Læs også:

Close
anima coop turbokylling

Ny rapport dumper Coops dyrevelfærd

Nyheder  | 

Ny rapport dumper Coops dyrevelfærd · Politiet advarer unge mod at snyde med deres ID i nattelivet · 11-årig spejder fra Fyn tager teltovernatning nummer 1.000 i Tivoli · Virksomhederne kan levere overskudsvarme til 100.000 husstande · 20-årig fremstilles i grundlovsforhør for røveri og vidnetrusler · Dagens billede: Ærlige Justin Bieber

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny rapport dumper Coops dyrevelfærd

Dyreværnsforeningen Anima offentliggjorde sidste uge en rapport om slagtekyllingers velfærd i dansk detailhandel. Undersøgelsen viser, at discountkæderne Aldi og Lidl tager føringen mens Coop ender på en meget klar sidsteplads. Coops enorme salg af turbokyllinger er hovedårsagen. Samtidig lancerer Anima en kæmpe kampagne med outdoor skærme, annoncer og reklamefilm, der skal skubbe udviklingen i detailhandlen fremad.

Coop er på syvende og sidstepladsen, og Aldi og Lidl har lagt sig i front. Så kort kan Animas nye rapport om dyrevelfærd for kyllingerne i detailhandlen opsummeres. Og forskellen er tilmed stor. Aldi har scoret 30 point ud af cirka 55 mulige imens Coop blot har fået 12,5 point. Den dårlige placering skyldes først og fremmest om, at Coop fortsat vil sælge mange millioner turbokyllinger de kommende år.

– Vi har overordnet set oplevet en fornuftig udvikling de sidste par år, hvor den ene kæde efter den anden har startet en udfasning af de frygtelige turbokyllinger, ligesom vi så buræg forsvinde fra butikkerne nogle år siden. Desværre ser vi også, at Coop halter så meget bagefter at det fungerer som en bremseklods for at forandre kyllingeindustrien. Det er meget trist for dyrevelfærden, udtaler Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima.

Anima indrykker i den kommende tid annoncer i Politiken og 14 andre aviser for at vise resultaterne fra rapporten. Derudover har foreningen igangsat en kæmpestor outdoorkampagne med over 60 digitale skærme i hele Danmark inkl. Rådhuspladsen, Nørreport samt Nordens største skærm i Odense på 270 kvm og Aalborgs største skærm. Desuden udsender Anima en række film, som vil blive spredt på sociale medier og tv-reklamer. Budskaberne vil hovedsageligt handle om at råbe Coop op og bede dem ‘komme ind i kampen’. Der vil også blive sendt rosende budskaber til Aldi og Lidl for at være gået længst for kyllingernes velfærd indtil nu.

Anima vil løbende rangere supermarkederne indtil alle er kommet i mål med en omlægning til den anerkendte standard, European Chicken Commitment. Standarden sikrer langsommere voksende kyllinger, bedre pladsforhold samt miljøberigelse.

Turbokyllinger har fået deres navn efter deres eksplosive vækst fra 50 gram til over 2 kilo på under fem uger. Denne vækst betyder blandt andet at gangbesvær, nedsat immunforsvar, organsvigt og højere dødelighed er kendte problemer i produktionen.

Aldi som ligger øverst i Animas rangering udtaler følgende:

– Vi er stolte over at blive anerkendt for at have gjort de største fremskridt for dyrevelfærden for kyllinger. Vi har ikke tænkt os at hvile på laurbærrene, og vi håber også, at vores kollegaer i branchen følger trop, da det vil betyde endnu mere udvikling for dyrevelfærden, udtaler Katrine Milman, CSR chef i Aldi Danmark.

Sådan scorer detailaktørerne:

Aldi: 30

Lidl: 29

Dagrofa: 26,5

Nemlig: 25

Salling: 22

Rema 1000: 21,5

Coop: 12,5

anima coop turbokylling
Skærm på Rådhuspladsen med opfordring til Coop om at droppe alle turbokyllinger. (Foto: PR)

Læs også: Coop: Forbyd salg af øl til unge under 18 år

Politiet advarer unge mod at snyde med deres ID i nattelivet

Syd- og Sønderjyllands Politi oplever flere tilfælde, hvor unge har forsøgt at snyde sig ind på værtshuse og diskoteker ved enten at bruge andres ID eller forfalske deres egne dokumenter.

En 17-årig pige fra Esbjerg kan se frem til en bøde og en mulig plet på straffeattesten, efter at hun havde taget et kørekort fra en ældre veninde for at snyde sig ind på et værtshus i Esbjergs natteliv. Hændelsen fandt sted natten til lørdag den 30. april, hvor en ansat på restaurationen havde kontrolleret kørekortet, fattet mistanke og tilkaldt politiet.

Den 17-årige blev sigtet for personelfalsk – kriminalitet, hvor du udgiver dig for at være en anden person ved at benytte vedkommendes pas, dåbsattest, sundhedskort eller lignende. Da pigen var under 18 år og dermed ikke myndig, måtte forældrene underrettes, ligesom de sociale myndigheder i kommunen også blev orienteret.

