Læs også:

Close
have blomster sommer

Haven trækker stadig flere udenfor

Nyheder  | 

Haven trækker stadig flere udenfor · DI: Sådan gør vi os uafhængige af russisk gas · To bandepersoner anholdt i sag om besiddelse af våben og salg af narkotika · Nemlig.com og kendt Michelin-kok i ny satsning · To svenske mænd sigtet for menneskesmugling · Dagens video: Reese’s gode råd 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Haven trækker stadig flere udenfor

Forårsblomsterne skyder op af den kolde jord, og over hele landet skifter haverne nu farve fra brun til grøn. En ny havesæson står for lågen, og det ser ud til at blive en ualmindelig travl sæson for havefolket – mere travl end de seneste år, som har trukket rekordmange danskere i haven.

– I det første forår med corona søgte mange ud i haven og fandt glæde i at få jord under neglene. De opdagede, at haven slet ikke er farlig eller svær – at alt ikke behøver at være “rigtigt” eller se ud på en bestemt måde derude, og de fandt en ro ved at være i haven. Her to år efter kan vi se, at interessen i den grad holder ved, forklarer Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet.

Haveselskabet arbejder som landsdækkende forening for at udbrede viden om haven og skabe fællesskab mellem haveejerne. At den summende aktivitet fortsætter i haven, selv om der er udsigt til et forår uden coronarestriktioner, mærkes især på den stadige tilstrømning af nye medlemmer og i aktivitetskalenderen, hvor flere søger foredrag om køkkenhave og drivhus og melder sig til workshops om podning af frugttræer eller skærehaveskole for at lære at dyrke snitblomster og binde smukke buketter. Det er meget tydeligt at der er kommet nye havetyper til, bl.a. en generation, der er født digitale.

Haven skal være intelligent – så vi har tid til at nyde den. Gardena, der i mere end 60 år har produceret redskaber til haveejere over hele verden har under corona haft to rekordår. Også her oplever man, at der er flere, der går i haven – også nye generationer. Heller ikke her tyder noget på, at haveejerne sætter farten ned i år.

– Selv om samfundet er åbent igen, holder interessen for haven ved, men vores tid er mere knap, og det får efterspørgslen på “smarte” haveløsninger som robotplæneklippere og digitale vandingsløsninger til at stige. Mange har fået øjnene op for haven under corona, men corona har også fået mange til at se haven med nye øjne. Den skal både bruges til at slappe af i, og der skal være tid til at nyde blomster og planter, og derfor ser vi stigende efterspørgsel på smarte løsninger til pligtopgaver og tidskrævende arbejde, fortæller Nick Rasmussen, marketing manager i Gardena.

Ifølge Nick Rasmussen vil danskerne gerne arbejde intelligent med haven og samtidig tage hensyn til miljø og biodiversitet.

– Haveejerne stiller større og større krav om bæredygtige løsninger, og det tvinger os til at være innovative. For vores vedkommende har det for eksempel ført til udviklingen af en robotplæneklipper, der arbejder med såkaldte ‘sikre zoner’, som plæneklipperen styrer uden om, så området kan vokse vildt og uforstyrret, forklarer han.

Eventyrlysten lever i haven. Mange af de nye løsninger og det haveliv, som trækker i danskerne, kan opleves, når Haveselskabet til sommer afholder Cph Garden. Haveshowet er det største af sin slags i Danmark og her kan man både opleve de nyeste tendenser og komme i dybden med alle nicher af havelivet fra roser over køkkenhave til biodiversitet, smukke showhaver og et stort foredragsprogram.

– I år inviterer vi for tredje gang til Cph Garden, og med den voksende interesse for havelivet og den rivende udvikling, der er i branchen og rundt om i de danske haver, er det kun blevet endnu mere relevant at samle dygtige fagfolk fra ind- og udland så vi sammen kan dele og få nye ideer til, hvordan vi kan indrette os i haven. For det er helt tydeligt, at der er en enorm eventyrlyst og iver efter at prøve nyt af i haven i disse år, siger Bente Yde Enert.

Trine Munkemose fra Amager er en af de mange haveejere, der fik meget mere tid til haven under corona. Hun meldte sig til Haveselskabets skærehaveskole sidste år og tager med igen i år, ligesom hun har købt billet til Cph Garden for at opleve alt det nye, der rører sig i haveverdenen.

