Læs også:

Close
prinsesse marie folkekirkens nødhjælp

Prinsesse Marie er rejst tilbage til Cambodja

Nyheder  | 

Prinsesse Marie er rejst tilbage til Cambodja · Syv mænd idømt livstid for drabsforsøg i bandekonflikt · 12.000 samlede ind til kræftsagen: Indsamlingen fortsætter digitalt · Selekampagne: Vil du have en elefant i nakken? · Sol, strand og sommerprogram i Billund Lufthavn · Dagens video: Et rørende øjeblik

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Prinsesse Marie er rejst tilbage til Cambodja

H.K.H Prinsesse Marie rejste lørdag tilbage til Cambodja, som var det første land prinsessen besøgte som protektor for Folkekirkens Nødhjælp for 10 år siden.

Prinsessens rejse er samtidig en fejring af Folkekirkens Nødhjælps 100-års jubilæum under mottoet håb og handling.

Rejsen bliver et gensyn med partnere og projekter fra den første rejse i 2012, og dermed muligheden for at opleve udviklingen i landet og Folkekirkens Nødhjælps arbejde med klimatilpasning, fødevarer, fattigdomsbekæmpelse og menneskerettigheder.

– Der er sket meget, siden prinsessen besøgte Cambodja for 10 år siden. Økonomien buldrer afsted, men uligheden vokser samtidig, og klimaforandringerne går hårdt ud over landbefolkningen. Derfor har vi fokus på at uddanne og organisere bønderne i klimavenlig fødevareproduktion og sørge for at styrke deres markedsadgang – og dermed deres indtægtsgrundlag, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen, der ledsager prinsessen på jubilæumsrejsen.

Turen til Cambodja i Sydøstasien sender ifølge Birgitte Qvist-Sørensen et vigtigt signal om ikke at glemme hjælpen til verdens fattigste i en tid, hvor vi helt naturligt er optaget af krigen i Ukraine og modtagelsen af ukrainske flygtninge:

– Som nødhjælpsorganisation er vi vant til at håndtere og holde fokus på mange kriser på samme tid. Derfor er det så vigtigt, at vi med prinsessens rejse til Cambodja sætter fokus på behovet for klimatilpasning, landbrugsudvikling og menneskerettigheder til gavn for verdens fattigste. For de globale udfordringer er ikke blevet mindre den seneste måned. Tværtimod ser vi, hvordan krigen i Ukraine bidrager til at forværre verdens fødevarekrise med høje prisstigninger på blandt andet hvede og majsolie, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Prinsessen møder blandt andet økologiske risbønder, der har fået adgang til det danske og europæiske marked gennem et samarbejde med den danske fødevarevirksomhed Nordic Food Partners. Deres bæredygtige produkter har prinsessen tidligere stiftet bekendtskab med på Nordic Food Partners rismølle og pakkeri i Skive såvel som i Folkekirkens Nødhjælps Wefood butikker.

Prinsessens rejse til Cambodja slutter torsdag den 8. april, og byder på besøg hos en lang række af Folkekirkens Nødhjælps lokale samarbejdspartnere, myndigheder, virksomheder og det internationale diplomati.

prinsesse marie folkekirkens nødhjælp
Prinsesse Marie genbesøger Cambodja … (Foto: Folkekirkens Nødhjælp)

Læs også: H.K.H. Prinsesse Maries opskrift på biksemad

Syv mænd idømt livstid for drabsforsøg i bandekonflikt

De syv mænd blev mandag dømt for tre gange at have forsøgt at dræbe to mænd som del af en bandekonflikt. Mændene var tiltalt for med en automatriffel og en pistol at have forsøgt at dræbe to yngre mænd i Måløv den 17. maj 2020. Inden da havde de flere gange forsøgt at opspore de forurettedes bil via en såkaldt GPS-tracker, som i hemmelighed var blevet monteret.

Retten vurderede, at der reelt var tale om i alt tre selvstændige drabsforsøg, og det er de syv mænd dømt for. Samtidig er alle mændene dømt efter den særlig bandeparagraf 81a, som giver mulighed for at fordoble straffen, hvis forbrydelsen er sket som del af en bandekonflikt. Sammenlagt vurderede retten i Glostrup, at alle syv tiltalte skulle idømmes fængsel på livstid.

– Syv gange livstid er en meget tydelig markering af hvor alvorligt politi, anklagemyndighed og domstolene vurderer skyderier i en bandekonflikt, siger specialanklager Morten Frederiksen

Morten Frederiksens anklagerkollega Cecilie Mee Hansen sagde under gårsdagens strafprocedure:

– De tiltalte bringer en bandekrig til et villakvarter. De affyrer hensynsløst skud, hvor vi, almindelige borgere, færdes. Det vil vi ikke, og det skal vi ikke acceptere.

