Læs også:

Close
irma økologisk kaffe

NEWS: Irma klar med billig økologi hver søndag til københavnerne

Nyheder  | 

Irma klar med billig økologi hver søndag til københavnerne · Dele af erhvervslivet åbner igen · Unge på kanten sætter i dag socialministeren stævne på Christiansborg · Return to Hogwarts på HBO Max · Syv personer fra bandemiljøet anholdt i våbensag · Dagens video: Det dejligste kram

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Irma klar med billig økologi hver søndag til københavnerne

Irma vil være den første supermarkedskæde i verden, hvor halvdelen af fødevaresalget er økologisk. Og for at nå det vil der komme flere nye varer, mere markedsføring – og som det første her og nu: Billigere varer.

Med 20 procent rabat på alle 2.400 forskellige økologiske varer hver søndag i januar tester Irma, hvor meget så stor en rabat vil rykke på københavnernes lyst til at købe mere økologi.

– Det er en stor investering for os, fordi det omfatter 1/3 del af vores samlede omsætning. Men vi kommer til at vise mange konkrete tiltag som dette for at dokumentere, at vi mener det alvorligt, når vi siger, at vi vil være verdens første supermarkedskæde, hvor økologien står for over halvdelen af salget, siger marketingchef Lise Hørdam, Irma.

I dag er 33 procent af alle de fødevarer, Irma sælger, økologiske mod landsgennemsnittet, der er under det halve, cirka 15 procent.

En del af forklaringen på Irmas store økologi-salg er det store udvalg. Det er cirka fire gange så stort som i de største discountbutikker. Men Irma vil løbende udvide udvalget af økologi.

– Afgørende er, at vi kan få nye økologiske varer af høj kvalitet, som smager godt. At de er økologiske, er ikke i sig selv nok. Hverken vi eller kunderne vil gå på kompromis med kvaliteten, slutter Lise Hørdam.

irma økologisk kaffe
Irma giver den fuld skrue på økologien – det får københavnerne i første omgang ekstra glæde af … (Foto: PR)

Læs også: Årets først jordbær kunne fås i Irma

Dele af erhvervslivet åbner igen

På baggrund af Epidemikommissionens anbefalinger har regeringen, med opbakning fra et flertal i Folketinget, besluttet at genåbne dele af dansk erhvervsliv. Samtidigt er der fremlagt en gradvis plan for yderligere genåbning af store dele af erhvervslivet.

Fra den 16 januar 2022 kan der igen holdes foredrag og konferencer med op til 500 siddende deltagere, og forlystelsesparker og omrejsende tivolier kan igen holdes åbne. De øvrige restriktioner på erhvervsområdet forlænges frem til og med 31. januar 2022.

– De kolde måneder er altid lumske, når det drejer sig om smitte. Heldigvis fik vi med rettidig omhu sat ind med smitteinddæmmende tiltag, og det betyder, at vi nu kan se ind i en relativ hurtig genåbning af vores samfund. Jeg er glad for, at foredrag og konferencer igen kan åbne op for siddende arrangementer, og at folk igen kan komme en tur i teateret eller se en god film biografen, siger erhvervsminister Simon Kollerup

Epidemikommissionen vil løbende vurdere muligheden for yderligere genåbning og anbefaler, at genåbningen forløber trinvis i takt med epidemiudviklingen. Epidemikommissionen vurderer for nuværende, at det i næste trin vil være relevant bl.a. at genåbne hovedparten af de øvrige aktiviteter på erhvervsområdet for eksempel messer, lege- og badelande, forsamlingshuse og selskabslokaler samt lempelse af restriktioner for serveringsteder mv. Epidemikommissionen vurderer dog samtidig, at der forventeligt også efter næste trin vil være behov for restriktioner herunder for eksempel natteliv og større arrangementer med stående publikum samt krav om coronapas og mundbind.

Frem mod restriktionernes udløb den 31. januar 2022 vil Epidemikommissionen vurdere, om man kan anbefale at iværksætte næste trin fra den 31. januar 2022. Iværksættelse af næste trin i genåbningen forudsætter en stabil udvikling i epidemien, herunder særligt i forhold til indlæggelsesniveau og belastning på intensivpladser.

For de virksomheder som fortsat skal holde lukket eller som er underlagt restriktioner på for eksempel åbningstid, er der forsat hjælp at hente.

