
København indfører plantebaseret valgmulighed i kommunale køkkener
København indfører plantebaseret valgmulighed i kommunale køkkener · CBS får et grundforskningscenter i Big Data in Finance · Syv anholdt for omfattende svindel mod ældre borgere i flere politikredse · Sådan kommer du til Tour de France i Danmark med offentlig transport · ATP investerer millioner i miniput-fodbold · Dagens billede: Den rigtige appel
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
København indfører plantebaseret valgmulighed i kommunale køkkener
København indfører nu en plantebaseret valgmulighed i de kommunale køkkener – dog med en ærgerlig undtagelse. Københavns Kommune følger nu i Aalborg Kommunes fodspor og giver kommunens borgere mulighed for at vælge et nærende og mættende plantebaseret alternativ. Dansk Vegetarisk Forening roser politikerne for tiltaget, men der er et enkelt skår i glæden.
Et flertal i Københavns Kommunes borgerrepræsentation har torsdag aften vedtaget et forslag, der baner vejen for at give alle voksne borgere mulighed for at vælge et plantebaseret måltid i kommunens kantiner, skoler og kostordninger for voksne.
Dermed følger København i Aalborg Kommunes fodspor og giver kommunens borgere mulighed for at vælge et nærende og mættende plantebaseret alternativ i de kommunale køkkener.
Dansk Vegetarisk Forening er bannerfører for det frie grønne valg i alle offentlige køkkener og har gennem flere år kæmpet for at få et nærende, plantebaseret måltid på menuen over hele landet. DVF er derfor glade for vedtagelsen af forslaget.
– Det er fantastisk, at København nu vil give de fleste borgere muligheden for at spise plantebaseret hver dag. Hvis vi skal nå klimamålene, skal vi skære ned på kød og andre klimabelastende fødevarer. Det er derfor helt logisk, at de borgere, som gerne vil vælge plantebaserede måltider, får mulighed for at gøre det, siger DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.
Forslaget blev stillet af Radikale Venstre og Alternativet. Katrine Kildgaard fra Radikale Venstre har arbejdet på at samle opbakning til forslaget i noget tid, og hun er begejstret for støtten til forslaget.
– Jeg er virkelig glad for, at vi nu sikrer, at man kan vælge et plantebaseret måltid i København. Rigtig mange mennesker har været i klemme, fordi de vil spise plantebaseret. Det gør vi op med nu. Det er en stor sejr for det frie, grønne valg, siger hun.
Der er dog en problematisk undtagelse i det vedtagne forslag, i det ordlyden endte med at blive ændret på baggrund af et ændringsforslag fra SF, så daginstitutioner ikke er omfattet af ordningen om en plantebaseret valgmulighed. Det ærgrer Dansk Vegetarisk Forening, fordi det er et område, der giver rigtig mange bekymringer for børnefamilier, som spiser plantebaseret.
– Vi ved, at der er mange forældre i klemme i de københavnske daginstitutioner. Mange børnefamilier har henvendt sig til os og bedt om hjælp, fordi det i dag ikke er muligt at få plantebaseret mad. Vi ønsker at give alle – også børnefamilier – den frie, grønne valgmulighed, og vi er naturligvis kede af, at politikerne i København ikke vil hjælpe disse familier. Diætister og myndigheder i andre lande har slået fast, at en veltilrettelagt vegetarisk kost, herunder også vegansk kost, er ‘passende for alle livsstadier’, også små børn, så vi er ganske uforstående overfor, at man har udeladt daginstitutionerne, fortsætter Rune-Christoffer Dragsdahl.
Katrine Kildgaard (R) havde også ønsket en plantebaseret valgmulighed i alle køkkener og er derfor skuffet over, at der ikke kunne findes flertal for det oprindelige forslag.
– Jeg ærgrer mig over, at daginstitutionerne er undtaget, fordi mange af problemerne er netop her, men der var desværre ikke politisk vilje til at inkludere dem, slutter hun.