Sagen fra Esbjerg er den 14. i politikredsen i år, hvor politiet har modtaget anmeldelse om, at unge har forsøgt at snyde sig ind på værtshuse og diskoteker – ved enten at bruge andres ID eller forfalske deres egne dokumenter.

Ud over seks sager fra Esbjerg for nyligt, har der også været sager fra Varde, Sønderborg, Aabenraa og Haderslev.

Der har dels været tale om mindreårige, dels unge over 18 år, som har forsøgt at snyde sig ind, fx fordi et diskotek har haft en særlig aldersgrænse.

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer kraftigt de unge til at droppe eventuelle planer om at fifle med legitimationen for at få en glad aften i byen. Det er alt andet end uskyldigt at forfalske ens eget ID eller at benytte andres legitimation. Du overtræder straffeloven.

– Det giver langvarige tømmermænd at snyde med legitimationen. En ting er bøden. En anden ting er, at får man en plet på straffeattesten, kan det fx blive sværere at få drømmejobbet, understreger vicepolitiinspektør Jacob Rindom, der er leder af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer desuden forældrene til at tage dialogen med deres store børn om konsekvenserne ved at begå dokument- og personelfalsk. Og tilsvarende opfordrer myndigheden også kraftigt de unges kammerater til at være gode rollemodeller ved blandt andet at afvise at låne deres ID ud.

Sådan er reglerne:

Dokumentfalsk

Forfalsker man sit ID, eksempelvis sit pas, så er der tale om dokumentfalsk, hvilket er en overtrædelse af straffeloven. Strafferammen er enten bøde eller fængsel indtil to år – også her giver det bøde eller en plet i form af en betinget straf på straffeattesten.

Personelfalsk

Låner man en anden persons ID, er der tale om personelfalsk, og det er også en overtrædelse af straffeloven. Strafferammen er enten bøde eller fængsel indtil seks måneder.

Hvis den unge afsløres, er straffen en bøde eller en plet i form af en betinget straf på straffeattesten.
Det gælder ligeledes dem, der låner deres ID ud til andre – hvis de eksempelvis har lånt deres kørekort ud, så er det medvirken til forbrydelsen, og det kan også straffes.’

bar drink
Politiet advarer de unge … (Foto: Pexels)

Læs også: Socialt samvær udfordrer unges økonomi

11-årig spejder fra Fyn tager teltovernatning nummer 1.000 i Tivoli

Den 11-årige spejder Magnus Schabert har overnattet flere gange i telt end de fleste. Når han lægger sig til at sove i sit telt for 1.000 gang, bliver det i en magisk ramme i Tivoli på Plænen i nat.

Når mørket falder på i nat den 10. maj, bliver det med en helt særlig overnattende Tivoli-gæst. 11-årige Magnus Schabert er spejder og har overnattet i telt, siden han var otte år gammel. Nu nærmer overnatning i telt nummer 1.000 sig. Den ‘runde sove-dag’ bliver ifølge planen gennemført på Plænen i Tivoli.

Magnus Schabert siger om overnatning nummer 1.000 i Tivoli:

– Det er rigtig, rigtig fedt og vildt spændende. Det er ret mærkeligt at tænke på, at der har været så mange mennesker i Tivoli, og så får jeg mulighed for at overnatte i telt derinde. Det er der nok ikke mange som har prøvet før. Måske er jeg endda den første?

Magnus Schaberts teltovernatninger startede med spejdermærket, snorky, den 21. juni 2019. For at få mærket overnatter spejdere 365 dage i telt ud af 400 dage. Efter at have fået spejdermærket kunne Magnus ikke rigtig lægge teltet på hylden, og han har overnattet i telt hver nat lige siden.

Magnus Schaberts far, Martin fortæller:

– Ja, det er måske lidt vildt, men når Magnus sætter sig noget for, så lægger han langt mere energi i det, end vi forældre havde forestillet os – ligesom da han som 8-årig gik 50 kilometer. Og udendørs overnatning tager ingen skade af. Da han startede med at overnatte i telt, havde vi ikke regnet med, at projektet ville blive så stort, så en oplevelse som denne på Plænen er bare på toppen.

For Magnus Schabert har nat nummer 1.001 længe været et personligt mål, men selvom målet snart er nået, er det ikke ensbetydende med at den unge spejder trækker indendørs.

– Det giver mig frihed at sove i telt og være ude i naturen. Jeg har jo valget om at gå op og sove i min seng på mit værelse, men jeg vil hellere sove i teltet, hvor der er frisk luft og gode lyde. Jeg tror ikke, jeg stopper efter de 1.001 nætter! Jeg kan godt lide at give andre gode råd og idéer til, hvordan man kan sove i telt hver nat. Og det er fedt at kunne have besøg af familie og venner til overnatning i teltet, selvom det har jeg kun haft ganske få gange,” siger Magnus Schabert.

