Læs også:

Close
blomst natur bi hveps (Foto: Unsplash)

Insekterne lider i byerne

Nyheder  | 

Insekterne lider i byerne · Just Eat i samarbejde med Katy Perry · Sydøstjyllands Politi efterforsker en 22-årig kvindes død i Kolding · Deltidsansatte går glip af millioner i livsindkomst · Organiseret rufferi-netværk idømt fængsel · Dagens video: Hæder til Taylor Swift

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Insekterne lider i byerne

En ny rapport fortæller den grumme historie om, hvordan insekterne fravælger vores byer. Men rapporten fortæller også, at der er en løsning: Du skal være doven i haven. Så hjælper du naturen bedst …

Mere end 600 frivillige har hjulpet forskerne på Statens Naturhistoriske Museum med at indsamle ny viden om insekternes liv i Danmark og et område af Tyskland. Hovedpointerne i rapporten er helt klare: Insekterne har det værst i vores byer. Men der er også positive resultater i rapporten, for selv små mængder af grønne områder i byerne har en positiv effekt på mængden af insekter i området. Det betyder, at vi alle kan være med til at hjælpe insekterne i villahaverne, ejendommens gårdhave eller i de offentlige parker.

– Man kan sige, at det er rigtigt gode nyheder for dem, der er lidt trætte af havearbejde. For de kan med sindsro lægge græsslåmaskinen, hækkesaksen og skuffejernet til side, og lade insekterne sprede sig og få et godt liv i en mere varieret have med flere blomsterplanter, kompostbunker og gerne noget vand, forklarer Anders P. Tøttrup, vicemuseumschef og leder af museets Citizen Science.

Ifølge undersøgelsens resultater, har insekterne det allerbedst i skovområder, og den beskyttede åbne natur.

– Insekterne er utrolig vigtige for hele naturens balance, fordi de er fødeemner for eksempelvis fugle. De er også nedbrydere og med til at bestøve planterne, så vi sikrer en rig og sund natur i byen. Derfor er det vigtigt, at vi tager undersøgelsens resultater alvorligt, hvis vi vil byde velkommen til mange insekter, planter og fugle i vores byer, fortsætter Anders P. Tøttrup.

Undersøgelsens resultater er seneste nyt fra det store Citizen Science-projekt ’Insektmobilen’. Her har frivillige kørt nøje planlagte ruter over hele landet, hvor de har indsamlet insekter med store net, anbragt på deres bil. De indsamlede insekter er blevet talt og registreret, så museets forskere har kunnet danne sig et meget præcist udtryk for, hvordan det står til i naturen omkring os.

– De mange frivillige har gjort en kæmpe indsats. Uden dem, ville vi ikke have haft muligheden for at få et så nøjagtigt billede af naturens tilstand. Nu håber vi bare, at resultaterne får åbnet øjnene på danskerne, så vi kan sætte ind og hjælpe vores til tider hårdt plagede natur, slutter Anders P. Tøttrup.

Vær doven i haven og hjælp insekterne … (Foto: Jan skriver)

Læs også: Fem biråd – sådan hjælper du bierne

Just Eat i samarbejde med Katy Perry

Dansk-startet selskab lancerer samarbejde med en af verdens største popstjerner. Det dansk-startede Just Eat lancerede slut sidste uge et kæmpe internationalt samarbejde med en af verdens største popstjerner. Virksomhedens velkendte ‘Var der nogen, der sagde’-melodi har fået en pop-makeover af den amerikanske sangerinde Katy Perry, der med sin karakteristiske, legende charme og i skæve designer-outfits inspireret af hendes yndlingsmad, synger om mad i en ny musikvideo.

Da Just Eat så dagens lys med levering af mad direkte til hoveddøren tilbage i begyndelsen af 00’erne, var der nok ikke mange, der havde troet, at ideen fra Kolding ville kunne lokke selv de største internationale stjerner til. Ikke desto mindre lancerer madleveringsgiganten i dag et nyt samarbejde med et af verdens største popikoner.

Den amerikanske singer-songwriter, Katy Perry, der er den første kvindelige kunstner med seks top-fem hits på Billboard Hot 100 på et år, er frontfigur i Just Eats nyeste tiltag for den globale ’Var der nogen, der sagde’-kampagne. Sangerindens fans – eller KatyCats, som de kalder sig – kan i den forbindelse forvente et festfyrværkeri af en ny musikvideo, hvor musik, mode og mad smelter sammen. Om samarbejdet siger Katy Perry:

– At arbejde med Just Eat har været en virkelig sjov og naturlig oplevelse. Tilfældigvis har de fleste af mine albums faktisk haft undertoner af mad med alt fra jordbær til pebermynte og nu spiselige svampe. At bestille takeaway er lig med en almindelig lørdag aften for mig, så det var sjovt at kanalisere det over i en video, der kombinerer en masse af de ting, der bringer glæde i mit liv: Pangfarver, vilde outfits og god mad sunget til en fantastisk melodi.

