Læs også:

Close
natur verden kloden klima (Foto: Unsplash)

Klimaledere fra hele verden skal følge COP26 til dørs i København

Nyheder  | 

Klimaledere fra hele verden skal følge COP26 til dørs i København · Tour de France i København: Cykelfestivalen FestiVélo løfter sløret for eventprogrammet · Ung mand sigtet for svindel ved samhandel · Irmas billigere hverdagsvarer boomer · Danmark kan fordoble eksporten til Indien · Dagens video: Amber Heard vidner

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Klimaledere fra hele verden skal følge COP26 til dørs i København

Danmark er vært, når den nuværende og den kommende COP-præsident fra henholdsvis Storbritannien og Egypten afholder May Ministerial i København den 12. og 13. maj. Mødet har fokus på at følge op på målene i Parisaftalen, implementere resultaterne fra COP26 og se frem mod næste COP i Egypten.

Op mod 40 af verdens fremmeste klimaledere mødes i København til May Ministerial den 12. og 13. maj. Det er det nuværende britiske COP-formandskab samt det indgående egyptiske formandskab, der har bedt Danmark om at være vært. Mødet har fokus på implementeringen af resultaterne fra sidste års klimatopmøde i Glasgow og skal lægge de første trædesten frem mod COP27 i Egypten i november.

– Jeg er utrolig stolt over, at Danmark er blevet bedt om at være vært. Det er en anderkendelse af vores klimaindsats og vores rolle i det globale klimadiplomati. COP26 i Glasgow var afgørende, da mødet fastlagde vores fælles høje visioner for den globale klimaindsats. Nu skal vi samle op på forpligtelserne og se på, hvordan vi gennemfører de løfter, vi gav i Glasgow, så vi baner vejen for succes ved COP27 i Egypten. Mødet i København er derfor et vigtigt bindeled, hvor vi tager de første vigtige skridt mod at levere på vores store klimaambitioner, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Det er første gang siden COP26 i Glasgow, at de mest relevante klimaministre og fremtrædende politiske stemmer samles. Den nuværende britiske COP-præsident Alok Sharma deler formandskabet ved mødet med den tiltrædende egyptiske COP-præsident Sameh Shoukry, ligesom FN’s klimachef Patricia Espinosa blandt andet også deltager.

Det er COP-præsidentskabet, der har besluttet indholdet for mødet. De overordnede temaer bliver at følge op på og implementere visionerne fra klimapagten i Glasgow, herunder fokus på at holde målet om 1,5 grader i live, sikre mere klimafinansiering samt se nærmere på arbejdet med klimatilpasning.

natur verden kloden klima (Foto: Unsplash)
Klimaledere fra hele verden skal følge COP26 til dørs i København i denne uge … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danskernes bekymring for klimaforandringer er stigende

Tour de France i København: Cykelfestivalen FestiVélo løfter sløret for eventprogrammet

Cykelfestivalen FestiVélo løber af stablen i Fælledparken den 1. og 2. juli i forbindelse med, at Tour de France gæster Danmark. Festivalen byder på legeområde til børn, byens største storskærm, lir til cykelnørderne og livemusik. Og så kan du deltage i byens hyggeligste cykelløb, Tour de København.

Det bliver historisk, når verdens største cykelløb, Tour de France, starter i København den 1. juli 2022. I den forbindelse danner Fælledparken ramme om Københavns cykelfestival, FestiVélo. Det bliver en festival for hele familien, hvor vi fejrer, at Tour de France kommer til byen og samtidig hylder verdens bedste cykelby, København.

–  Med FestiVélo vil vi skabe en kæmpe cykelfest, hvor alle kan være med. Det er vigtigt for os, at festivalens indhold appellerer bredt til så mange københavnere og gæster som muligt, så der både er noget for børnefamilierne og for de hardcore cykelfans, udtaler Tine Eriksen Green, programchef for Tour de France i Københavns Kommune.

Festivalområdet vil være inddelt i fem zoner, hvor de forskellige events og aktiviteter foregår. Se udpluk af festivalprogrammet nedenfor og gå på opdagelse i det fulde program på www.festivelo.dk, som løbende opdateres.

I festivaldagene vil man kunne følge Tourens 1. og 2. etape live på byens største storskærm og slænge sig i loungestole og nyde den afslappede Tour-stemning. Og så kan man se cykelfilm, når vi viser Jørgen Leths klassiker En Forårsdag i Helvede, dokumentaren Moon Rider samt Ride For Your L1fe om verdens første pro-cykelhold med diabetes.

