Læs også:

Close
ibulb have blomsterbed

Plant sommerblomsterløg nu

Bolig  | 

Du bliver belønnet med smukke blomster i haven til sommer, hvis du planter blomsterløg nu. De mange forskellige varianter giver ikke blot kulør og kontraster, men også biodiversitet til haven. Bliv inspireret til komme i haven her

En underjordisk blomsterfabrik

Blomster bliver man bare glad af. Og flere blomster er lig med større glæde. Sommerløg er de perfekte glædesbringere med deres mange farver og søde dufte. Sommerløg (et udtryk, der også bruges om stængel- og rodknolde) er faktisk et underjordisk lager og en blomsterfabrik i ét.

Blomsterløg indeholder alt det, de skal bruge for at udvikle deres blomster på det helt rigtige tidspunkt. Det tager nogle uger, før planterne påbegynder processen med at producere blade og blomster, så derfor skal du plante dem tilstrækkeligt tidligt om foråret. Det eneste, de har brug for, er lidt kærlig omsorg og det rigtige sted at vokse.

geoginer dahlia
Geoginer eller dahlia er store og smukke og oftest farvestrålende blomster … (Foto: ibulb/Wouter Koppen)

De populære georginer

Sommerløg fås i en lang række former, farver og størrelser. De mest kendte er georginer. Og de er blevet virkelig populære de seneste år. Hvorfor? Først og fremmest fås de i så mange former og farver. For det andet bliver georginer bare ved og ved med at blomstre. Og de stopper ikke, før den første frost sætter ind.

Du kan selv hjælpe til ved blot at fjerne alle de visne blomster. Dette fortæller planten, at den skal se at komme i omdrejninger og producere flere blomsterknopper. Inden du ved af det, kommer der masser af nye blomster, der giver dig et smil på læben igen og igen.

Tropiske liljer

Liljer er havens virkelige perler, og mange af dem blomstrer igen det følgende år. De tropisk udseende blomster med tilspidsede kronblade i klare farver eller pastelfarver er et muntert indslag i haven. Det er nemt at forestille sig, at man er på sydhavsferie!

Blomsternes størrelse spænder lige fra en barnehånd til en fodbold eller endnu større. De findes i stort set alle farver og farvekombinationer, og de kan være duftende eller neutrale.

Asiatiske liljer har en meget afdæmpet eller slet ingen duft, mens orientalske liljer producerer den typiske duft, vi forbinder med liljer, og som gør dem så populære. Visse liljer bliver så høje (2,5 meter), at de somme tider kaldes ‘liljetræer’. Det gør dem perfekte til at skabe kontraster i højden.

ibulb have dahlia
Sådan kan dahlia også pynte i haven eller måske på en altan …(Foto: ibulb/Wouter Koppen)

Biodiversitet

Men georginer og liljer er ikke de eneste sommerløg, der kan få dig i godt humør i haven. Andre typer omfatter gladiolusser med deres sværdformede blade, kallaernes bægerlignende blade (Zantedeschia), farvestrålende begonier, dristige pragtlys (Eucomis), fyrige crocosmia (Montbretia), charmerende fresiaer samt indbegrebet af sommer – kannaer (Canna).

En kombination af forskellige sommerløg i haven giver en sand eksplosion af farvestrålende blomster, der tiltrækker et væld af bier og sommerfugle. Insekternes summen og flagren er en opmuntrende lyd, og det er også skønt at vide, at du hjælper dem, selv indirekte.

Begonia Angel Soft Pink Freesia wit Dubbel Calla Africana, Fresco
På billedet ses: Begonia Angel Soft Pink Freesia, Dubbel Kalla Africana og Fresco … (Foto: ibulb/Wouter Koppen)

Plantning

Sommerløg og -knolde skal plantes, når risikoen for frost er overstået. Dette er som regel fra sidst i april til slutningen af maj. Liljer udgør dog en undtagelse.

Liljeløg kan nemlig plantes tidligere, fordi de til en vis grad kan tåle frost. Sommerløg kan købes i forretninger og på webshops i flere uger før starten på plantningsperioden. De begynder ofte at dukke op på hylderne allerede i februar. Det giver dig mulighed for at få fat på dem i tide, så du ikke går glip af dine favoritter.

Når du har købt dine løg, kan du uden skadelige virkninger opbevare dem på et tørt, køligt og mørkt sted, indtil det er tid til at plante dem.

gladiolus
Gladiolus er en smuk lang blomst, der kommer i sensommeren. (Foto: ibulb/Wouter Koppen)

Du kan få mange flere oplysninger om blomsterløg på www.blomsterlog.info.

 

Læs også:

Der er plads til alle i naturen

natur himmel træ trætoppe (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·