Læs også:

Close
kanin kæledyr

Flere EU-borgere skal skrive under på nej til dyreforsøg i EU

Nyheder  | 

Flere EU-borgere skal skrive under på nej til dyreforsøg i EU · Ung mand fremstilles i grundlovsforhør i Retten i Aarhus · Forsikringsbranchen forlænger: Gratis forsikring til ukrainske biler i Danmark · humAId vinder innovationsprisen 2022 · To mænd anholdt for drab · Dagens billede: Mors dreng på alle måder

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Flere EU-borgere skal skrive under på nej til dyreforsøg i EU

Nu har 500.000 EU-borgere skrevet under for at bremse genindførsel af dyreforsøg i skønhedsbranchen! Men det er ikke nok …

Den 24. april var Verdensdagen for forsøgsdyr, og i år markerer dagen desværre en grusom trussel mod dyrenes rettigheder. I marts 2013 besluttede EU som et af verdens største markeder for handel med kosmetik at forbyde salg af kosmetiske produkter og ingredienser, der er testet på dyr. Forbuddet sikrede, at ingen dyr skulle lide eller dø for kosmetiske produkters skyld.

Med truslen om genindførsel af dyreforsøg i Europa kun ni år efter forbuddet blev indført i EU, fortsætter det aktivistiske brand deres kamp for dyrenes ret til ikke at lide for vores skønhed, og siden august 2021 har 500.000 EU-borgere underskrevet initiativet ‘Save Cruelty Free kosmetik’!

Men det er ikke nok. Hvis en million europæiske medborgere skriver under, er der en chance for at stoppe unødvendige dyreforsøg på millioner af dyr. Derfor opfordrer The Body Shop alle EU-borgere til at bruge deres stemme og ret og tage stilling til at redde Europas forbud mod dyreforsøg – borgerinitiativet er den mekanisme, som folk har til at fortælle EU’s beslutningstagere, hvad de vil.

For at bevare cruelty free i EU har det europæiske borgerinitiativwww.savecrueltyfree.eu været åbent siden august 2021, da det blev initieret af The Body Shop og Dove sammen med førende talspersoner for dyrs rettigheder såsom PETA, Cruelty Free Europe, HSI , Eurogroup for Animals og ECEAE (repræsentant for +100 medlemsorganisationer i 26 EU-lande).

Mange har allerede opfordret til at bevare EU’s cruelty free, og Danmark har netop nået sin minimumstærskel som medlemsland, hvilket viser, at mange kunder værner om opretholdelsen af forbuddet. Både brands, organisationer og mange influencers samt forbrugere har sluttet sig til for at vise deres støtte.

Christopher Davis, Director of Activism and Sustainability hos The Body Shop, udtaler:

– The Body Shop var det første globale skønhedsbrand, som kæmpede imod dyreforsøg i kosmetik, og det er en holdning og forpligtelse, der har drevet alle vores aktivistkampagner i mere end tre årtier. Vores samarbejde med vores kampagnepartner Cruelty Free International førte til det gældende EU-forbud i 2013.

Tiden er ved at løbe ud nu, og vi nærmer os grænsen, hvor indbyggerne i Europa mister det forbud mod dyreforsøg, som mange kæmpede hårdt for at få vedtaget. Alle, som vil bo i et cruelty-free Europa, må skrive under nu og vise Europa-Parlamentet, at de kræver, at EU holder deres løfte.

Med 500.000 stemmer på plads er det europæiske borgerinitiativ halvvejs. Yderligere 500.000 underskrifter er nu nødvendigt for at nå målet på 1 million underskrifter, inden deadline den 31. august 2022.