– På sidste Cph Garden var der et nyt spændende vandingssystem, som jeg desværre ikke fik gjort noget ved. Nu er jeg nysgerrig efter at se, om det er der igen. Ikke fordi jeg så går hjem og bygger hele haven om, men måske kan jeg lære af det og se muligheder for min egen have i det. Jeg får meget mere ud af at gå rundt og røre og dufte og føle, end ved at sidde hjemme bag skærmen og søge efter en særlig løsning, siger Trine Munkemose.

Hun har en siveslange i haven, som hun overvejer at få en timer på, så den vander mere jævnt og vandbesparende – og når haven har mest brug for det, i stedet for når hun tilfældigvis har tid til det. Men hun har også masser af andre projekter i gang i sin have, som hun har haft i seks år.

– Corona lærte mig at geare ned og tage mig tid til at nyde. Jeg har et drivhus, som jeg ikke altid dyrker noget i, men mest bruger til at sidde og nyde haven. Jeg prøver en masse af og ser, hvad der virker. Det er også derfor, jeg kastede mig over at dyrke skærehave, og den kommer jeg helt sikkert til at fortsætte med, for den kan jeg sagtens passe, når jeg kommer hjem fra arbejde om aftenen. Jeg elsker at være i haven og passe blomsterne og hive i lidt ukrudt. Ikke fordi det hele skal stå knivskarpt, men det er bare beroligende at være derude, slutter Trine Munkemose.

Cph Garden arrangeres af Haveselskabet og præsenteres i samarbejde med Gardena. Det foregår den 30. juni-3. juli i Ballerup, og programmet indeholder blandt andet mere end 100 forskellige foredrag, 8 showhaver skabt af førende havedesignere samt forskellige haveoplevelser og stande. Læs mere på Cphgarden.dk.

cphgarden.dk
Her ses stemning fra Cph Garden 2017. (Foto: Martin Sølyst)

Læs også: Plant sommerblomstløg nu

DI: Sådan gør vi os uafhængige af russisk gas

Her efter påske kommer regeringen med forslag til, hvordan vi bliver uafhængige af russisk gas. DI opfordrer regeringen til at indgå en grøn samfundskontrakt med virksomhederne, det øvrige samfund og et bredt flertal i Folketinget. DI har formuleret fem ledestjerner for, hvordan vi bliver uafhængige af energi udefra og samtidig lægger vejen til et klimaneutralt samfund.

Det bliver svært og dyrt, hvis vi inden for kort til skal udfase russisk gas. Men med en fælles indsats, kan vi komme bedre ud på den anden side af krisen, mener Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

– Hvis russerne lukker for naturgassen, eller Europa selv beslutter at dreje på hanen, vil vi stå i en forsyningskrise, som vi ikke har oplevet siden 1970’erne. På kort sigt skal vi skrue op for produktionen af biogas, som i dag udgør op mod 30 procent af den gas, der flyder i rørene. Vi skal have flere boligejere med naturgasfyr til at skifte til fjernvarme eller en varmepumpe. Og alle virksomheder, som kan finde et alternativ til gas, skal forsøge at gøre det, siger han.

For snart tre år siden oprettede regeringen klimapartnerskaberne. De kom med flere hundrede gode ideer til, hvordan vi kan sætte fart på den grønne omstilling. Mange af ideerne er i dag blevet til virkelighed – eller er på vej til det.

Der er brug for en tilsvarende indsats nu, hvor politikere, civilsamfund og virksomheder trækker i samme retning. Troels Ranis opfordrer regeringen til at indgå en grøn samfundskontrakt.

– I kontrakten skal der stå, at det danske samfund i 2030 skal køre 100 procent på grøn, egenproduceret energi. Udviklingen er i fuld gang, men vi skal snøre skoene og indstille os på en spurt. Det kræver store investeringer i vindenergi, solenergi og biogas, siger han.

–  Vi skal udnytte energien langt mere effektivt end i dag. Det kræver en national strategi for energieffektivitet, hvor love og regler bliver moderniseret, så de understøtter den grønne omstilling, og hvor vi blandt andet sikrer, at virksomhedernes overskudsvarme bliver brugt til at opvarme vores boliger.

I de kommende år skal vi i gang med at producere grønne brændstoffer, som kan bruges i fly, skibe og lastbiler. Det kan vi gøre ved at omdanne grøn strøm til forskellige former for flydende brændstoffer. Men det kræver, at vi opstiller vindmøller på havet i hundredvis, så vi har nok strøm.