Københavns Kommune serverer dagligt over 70.000 måltider i over 1.000 institutioner. Kommunen står derudover for mere end 10 % af det samlede offentlige fødevareindkøb i Danmark. Derfor kan kommunen gøre en stor positiv forskel i klimaregnskabet ved at gøre det let og tilgængeligt at træffe grønne kostvalg for alle københavnere.
Forslaget om en plantebaseret valgmulighed i Københavns Kommune blev vedtaget af et flertal i Borgerrepræsentationen bestående af Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten.

Læs også: Plantebaseret brunch
CBS får et grundforskningscenter i Big Data in Finance
Danmarks Grundforskningsfond åbner sammen med Institut for Finansiering på CBS et forskningscenter for Big Data-analyse af finansverdenen. Ambitionen er, at centret med brug af nye metoder og store datamængder, bliver et førende videnscenter i verden.
Fundamentalt nye indsigter i finansverdenen. Intet mindre er forventningen med et nyt forskningscenter på Copenhagen Business School (CBS), Center for Big Data in Finance. Centret er et af de få i Danmark, som er blevet omhyggelig udvalgt blandt ansøgere fra alle forskningsfelter, og dermed har udsigt til direkte støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. I spidsen står professor Lasse Heje Pedersen, der er en af de mest citerede forskere i verden indenfor finansiering og økonomi.
– Forskningscentret kommer til at generere nyttige værktøjer, som vil give en ny forståelse af finansverdenen baseret på kombinationen af kæmpe datasæt, en revolution i datavidenskab og computerkraft, og ny økonomisk teori, siger professor og kommende leder af centret for Big Data in Finance, Lasse Heje Pedersen, og fortsætter:
– Centret giver en unik mulighed for synergi mellem førende forskere inden for finansielle markeder, eksperter i de husholdninger og finansielle institutioner, som agerer i markederne, og eksperter i at analysere de unikke datasæt, som centeret får adgang til. Vi kommer til at analysere både i bredden med data fra globale markeder på tværs af alle aktivklasser og i dybden med unikke danske registerdatasæt, data fra finansielle myndigheder og fra udvalgte finansielle institutioner. Jeg er spændt og glæder mig til at komme i gang, siger Lasse Heje Pedersen.
Centret kommer til at bestå af 11 seniorforskere, seks mænd og fem kvinder, samt ph.d.- studerende, og placeres på Institut for Finansiering på CBS. Det fortæller forskningsdekan Søren Hvidkjær. Instituttet huser i forvejen det første grundforskningscenter på CBS, Center for Finansielle Friktioner (FRIC), som blev oprettet i 2012 og udløber i år.
– Vi er meget stolte over, at Danmarks Grundforskningsfond er gået i kontraktforhandling om at finansiere et nyt grundforskningscenter på CBS. Jeg er overbevist om, at centret kommer til at producere transformativ forskning til nytte for både det private erhvervsliv og offentlige myndigheder, siger Søren Hvidkjær og tilføjer:
– Med Lasse Heje Pedersen har centret fået en forsker ved roret, der er uden sidestykke i Danmark indenfor finansiel økonomi. Han har modtaget stor international hæder for sin forskning. Og så går Lasse meget op i at udvikle forskertalenter. Han har vejledt ph.d.er, der nu gør karriere ved de absolut bedste amerikanske og europæiske universiteter. Bevillingen gør det muligt at styrke talentudviklingen og er dermed med til at sikre den næste generation af stærke forskere i finansiel økonomi, forklarer forskningsdekan Søren Hvidkjær.
Centret har udsigt til 59,4 millioner kroner i støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. Det er den hidtil største enkeltstående ekstern forskningsbevilling, CBS har modtaget. Centret er nu udvalgt sammen med 10 andre projekter i Danmark til kontraktforhandlinger om etableringen af et grundforskningscenter eller Center of Excellence, som det også kaldes. Det siger formand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse, Jens Kehlet Nørskov.
– Vi tror på, at de 11 nye grundforskningscentre vil blive internationale fyrtårne i dansk forskning, at de vil være dagsordensættende og skabe banebrydende resultater på deres felt, udtaler professor Jens Kehlet Nørskov.