Du kan støtte her.

body shop
Vær med til at stoppe dyreforsøg i EU … (Foto: PR)

Læs også: EU’s forbud mod dyreforsøg er stadig i fare

Ung mand fremstilles i grundlovsforhør i Retten i Aarhus

Østjyllands Politi fremstillede en 17-årig ung mand i grundlovsforhør i Retten i Aarhus. Han sigtes for vold og trusler på livet ved, sammen med to medgerningsmænd, at have overfaldet to drenge på 12 og 13 år med flere slag og spark og truet dem med kniv. Overfaldet skete ifølge sigtelsen søndag den 10. april på nogle boldbaner på Jernaldervej.

En 15-årig dreng er tidligere blevet anholdt og sigtet for at have været med til overfaldet, mens en 12-årig dreng, som også mistænkes for at have været en af gerningsmændene, er blevet afhørt til sagen. Den 17-årige har i noget tid været søgt af politiet, og tidligt tirsdag morgen blev han fundet og anholdt på en adresse i Aarhus.

Anklagemyndigheden anmodede om lukkede døre ved grundlovsforhøret, og Østjyllands Politi ønsker derfor p.t. ikke at oplyse yderligere om sagen.

Østjyllands Politi efterlyste i sidste uge vidner til overfaldet, men da politiet nu har fået belyst sagen tilstrækkeligt, og fået fat alle tre formodede gerningsmænd, er efterlysningen ikke længere aktuel.

dom grundlovsforhør, retten
Ung mand i grundlovsforhør i Aarhus … (Foto: Pexels)

Læs også: Bliv klogere på psykisk vold i parforholdet

Forsikringsbranchen forlænger: Gratis forsikring til ukrainske biler i Danmark

En samlet forsikringsbranche fortsætter hjælpen til ukrainske flygtninge, som kommer til landet i egne køretøjer. Tilbuddet om gratis grænseforsikring forlænges frem til 1. juli.

Nogle af de mange flygtninge fra Ukraine tager flugten i biler – enten ukrainske eller russiske. For at hjælpe de ukrainere, der flygter i bil fra deres hjemland og ind i Danmark, gav den danske forsikringsbranche i starten af marts en håndsrækning i form af en gratis grænseforsikring i 30 dage.

Forsikringsselskaberne udvider nu hjælpen, så de gratis forsikringer gælder helt frem til 1. juli (til og med 30. juni).

– Vi udsteder en gratis grænseforsikring til alle ukrainske flygtninge, der ankommer til Danmark, uanset om de kører i et ukrainsk eller et russisk indregistreret køretøj. De gratis grænseforsikringer gælder til og med 30. juni. Det samme gør de forsikringer, der bliver udsted i den kommende tid, siger direktør Maria Clausen fra garantifonden DFIM, der udsteder forsikringerne og administrerer ordningen på vegne af branchen.

Hun oplyser, at der lige nu er cirka 150 ukrainere, der har fået en gratis grænseforsikring af forsikringsbranchen.

Grænseforsikringen er ligesom en motoransvarsforsikring og dækker det erstatningsansvar, som ejeren eller brugeren kan blive mødt med, hvis der sker et uheld i trafikken med skader på andre mennesker og deres ting.

For at få udstedt en gratis grænseforsikring skal flygtningene kontakte DFIM. Læs mere her: Grænseforsikringer – hvad er det og hvornår er de vigtige? – Se her – DFIM.

ukraine krig
Hjælpen fortsætter … (Foto: Pexels)

Læs også: Danmark skal være grønnere og uafhængig af russisk gas

humAId vinder innovationsprisen 2022

Studerende fra SDU vinder Innovationsprisen 2022 med humAId, som er en automatisk tegnsprogstolkningsservice for døve. Med kunstig intelligens løser humAId problemet med manglende tolke i Danmark.

Snart bliver det nemmere for døve at kommunikere med hørende. Mads Lorentzen, der kommer fra Esbjerg, har sammen med sin studiekammerat Mikkel Bytoft fra Ferritslev på Fyn udviklet en app, der hedder humAId, som med kunstig intelligens hjælper døve med at kommunikere med personer, der ikke kender til tegnsprog.