Hos Just Eat siger Marte Kirkerod, Marketing Lead for Just Eat i Danmark, om det nye partnerskab:

– Selvom det ikke kan benægtes, at alle elskede Snoop, er det nu tid til, at et nyt globalt ikon indtager scenen. Katy Perry har en enestående stjernekraft, og hendes legende natur er det perfekte match til vores brand. De lyriske tekster om den mad, hun har lyst til, fremviser netop det store udvalg af lækre retter, der er tilgængelige på Just Eat.

just eat katy perry
Just Eat har indgået samarbejde med Katy Perry … (Foto: Just Eat)

Læs også: Orlando Bloom tog nøgen på date med Katy Perry, og internettet går amok

Sydøstjyllands Politi efterforsker en 22-årig kvindes død i Kolding

Sydøstjyllands Politi modtog torsdag sidste uge en anmeldelse om en hårdt kvæstet 22-årig kvinde på Violvej i Kolding. Den 22-årige kvinde, der er fra Kolding, blev fundet med alvorlige læsioner i overkroppen, og på sygehuset afgik hun senere på dagen ved døden.

Flere patruljer blev straks efter anmeldelsen sendt til adressen, hvor Sydøstjyllands Politi iværksatte en omfattende efterforskning. Området blev afspærret, og efterforskere, teknikere og hunde gennemsøgte området med henblik på at indsamle spor. Indledende afhøring af vidner blev også gennemført og retslægelige undersøgelser til brug for efterforskningen er iværksat.

En 30-årig mand og en 29-årig kvinde fra Kolding, der var til stede, da den 22-årige kvinde blev fundet, blev anholdt kort efter politiets ankomst til adressen. Omstændigheder ved dødsfaldet gør, at de begge sigtes for drab, og de blev fredag fremstillet ved retten i Kolding. Ved grundlovsforhøret har Anklagemyndigheden anmodet om lukkede døre.

Det er politiets opfattelse, at den afdøde kvinde, den 30-årige mand og 29-årige kvinde kendte hinanden i forvejen.

Sydøstjyllands Politi fortsætter nu efterforskningen for blandt andet at klarlægge hændelsesforløbet, der førte til den 22-årige kvindes død, og den afdøde vil i dag blive obduceret. De pårørende til den 22-årige kvinde er blevet underrettet.

Af hensyn til den efterforskning, der aktuelt er i gang, kan Sydøstjyllands Politi endnu ikke dele yderligere oplysninger med offentligheden.

politi politibil
Sydøstjyllands Politi efterforsker en 22-årig kvindes død i Kolding … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: To mænd anholdt for drab

Deltidsansatte går glip af millioner i livsindkomst

Mange kommunalt ansatte arbejder deltid. Men den enkelte betaler en skyhøj pris for det lave timetal, som koster millioner i mistet livsindkomst. Ny oversigt viser, hvad flere timer kan betyde i øget indkomst for flere faggrupper.

Ikke kun lønnen er lav for mange ansatte i velfærdsfagene. Det samme er timetallet, da mange offentligt ansatte arbejder på deltid i stedet for fulde 37 timer, og det afspejler sig i den livsindkomst, mange social-og sundhedsansatte, rengøringsassistenter eller pædagogmedhjælpere ender med at have optjent, når de går på pension. Kunne de i stedet arbejde fuldtid, ville der være en mærkbar forskel i indkomst at hente. Det viser nye beregninger fra KL og Forhandlingsfællesskabet.

– I forvejen arbejder mange af FOAs medlemmer i lavtlønsfag. Som deltidsansatte har de endnu sværere ved at få pengene til at række. Det ser vi især nu, hvor prisstigningerne rammer dem hårdt. Derfor er det så vigtigt, at alle får ret til at arbejde fuldtid og at alle fremtidige job slås op på fuldtid, så vi får vendt bøtten hurtigst muligt, siger FOA-formand Mona Striib, der også er formand for Forhandlingsfællesskabet.

