Læs også:

Close
genbrug dba

Danskerne er vilde med at iklæde sig genbrug til store livsbegivenheder

Nyheder  | 

Danskerne er vilde med at iklæde sig genbrug til store livsbegivenheder · Politi opfordrer til forsigtig omgang med ukrudtsbrændere · Energiministre skal fasttømre klimaambitioner ved historisk Nordsøtopmøde i Esbjerg · Ligblomsten blomstrer – og lugter – igen · 28-årig mand anholdt for at påkøre fodgænger under biljagt · Dagens video: De vilde kræfter i naturen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne er vilde med at iklæde sig genbrug til store livsbegivenheder

Forude venter højsæsonen for nogle af livets allerstørste øjeblikke: konfirmation og bryllup. Og danskerne er vilde med at iklæde sig genbrug til de store livsbegivenheder. Det viser nye tal fra DBA. På blot ét år – fra 2020 til 2021 – er søgninger efter brugte brudekjoler på DBA eksploderet med hele 270 procent fra 59.336 søgninger til 220.000 søgninger om året.

Søgningerne på konfirmationskjoler i samme periode er steget med 303 procent fra 13.286 søgninger til 53.608 søgninger. Helt nye tal fra DBA viser, at nu hvor bryllups- og konfirmationssæsonen står for døren, har det fået
danskerne til at kaste sig over søgninger på alt fra brugte konfirmationskjoler og jakkesæt til den helt rette genbrugsbrudekjole.

– Genbrug er blevet så integreret en del af danskernes liv, at mange nu også har fået øjnene op for at gå på opdagelse i genbrugsuniverset efter fund til særlige lejligheder. Udover at man kan spare en del penge, så tiltaler det også mange, at det er et bæredygtigt valg, og at kjolen tilmed er unik og fortæller en historie, siger Julie Schoen, der er talsmand for DBA.

En af de danskere, der fandt brudekjolen brugt, er 29-årige Mia Bergqvist Bakowsky. Mia vidste lige fra
begyndelsen, at hendes brudekjole skulle findes brugt, og som sendt fra himlen fandt hendes veninde den
helt rette brugte brudekjole på DBA. En kjole til 4.500 kroner, der fra ny havde kostet mere end det
dobbelte.

– Det var den eneste kjole, jeg prøvede. Da jeg fandt den, var jeg ikke tvivl. Jeg ville have den, siger Mia, der
fik kjolen tilpasset, så den passede hende perfekt. Noget, der var nemmere, end hun troede. Incitamentet var både miljømæssigt og økonomisk, men vigtigst af alt følte Mia sig smuk i kjolen. Og hun vil klart anbefale andre at gå på udkig efter en genbrugskjole, hvis de kan finde en, de føler sig godt tilpas i. Mia har stadig har sin kjole, der bringer mange minder og følelser frem, men hun tænker, at den en dag skal videre.

– Når jeg er klar til det, vil jeg nok forsøge at lade den leve videre på en ny flot brud, siger hun.

Danskerne er dog tøvende med at give genbrugsgaver til særlige lejligheder Det er ikke kun inden for påklædning, at danskerne er blevet mere modige. Også når det gælder genbrugsgaver, har danskerne udvidet deres horisont, og i dag vil hele 6 ud af 10 gerne modtage en brugt gave. Alligevel er det kun små 7 procent af danskerne, der inden for det seneste år har givet en brugt gave til en særlig lejlighed som for eksempel bryllup og konfirmation. Til sammenligning har 15 procent af danskerne givet en brugt fødselsdagsgave.

– Det er en skam, at folk ikke er helt så friske på at give brugte gaver til de særlige lejligheder, for netop til
disse fester, hvor gaven typisk også er lidt større end ved f.eks. fødselsdage og jul, er der jo så endnu flere
penge at spare, slutter Julie Schoen.

genbrug dba
Folk er vilde med genbrug … (Foto: DBA)

Læs også: Second hand-guide

Politi opfordrer til forsigtig omgang med ukrudtsbrændere

I sidste weekend gik det galt for hele fire husejere i Syd- og Sønderjylland, da de forsøgte at fjerne ukrudt med en ukrudtsbrænder. Det får nu Syd- og Sønderjyllands Politi til at advare mod uforsigtig omgang med ukrudtsbrænderne.