–  Vi står midt i en klimakrise, og vi er måske på vej ind i en forsyningskrise. Det gode er, at svaret på begge kriser er det samme – nemlig mere grøn omstilling. De kommende år bliver ikke nemme. Men hvis der et land i verden, der kan klare det, er det Danmark, slutter Troels Ranis.

DI Energi arbejder videre med indholdet af de fem ledestjerner. I begyndelsen af maj vil DI Energi præsentere flere konkrete anbefalinger og løsninger.

DI Energis fem ledestjerner til grøn samfundskontrakt:

  1. En hurtig plan for opsætning af mindst 30 GW vedvarende energi i 2040, og Danmark skal være nettoeksportør af grøn energi inden 2030.
  2. Allerede 2027 skal hele Danmarks gasforbrug være helt grønt og bæredygtigt, det indebærer også at der senest i 2030 skal være sat strøm til alle 6 GW PtX.
  3. National strategi for energieffektivitet og sektorkobling med bedre rammevilkår.
  4. Grøn energi i en stærk infrastruktur skal sikre os 100 pct. forsyningssikkerhed.
  5. Ny grøn eksportstrategi, der sender endnu flere danske løsninger ud i verden og gør en klimaforskel.
gas
DI har et bud på hvordan vi undgår russisk gas fremadrettet … (Foto: Pexels)

Læs også: Danmark hjælper andre lande med vedvarende energi

To bandepersoner anholdt i sag om besiddelse af våben og salg af narkotika

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har sidste uge anholdt to mænd i en sag om besiddelse af våben, indsmugling, besiddelse og salg af ikke under 17 kilo kokain. Den ene blev anholdt på sin bopæl i Albertslund, mens den anden blev anholdt i fængslet, hvor han sad til afsoning.

De anholdte mænd er henholdsvis 27 og 31 år gamle og tilhører efter politiets opfattelse samme bandegruppering.

Anholdelserne sker efter en længere efterforskning, hvor der allerede i november måned blev foretaget anholdelse af to andre personer, der har siddet varetægtsfængslet siden da.

Dagens anholdte er sigtet for besiddelse af otte pistoler, to maskinpistoler med tilhørende ammunition samt flere lyddæmpere. Endvidere er de sigtet for i perioden fra februar 2021 til november 2021, henholdsvis indsmugling og besiddelse af ikke under 17 kilo kokain.

Den 31-årige anholdte mand er desuden yderligere sigtet for, i november 2020, at have været i besiddelse af en pistol med tilhørende ammunition.

– Der er tale om en omfangsrig og kompliceret efterforskning, der nu har kørt over et stykke tid. Med dagens anholdelser har vi taget yderligere to centrale personer fra bandemiljøet ud af cirkulation og sigtet dem for særdeles alvorlig kriminalitet. De våben, som sigtelserne vedrører er beslaglagt ved en tidligere aktion, men kombinationen af sigtelserne for besiddelse af våben og indsmuglingen og besiddelsen af kokain, bekræfter desværre med al tydelighed de organiserede banders adfærd, forklarer vicepolitiinspektør Torben Henriksen fra NSK.

De to anholdte er fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Glostrup med krav om varetægtsfængsling. Anklagemyndigheden begærede lukkede døre.

heroin narko
To bandepersoner anholdt i sag om besiddelse af våben og salg af narkotika … (Foto: Pexels)

Læs også: Straksdom til 32-årig narkohandler

Nemlig.com og kendt Michelin-kok i ny satsning

Nemlig.com og kendt Michelin-kok går sammen om ny satsning på danske, lokale varer. Den aarhusianske Michelin-kok og nemlig.com lancerer nu SMAG – et nyt brand med unikke og smagfulde, økologiske hverdagsvarer fra lokale, danske producenter.

Dagligvarer skal smage af mere. Den mission er nemlig.com og Michelin-kokken Wassim Hallal gået sammen om at fortælle med et spritnyt brand af hverdagsprodukter kaldet SMAG.

SMAG er et nyt, unikt brand, der forhandles eksklusivt hos nemlig.com, og som er kendetegnet ved at være udelukkende fra lokale, danske producenter. Med SMAG bliver det nemt at finde smagsrige kvalitetsprodukter fra små, familieejede gårde, mindre destillerier, dygtige mejerister og slagtere og alle de producenter, som sætter en ære i at producere varer i Danmark af særlig høj kvalitet.

