Læs også:

Close
skov natur

Danmark sakker bagud som land, naturelskere vil besøge

Nyheder  | 

Danmark sakker bagud som land, naturelskere vil besøge · Vand er meget mere end en handelsvare – det er sundhed · Dronning Margrethe fejres i Tivoli i morgen · Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel · Mand anholdt for drab og knivoverfald · Dagens billede: Narkotunnel fundet · Fredagsfjol: Klar til weekend 😂

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark sakker bagud som land, naturelskere vil besøge

Danmark er end ikke med blandt de 10 øverste lande for naturelskere at rejse til i Europa. Det kan en ny undersøgelse fra Uswitch.com/mortgages afsløre. Med ny forskning, der indikerer, at større eksponering for naturen er forbundet med bedre sundhed og velvære – er det ingen overraskelse, at mange af os overvejer at rejse væk fra byområder på jagt efter grønnere rum, friskere luft og et langsommere tempo i livet.

Uswitch.com/mortgages var fascineret af dette og var ivrige efter at finde de bedste europæiske lande for naturelskere. For at gøre dette oprettede eksperterne et pointbaseret indekssystem, der evaluerer følgende faktorer i 33 lande: skov, fladt land, vanddækning, mængden af ​​dyrelivsrigdom samt udendørs vandrestier. Nedenfor kan ses, de 10 lande, der ligger øverst.

Med en score på 3,94 ud af 10 mulige er Danmark et af de dårligste lande for naturelskere at rejse til i Europa. På trods af sin storslåede natur scorede Danmark lavt i forhold til andre lande på grund af sin score på 9,06% for skovdækning – hvilket er 54,1% mindre end nabolandet Sverige – og middelmådige totalscore på 4,21% for flad- og vanddækning.

For dem, der nyder at være i nærheden af ​​dyrelivet, rangerer Danmark dog højt for sin mængde af unikke arter [636] – inklusive 458 fuglevarianter og 178 karakteristiske insekter og pattedyr. Danmark nyder også godt af en høj gennemsnitlig vurdering for sine udendørs stier [8,24 ud af 10] samt 1,70 stier pr 100 km2 — det næsthøjeste antal stier sammenlignet med de 10 bedste analyserede lande. Så lidt godt er der dog – men også plads til forbedringer …

Læs mere her.

Danmark ligger meget længere nede på listen … (Graf: PR)

 

skov natur
Danmark er smuk at besøge for naturelskere, men der er stadig masser vi kan gøre … (Foto: Pexels)

Læs også: Flere vandrestier i Danmark

Vand er meget mere end en handelsvare – det er sundhed

Ny bestyrelse, ny formand og to dages interessant og underholdende program om vand og sundhed. Det er, hvad omkring 500 vandfolk mødes om, når DANVA holder årsmøde torsdag og fredag i denne uge.

DANVA Årsmøde 2022 løber af stablen den 19. og 20. maj i Comwell Copenhagen Portside. Her skal medlemmerne torsdag den 19. maj vælge ny bestyrelse og ny formand. Efter generalforsamling og valg til bestyrelse er Klima-, Energi-, og Forsyningsminister Dan Jørgensen programsat som en af de to hovedtalere på DANVAs årsmøde.

Teamet for DANVAS Årsmøde 2022 skal sætte lys på, at vand er afgørende for opretholdelsen af danskernes sundhed.

– Vores medlemmer driver en af Danmarks mest livgivende og livsbevarende samfundssektorer. Deres historie bygger ligefrem på liv og helbred. Derfor er vi kede af, at vores regulering fokuserer på, at vand er en handelsvare. For vand er meget mere end en pose kartofler eller havregryn. Udover at have betydning for miljø- og klimaindsatser, så er vand også afgørende for sundhed. Når vores sundhed er truet af miljøfarlige stoffer, smitsomme og vandbårne sygdomme og/eller livsstilrelaterede sygdomme, så er det vigtigt, at vi har en forståelse for den sammenhæng, forklarer direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

DANVAs hovedopgave i disse år er dialogen med Folketingspolitikere og embedsmænd om revisionen af vandsektorloven, heri spiller Forsyningssekretariatets meget høje effektiviseringskrav til sektoren en væsentlig rolle.