For at sikre en tryg teltovernatning i Tivoli, vil der være fokus på sikkerheden. Forlystelseshaven er bemandet i døgndrift, så Magnus Schabert og hans familie vil under hele overnatningen kunne få fat på Tivoli-personale. Så helt alene bliver Magnus altså ikke og han kan godt forvente at påfuglene i forlystelseshaven vil komme forbi og se, hvem der dog har valgt at sove på Plænen.

magnus teltovernatning tivoli
Magnus glæder sig til at overnatte i Tivoli … (Foto: PR)

Læs også: Tivoli aflyser Fredagsrock

Virksomhederne kan levere overskudsvarme til 100.000 husstande

400.000 husstande, som bliver opvarmet af naturgas, skal i de kommende år skifte til fjernvarme eller varmepumper. Virksomhederne er i stand til at levere klimavenlig overskudsvarme til 100.000 husstande, viser en analyse, som Rambøll har lavet i samarbejde DI Energi.

Overskudsvarme er spild fra virksomhedernes produktion. I dag forsvinder store mængder varme ud i den blå luft, men det er muligt at udnytte den billige og klimavenlige varme via fjernvarmenettet. Den 1. januar i år blev afgiften på at udnytte overskudsvarme fjernet, hvis virksomheden, som leverer varmen, er certificeret af Energistyrelsen. Det betyder, at det kan betale sig at udnytte langt mere overskudsvarme end tidligere.

– Det er afgørende, at afgiften er fjernet. Nu skal vi i gang med at udnytte langt mere overskudsvarme af hensyn til klimaet og vores forsyningssikkerhed. Der bliver brug for varmen, når så mange husstande skal skifte fra naturgas til fjernvarme, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Rapporten anslår, at kun 40 procent af virksomhedernes overskudsvarme i dag bliver udnyttet. Den kommer fra relativt få virksomheder.

Mulighederne for at udnytte overskudsvarmen er generelt størst i de store produktionsvirksomheder. De producerer ofte store mængder overskudsvarme med en høj temperatur, som ikke skal hæves, inden varmen bliver sendt ud i fjernvarmenettet.

– Virksomheder, der gerne vil af med deres overskudsvarme, skal række ud til det lokale fjernvarmeværk og andre virksomheder med overskudsvarme i nabolaget og indgå et samarbejde.Ofte ligger virksomheder med overskudsvarme tæt på hinanden i erhvervsområderne og ved at samarbejde om at udnytte overskudsvarmen, bliver forretningsmodellen endnu bedre med større gevinst for både virksomheden og fjernvarmeselskabet, siger Tina Kramer Kristensen, direktør for Energy Systems i Rambøll.

Der er endnu mere overskudsvarme at hente uden for industrien, påpeger rapporten. Datacentre, renseanlæg og vandværker kan levere store mængder overskudsvarme, hvis de bliver koblet på fjernvarmenettet. Her er der tale om varme med en relativt lav temperatur, som skal hæves i en varmepumpe, inden den kan bruges til at opvarme husstandene.

Hvis det skal være rentabelt at udnytte overskudsvarmen fra for eksempel datacentre, skal de placeres tæt på et fjernvarmenet.

– Vi anbefaler, at regeringen etablerer en taskforce, som kan sikre, at der sker en koordination mellem myndighederne, så vi får udnyttet mest mulig overskudsvarme. I mange tilfælde vil der være brug for konkret vejledning, så virksomheder, fjernvarmeselskaber og kommuner kan finde rundt i reglerne, siger Troels Ranis.

En del virksomheder er parate til at forære overskudsvarmen væk. I det tilfælde kan det være nødvendigt at lempe reglerne yderligere. DI Energi og Rambøll anbefaler, at disse virksomheder slipper for besværet med at blive certificeret.

– For de små og mellemstore virksomheder er energicertificeringen relativ dyr og administrativ besværlig. Hvis vi skal udnytte overskudsvarmen fra de virksomheder, som er villige til at forære varmen væk, kan man med fordel fjerne afgiften og kravet om certificering for dem, slutter Tina Kramer Kristensen.

overskudsvarme
Overskudsvarme kan hjælpe 100.000 husstande … (Foto: Rambøll)

Læs også: Klimaledere fra hele verden skal følge COP26 til dørs i København

20-årig fremstilles i grundlovsforhør for røveri og vidnetrusler

En 20-årig mand blev i fredags fremstillet i et grundlovsforhør ved Retten i Odense. Han er sigtet for røveri og vidnetrusler. Ifølge sigtelsen fandt røveriet sted den 30. april ved 7-tiden om morgenen ved 7-Eleven i Vestergade i Odense, hvor en forurettet blev truet til at betale for en Oddset kupon til en værdi af 800,00 kr. og desuden truet til ikke at anmelde forholdet til politiet.

Den 20-årig mand er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 288 stk. 1 og straffelovens §123. Anklageren i sagen  anmodede om dørlukning.

idømt, fængsel, straf, dom, dommer, anholdt, politi, 112, hammer
Ung man i grundlovsforhør for røveri og vidnetrusler … (Foto: Pexels)

Læs også: Ung mand dømt i stor sag om hvidvask

Dagens billede: Ærlige Jutin Bieber

 

· Mere fra samme kategori ·