Efter skudepisoden igangsatte politiet en intensiv efterforskning, med en meget omfattende mængde data.

–I sådanne sager er der ikke meget hjælp for politiet at hente i miljøet omkring skyderiet, så derfor at man måtte gå af andre og mere tekniske tunge veje”, forklarer Morten Frederiksen.

Selvom de syv dømte har haft forskellige roller i drabsforsøgene, så er de alle dømt på lige fod:

– Med dommen er der blevet sendt et meget tydeligt signal til bandemedlemmer om, at når man laver noget sammen, så bliver man også dømt sammen, slutter specialanklager Morten Frederiksen.

To af mændene blev samtidigt idømt udvisning af Danmark for bestandigt. Alle syv mand har anket deres dom umiddelbart efter at dommen blev afsagt i går eftermiddags.

domstol dom retssal
Der blev afsagt dom i stor bandesag i går … (Foto: Unsplash)

Læs også: Bandekonflikten er blusset op under corona

12.000 samlede ind til kræftsagen: Indsamlingen fortsætter digitalt

Kræftens Bekæmpelse sender en dybfølt tak til de tusindvis af frivillige, der brugte en del af søndagen på at samle ind til kræftsagen. Den digitale indsamling fortsætter indtil den 10. april.

Søndag hev flere end 12.000 danskere tre timer ud af deres kalender for at samle ind til forskning i kræft, forebyggelse og støtte til de mange tusind mennesker, der hvert år får stillet en kræftdiagnose, samt deres pårørende.

Blandt indsamlerne var formand i Kræftens Bekæmpelse, Helen Bernt Andersen, der står tilbage med et smil på læben og tung indsamlingsbøtte i hånden.

– Det har været en fantastisk indsamlingsdag, og jeg er meget taknemmelig over, at der blevet taget så godt imod mig på min rute i Virum – og i øvrigt også de mange øvrige indsamlere rundt om i landet. Den store opbakning til Kræftens Bekæmpelses indsamlere er så værdifuld, siger hun.

– Jeg vil gerne takke indsamlingslederne for deres kæmpe indsats for at få stablet endnu en vellykket landsindsamling på benene og de tusindvis af frivillige, der valgte at bruge deres søndag på at samle ind til kræftsagen.

Du kan stadig støtte indsamlingen. Den fysiske indsamling er igen i år suppleret af en digital indsamling, der fortsætter helt indtil søndag den 10. april, hvorefter det endelige resultat gøres op. I skrivende stund er der mere end 2.000 digitale indsamlinger enten via Facebook og indsamling.dk.

Så hvis du ikke var hjemme, da indsamlerne kom forbi, har du stadigvæk mulighed for at give et bidrag til dette års landsindsamling.

Det kan du blandt andet gøre ved at støtte eller oprette en digital indsamling på Facebook eller via indsamling.dk., Mobile Pay på 93 80 00, sms og bankoverførsler.

Opret eller støt en indsamling på indsamling.dk

Opret din egen digitale indsamling på Facebook.

Derfor er din støtte vigtig:
De penge, der kommer ind ved Landsindsamlingen, går til Kræftens Bekæmpelses vigtige arbejde med at yde gratis rådgivning og støtte til patienter og pårørende, til forskning og forebyggelse.

Overskuddet fordeles med 61 pct. til forskning, 18 pct. til patientstøtte, 18 pct. til forebyggelse og tre pct. til administration.

Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige.

Derfor er foreningen dybt afhængig af dig og andre, der vælger at støtte sagen, og som på den måde er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.

Læs mere om, hvordan Kræftens Bekæmpelse bruger de indsamlede midler fra Landsindsamlingen:

Landsindsamling 2022: Det går din støtte til – se her.

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse takker alle de frivillige. Husk du stadig kan nå at donere …(Foto: Michael Langhoff)

Læs også: Vi kan forebygge 40 kræfttilfælde hver dag

Selekampagne: Vil du have en elefant i nakken?

I denne uge holder færdselspolitiet i Syd- og Sønderjylland ekstra godt øje med, om du har spændt sikkerhedsselen.

Færdselspolitiet i Syd- og Sønderjylland har i denne uge ekstra fokus på, om du har spændt sikkerhedsselen. Har du ikke det, så koster det 1.500 kroner i bøde, uanset om du sidder på forsædet, bagsædet, i bil, varebil, bus eller lastbil. Er der en sele, så skal du bruge den.

– Det er ikke kun et spørgsmål om bøder, for faktisk er sikkerhedsselen det mest enkle og effektive sikkerhedsudstyr i bilen. Risikoen for at blive dræbt eller kvæstet halveres, hvis du bruger selen. Og det gælder alle i bilen. Uanset hvor kort turen er, forklarer politikommissær Mads Bruhn Lund, operativ leder af færdselsafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Personer, der har kørt uden sele, er stærkt overrepræsenterede i ulykkesstatistikken: Selv om kun cirka 3 % af bilisterne kører uden sele, udgør personer uden sele cirka 30 % af de dræbte i personbiler. Samtidig kan en løs passager på bagsædet ramme dig i nakken med en vægt, der svarer til en elefant. Og hvem har lyst til at få en elefant i nakken?

