Læs også:

Close
innocent skov

Innocent i samarbejde med Den Danske Naturfond

Nyheder  | 

Innocent i samarbejde med Den Danske Naturfond · Internationalt ministermøde i København: Der skal leveres på løfterne fra Glasgow frem mod COP27 · Selina Juul gennemførte sit 9. Copenhagen Marathon · Fire mænd i grundlovsforhør for besiddelse og salg af 18 kilo hård narko · Coop 365discount stormer frem · Dagens billede: Lavvande

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Innocent i samarbejde med Den Danske Naturfond

‘Vild med natur’ er en kampagne på tværs af Europa, hvor innocent støtter en lang række organisationer, der skaber og beskytter unikke naturområder. I Danmark samarbejdes med Den Danske Naturfond. Samtidig opfordres forbrugerne til at involvere sig.

Fra midten af maj lancerer smoothies- og juiceproducenten, innocent, en ny kampagne til støtte for vild natur på tværs af Europa. Målet er at hjælpe naturen ved at beskytte og genskabe naturområder og frugtplantager og plante træer. Naturen skal ganske enkelt have mere plads, så den kan spille sin vigtige rolle i at takle klimaforandringerne ved at opsuge og lagre CO2 fra atmosfæren og skabe mere biodiversitet.

Kampagnen er en del af innocents drøm om at skabe en sundere planet – hvor mennesker og natur kan trives side om side. Derfor har drikkevareproducenten bag de små smoothies og juice besluttet at beskytte 2 millioner hektar land rundt omkring i verden. Sideløbende arbejder firmaet på at gøre alle deres drikke CO2-neutrale inden 2025, imens der arbejdes henimod nul udledning i 2040.

For at nå målene er innocent ved at færdiggøre en helt ny CO2-neutral fabrik i Holland. Den kaldes for Blenderen og er designet til at kunne køre på egne solceller og vindmøller. Indeni har den blandt andet sit helt eget vandforsyningssystem, der bruger regnvand til at skylle ud i toiletterne, samtidig med at spildevand renses og genbruges lokalt. Målet er, at Blenderen skal mindske innocents totale CO2-aftryk med 10%.

At reducere CO2-udledninger er det vigtigste, man kan gøre som virksomhed for at bidrage til at løse klimaproblemerne. Men genskabning af vild natur kan også bidrage til indsatsen takket være flere træer og sundere økosystemer, der kan absorbere og lagre CO2. For at undgå at den globale opvarmning stiger med 1,5°C skal vi ifølge FN’s klimapanel ikke kun drastisk reducere vores CO2-udledninger, men også helt bremse rydningen af verdens skove og aktivt erstatte eller genskabe dem.

Derfor har innocent indgået et samarbejde med en lang række organisationer, der skaber og beskytter deres egne, unikke naturområder på den bedst mulige måde. Det indbefatter:

Genskabning af 20.000 m2 vild natur i Danmark og Sverige. I Danmark samarbejder innocent med Den Danske Naturfond.
Beskyttelse af frugtplantager og plantning af nye træer i Schweiz.
Plantning af frugttræer og kultivering og beskyttelse af eksisterende enge med frugttræer i Østrig.
Beskyttelse af fem hektar land i Tyskland for at pleje 500 frugttræer.
Beskyttelse af 64.000 m2 med frugttræer på tværs af hele Storbritannien.
Plantning af 20.000 træer og buske i Irland.
Plantning og kultivering af 3.350 træer i Holland.
Støtte til seks forskellige projekter, der genskaber vild natur i Frankrig.
Plantning og kultivering af 650 træer i Belgien.

Helt konkret betyder det, at innocent skal kompensere omkring 70 tusind tons CO2 i 2022. Det sker igennem opkøb af tilsvarende CO2-kreditter fra South Pole, der bruger pengene til at støtte forskellige CO2-reducerende projekter. innocent støtter tre projekter:

Herhjemme i Danmark støtter innocent vild natur igennem Den Danske Naturfond, der frikøber, beskytter og genopretter naturområder. På den måde yder innocent et lille bidrag til at hjælpe truede dyrearter og genoprette vild natur.