– DANVAs medlemmer har allerede effektiviseret for mange mia. kr. for at holde priserne nogenlunde i ro. Samtidig er man lykkedes med at have skruet op for serviceniveauet, og man leverer meget mere end for blot ti år siden. Det har der været forskellige løsninger til. En af dem har helt sikkert været at låne penge, og vi har set, at vandselskabernes gældsætning vokse voldsomt. Med den forestående revision af vandsektorloven fokuserer man tilsyneladende på en endelig udhuling af vandselskabernes økonomiske grundlag og råderum. Bliver tankerne fra embedsværket til virkelighed, vil selve forsyningssikkerheden af vand i Danmark kunne komme i fare, frygter vi, fortsætter Carl-Emil Larsen og understreger, at sundhed uden forsyningssikkerhed ikke er mulig.

Vand og sundhed blev på årsmødets førstedag debatteret i to sessioner, styret af studievært Kåre Quist.

Fredagen står i klimaets tegn. DANVAs medlemmer arbejder i disse år på at sikre danskerne mod klimarelaterede regnskyl. Hvordan man gør det, også på tværs af kommunegrænser, kan deltagere blive klogere på, når NOVAFOS præsenterer deres tværkommunale klimatilpasningsprojekt ved Harrestrup å og om Harladsminde regnvandssø, som selskabet vandt DANVAs klimapris med i 2021.

Problemstillingen omkring Power-to-x er ligeledes programsat til om fredagen, inden Connie Hedegaard giver sit større perspektiv på Danmarks og verdens klimaambitioner og den lange rejse mod et klimaneutralt samfund i 2050.

vanddråber, vand, water, dråber, drops, rain, hudpleje, karsprænginger, kosmetolog, vinter, hud, vinterhud
Vand er meget mere end en handelsvare – det er sundhed … (Foto: Pexels)

Læs også: Myter om danskvand

Dronning Margrethe fejres i Tivoli i morgen

Tivolis fejring af Dronning Margrethes 50-års jubilæum løber af stablen i morgen lørdag den 21. maj, hvor der afvikles den første af de større officielle fejringer af Hendes Majestæt Dronningens 50-års Regeringsjubilæum. Dagen byder blandt andet på fælles kagespisning, plantning af træ og en nykomponeret march til Dronningen fremført af Tivoli-Garden.

Der vises også en udstilling med udvalgte kostumer og skitser, som Dronningen har skabt gennem de sidste 20 år til forestillinger i Tivoli. Derudover inviteres der på international balletgalla i Koncertsalen, der også transmitteres live på storskærm på Plænen.

Fejringen afsluttes med et festfyrværkeri kreeret specielt til lejligheden. Tivoli åbner undtagelsesvist allerede klokken 10 for gæster, der gerne vil byde Dronningen velkommen. Det kræver ikke reservation at deltage i fejringen.

Når H.M. Dronningen ankommer til Tivoli via Hovedindgangen, bliver det til tonerne fra Tivoli-Gardens nykomponerede march til Dronningen. Hendes Majestæt Dronningens bliver blandt andet budt velkommen af Pjerrot, Harlekin og Columbine samt balletbørn iklædt Dronningens kostumer. Gæster kan komme ind i Tivoli allerede klokken 10, og får så længe lager haves udleveret flag og balloner i forbindelse med velkomsten. Resten af Haven åbner først klokken 11.

Efter modtagelsen i Hovedindgangen, går turen gennem forlystelseshaven. Et af de mange stop bliver ved Pantomimeteatret, hvor Dronningen som scenograf har brugt hundredvis af timer. Her vil Majestæten besigtige en udstilling med kostumer, skitser og scenografier, som Dronningen har udført gennem mere end 20 år i sit kunstneriske virke i Tivoli.

Gæsterne vil blandt andet kunne opleve kostumer fra Den standhaftige Tinsoldat, Snedronningen, Fyrtøjet mm. Udstillingen Dronningens kostumerier i Tivoli vil foreløbig kunne ses frem til den 5. juni 2022. Efter besøget ved udstillingen vil der blive opført en særlig forestilling på 10 minutter på Pantomimeteatret med dansende børn iklædt kostumer, som Dronningen gennem tiden har designet.

Som en særlig historisk markering af dagen og jubilæumsåret vil Dronningen plante et træ, som med tiden vil vokse sig stort. Efter endt plantning vil Tivoli-Gardens Tamburkorps afslutte med en fanfare. Planen er herefter, at Hendes Majestæt går forbi Plænen og ser på den store fejringskage, før den bliver uddelt til gæsterne.

tivoli ballet dronning margrethe
Nu skal vores dronning fejres i Tivoli … (Foto: Büro Jantzen)

Læs også: Verdens bedste flødeboller fra Tivoli du selv kan lave

Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Retten på Frederiksberg har idømt tre mænd på 33, 40 og 54 år henholdsvis 16, otte, og 10 års fængsel. Den 54-årige mand blev desuden udvist af Danmark for bestandigt. Retten fandt det bevist, at de tre mænd i forskelligt omfang havde deltaget i indsmugling, opblanding og videresalg af store mængder kokain.

