Læs også:

Close
bi natur lavendel (Foto: Unsplash)

Fem biråd: Sådan kan du hjælpe bierne til sommer

Kultur  | 

De vilde bier er truede, men du kan gøre noget for at hjælpe dem. FN’s internationale bi-dag er hvert år 20.maj, hvor de sætter fokus på, hvad man kan gøre for at hjælpe de hårdt trængte bier

Ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation er bier og andre bestøvere nemlig en nødvendighed for Europas samlede fødevareproduktion. Men bierne i Danmark er truede af pesticider fra landbruget og mangel på mad. Du kan selv gøre noget i din have. Her er fem biråd:

bi natur blomst (Foto: PR)
Vil du også hjælpe naturen lidt på vej … (Foto: PR)

1. Mad hele året

Sommeren er lige om hjørnet, og selvom der er blomster over alt, kan bierne have svært ved at finde mad.

Det er nemlig ikke uden betydning, hvilke blomster du har i din have. Mange af de blomster, der er i haven, er fremavlet for skønhed frem for føde til bierne. Nogle af dem giver faktisk ingenting, selvom de ser smukke ud. Men morgenfrue, boghvede, cikorie, vedbend og tusindfryd er blot nogle af de blomster, som bierne har gavn af, når sommeren er godt i gang og frem til vintermånederne. Og det er ikke for sent at sprede blomsterfrø i haven. På madtilbierne.dk kan du se, hvilke blomster der passer til de forskellige måneder.

2. Plads

Har du et stykke jord, som du kan undvære? Nogle gange er ingenting, det bedste man kan gøre.

Hvis du lader være med at foretage dig noget på et stykke jord, vil du i løbet af kort tid se, at der begynder at skyde blomster op af jorden, som du ikke har set før. Det kan føre til, at blomster du aldrig før har set i din have, kommer frem og kan glæde massevis af bestøvere med deres nektar og pollen. Det kan også være, at det, der kommer frem, er brændenælder og tidsler, hvis der er meget næring i jorden.

Mange gode plantearter har svært ved at konkurrere med mere hurtigvoksende arter, som f.eks. brændenælder og tidsler. Du kan fjerne brændenælder og tidsler ved at slå området og fjerne planterne gentagne gange over en længere periode. Så vil de mere bestøver-venlige planter langsomt vinde frem.

natur blomst vild have(Foto: Unsplash)
Bier er også glade for vilde haver. (Foto: Unsplash)

3. Et sted at bo

De vilde bier mangler ikke kun mad – de har også svært ved at finde gode steder at bo.

Heldigvis er der flere ting, vi kan gøre for at hjælpe bierne med at finde et godt sted at bo.

Vil man lave redesteder til de hulrugende enlige bier, altså til de arter, der normalt finder redesteder i hule plantestængler eller billegange i træ, kan man vælge forskellige modeller – enten bore huller i træklodser eller samle hule planterør som for eksempel bambus og tagrør i bundter. Se mere på madtilbierne.dk.

4. Vild have

Du kan også give dig selv en arbejdsopgave mindre og nyde en ekstra kop kaffe – nemlig ved at gøre haven mere vild.

Du kan vente med at klippe din ligusterhæk til den er afblomstret. Du kan også lade et stykke af din græsplæne vokse og se bierne nyde mælkebøtterne, der titter frem. Græsplæner er som ørkener for bestøverne, så hvis du kan, plant blomster i stedet.  Du kan også lade et vandkar stå ude og se livet myldrer frem.

natur blomst vild have(Foto: Unsplash)
Giv bierne masser af muligheder … (Foto: Unsplash)

5. Køb økologisk

Du kan hjælpe de vilde bier og naturen i det hele taget ved at vælge økologiske varer.

Naturen omkring de økologiske arealer er rigere på blomstrende planter og renere. Det skyldes dels, at de økologiske landmænd ikke bruger pesticider, og dels at de anvender mindre gødning end de ikke-økologiske landmænd.

Den økologiske landmand arbejder på at gøre naturens vilde planter, dyr og mikroorganismer til sine medspillere. Derfor bruger den økologiske landmand ikke pesticider, der kan trænge ned i grundvandet, skade dyrelivet og udrydde naturens planter og insekter. Det betyder, at der er flere vilde planter og dyr på økologiske arealer.

De økologiske marker er gode for dyrene, fordi markerne har mere ukrudt og flere blomstrende urter. Det giver dyrene en mere varieret og næringsrig kost. Dermed er økologisk landbrug med til at sikre landbrugsnaturen.

blomst natur bi hveps (Foto: Unsplash)
Naturen er smuk og magisk. Og vi skal passe på den. (Foto: Unsplash)

Fakta om økologi og bestøvere

  • I gennemsnit er der 40 forskellige plantearter i levende hegn mellem økologiske marker. I hegn mellem ikke-økologiske marker er der 22 arter (tallene gælder de dele af Danmark, hvor jorden er naturligt sandet).
  • Der er i gennemsnit 30 procent flere vilde plante- og dyrearter på økologisk dyrkede arealer sammenlignet med ikke-økologisk landbrugsjord.
  • Jo flere år et landbrug bliver drevet økologisk, jo flere sommerfugle kommer der på markerne og i markskellene.
  • Tyske undersøgelser viser, at der er flere bier på arealer, hvor der ikke bruges pesticider.
  • Da godset Oremandsgaard på Sjælland blev lagt om til økologi, kom der 70 procent flere vilde blomster.
bi natur blomst (Foto: Unsplash)
Bier elsker blomster … (Foto: Unsplash)

 

Læs også:

Bornholm, Bornholm, Bornholm

 

dueodde bornholm solnedgang (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·