– Vores vision er at gøre de døve uafhængige af tolke. Med appen vil vi oversætte de døves liv, så de også kan være med i snakken omkring kaffemaskinen. Vi håber, at appen kan være med til at fjerne uligheden mellem hørende og døve, forklarer Mads Lorentzen.

Som vinder af Innovationsprisen 2022 kan han nu tage tilbage til Syddansk Universitet i Odense og studiet til civilingeniør i avanceret robotteknologi for at arbejde videre med appen sammen med Mikkel Bytoft, der læser til softwareingeniør.

Innovationsprisen er en årlig innovationskonkurrence for alle landets studerende på videregående uddannelser i Danmark. Finalen blev afholdt den 7. april 2022 på VIA University College, Campus Horsens. Her var ni finalister udvalgt til at dyste om hovedpræmien på 50.000 kroner til at videreudvikle sin idé. En enkelt finalist udgik på grund af corona, så der var otte finalister, som blev vurderet af en skarp jury.

– Jeg var privilegeret at være en del af juryen sidste år, men jeg må tilstå, at niveauet af innovation er steget markant. Det er virkelig dygtige studerende, som dyster mod hinanden. Men idéerne skal ikke kun være innovative og bæredygtige – de skal også være realiserbare, lyder det fra jurymedlem Steffen Max Høgh, forfatter af ”Bæredygtig Business” og foredragsholder.

Netop pengepræmien på 50.000 kroner kan være afgørende for realisering af de studerendes idéer.

– Det er helt essentielt for os at vinde, for at vi kan betale de omkostninger, der bliver i forbindelse med udviklingen af appen. Vi skal eksempelvis gøre den mere brugervenlig, og det grafiske er ikke vores spidskompetence. Derudover er det bare vigtigt, at der er lidt på kistebunden, når både Mikkel og jeg dimitterer til juli og dermed kan fortsætte med udviklingen af humAId på fuldtid, siger Mads Lorentzen.

Vinderen er hverken selv døv eller har døve personer i familien. Ideen bag vinderprojektet humAId tager udspring i en artikel, som Mads Lorentzen læste i december 2021, hvor en ung, døv kvinde var afhængig af en tegnsprogstolk i sit job i Bilka. Et problem, som 4000 døve danskere kæmper med dagligt.

– Jeg blev overrasket over, at der i dag ikke allerede eksisterer en løsning for de døve. Jeg tænkte, at det burde være muligt at udvikle et program, der kan hjælpe de døve – og ikke mindst alle de personer omkring de døve, så det bliver nemmere at ”tale” sammen. Det er fedt at skabe noget, som kan skabe lighed mellem døve og ikke-døve personer, fortæller Mads Lorentzen.

Al tegnsprogstolkning i Danmark er støttet af staten, og der er stor mangel på tolke. humAId kan hjælpe på den store mangel på tolke og være et billigere alternativ til dyre tolketimer.

– Med prisen står vi med en uvurderlig anerkendelse, vi kan bruge, når vi skal ud til staten og andre kommende samarbejdspartnere og sælge vores innovative idé. Der findes 70 millioner døve på verdensplan, så der er potentiale for at ekspandere humAId, siger Mads Lorentzen, inden han tager tilbage til Odense med Innovationsprisen 2022 for at dele den gode nyhed med Danske Døves Ungdomsforbund, som de studerende allerede samarbejder med.

De seneste to år er Innovationsprisen udelukkende blevet afviklet online på grund af corona. Men i år var der altså både konfetti og håndtryk til de studerende, hvis idéer skilte sig ekstra ud. Men for de, som ikke kunne være fysisk tilstede, blev eventet streamet online.