Efterforskerne i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) kom i august 2020 på sporet af de tre dømte i forbindelse med planlagte anholdelser af tre andre personer, som politiet gennem længere tid havde mistænkt for at handle med store mængder hård narkotika.

Umiddelbart forud for anholdelserne observerede politiet, at en af de mistænkte mødtes med en for politiet ukendt person foran K.B hallen. Det var den nu dømte 40-årige mand. Politiet valgte at skygge manden efter mødet og fulgte efter ham ud til industriområdet Avedøre Holme. Her mødtes han med den 33-årige mand, hvorefter politiet skred til anholdelse.

De to mænd blev ved anholdelsen fundet i besiddelse af 465.000 kroner i kontanter, og den oprindelige mistænkte fra mødet ved K.B. Hallen blev ved anholdelsen fundet i besiddelse af to kg kokain. Den 33-årige og den 40-årige mand blev derfor sigtet for at have solgt de to kg kokain og varetægtsfængslet i et grundlovsforhør dagen efter.

Under en efterfølgende ransagning hos den 40-årige fandt politiet en telefon, der var sat op til at anvende den krypterede platform EncroChat. Materiale fra EncroChat viste, at de to mænd også forud for anholdelsen havde handlet med narkotika. Der fandtes billeder af narkotika, korrespondance om leveringer, samt noter, der ifølge politiets opfattelse var regnskaber over indsmugling og opblanding af kilovis af kokain, der strakte sig tilbage til oktober 2019.

Ud fra materialet lykkedes det efterforskerne at identificere en tredje person, der efter politiets opfattelse havde været med til at opblande og videredistribuere kokain. Det var den 54-årige mand, der blev anholdt og efterfølgende fængslet i januar 2021.

Efterforskerne fandt desuden nye beviser på baggrund af den krypterede kommunikation. Politiet kunne blandt andet udlede, at en af brugerne havde gemt et større kontantbeløb. Ved at analysere beskedernes indhold fandt politiet over fire millioner kr. i kontanter, som var vakuumpakket og muret inde i en kældervæg i en etageejendom på Frederiksberg, som den 33-årige havde adgang til. Pengene er konfiskeret ved dommen.

”Denne sag er et godt eksempel på, hvordan kriminelle har anset det for at være sikkert, når de har anvendt krypterede platforme som EncroChat. Jeg er tilfreds med, at retten er enig i, at korrespondancerne herfra kan indgå i sagen som et bevis, og at der kunne domfældes for den omfattende handel med kokain,” siger specialanklager Rasmus von Stamm fra NSK.

– Det er et rigtig godt stykke efterforskningsarbejde, der ligger til grund for dagens dom, og som på mange måder har gjort dette til en spektakulær sag, forklarer specialanklager Rasmus von Stamm fra NSK.

Den 33-årige har anket dommen. Den 40-årige og den 54-årige har udbedt sig betænkningstid.

domstol dom retssal
Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fire mand i grundlovsforhør for besiddelse af 18 kilo hård narko

Mand anholdt for drab og knivoverfald

En 20-årig mand blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør sigtet for drabet på en 28-årig mand søndag den 15. maj. Han er desuden sigtet for særlig grov vold ved senere samme dag at have stukket en 25-årig mand med kniv.

Søndag kort før klokken 13 fik Københavns Politi en anmeldelse om, at en 28-årig mand var blevet indbragt på hospitalet i kritisk tilstand efter at have været udsat for grov vold på et hotelværelse i Strandgade på Christianshavn. Manden afgik ved døden mandag aften.

Samme søndag som drabet, lidt efter klokken 19.30, blev en 25-årig mand fundet med knivstik på en adresse i Silkegade i Indre By. Han var alvorligt såret, men uden for livsfare.

– Tirsdag aften kunne vi anholde en 20-årig mand, som vi anser for at være gerningsmanden i begge sager, forklarer politikommissær Kenneth Jensen fra Afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi.

Den anholdte blev fremstillet i grundlovsforhør i Dommervagten ved Københavns Byret. Anklagemyndigheden  begærede lukkede døre, og derfor har Københavns Politi ikke yderligere oplysninger i sagen på nuværende tidspunkt.

kniv
Mand anholdt for drab og knivoverfald … (Foto: Unsplash)

Læs også: To mænd anholdt for drab

Dagens billede: Narkotunnel fundet

Fredagsfjol: Klar til weekend 😂

· Mere fra samme kategori ·