Regeringen har sammen med et bredt flertal af Folketingets partier åbnet de generelle hjælpepakker med aftalen fra den 9. december 2021. Dermed kan virksomheder søge om hjælp via kompensationsordningen for faste omkostninger, til omsætningstab for selvstændige med videre og arrangørordningen. Der er desuden indgået en aftale om lønkompensation. I tillæg til dette er der en pulje, så virksomheder og leverandører, der pga. restriktioner brænder inde med letfordærvelige varer i perioden den 10. december til den 19. december 2021, kan få hjælp.

Derudover er der ligesom i 2020 etableret en ’Decemberpulje’, hvor virksomheder kan søge om kompensation på op til 150.000 kroner for sæsonbetonede omkostninger fx julepynt eller anden udsmykning og 250.000 kroner for sæsonbetonede letfordærvelige fødevarer.

øl bar
Dele af erhvervslivet åbner igen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Lokale restriktioner har betydning for din rejseforsikring

Unge på kanten sætter i dag socialministeren stævne på Christiansborg

Der er hårdt brug for en Unge-reform på tværs af socialområder. Det er budskabet, når unge, der er vokset op i ‘systemet’, overrækker 11 politiske anbefalinger til socialminister Astrid Krag på Christiansborg i dag torsdag den 13. januar.

I dag lancerer Ungdommens Røde Kors et nyt politisk oplæg til en Unge-reform. Oplægget indeholder 11 konkrete, politiske anbefalinger, der skal sikre, at de unge, der har haft den sværeste vej gennem livet, får en god start på voksenlivet.

Anbefalingerne er udarbejdet af en lang række unge, der alle har haft en barndom eller ungdom i ”systemet” – som indsat i fængsel, som anbragt uden for hjemmet eller som indlagt i psykiatrien. Fælles for de unge er, at de alle har oplevet at blive tabt i overgangen fra barn til voksen.

Se hele oplægget og de 11 anbefalinger fra Ungdommens Røde Kors her.

– Da jeg blev udskrevet fra psykiatrisk afdeling, der var jeg virkelig alene. Der var jeg allermest sårbar. Derfor skal der være en form for socialt netværk, der kan gribe dig, når du bliver udskrevet, siger Sara om sine oplevelser som indlagt i psykiatrien.

Sara er blot en af de mange unge erfaringseksperter, der har været med til at udvikle oplægget til en Unge-reform sammen med Ungdommens Røde Kors. Sammen med to andre unge, skal hun mødes med socialminister Astrid Krag på Christiansborg for at overrække hende oplægget til en Unge-reform med deres 11 anbefalinger til en forbedret socialpolitik. Det er således anbefalinger direkte fra unge på kanten af samfundet til den ansvarlige politiker på Christiansborg.

Ud over Sara er det Isak, som har afsonet en længere dom i fængsel på grund af narko, og Mitra, der har været anbragt udenfor hjemmet som barn. Alle har de stærke holdninger til, hvordan systemet kan forbedres og være bedre til at gribe udsatte unge i overgangen til voksenlivet.

Mød flere af de unge, der har udviklet oplægget til Unge-reformen på baggrund af egne erfaringer her.

For Sara står langt fra alene med sine oplevelse om at blive tabt i systemet. Det siger Jonas Wiederholt Larsen, landsforperson for Ungdommens Røde Kors, som har talt med flere af de unge, der har bidraget til oplægget til Unge-reformen.

– Fortællingen er den samme for mange af de unge, vi taler med, og som er vokset op i systemet – uanset om det er som indlagt i psykiatrien, som anbragt uden for hjemmet eller som indsat i fængsel. Den dag de bliver udskrevet, flytter alene eller bliver løsladt, står mange unge pludselig helt alene uden støtte fra systemet. De føler sig tabt. Og for mange af de unge opleves en 18-års fødselsdag mere som at blive kastet ud uden faldskærm end som gradvist at blive hjulpet ind i voksenlivet, fortsætter Jonas Wiederholt Larsen.

Hvor Barnets Lov slipper. Det er på den måde, at en Unge-reform skal tage over, hvor Barnets Lov slipper, påpeger forpersonen.