Planen er at centret åbner inden udgangen af året og bevillingen dækker i første omgang aktiviteterne i seks år.

Læs også: Fingerbetaling bliver permanent i CBS-kantiner
Syv anholdt for omfattende svindel mod ældre borgere i flere politikredse
Østjyllands Politi har sidste i en koordineret anholdelses- og ransagningsaktion, foretaget anholdelse af syv mænd i alderen 17-34 år. De sigtes for et stort antal bedrageriforhold overfor primært ældre medborgere, som gerningsmændene uberettiget har fået til at overføre penge eller udlevere bankoplysninger.
Anholdelserne og ransagningerne blev foretaget i det vestlige Aarhus, hvor der onsdag aften blev ransaget på fem forskellige adresser. Aktionen var kulminationen på en omfattende efterforskning, der har omfattet mere end 380 anmeldelser vedrørende såkaldt ‘vishing’, som er en form for bedrageri, hvor gerningsmænd lokker forurettede til at udlevere bank- og ID-oplysninger, som efterfølgende misbruges. Forholdene er begået primært mod ældre borgere i flere politikredse i Jylland og på Sjælland.
– Efterforskningen har afdækket rigtig mange bedrageriforhold, som vi mistænker de sigtede for at stå bag, og vores foreløbige vurdering er, at de har bedraget de ældre medborgere for mere end syv millioner kroner, udtaler politiinspektør Brian Voss Olsen.
Fremgangsmåden har stort set været den samme hver gang; borgerne er blevet ringet op af en gerningsmand, der har udgivet sig for at være fra vedkommendes bank eller fra Nets. Borgeren har fået at vide, at der har været nogle uregelmæssigheder, eller at der er foretaget køb fra hans eller hendes bankkonto, og det derfor er vigtigt hurtigt at få det bragt i orden.
På den måde har svindlerne narret borgerne til at udlevere bankoplysninger, godkende overførsler af penge eller køb af varer i den tro, at vedkommende i den anden ende af røret ville hjælpe med at få rettet op på problemerne.
– Vi ser meget alvorligt på denne form for økonomisk kriminalitet overfor primært ældre medborgere, og vi er derfor tilfredse med, at vi med dagens anholdelser har forhindret, at flere ældre bliver udsat for lignende forhold, samt at gerningsmændene vil blive strafferetsligt undersøgt i forhold til de mange forhold, slutter Brian Voss Olsen.
Fire af de anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør torsdag kl. 11.00 ved Retten i Aarhus. Ved fremstillingen vil der blive fremsat begæring om dørlukning.
Østjyllands Politi advarer på det kraftigste imod, at man giver sine bank- eller personoplysninger telefonisk, uanset hvem der ringer. Er man i tvivl, skal man altid kontakte sin bank.

Læs også: Spot en ensom ældre
Sådan kommer du til Tour de France i Danmark med offentlig transport
Den 1. juli i år begynder verdens største cykelløb, Tour de France, i Danmark. Det påvirker trafikken i hele landet. København og Storebæltsbroen vil være lukket for biltrafik i perioder under Tour de France – derfor er rejser med bus, tog og metro det eneste og bedste valg for mange. Landets trafikselskaber har i fællesskab lavet en hjemmeside, der giver overblik over al offentlig transport i Danmark under tourens danske etaper. Her er der hjælp at hente til at planlægge rejsen til Tour de France og finde den rette billet.
Fra den 1. til den 3. juli skal der tilbagelægges 384 kilometer cykelløb på dansk asfalt og alene i København forventes flere hundrede tusind tilskuere at overvære enkeltstarten. Dagen efter lukker Storebæltsforbindelsen for biltrafik i flere timer. Derfor bliver den letteste vej til cykelløb at rejse med offentlig transport. For at gøre det så enkelt for kunderne som muligt, lancerer landets trafikselskaber i dag hjemmesiden Transport til Touren, der gør det enkelt at finde ud af, hvordan man kommer til den del af cykelløbet, man vil se.