Det blev projektet Innolidix med studerende fra DTU, Technology Entrepreneurship, som fik andenpladsen. Innolidix har udviklet en maskinlærings-algoritme, der analyserer store mængder geologiske data fra dronebilleder for at strømline minesprængning. Tredjepladsen gik til projektet Rotoy, udviklet af studerende fra SDU, Marketing communication and brand management, Innovation and business development, Engineering. Rotoy er et abonnements-baseret robot-legetøj, der engagerer børn i fundamental læring om robotteknik og programmering gennem storytelling og problemløsning i hjemmet.

Årets publikumspris gik til ODrone, som er en grøn tech-startup med det formål at beskytte livet i havet ved at fjerne havaffald med autonome undervandsdroner. For at redde havets økosystem fra affaldsstoffer, anvender ODrone objektgenkendelse, vision og AI til at opsamle golfbolde effektivt, omkostningseffektivt og miljømæssigt bæredygtigt. Odrone er udviklet af studerende fra DTU, Technology Entrepreneurship.

Leder for Erhvervskontakt, entreprenørskab og studentervæksthus, Erik Løvgren Brejner, er en fast del af juryen. Det er 10. gang, Innovationsprisen uddeles, men ifølge Erik er den stadig topaktuel.

– Der er brug for unge mennesker, som tør at udvikle og producere deres idéer. Innovationsprisen er en hyldest til de studerende, som har modet til at være innovative og udfordre deres professioner. Når vi på tiende år hylder de studerende, er det, fordi vi i undervisningen lærer dem at være innovative og turde realisere deres idéer, slutter Erik Løvgren Brejner.

Fakta:

Innovationsprisen 2022 er organiseret i samarbejde med CONNECT Denmark og Pitcherific.

Kriterier for udvælgelse af semifinalister og finalister

Projekterne bliver vurderet af en jury med indgående kendskab til innovative idéer. Vurderingen af den enkelte projektidé baserer sig på nedenstående tre kriterier, der alle vægter ligeligt.

1. Graden af innovation – altså hvorvidt ideen opfinder eller gentænker for eksempel et produkt, en proces, en ydelse eller en løsning til gavn for samfundet.

2. Hvordan ideén forholder sig til at understøtte bæredygtig udvikling af samfundet/verden.

3. Realiserbarhed.

Hovedpræmien blev tildelt af juryen på finaledagen. 1. pladsen modtog 50.000 kroner., 2. pladsen modtog 20.000 kroner og 3. pladsen modtog10.000 kroner.

Læs mere om innovationsprisen og se alle finalisterne her.

humid
Vinderen af Innovationsprisen blev kåret med konfetti på VIA University College i Horsens. (Foto: VIA University College/Radim Theiner)

Læs også: Fire dømt i sag om tegnsprogstolkning

To mænd anholdt for drab

Københavns Vestegns Politi anholdt tirsdag to mænd som er mistænkt for drab i Herlev i december.

De to mænd er mistænkt for medvirken til drab i forbindelse med en skudepisode den 7. december 2021, hvor en ung mand blev dræbt og en blev såret ved Krebsdammen i Herlev. De to mænd blev anholdt  efter længere tids efterforskning.

– Vi har dermed i alt fire anholdte i sagen, men efterforskningen fortsætter, og jeg vil derfor ikke udelukke at der kan komme flere anholdelser, forklarer vicepolitiinspektør Peter Malmose.

En af de to anholdte er den 41-årige mand, som har været sigtet i sagen siden december, men ikke fængslet. Hidtil har det været vurderet, at der ikke var materiale til at fremstille manden, men det har ændret sig efter fund af nye spor.

Derfor bliver han senere i dag fremstillet i grundlovsforhør i retten i Glostrup. Det gælder også den anden anholdt – en 36-årig mand. Her vil anklagemyndigheden kræve lukkede døre, og derfor har Københavns Vestegns Politi ikke yderligere kommentarer for nu.

politi politibil
Københavns Vestegns Politi har anholdt to mænd for drabet i Herlev sidste år.  (Foto: PR)

Læs også: Drabsmistænkt anholdt

Dagens billede: Mors dreng på alle måder

· Mere fra samme kategori ·