– De varer, som vi bruger hver dag, skal smage godt og smage af mere. Med SMAG vil vi sætte et stort aftryk på netop de varer. Derfor var det naturligt at udvikle en række helt nye og unikke varer til hverdagen, så flere danskere får nemmere ved at opleve de fantastiske danske produkter, der findes, forklarer Wassim Hallal, der til daglig er køkkenchef og ejer af Michelin restauranten Frederikshøj i Aarhus.

SMAG produktserien kommer til at bestå af hundredvis af varer, der dækker alle dele af hverdagen, blandt andet mejeri, fersk kød, pålæg, færdigretter, saucer, øl, morgenmadsprodukter, æg, is, og meget, meget mere. Alt er produceret lokalt og langt de fleste varer er økologiske.

Danskproduceret kvalitet med smagen i fokus. Samarbejdet med Wassim Hallal har været afgørende for at skabe de mest smagfulde og unikke hverdagsprodukter på markedet, og Wassim Hallal har været dybt involveret i udarbejdelsen og kvaliteten af produkterne.

Wassim Hallal har selv været med til udvælgelsen, forarbejdningen og ikke mindst tilsmagningen af produkterne, så hver enkelt vare bliver en unik oplevelse i hverdagen, ligesom at Wassim Hallal også har udviklet unikke opskrifter til de mange nye produkter i SMAG.

– Vi har valgt at lave nogle fantastiske produkter til hverdagen, som kan lidt mere og som skal være en følgesvend i en hverdag, der ændrer sig hele tiden. Derfor har vi også genopfundet gamle klassikere, i en version, som man aldrig har smagt før, blandt andet lørdagskyllingen, der altså også kan spises om onsdagen, siger Wassim Hallal.

Hos nemlig.com glæder man sig til at præsentere SMAG for danskerne, da onlinesupermarkedet gerne vil skubbe til smagen og hele opfattelsen af de varer, som vi benytter til hverdag.

– Vi er virkelig stolte af SMAG, der sætter nye standarder for, hvordan lokale danske produkter kan smage. For mange danskere kan det være svært at finde de varer, som både er produceret i Danmark og samtidig byder på en unik oplevelse og smag. Med SMAG lancerer vi en serie produkter fra danske producenter, der sammen med Wassim Hallal har skabt hidtil usete smagsoplevelser på det danske marked, slutter Jack Enevoldsen, kategoridirektør i nemlig.com.

SMAG produkterne forhandles eksklusivt på nemlig.com. Se hele udvalget af SMAG produkter her

nemlig.com
Nemlig.com og Michelin-kokken Wassim Hallal har arbejdet sammen for at sikre de helt rigtige produkter til SMAG. (Foto: pressefoto)

Læs også: Nemlig.com vil sætte turbu på salg af økologi

To svenske mænd sigtet for menneskesmugling

To mænd blev taget ud til stikprøvevis indrejsekontrol ved grænsen. I deres bil var der tre syriske statsborgere uden pas, hvoraf den ene person var gemt i bagagerummet. Syd- og Sønderjyllands Politi har sigtet to svenske mænd på 42 og 33 år for menneskesmugling.

De to mænd kom sidste onsdag morgen klokken 02.00 kørende i en svensk indregistreret personbil, der blev taget ud til stikprøvevis indrejsekontrol ved Frøslev Grænseovergang af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest).

Ud over de to svenske mænd opholdt en 30-årig syrisk mand sig med et knapt to-årigt barn på bagsædet, mens en 29-årig syrisk kvinde lå gemt i køretøjets bagagerum.

Ingen af de tre personer havde pas eller anden gyldig rejselegitimation med sig. De to svenske statsborgere blev anholdt og sigtet i sagen. Der var ikke juridisk grundlag for at fremstille dem i et grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling. De to personer blev derfor løsladt efter endt afhøring, men er fortsat sigtet for at have overtrådt udlændingeloven ved at have bistået personer med ulovlig indrejse i Danmark.

Den 30-årige mand og den 29-årige kvinde er blevet indenretligt afhørt og har sammen med deres fælles barn søgt om asyl i Danmark. Begge sigtede nægter sig skyldige.

tyskland markvej landskab
To svenske mænd sigtet for menneskesmugling … (Foto: Unsplash)

Læs også: Syv udenlandske mænd frihedsberøvet for at arbejde ulovligt

Dagens video: Reese’s gode råd

· Mere fra samme kategori ·