Konkret har KL og Forhandlingsfællesskabet udregnet, hvor mange penge ekstra i livsindkomst det kan indbringe ansatte inden for ni af FOAs faggrupper, hvis de i stedet for at arbejde 25 eller 32 timer om ugen skruer op for timetallet frem til pensionsalderen som 68-årige. For eksempel viser beregningerne, at en social- og sundhedsassistent, som i dag er 41 år, kan øge sin livsindkomst med 5,3 millioner kroner ved i stedet for 25 timer at arbejde fuldtid. Det tal indeholder samtlige tillæg og pension.

Også ansatte tættere på pensionsalderen kan ved at gå få timer op i tid ændre markant på en samlet livsindkomst. Således vil en 51-årig rengøringsassistent kunne nå at tjene 1,2 millioner kroner mere ved at gå fra en 32 til 37 timers arbejdsuge frem til pensionsalderen.

Mindre end hver anden kommunalt ansatte, 46 procent, arbejder fuldtid, viser tal fra krl.dk. Inden for nogle faggrupper er det endda langt færre. For eksempel arbejder kun hver femte kommunalt ansatte social- og sundhedsassistent fuldtid. Af pædagogiske assistenter gælder det kun hver tredje. Inden for flere fagområder er der ellers svære rekrutteringsudfordringer – et problem, som kun vil blive større i takt med, at børnetallet stiger samtidigt med, at der skal indføres minimumsnormeringer, ligesom vi i samfundet bliver flere plejetrængende ældre.

Netop det er baggrunden for, at KL og Forhandlingsfællesskabet i et fælles projekt, Fremtid Med Fuldtid, forsøger at gøre det muligt for flere kommunalt ansatte at arbejde mere, så fuldtid bliver det normale. Håbet med de nye beregninger er da også, at flere vil skrue op for timetallet, når de ser, hvilken betydning en opjustering i timetal kan gøre for deres samlede livsindkomst.

Ikke alle er på deltid af egen fri vilje. Cirka 11 procent af offentligt ansatte arbejder ufrivilligt på deltid, viser tal fra Danmarks Statistiks nye arbejdskraftsundersøgelse. Og blandt FOA-medlemmer er tallet endnu højere, viser tidligere undersøgelser.

– Den enkelte skal altid have mulighed for at arbejde på deltid, når perioder i livet eller familiesituationer kalder på det. Men det valg skal træffes med åbne øjne. Hvis flere kan gå op i tid, vinder både den enkelte og fællesskabet ved det, for vi har hårdt brug for alle kræfter. Derfor skal vi også sikre, at de deltidsansatte, der vil gå op i tid, kan få flere timer og ikke får et nej fra deres arbejdsgiver, slutter Mona Striib.

foa
Deltidsansatte går glip af millioner i livsindkomst … (Grafik: FOA)

Læs også: Danskernes pensionsskat imponerer igen

Organiseret rufferi-netværk idømt fængsel

Et rumænsk rufferi-netværk på mindst fire personer er samlet idømt cirka halvandet års fængsel. De fire personer er efter rettens dom tillige udvist af Danmark.

En mand og tre kvinder i alderen 31 til 40 år er ved Retten i Roskilde sidste hver især blevet idømt mellem tre til fem måneders fængsel.

Retten fandt personerne skyldige i at have drevet millionforretning i form af rufferivirksomhed i perioden fra januar til juni 2019. Personerne havde forskellige roller i forbindelse med håndtering og omsætning af virksomheden, hvor de udnyttede rumænske kvinder til prostitution.

Sagen har kørt gennem fire retsdage og blev gennemført som en udeblivelsesdom, da de tiltalte ikke mødte op i retten.

Et organiseret netværk er blevet standset … Sagen er efterforsket af National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), og dommen baseret på efterforskning af netværket, der i foråret 2019 førte til anholdelser af tre af de tiltalte.

Ved ransagninger af de tiltaltes adresser og biler, fandt politiet kontanter, en række mobiltelefoner, sim-kort og otte notesbøger indeholdende regnskaber, som blev brugt som beviser i sagen. De fandt ligeledes computere, hvorpå der var installeret makroer, der bevirkede, at escort-annoncerne forblev aktive og konstant figurerede højt på annonce-listerne.

– Jeg er meget tilfreds med rettens dom, men mest af alt, er jeg tilfreds med, at det er lykkedes politiet at standse et organiseret netværk, som har tjent flere millioner kroner på organiseret kriminalitet og udnyttet kvinder til prostitution til deres egen økonomiske fortjeneste, udtaler anklager Else Frost fra NSK

sex prostitution
Organiseret rufferi-netværk idømt fængsel … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinde tiltalt for rufferi

Dagens video: Hæder til Taylor Swift

· Mere fra samme kategori ·