– Hvis vi investerer massivt i støtte til udsatte børn, men svigter dem når de er unge, kan mange af vores gode intentioner være spildt. Der er behov for, at vi som samfund vender blikket mod de unge, der har de ringeste forudsætninger for at komme godt fra start i deres voksenliv. Derfor skal Astrid Krag høre direkte fra de unge, der har oplevet systemet på egen krop, slutter Jonas Wiederholt Larsen.

unge ungdommens røde kors
Ungdommens Røde Kors møder i dag socialministeren … (Foto: PR)

Læs også: Unge bryder tabuet om psykisk sygdom

Return to Hogwarts på HBO Max

For første gang nogensinde samles Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson og det øvrige legendariske cast fra alle otte film til Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts. Jubilæumshyldesten har kunne ses på HBO Max fra den  1. januar.

Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson slutter sig til filmskaberen Chris Columbus og medvirkende fra alle otte Harry Potter-film, når de rejser tilbage til Hogwarts for første gang for at fejre jubilæet for den første film; Harry Potter og De Vises Sten, som havde premiere for 20 år siden.

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts fortæller historien om tilblivelsen af Harry Potter gennem en række interviews med castet, og fans er garanteret en magisk rejse gennem en af de mest elskede filmserier nogensinde.

En lang række skuespillere fra de tidligere film medvirker i denne hyldest, herunder Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Jason Isaacs, Gary Oldman, Imelda Staunton, Tom Felton, James Phelps, Oliver Phelps, Mark Williams, Bonnie Wright, Alfred Enoch, Matthew Lewis, Evanna Lynch og Ian Hart med flere.

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts hylder magien bag filmens tilblivelse og de medvirkendes sammenhold i Warner Bros. Studios London for to årtier siden. Den vil også fejre arven fra Harry Potter-filmserien og dens uudslettelige indflydelse på hjerter, sind og fantasi hos familier og fans over hele verden.

– Det har været en utrolig rejse siden Harry Potter og De Vises Sten, og det har været magisk at se, hvordan universet har udviklet sig, fortæller Tom Ascheim, President, Warner Bros. Global Kids, Young Adults and Classics.

– Return to Hogwarts er en hyldest til alle, hvis liv er blevet berørt af dette kulturelle fænomen – fra det talentfulde cast og crew, der investerede krop og sjæl i denne ekstraordinære filmserie til de passionerede fans, der fortsætter med at holde troldmandsverdenens ånd i live 20 år senere, slutter han.

harry potter hbo
Godt nyt til alle Potter-fans … (Foto: HBO/PR)

Læs også: Disse ting vidste du ikke om Emma Watson

Syv personer fra bandemiljøet anholdt i våbensag

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) anholdt tirsdag syv mænd fra bandemiljøet i en sag om besiddelse af skydevåben.

De syv mænd blev anholdt cirka klokken 11.00, da National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) slog til i en sag om besiddelse af skydevåben. De anholdte er danske statsborgere i alderen 20 til 23 år og er tilknyttet en bandegruppering.

Anholdelserne sker efter en relativ kort, men intensiv efterforskning, der er foretaget i tæt samarbejde med de svenske myndigheder igennem grænsesamarbejdet mellem dansk politi og retshåndhævende myndigheder i Sverige. De anholdte har efter politiets opfattelse været involveret i smugling og besiddelse af skydevåben.

Dagens anholdelser, der blev foretaget i København, forløb udramatisk. I forbindelse med anholdelserne er der foretaget flere ransagninger.

– I efterforskningen har der været et meget tæt og effektivt samarbejde mellem svenske myndigheder og dansk politi, og vi kan i NSK med glæde konstatere, at det samarbejde og den konkrete efterforskning nu har ført til anholdelserne af de syv mænd, udtaler vicepolitiinspektør Torben Henriksen fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Der venter et omfattende efterforskningsarbejde i sagen, og samarbejdet med de svenske myndigheder vil fortsætte. Det kan i den forbindelse ikke udelukkes, at politiet vil anholde og sigte yderligere personer.

De blev i går fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling i Københavns Byret. Der vil ved grundlovsforhøret blive begæret lukkede døre.

mand rocker hænder
Syv personer anholdt i sag om våbenbesiddelse. (Foto: Unsplash)

Læs også: Wallmart stopper salg af skydevåben

Dagens video: Det dejligste kram

 

· Mere fra samme kategori ·