  • Beskyttelse af skov i Vaupés, Colombia
  • Beskyttelse af tropeskov i Envira Amazonia, Brasilien
  • Genskabning af skov i Guanaré, Uruguay

For at involvere forbrugerne og sætte fokus på vild natur følger der i kampagneperioden en lille pakke med vilde blomsterfrø med på 250.000 appelsinjuicer. Pakken er biologisk nedbrydelig, så det er meget nemt for forbrugerne at skabe en lille smule vild natur i sin egen have eller altankasse. Samtidig har innocent lanceret en hjemmeside, hvor man kan hente inspiration og få idéer til, hvordan man selv kan gøre en indsats for naturen.

innocent skov
Genoprettelse af vild natur i Lerbjerg Skov er den del af projektet. (Foto: Jesper Edvardsen)

Læs også: Der er plads til alle i naturen

Internationalt ministermøde i København: Der skal leveres på løfterne fra Glasgow frem mod COP27

For første gang siden COP26 var ledende politiske aktører og ministre samlet i København for at drøfte gennemførelsen af den skelsættende aftale fra COP26, den såkaldte Glasgow Climate Pact. Mødet har skabt et nødvendigt momentum for politisk samarbejde og handling på ambitionerne frem mod COP27.

Næsten 50 lande var samlet i København til May Ministerial Meeting on Implementation. Målet med mødet var at genskabe det globale momentum og politisk fokus i håndteringen af den globale klimakrise – også i en tid, hvor Ruslands invasion af Ukraine kun har understreget behovet for globalt sammenhold.

Det britiske COP26-formandskab og det egyptiske kommende formandskab for COP27 havde bedt Danmark være vært for mødet.

– Det har været et privilegium at være vært for så mange engagerede kolleger fra hele verden. Vi har set hinanden i øjnene og er enige om, at vores ambitiøse beslutninger fra COP26 står ved magt – og der skal leveres på løfterne. Med Ruslands invasion af Ukraine er forsyningssikkerhed og energiuafhængighed kommet øverst på dagsordenen. Samtidig raser klimakrisen. Derfor skal vi kæmpe for at fastholde momentum og udfasningen af fossil energi. Vi har meget, vi skal nå, men vores drøftelser på dette ministermøde har lagt et afgørende fundament frem mod COP27 i Sharm el-Sheik, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Ord er ikke nok – alle skal handle … Mødet i København understregede landenes engagement på klimadagsordenen. Mantraet var, at ord ikke er nok. Alle lande skal handle for at indfri løfterne fra COP26. Alle lande forpligtede sig på COP26 til at genbesøge deres klimamål i 2022 og sikre sig, at de er i overensstemmelse med Parisaftalen. Dét var et centralt omdrejningspunkt for mødet i København.

Mødet fandt desuden sted i forlængelse af FN’s Klimapanels seneste delrapporter, hvor videnskaben har talt sit tydelige sprog. Blandt konklusioner er, at ambitionerne skal øges – både i forhold til reduktioner, bedre tilpasning, mere støtte til de mest sårbare og håndtering af de skader, som klimaforandringerne skaber.

Fakta:

Alle de centrale landegrupper fra FN-regi var repræsenteret ved mødet, herunder cirka 20 klimaministre.

Der var fokus på opfølgning på aftaler fra blandt andet Glasgow Climate Pact omhandlende klimatilpasning, reduktioner, klimafinansiering og tab og skader.

Næste skridt er forhandlingssession i Bonn i juni med fokus på forhandlingerne samt fortsat klimadiplomatisk indsats for at øge landenes ambitioner.

COP27 løber af stablen i Sharm el-Sheik i Egypten fra den 7. til 18. november.

klimatopmøde
Sidste uge var der klimatopmøde i København … (Foto: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet)

Læs også: Klimaledere fra hele verden mødes i København

Selina Juul gennemførte sit 9. Copenhagen Marathon

Hvad har Copenhagen Marathon lige med madspild at gøre? En hel del, hvis man skulle spørge den prisbelønnede iværksætter, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul – der i søndags gennemførte sit 9. Copenhagen Marathon. Løbet var atter tilbage i Københavns gader efter to års corona-pause.
– Når man skal til at gennemføre en marathon, skal man gå i hård træning og følge en madplan, fortæller Selina Juul og fortsætter:
– Også til hverdag er madplan generelt en rigtig god idé, da især i disse nye tider med inflation og høje fødevarepriser, har man ikke råd til at smide mad ud.
Lige nu stiger prisen på stort set samtlige dagligvarer – og inflationen er den højeste i årtier, den tørste stigning i næsten 40 år. Forbrugerpriserne lå i april 6,7 % højere end i samme måned sidste år.
“Mange danskere har efterhånden fået øjnene op for, at man kan spare penge ved at undgå madspild. Op mod 40 % af danskerne yder en større indsats for at mindske madspild i hverdagen, viser vores nye Gallupundersøgelse foretaget af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad. Stigende fødevarepriser og mere fokus på bæredygtighed får madspild op på danskernes dagsorden. De stigende priser på både energi og fødevarer bekymrer forbrugerne – mange tænker på, hvordan man kan spare og optimere sit forbrug. På grund af Ruslands invasion af Ukraine forventes der yderligere prisstigninger på fødevarer, forklarer hun.
I den nye Gallupundersøgelse svarer 39 % af danskerne, at de har fået et større fokus på madspild i husstanden siden sidste år. 68 % tilkendegiver, at de selv gerne vil undgå mere madspild i fremtiden.

