Læs også:

Close
prag storby turist tjekkiet flod (Foto: MY Daily Space)

Min storbysferie i Prag

Rejser  | 

Jeg har været med mine veninder i Prag på storbysferie. Til en by og land, som jeg ikke rigtig hverken kendte eller havde en holdning til. Læs min oplevelse af Prag

Vi rejser verden rundt – vi genbesøger – eller det gør jeg – for eksempel New York og Italien igen og igen. Men jeg vil også gerne se nye steder. Og så er det jo heldigt, at man har nogle veninder, der kan tage en med til steder, som man måske har tænkt på at besøge, men bare ikke fået det gjort.

prag storby turist tjekkiet (Foto: MY Daily Space)
Jeg kom også til at købe denne bog i Prag. For hold da op, der er sket meget i den gamle by gennem århundreder. (Foto: MY Daily Space)

Jeg havde ikke sådan de store forventninger til turen, andet end jeg glædede mig til at være sammen med mine veninder. Hvornår har man muligheden for sådan 24/7 at være sammen med dem, man holder af i flere dage. DET er værd at glæde sig til. I september var vi en lille uge afsted. Til Tjekkiet. Vi var først et døgn i Karlsbad, hvor jeg var sidste år. Det kan du i øvrigt læse mere om her. En by som mine veninder gerne ville se, så der startede vores tur med et døgn der. Men det er en helt anden historie. For nu skal vi tale om Prag. En storby og hovedstad lidt på størrelse med København, alt efter hvor meget man regner med af “oplandet” af København.

rag slot tjekkiet (Foto: MY DAILY SPACE)
En smuk aften med den vilde udsigt til slottet. (Foto: MY DAILY SPACE)

Velkommen til Prag

Prag i september er et godt tidspunkt at besøge byen. Synes jeg. Der er turister, men byen er ikke overrendt, og vejret er mildt og godt. Det var vores også. En af mine veninder havde fundet en stor lejlighed – og det var den vitterlig, for den havde 12 sovepladser; 6 dobbeltsenge. Så da vi var seks afsted, var det jo ret perfekt for os. Den lå også perfekt på en vej, der gik helt ned til floden Vitava eller Moldau (kært barn har mange navne) og lige op til centrum. Národni hed den.

Tjekkiet/Tjekkoslovakiet
Første gang landet blev selvstændigt var efter 1. verdenskrig, i 1918. I 1526 blev landet indlemmet i det Østrig-ungarske Rige, som det var en del af frem til 1918.

Selve lejligheden var ikke som sådan hyggelig. Eller det er nok en underdrivelse, for der var ikke en “hyggeting” i den kæmpe lejlighed. Den var indkøbt til at være det, den var; en Airbnb-lejlighed og investering og “pengemaskine”. Men placeringen af den var perfekt. Lige under os lå en af Prags ældste caféer og restauranter Café Louvre, der så lidt ud, som om man ikke har ville ændre en disse – altså på den gode måde. Den åbnede i 1902 og har formået stadig at være et centralt sted i byen. Franz Kafka kom her med venner, ja selv Albert Einstein var en fast gæst. Vi både prøvede at spise aftensmad der men også at få afternoon tea der. Begge dele var godkendt. Der var i øvrigt også poolborde i et rum for sig, hvis man var til det.

cafe louvre prag tjekkiet (Foto: MY DAILY SPACE)
Café Louvre er klart et besøg værd. (Foto: MY DAILY SPACE)

En anden helt unik ting ved beliggenheden var jazzklubben i kælderen under vores ejendom; Jazz Club Reduta, som især er berømt for at have været vært for en improviseret saxofon-“koncert” med den amerikanske præsident Bill Clinton i 1994. Reduta er i øvrigt også den ældste jazzklub i Prag, hvilket alle de kendte jazzmusikere på vægene vidnede om. Der var jeg også en af aftenerne med et par af veninderne. Det var en mega hyggelig oplevelse, som jeg er glad for, vi tog os tid til.

jazz club reduta prag tjekkiet (Foto: MY DAILY SPACE)
Alle de kendte jazzmusikere har spillet her – og altså også Bill Clinton. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad er Prag?

Prag er en sjov kloning mellem noget, der kunne minde om Paris og andre europæiske historiske storbyer. Men man mærker, det er en by med en syg gammel og vild historie. Og der er både noget virkelig gammeldags og middelalderligt og virkelig oldschool ved den og de mange gotiske bygninger og de mange sporvogne, hvor man faktisk ikke ville blive overrasket, hvis der pludselig gik et par riddere rundt i rustning på gaden. Ja, her kunne de godt have optaget Harry Potter-filmene, tænker jeg. Men alligevel har Prag også formået at forny sig, og der er også fyldt med mange nutidige elementer. Men byen og indbyggerne er stolte over deres historie, sine mange år på bagen, og her har bygninger fået lov til at bestå, så den fremstår autentisk og dragende.