Dagene vil være fyldt med spændende ting og arrangementer som PlayZone for børn og unge og koncert med MGP-stjerner, Sprint Challenges og bakkespurter samt Aftertour-koncerter med hitmagere og anmelder-darlings, hvor man under festivalen kan du opleve livemusik fra et bredt spænd af pop- og jazznavne på scenen. Fredag 1. juli er den anmelderroste trio, Efterklang og sangsmeden Thomas Buttenschøn på programmet. Lørdag 2. juli kan publikum se frem til koncerter med hitmageren Aksglæde og popkometen Mina Okabe.

Der vil også være fællesspisning, talks og øl-yoga og lørdag 2. juli kan københavnerne selv prøve kræfter med den 13 km lange enkeltstartsrute, når folkeløbet Tour de København inviterer alle cyklister, små som store, til at køre med. Løbet hylder hverdagscykelismen, og helt ekstraordinært vil Tour-ruten være afspærret for al anden trafik fra kl. 9-12. Som deltager bestemmer du selv, hvor langt du ønsker at cykle. Undervejs på ruten er der 12 steder, hvor du kan hoppe af og på. Så stig på ladcyklen, løbecyklen eller citybiken og kør med.

Fakta om cykelfestivalen FestiVélo i Fælledparken den 1.-2. juli 2022:

Cykelfestivalen FestiVélo finder sted fredag den 1. juli fra kl. 12-22 og lørdag 2. juli fra kl. 9-22. Der er gratis adgang for alle.

Det forventes, at 20.000 gæster vil besøge FestiVélo.

festivelo tour de france
Der kommer til at ske en masse under Tour de France i København … (Illustration: PR)

Læs også: Kulturguide: Ting du kan opleve i maj

Ung mand sigtet for svindel ved samhandel

Vi har sigtet en 20-årig mand for 73 sager om svindel med samhandel. Vi oplever generelt mange af denne type sager, så det er vigtigt at sikre sig, når man køber ting privat på nettet.

Forestil dig, at du taber din telefon, som går i tusind stykker. Du skal hurtigst muligt skaffe en ny, men det er måske sidst på måneden, og kontoen er ikke lige så spækket, som den har været. Så du går online og ser, om ikke der er et godt tilbud at finde på en brugt telefon.

Sådan en situation har mange af os sikkert været i. Men desværre er det langt fra alle, der annoncerer med dette og hint til salg på nettet, som har gode intentioner om en ærlig handel.

I denne uge sigtede Københavns Politi en 20-årig mand for 73 tilfælde af bedrageri. Manden havde sat forskelligt elektronik til salg via online salgsplatforme. Når der så blev indgået en aftale med en køber, modtog den 20-årige betaling, men sendte aldrig den lovede vare afsted.

–  Vi oplever desværre mange sager med svindel, når folk handler sammen på nettet. Derfor vil vi meget gerne gøre folk opmærksomme på, hvordan man kan beskytte sig bedre og gøre det sværere for dem, der svindler, udtaler leder af Afdeling for økonomisk kriminalitet 2 i Københavns Politi, vicepolitiinspektør Peter Høholt.

Her er politiets gode råd, inden man køber eller sælger ting via samhandel på nettet:

  • Mød hinanden fysisk – på den måde kan du sikre dig, at du får den vare, du betaler for.
  • Stop handlen, hvis du har mistanke om snyd.
  • Forhold dig til varens pris – er den realistisk?
  • Betaling via MobilePay – Sørg for at navnet på modtager stemmer overens med sælgerens navn.
  • Kommunikér via handelsplatformen.

Du kan læse uddybninger om alle rådene her.

computer dankort forbrug
Pas på svindlere, når du handler på nettet … (Foto: Pexels)

Læs også: Fem mand dømt for omfattende svindel

Irmas billigere hverdagsvarer boomer

Krisen har på kort tid givet kunderne i Irma nye vaner. Uden ekstra markedsføring er salget af Irmas egen serie af billigere varer, Irmas Hverdag, steget med 19 procent i april i år i forhold til samme måned sidste år.

Det får nu Irma til at udvide serien og give den mere plads i butikkerne.