Selina Juul har traditionen tro løbet for Stop Spild Af Mad – og regner med at stille op til Copenhagen Marathon næste år, medmindre at coronapandemien blusser op igen.

selina juul madspild marathon
Selina står her med sin 9. medalje … (Foto: Privat)

Læs også: Selina Juul – 13 år i kamp mod madspild

Fire mænd i grundlovsforhør for besiddelse og salg af 18 kilo hår narko

Fire mænd bosiddende i Østjylland blev sidste uge fremstillet i grundlovsforhør sigtet for besiddelse og salg af 18 kilo hård narkotika

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har gennem en længere periode efterforsket en persongruppe, der mistænkes for narkotikahandel under særligt skærpende omstændigheder.

Det førte til en række anholdelser og ransagninger på flere forskellige adresser i Østjylland. De anholdte sigtes foreløbigt i forening for overtrædelse af straffelovens § 191 ved i foråret og sommeren 2020 at have været i besiddelse og solgt store mængder hård narkotika.

De fire mænd er i alderen 28, 33, 38 og 42 år, og mændene blev fremstillet ved Retten i Randers torsdag sidste uge. Anklagemyndigheden vil anmode om lukkede døre ved fremstilling af de anholdte, og der kan derfor på nuværende tidspunkt ikke oplyses yderligere i sagen.

piller amfetamin narko
Fire mænd sigtet for besiddelse og salg af 18 kilo hård narko … (Foto: Unsplash)

Læs også: To svenske mænd sigtet for menneskesmugling

Coop 365discount stormer frem

Danmarks nye discountkæde vinder tre store pris-test på stribe, har åbnet 69 butikker i år og har 100 mere på vej de næste syv måneder.

I løbet af de seneste to måneder har danskerne vendt sig mod discount i et omfang, som man ikke tidligere har set.

Det mærker man i Coops helt nye discountkæde, Coop 365discount. I løbet af årets fire første måneder er salget vokset med 71 procent i forhold til de sidste fire måneder af 2021. En væsentlig del skyldes, at der i perioden er åbnet 69 nye butikker.

– Vi åbner i øjeblikket fire nye butikker hver uge, og vi oplever timingen som perfekt for en ny kæde, der har laveste priser øverst på sin dagsorden, forklarer kædedirektør Thomas Nielsen, Coop 365discount.

At kæden er billig trods et større udvalg, er netop blev bekræftet af to uafhængige prisanalyser.

I weekenden offentliggjorde dagbladet Politiken en stor test af priserne hos 10 af de største aktører i Danmark blandt kæder og online, der viste at Coop 365discount er billigst af alle.

Igår offentliggjorde Forbrugerrådet Tænk deres undersøgelse af økologipriser, og den viste også, at Coop 365discount er billigst.

Og for knap tre måneder siden vandt Coop 365discount også dagbladet BT’s store pris-test. Så kæden har vundet tre uafhængige pris-test på stribe.

– Vi arbejder hver dag hårdt på at være billigst, for det har aldrig været vigtigere for kunderne end i netop denne tid, hvor alle rammes af prisforhøjelserne. Derfor er vi meget stolte over, at vi nu i tre forskellige, uafhængige prisundersøgelser på stribe er blevet kåret som billigst, siger Thomas Nielsen.

Det er netop besluttet at sætte tempoet for åbning af nye butikker op. Lige nu er der 114 butikker i kæden. Planen er, at der skal være over 200 inden årets udgang. Så over de kommende godt syv måneder vil der åbne mindst 100 nye Coop 365discount over hele Danmark.

coop
Nye butikker skyder op – og det går strygende … (Foto: PR)

Læs også: Coops personlige klimaberegner

Dagens billede: Lavvande

· Mere fra samme kategori ·