Byen er også rig på kultur, så alle der elsker det, vil også elske Prag. Nej, hvor var der mange kulturelle ting – små gallerier og hyggelige steder, som jeg slet ikke nåede. Så prøv at forbered dig lidt hjemmefra – måske bedre end jeg.

Mange store film har også optagelser med fra byen. Fra Casino Royale til Hellboy, Kafka til Amadeus og Mission Impossible (1996) for blot at nævne nogle. Men byen indbyder også til det. Og det føles også lidt, som om man er en del af en gammel historie, når man går rundt der. Byen led også store tab under 2. verdenskrig, hvilket man også kan se flere steder. Det er en by, der har været fyldt med krige og vilde mænd. Hvis man siger vikingerne var vilde og hærgede, hvor de kom frem, så tror jeg godt, at tjekkerne kunne være med der. Meget blod og krig er udgydt i de gader, hvor vi gik. På en eller anden måde, kunne man mærke, at det var en by, der havde været så grueligt meget igennem. Og trods dette stadig står så majestætisk og smuk – og på en eller anden måde rolig og ren. Ikke et cigaretskod eller papir så jeg ligge. Og en anden ting, der slog mig, i midten af byen er der ingen lyskryds. Virker som en umulig ting, men det fungerede faktisk.

prag tjekkiet rejse karlsbroen (Foto: MY DAILY SPACE)
Det ligner en uhyggelig middelalderfilm eller Harry Potter-kulisse, men det er lige ved Karlsbroen. Smukt og lidt skræmmende. (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad skal man se?

Ja, det er jo et godt spørgsmål. Og vi anede det heller ikke rigtig. Et par af mine veninder havde været her før, hvilket gjorde det hele lidt lettere. Men det kom også frem, at de slet ikke have set hele byen eller oplevet “det hele”. Vi gjorde, synes vi selv, en genial ting, at hyre en dansk guide i 1½ time. Det var, hvis jeg selv skal sige det, lidt af en genistreg. For nøj hvor fik vi meget at vide, og Gud hvor var det genialt. For pludselig følte man, at man forstod byen og stedet. Vi var på turen i starten af ferien – gør endelig det. Han var også usædvanlig god, og god til at improvisere, når de mange spørgsmål kom haglende ned over den stakkels mand, ja så ændrede han bare ruten og fortællingen. Her blev en guidetekst ikke bare liret af.

De kan findes her på www.guideture.dk.

De har iøvrigt mange sjove og spændende ture. Jeg så også på nettet, at man kunne bestille en spøgelsestur, hvor man ser og hører om myter og legender i Prag. Det ville jeg gerne have været på, for byen er fyldt med mystiske brostensbelagte stræder og historier.

Vidste du

At Tycho Brahe ligger begravet i Týnkirken i Prag.

Man skal se Prags astronomiske ur, eller Prag Orloj, der er et middelalderligt astronomisk ur midt på torvet. Uret blev først installeret i 1410, hvilket gør det til det tredje ældste astronomiske ur i verden og det ældste ur, der stadig fungerer. ALLE som i ALLE turister valfarter dertil. Men det skal også ses og er både vildt og smukt. Men bered dig på, at der er mange turister.

rådhusuret ur astronomisk prag tjekkiet (Foto: MY DAILY SPACE)
Og så er der historien bag skelettet på det astronomiske ur – resten af historien om uret. (Foto: MY DAILY SPACE)

Karlsbroen er også et must at gå over. Det er uden sammenligning den mest maleriske – og også mest besøgte, så man skal væbne sig med tålmodighed. Broen forbinder den gamle bydel i øst med den lille by på den vestlige bred. I dag kan man kun gå ind over den 600 meter lange bro. Men det er en smuk tur – og så kan man både nyde udsigten og de 30 opsatte statuer.

prag storby turist tjekkiet flod (Foto: MY Daily Space)
Et kig over mod Karlsbroen … (Foto: MY Daily Space)

Overalt i gadebilledet ser man nedenstående type biler. Allerede der sættes man tilbage til 1920’erne – eller deromkring. De er smukke og unikke, og også nogen turisterne elsker at blive kørt rundt i byen i. Næsten som når du tager en hestevognstur i Central Park i New York bare “the Prague way”.

prag storby turist gammel bil (Foto: MY Daily Space)
Man kan blive kørt rundt i Prag i disse smukke biler. (Foto: MY Daily Space)

Mad og drikke

En anden god ting til Prag er også, at det jo er ganske billigt at være der. Så man kan faktisk godt gå ret gode steder hen og ikke komme af med en formue. Jeg burde også nævne, at Tjekkiet er kendt for deres øl (og ishockey men det lader vi blive i en parentes), men da jeg aldrig har drukket en øl, så er jeg nok den dårligste til at udtale mig om det. Men flere af mine veninder var glade og smagte dem, og ja overalt i gadebilledet ser man folk sidde og hygge med en god kop øl.

