Læs også:

Close
strand sol sommer vand (Foto: Pxhere)

Sandt eller falsk: 6 myter om danskvand

Sundhed  | 

Er danskvand okay at drikke, hvis man dagligt har en kamp med at komme igennem de mange glas vand, kroppen har behov for i sommervarmen

En ny undersøgelse viser, at næsten hver femte dansker foretrækker at drikke danskvand frem for almindeligt postevand. Men kan man med god samvittighed erstatte postevand med danskvand? Få svaret og få samtidig be- eller afkræftet de største myter om det boblende vand.

Mange danskere kæmper med at drikke nok vand. Sundhedsstyrelsen anbefaler mellem en og halvanden liter vand dagligt og mere, når det er varmt. Den mængde indtager cirka halvdelen af danskerne ifølge en ny undersøgelse foretaget af GfK Norm for SodaStream. Dog drikker 21 procent kun et par glas dagligt, mens hele seks procent af de danske mænd ikke drikker vand hver dag. Det er dobbelt så mange som andelen af kvinder, som ikke dagligt får vand indenbords.

– Vi hører igen og igen fra eksperter, at vi skal huske at drikke nok vand. Og især i disse dage med knald på sommervarmen, er det vigtigt at få rigeligt med væske. Men mange danskere synes, at det er kedeligt at drikke vand, og vores tal viser, at personer med en danskvandsmaskine drikker 25 procent mere vand end gennemsnittet. Der er dog stadig mange, som holder sig fra danskvand, fordi de fx tror, at det ætser tænderne, fortæller nordisk marketingdirektør hos SodaStream Michele Fitzwilliams.

Og netop myter om danskvand er der mange af. Men er de sande eller falske? Michele Fitzwilliams fra SodaStream bekræfter og afliver her seks myter om vand med brus.

danskvand sodastream (Foto: MY DAILY SPACE)
Sandt og falsk om danskvand. (Foto: MY DAILY SPACE)

1. Danskvand er usundt

FALSK: – Intet er sundere end helt almindeligt postevand, men et godt alternativ til postevand er danskvand. Danskvand består af 99,9 procent vand og indeholder ingen kalorier, så ernæringsmæssigt er det helt legitimt at drikke danskvand.

– Samtidig er danskvand meget bedre for kroppen end sodavand, juice og andre læskedrikke, så erstat hellere postevanden med danskvand i stedet for andre læskedrikke, forklarer Michele Fitzwilliams.

2. Danskvand kan gøre dig oppustet

SANDT: – Alle drikke med brus og bobler kan gøre din mave større end den plejer at være. Når du indtager drikkevarer tilsat kulsyre, får du nemlig tilført luft direkte ned i maven, siger Michele Fitzwilliams.

3. Danskvand ætser tænderne

FALSK: – En af de mest sejlivede myter omkring danskvand er, at den boblende kulsyre i vandet ætser dine tænder. Myten er dog ikke sand. Mange studier og tandlæger har længe påvist, at kulsure ikke er skadeligt for dine tænder.

– Derimod er det kombinationen af sukker og syre i forbindelse med kulsyre, der er skadeligt for dine tænder. Og især frugtsyre, som findes i både sodavand, saft og juice er hård ved emaljen. Det er således langt bedre at drikke danskvand frem for frugtsyreholdige drikke, forklarer Michele Fitzwilliams.

tænder ætse danskvand mund (Foto: Pxhere)
Behold de pæne tænder. (Foto: Pxhere)

4. Danskvand mætter

SANDT: – Den er god nok. Kulsyreholdigt vand har en mættende effekt, og et klassisk råd til vægttab er også at drikke godt med danskvand inden et måltid. Undersøgelser har vist, at hvis du drikker omkring en halv liter vand, inden du spiser, indtager du cirka 90 kcal mindre, fortæller Michele Fitzwilliams.

5. Danskvand skader dine knogler

FALSK: – Det siges at kulsyren i danskvand kan nedsætte kalkoptagelsen i kroppen og skade dine knogler, men det er en misforståelse. Det er ikke kulsyren, men derimod fosforsyre, som blandt andet er i lightsodavand, der bremser kroppens kalkoptag. Du kan derfor roligt drikke masser af danskvand og stadig få kalk til knoglerne, forklarer Michele Fitzwilliams.

korpus krop anatomi knogler (Foto: Pxhere)
Dine knogler tager ikke skade. (Foto: Pxhere)

6. Danskvand er ikke godt for børn

FALSK: – Ligesom at danskvand ikke er usundt for voksne, er det heller ikke usundt for børn. Det er langt bedre for dit barn at drikke danskvand end saft, juice og sodavand, siger Michele Fitzwilliams.

 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet GfK Norm for SodaStream. Der er i alt gennemført 1.006 online interview med repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18-80 år i perioden 31. januar til 6. februar 2018.

Om SodaStream
SodaStream er verdens førende producent og distributør af kulsyremaskiner. Virksomheden opererer i 45 lande og produkterne kan købes i mere end 70.000 butikker fordelt på fem kontinenter. SodaStream gør det muligt at forvandle almindeligt postevand til boblevand med eller uden smag på få sekunder. SodaStream hjælper forbrugerne til at holde af det daglige vandindtag ved at gøre almindeligt vand fra hanen både sjovere og mere spændende at drikke. SodaStreams kulsyremaskiner er et anderledes og innovativt alternativ til dem, som ønsker at mindske forbruget af drikkevarer på flaske eller dåse. Kulsyremaskinerne fremmer sundhed og velvære, er miljøvenlige og kosteffektive og kan tilpasses det individuelle behov.

 

Læs også:

Et antiinflammatorisk liv

Maria Borelius, health, sundhed, anti-inflammatorisk livsstil, bøger, bog, books, HarperCollins Nordic DK, HarperCollins Nordic

· Mere fra samme kategori ·