På siden er det muligt at klikke sig frem til den etape, man ønsker at opleve af Tour de France. Derefter kan man både vælge, hvilket hotspot man vil stå ved og hvilken del af feltet, man ønsker at se. Man kan også se de mange aktiviteter, der arrangeres i forbindelse med løbet. Så indtaster man sin placering og bliver derefter præsenteret for den bedste rute. Derefter kan man gå videre til at finde den billettype til bus tog eller metro der passer bedst. Hjemmesiden findes i en dansk og en engelsk version og indeholder også svar på en række praktiske spørgsmål.
– Vi er glade for at kunne tilbyde et godt hjælpemiddel til alle dem, der glæder sig til at komme ud og se Tour de France til sommer. På tværs af alle landets trafikselskaber har vi skabt en hjemmeside, som gør det nemt og hurtigt at finde ud af, hvordan man nemmest kommer til og fra cykelløbet, uanset om man pendler med det offentlige til daglig, eller om man er i Danmark for allerførste gang, udtaler Rune Jon Jensen, sekretariatschef for DOT, Din Offentlige Transport.
Tilhører man ikke dem, der står forrest og hepper, når cyklerne suser forbi, men bare vil i sommerhus trods alle trafikomlægninger, er det www.rejseplanen.dk eller www.letourcph.dk/trafik, man skal bruge for at få et overblik over, hvordan man nemmest kommer fra a til b under Tour de France.

Læs også: Hjemmeside giver nemt overblik over offentlig transport
ATP investerer millioner i miniput-fodbold
Danmarks største pensionskasse ser stort potentiale i den danske virksomhed Veo, der producerer kameraer med kunstig intelligens til at optage, live-streame og analysere fodboldkampe. ATP har købt sig ind med et trecifret millionbeløb i virksomheden, der er en af de hurtigst voksende tech-virksomheder i Danmark.
Idéen om det intelligente sportskamera opstod i 2015, da én af stifterne kom for sent til sin søns fodboldkamp, gik glip af et mål og undrede sig over, hvorfor det ikke var muligt at streame miniputternes kamp med den teknologi, vi i dag har til rådighed. Den forretningsidé viste sig at være god. Så god, at ATP nu investerer et millionbeløb i virksomheden, der har hovedkontor og produktion samlet i København.
– Veo passer godt ind i ATP’s tankesæt. Vi går efter at skabe et godt afkast til vores medlemmer, men det er også vigtigt for os, at vi kan bidrage med langsigtet ejerskab af en dansk virksomhed, hvor der er stort potentiale for vækst og nye danske arbejdspladser, siger Anja B. Eriksson, underdirektør i ATP.
Siden det første Veo-kamera blev introduceret på markedet i 2018, er salget vokset eksponentielt. Mere end 15.000 klubber i over 80 lande bruger ivrigt Veo. For nyligt rundede Veo én million optagede kampe og mere end en halv million brugere. Ud over selve kameraet tjener virksomheden også penge på tilmeldte abonnenter på den digitale platform.
– Veo er et af de hurtigst voksende danske tech-selskaber. De er first movers på deres marked med et unikt produkt. Vi ser potentiale i deres forretningsmodel i en verden, hvor streaming og remote tilstedeværelse bliver mere og mere udbredt, siger Anja B. Eriksson.
For Henrik Teisbæk, medstifter og adm. direktør i Veo, har det stor betydning, at ejerkredsen nu er udvidet med ATP:
– Det er en milepæl i Veos udvikling at få ATP med på holdet. Samtidigt er det en blåstempling af vores iværksættersucces, at de kan se, og nu også tager del i, vækstpotentialet. Vores mission er, at videoteknologi skal være en integreret tilgængelig del af sport på alle niveauer. Med ATP i ejerkredsen kan vi skalere virksomheden, nå flere nye markeder og større tilstedeværelse på vores eksisterende siger Henrik Teisbæk, der foruden Veo også har stiftet virksomheder som Billetto og Bloggers Delight.
Veo har i dag kontorer i København, Miami og London. Både hardware og software er designet og udviklet fra bunden på Veos kontor på Nørrebro i København, hvor kameraet også produceres.

Læs også: Fem ting EM-fodbold gør ved os