vi har investeret i et nyt ”Smart Security”, som gør det hurtigere for vores gæster at komme igennem tjekket. Vi har også ansat mange nye medarbejdere. Vi arbejder i det hele taget på højtryk for at sikre, at alle får en god oplevelse hos os, understreger Jan Hessellund og uddyber:

– Passagererne kan også selv hjælpe med at minimere køerne. Mange passagerer har mulighed for at lave check-in online hjemmefra, så de ikke først skal have boardingkort i lufthavnen. Man kan også forberede sig på, hvilke ting der skal på båndet i security. Derudover kan passageren få ro i maven ved at have et mentalt billede af, hvor travlt der er i lufthavnen omkring ens afgang. Det billede kan man få på farvekoderne, som er tilknyttet hver afgang på bll.dk. Sidst men ikke mindst, kan det være længe siden, at ens pas har været i brug, så vær sikker på, at det stadig er gyldigt.

Medvinden i lufthavnens fragtcenter har på ingen måde lagt sig. I maj 2022 har der været en vækst på 9,1 procent, som hovedsageligt er trukket af den stærke, danske eksport. Der er både stor vækst i den eksport, der bliver fløjet herfra, men i takt med at verden er åbnet op igen, stiger fragten også på de lastbiler, der bliver pakket og klargjort med luftfragt, som kører ud i Europa og bliver fløjet videre ud i verden fra eksempelvis Amsterdam.

– Vækstrejsen på luftfragten i Billund Lufthavn fortsætter, og mængderne på eksportdelen på kurerflyene fastslår, at den danske eksportindustri stadig buldrer derudaf. Og så ser vi også vækst på lastbilerne, hvor godset bliver gjort klar til luftfragt i Billund og kørt herfra til eksempelvis Amsterdam og Frankfurt, hvorfra det bliver fløjet ud i verden. Vi arbejder på, at store dele af den fragt ligeså godt kan flyve ud fra Billund, og det forventer vi mere af i fremtiden, afslutter Jan Hessellund.

Se tal fra maj 2022 her.

fly billund
Flytrafikken går godt i BIllund … (Foto: PR)

Læs også: Har du hørt om begrebet flyskam

Dagens billede: Canada med godt forslag

Fredagsfjol: Alle elsker far 😆

· Mere fra samme kategori ·