Udover at sikre sig selv med en sele, så er det førerens ansvar, at børn under 15 år er spændt korrekt fast. Hvis et barn under 15 år ikke er spændt fast i bilen, koster det føreren et klip i kørekortet, en bøde på 2.000 kroner og 500 kroner til Offerfonden. Endelig må der ikke være flere personer i bilen, end der er seler til.

færdselskontroal
I denne uge uge holder politiet ekstra godt øje med, om du har sele på … (Foto: Rigspolitiet)

Læs også: Færdselsindsats i Aarhus

Sol, strand og sommerprogram i Billund Lufthavn

Med udgangen af marts og dermed udgangen af vinterprogrammet, startede sommerprogrammet i Billund Lufthavn. Herpå står der sol, strand og nye sommerdestinationer. Der har været fremgang på passagersiden i marts. På trods af nedgang i fragten i marts er der øjneåbnende stor vækst i det første kvartal.

Der er fremgang på passagersiden i Billund Lufthavn, der er gået 193.292 passagerer igennem terminalen, og det svarer til, at der kun mangler 22,2 procent flere passagerer for at være på samme niveau som i 2019. Det er både erhvervslivet og de ferierejsende, der løfter niveauet.

Der er fuld gang i de ferierejsende, hvor blandt andet de klassiske vinterferiedestinationer på de kanariske øer nærmer sig indeks 90 – altså at tæt på 9 ud af 10 rejsende er tilbage – i for hold til 2019. Men de erhvervsrejsende er også i høj grad tilbage, hvor blandt andet den populære erhvervsrute til Amsterdam med KLM også er helt oppe på 84 procent passagerer i forhold til marts 2019.

– Rejsebranchen melder om gode tider med stor efterspørgsel på charterrejser, og de erhvervsrejsende melder deres ankomst igen. I det hele taget følger efterspørgslen flot det store udbud, og hvis verdenssituationen tillader det, går vi en god sommer i møde, fastslår Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn.

Ved indgangen af sommerprogrammet i Billund Lufthavn genåbnede to flyselskaber deres store, vigtige ruter til netværkslufthavne, der i særdeleshed er efterspurgt af erhvervslivet, og som spiller en stor rolle i at åbne op til hele verden for Vestdanmark: British Airways genåbnede den 27. marts til London Heathrow med syv ugentlige afgange, og Turkish Airlines genåbnede deres rute til Istanbul den 28. marts med fire ugentlige afgange.

Derudover åbnede der syv nye ruter henholdsvis den 27. og 28. marts til Madrid, Porto, Ibiza, Bari, Tirana, Trapani og Torino. I løbet af de næste måneder åbner en række charterdestinationer med bl.a. Corendon, og den eftertragtede rute til München med Lufthansa.

– Der har været regulær ruteåbningsfest med indgangen til sommerprogrammet. Flyselskaberne står klar til at stille den rejselængsel, som danskerne er klar til at få forløst. Der er kommet mange spændende destinationer på rutekortet til den her sommer, hvor bl.a. Madrid, Bari og Ibiza er spændende nye rejsemål fra Billund Lufthavn, fortæller Jan Hessellund.

Vi er allerede et kvartal inde i 2022, og væksten er ikke til at tage fejl af. Der er vækst på alle kurereflyene, og der er enorm stor interesse for at fragte gods via Billund Lufthavn. Fedex har pr. 28. marts indsat et ekstra kurerfly med fem ugentlige afgange, så de nu har to fly med i alt 10 ugentlige afgange.

I marts 2022 er der dog en nedgang på 6,2 procent ift. marts 2021. Nedgangen skyldes, at der i marts 2021 var flere chartrede fragtfly med avlsgrise til Asien, og der har ikke været i nærheden af så mange chartrede fragtfly i den her måned.

På trods af at der er nedgang i marts, kan Billund Lufthavn gøre kvartalsmæssig status på år til dato med en vækst på 13,4 procent ift. første kvartal i 2021.

– Vi kan nu krydse første kvartal i 2022 af med en tocifret vækstrate i forhold til sidste år. Udviklingen på vores luftfragtside går stærkt, og det sidste vækstspring er slet ikke taget endnu – vi har nogle rigtig spændende dialoger vedr. udvikling på fragtsiden, afslutter Jan Hessellund.

Se tallene for marts 2022 her.

billund lufthavn
Billund Lufthavn klar med deres sommerprogram … (Foto: PR)

Læs også: Storbysferie i Prag

Dagens video: Et rørende øjeblik

· Mere fra samme kategori ·