Maden er også til at betale. Skal man smage den lokale både for Prag og Tjekkiet, skal man dog ikke være “carb-forskrækket”. Men man er jo også på ferie. Her har veganer måske ikke helt holdt deres indtog endnu. Men jeg spiste nu frokost på en lille veganerrestaurant den ene dag, og det smagte skønt, så de kan godt.

Der er rigtig mange små steder – anderledes og så unikke – som jeg aldrig har set i en storyby før. Som denne lille honningkagebutik, der jo, sjovt nok, duftede helt himmelsk og kun havde honningkageting. De stod i butikken og bagte dem, og det var næsten som at være med i en Disneyfilm. Jeg købte selvfølgelig en lille pose med hjem.

honningkage honningkagemand butik prag (Foto: MY DAILY SPACE)
Kan man andet end elske sådan en lille hyggelig butik. (Foto: MY DAILY SPACE)

Generelt var niveauet højt på restauranterne. Vi spiste også på den lækreste italienske. Og vi fik tjekkisk mad som gullash. Jeg kunne faktisk lide det hele. Og der var noget for alle. Dyrt var det ikke. Vi smagte også deres lokale hvidvin dyrket på markerne op til slottet. Den var lidt dyr set med tjekkiske øjne men også virkelig lækker.

Grand café Orient er også et besøg værd. Caféen ligger i et kubistisk hus. Ja, faktisk er kubistisk arkitektur og design et rent tjekkisk fænomen. På 1. sal af Huset af Den Sorte Madonna (som det kaldes) kan man se den unikke stil, hvor man kan smage på desserter, snacks, morgenmad og små måltider. En specialitet er en kranseformet dessert ” Věneček”, her i kubistisk udgave.

prag kubisme grand cafe orient (Foto: MY DAILY SPACE)
Sådan så det kubistiske hus ud udefra. (Foto: MY DAILY SPACE)

 

prag tjekkiet cafe rejse (Foto: MY DAILY SPACE)
Grand Café Orient er også et besøg værd. (Foto: MY DAILY SPACE)

Morgenmad indtog vi flere af dagene på Paul – ja den er jo ikke tjekkisk men et fransk koncept. Til gengæld var den bare mega lækker – virkelig. Og deres almond croissant kan jeg stadig drømme om. En lille gåtur om morgenen, og så visit hos Paul, så var dagen i gang. Deres chiagrød med mangopuré var jeg også vild med.

prag tjekkiet rejse cafe paul morgenmad (Foto: MY DAILY SPACE)
Den stod på fransk morgenmad i Tjekkiet. (Foto: MY DAILY SPACE)

Vi ses igen

Om vi ses igen? Ja, det gør vi Prag. For ja, det var et nyt bekendtskab – men jeg er jo slet ikke færdig med at opdage den by. Der er så meget, jeg skal se og opleve endnu. Jeg nåede slet ikke i en af de famøse juletræspyntbutikker – tænk at jeg der elsker jul ikke nåede det. Jeg nåede ikke at se hele slottet andet end udefra, det samme med både Krudttårnet og Nationalteatret. Og en sejltur på floden – den SKAL opleves næste gang. Åhhh jeg kunne blive ved. Jeg skal også have læst bogen, jeg købte, og nu er jeg lidt mere forberedt på, hvad der venter mig. Jeg vil sige, at en tur på 4-6 dage passer mig fint. Sådan bliver det sikkert også næste gang. Så Prag, vi ses igen …

Vidste du
Især byens midte har været udsat for skiftende kulturelle påvirkninger, der blandt andet har efterladt en usædvanlig række af bevaringsværdige bygningsværker opført i varierende arkitektoniske stilarter. Dette har givet byen en plads på UNESCOs Verdensarvsliste fra 1992.
Transportfif

Vi var som sagt seks afsted. så vi brugte www.prague-airport-transfers.co.uk, der både kørte os til Karsbad og til Prag og til lufthavn, da vi skulle hjem. Det kunne betale sig, når vi var så mange. Og det fungerede fint.

prag tjekkiet opera rejse (Foto: MY DAILY SPACE)
Næste gang – så ses vi på Nationalteatret. (Foto: MY DAILY SPACE)

 

Læs også: Flyskam

 

· Mere fra samme kategori ·