Lørdag lidt efter frokost gik der ild i et skur i Bramming og søndag eftermiddag var det en garage i Esbjerg, det ramte. Da ejeren fjernede ukrudt langs garagen og et skur, gik der ild i døren til garagen. Lørdag formiddag gik det ud over et sommerhus i Blåvand. Mens ejeren brugte ukrudtsbrænderen langs sommerhuset, gik der ild i husets træbeklædningen. Ilden bredte sig og ødelagde muligvis en del af huset elektriske installationer. Sent lørdag aften brød ild løs i en carport i Hjerting, hvor ejeren havde placeret sin ukrudtsbrænder efter endt arbejde. Brænderen var ikke helt slukket og satte derfor ild i carporten.

Alle fire er efterfølgende sigtet for overtrædelse af beredskabsloven.

Fem gode råd:

  1. Ukrudt skal svitses, ikke brændes
  2. Hav en vandslange eller andet tæt på, som du kan slukke en eventuel brand med
  3. Husk god afstand til bygninger, biler og hække
  4. Tjek efter, at du ikke efterlader gløder, når du er færdig
  5. Gå aldrig fra en tændt ukrudtsbrænderLæs mere her.
ukrudtsbrænder
Ukrudtsbrænderen er den helt store brændstifter … (Foto: Topdanmark)

Læs også: Ukrudtsbrænderen er den helt store brandstifter

Energiministre skal fasttømre klimaambitioner ved historisk Nordsøtopmøde i Esbjerg

For at sætte fart på Europas grønne omstilling, skal der udbygges massivt med havvind i Nordsøen. Derfor mødes både regeringsledere og energiministre fra Tyskland, Holland og Belgien med Europa-Kommissionens top til Nordsøtopmøde i Esbjerg på onsdag den 18. maj. På topmødet bliver der fremlagt ambitiøse tiltag, der vil forsyne Europa med grøn strøm.

Efter Ruslands invasion af Ukraine står det klart, at Danmark og Europa skal være fri for fossil gas hurtigst muligt. Den grønne omstilling væk fra sort energi er akut nødvendig, og derfor vil klima- og energiminister Dan Jørgensen, sammen med sine europæiske ministerkolleger fra Tyskland, Belgien og Holland samt EU’s energikommissær, adressere den globale energikrise ved Nordsøtopmødet i Esbjerg 18. maj. Ministrene skal især drøfte, hvordan havvind kan bidrage til at nå EU’s klimaneutralitetsmålet og få Europa fri fra russisk gas. Flere ambitiøse erklæringer om grønne energisamarbejder i Nordsøen vil blive indgået på topmødet.

– EU skal være uafhængig af Ruslands gas hurtigst muligt. Regeringen har taget et stort første skridt med udspillet Danmark kan mere II – der vil sende grøn strøm til vores europæiske venner. Vi står sammen om at accelerere den grønne omstilling fra sort til grøn energi. Topmødet præsenterer en række vigtige løsninger for, at EU når sit mål om klimaneutralitet. Jeg ser frem til at tage imod mine kolleger og tage de næste vigtige skridt mod et mere grønt og sikkert Europa, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Europa-Kommissionen præsenterede i marts et mål om at blive uafhængig af russisk gas. Den konkrete plan for at realisere målene, kaldet RePowerEU, forventes præsenteret i anden halvdel af maj.

Energiministermødet finder sted, samtidig med at regeringscheferne fra Tyskland, Belgien og Holland mødes med statsminister Mette Frederiksen ved topmødet. Derudover deltager også Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Læs mere om Nordsøtopmødet hos Statsministeriet her.

Fakta:

Danmark har taget initiativ til Nordsøtopmødet, der finder sted i Esbjerg den 18. maj.

Ved topmødet deltager kommissionsformand, Ursula von der Leyen, Tysklands kansler, Olaf Scholz, Nederlandenes premierminister Mark Rutte og Belgiens premierminister Alexander De Croo.

Derudover samles de samme landes energiministre til en drøftelse om, hvordan havvind og brint kan gøre Europa grønnere og fri for fossile brændsler.