– Vi kan mærke, at kunderne ændrer adfærd. De store prisstigninger i dagligvarehandelen generelt påvirker også vores kunder. De stiller stadig krav til kvalitet, men de kigger mere på prisen, end de gjorde for bare et par måneder siden, siger kædedirektør Jan Larsen, Irma.

Irmas Hverdag består i øjeblikket af cirka 270 forskellige basisvarer fra dybfrost til personlig pleje-produkter. Heraf er 85 procent økologiske.

– For vores kunder er det vigtigt, at varerne er økologiske og i en fortsat lødig kvalitet. Det er Irmas Hverdag, men billigere end de tilsvarende mærkevarer, så det giver god mening, at mange skifter til dem lige nu, siger Jan Larsen.

Irma udvider løbende sortimentet, og forventer at salget af Irmas Hverdag i år vil være cirka25 procent større end i 2021.

irma hverdagsvarer dagligvarer
Irma har oplevet stor vækst … (Foto: PR)

Læs også: Irma klar med billig økologi hver søndag til københavnerne

Danmark kan fordoble eksporten til Indien

Sidste år nåede eksporten til Indien næsten 20 milliarder kroner, og der er potentiale for endnu mere, lyder det fra Dansk Industri, der annoncerer et nyt kontor i Indien i forbindelse med premierminister Modi’s besøg i Danmark.

Indien er i dag verdens sjettestørste økonomi, og dansk eksport til Indien nåede næsten rekordhøje 20 milliarder kroner i 2021, viser en analyse fra Dansk Industri (DI). Danmarks største erhvervsorganisation vurderer dog, at potentialet er endnu større.

– Indien er et kæmpe marked med 1,3 milliarder indbyggere. Selvom 20 mia. kroner er mange penge, er det kun lidt over én procent af den samlede danske eksport. Og med de seneste års stigning har vi store forventninger til det indiske marked, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, i forbindelse med den indiske premierminister Narendra Modis besøg i Danmark.

DI-direktøren tror på, at Danmark kan fordoble eksporten til landet fra de nuværende 20 milliarder krone.

– Danske virksomheder har vist i stor skala, at vi kan levere løsninger til energi, vand og fødevarer i mange dele af verden. Derfor har vi tiltro til, at danske virksomheder også kan levere i Indien, og det vil vi se udmøntet i de kommende år, siger Lars Sandahl Sørensen.

De danske virksomheder har opdaget potentialet i Indien, viser DI’s analyse. Virksomhederne har nemlig seksdoblet investeringerne i Indien over de seneste 15 år, og Indien er nu det land, hvor danske virksomheder har næstflest ansatte.

– Væksten i Indien har været og vil fortsat være høj, hvilket giver gode muligheder for øget eksport. Men Indien kan være en udfordring for danske virksomheder, fordi både regler og kutymer er anderledes og mere komplekse, end vi kender det fra markeder som Tyskland og Frankrig, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI har siden 2008 haft en afdeling i hovedstaden Mumbai, og for yderligere at hjælpe danske virksomheder og øge den danske eksport åbner DI nu et nyt kontor i Chennai, hvor blandt andet vindindustrien er stærk.

– Modis besøg i Danmark er et stærkt signal til både dansk og indisk erhvervsliv om, at viljen til samarbejde er stor. Besøget er derfor en stor støtte til de danske virksomheder, der ønsker at gøre forretning i Indien. Men vi skal også være til stede i Indien, og derfor vil vi styrke vores repræsentation i verdens største demokrati, fortæller Lars Sandahl Sørensen.

– Indien kan byde ind med meget kvalificeret arbejdskraft, hvor Chennai er stærke på ingeniører. Det kan blive et aktiv for en bred vifte af sektorer, hvor vi naturligvis er klar til at hjælpe og rådgive, så flere kan komme i gang i Indien.

Premierminister Narendra Modi og statsminister Mette Frederiksen var i sidste uge til møde i Industriens Hus i København for at tale om styrket erhvervssamarbejde om særligt den grønne omstilling med DI-direktør Lars Sandahl Sørensen og DI’s medlemsvirksomheder.

Se analysen her danskindustri.dk

indien dansk industri eksport
Der ligger et stort potentiale i eksport til Indien … (Foto: PR)

Læs også: Dansk økologisk eksport sætter ny rekord

Dagens video: Amber Heard vidner

· Mere fra samme kategori ·