Der afholdes desuden en erhvervskonference med deltagelse af branchens største aktører.

miljø klima natur
Energiministre skal fasttømre klimaambitioner ved historisk Nordsøtopmøde i Esbjerg i næste uge … (Foto: Pexels)

Læs også: Vi går tæt på begrebet klimapsykologi

Ligblomsten blomstrer – og lugter – igen

Amorphophallus titanum er på alle måder rekordernes blomst. Den har verdens største enkeltstående blomsterstand, som vokser op til 10 centimeter om dagen. Og så har den fået sit folkelige navn – ligblomsten – efter den næsten brutale stank af lig, den udsender, når den blomstrer.

I naturen kan der gå op til 15 år mellem Amorphophallus titanum blomstrer, men i Palmehusets beskyttende omgivelser – og dygtige gartneres kyndige hænder – blomstrer den hvert 2. år. Og hver gang står Botanisk Haves gæster i lange køer for at opleve den særprægede plantes kortvarige blomstring. For det tager ikke meget mere end et par døgn, før planten langsomt begynder at kollapse og visne.

Amorphophallus titanum er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som ‘corpse flower’ (ligblomst), fordi den lugter af råddent kød. Den kraftige lugt lokker insekter til, og deres aktivitet i blomsterstanden fører måske til en bestøvning, og lykkes det bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, der forhåbentlig bliver til nye planter.

– Amorphophallus titanum stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, der skal gøre plads til nye plantager med oliepalmer. Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter vi har her i Botaniske Have, er derfor rigtig vigtig i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden, fortæller Louise Isager Ahl, botaniker og postdoc på Statens Naturhistoriske Museum.

Hvis alt går efter ‘planen’, åbner blomsterstanden sig på et eller andet tidspunkt i løbet af i dag torsdag den 12. maj, eller dagene derefter. Læs mere om Amorphophallus her eller abonnér på museets nyhedsbrev og få seneste nyt om blomstringen.

Fakta:
Amorphophallus titanum vokser kun i Sumatras tropiske regnskove, som er et af verdens vigtigste ’biodiversitet hotspot’ med et stort antal arter, som kun lever her. Derfor er mange af dem også truede arter, som for eksempel orangutang, det berømte Sumatra-næsehorn, og en særlig underart af asiatiske elefanter. De truede dyrearter lever side om side med over 450 fuglearter og mere end 15.000 forskellige arter planter i området.

ligblomsten
Er du klar til en noget speciel blomstring … (Foto: PR)

Læs også: Indret med blomster i dit hjem

28-årig mand anholdt for at påkøre fodgænger under biljagt

Sidste uge anholdt tysk politi en mand, der var efterlyst som mistænkt fører af en bil, der langfredag påkørte en fodgænger med alvorlige kvæstelser til følge.

Fredag den 15. april blev en tilfældig fodgænger ramt af en bil i krydset ved Tagensvej og Jagtvej. Ulykkesbilen havde forinden jagtet en anden bil – efter politiets opfattelse var der tale om et opgør i bandemiljøet.

To formodede passagerer i bilen blev anholdt den 28. april, mens den mistænkte fører, en 28-årig mand, blev efterlyst tirsdag den 3. maj. Samme eftermiddag blev han imidlertid anholdt i lufthavnen i Hamborg, og han er nu varetægtsfængslet in absentia ved Københavns Byret.

– Vi havde indikationer på, at den 28-årige mistænkte var på vej til at flygte til Tyrkiet via Hamborg, og derfor anmodede vi tysk politi om at bistå med at anholde ham, siger vicepolitiinspektør Knud Hvass, der er leder af Afdelingen for organiseret kriminalitet i Københavns Politi.

Manden er en del af det københavnske bandemiljø. Han bliver i dag fremstillet for en dommer i Hamborg med begæring om varetægtsfængsling og udlevering til Danmark.

Københavns Politi har fjernet efterlysningen af den mistænkte, og vi opfordrer medier og andre, der har delt billedet af ham, til at slette det igen.

politi, 112, udrykning, 911, nødsituation, hjælp, kriminel, ulovlig, anholdt, dom, dommer
28-årig mand anholdt for at påkøre fodgænger under biljagt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Påvirket bilist anholdt

Dagens billede: De vilde kræfter i naturen

· Mere fra samme kategori ·