Læs også:

Close
vold kvinde ryg

De mest alvorlige henvendelser fra unge er steget

Nyheder  | 

De mest alvorlige henvendelser fra unge er steget · Stigende energipriser og krig kan dæmpe væksten med ét procentpoint i 2022 · Kvinde fundet død – 29-årig mand anholdt · Massiv interesse for rådgiveruddannelse i bæredygtighed · Tullamore D.E.W. inviterer på gratis smagsprøve på St. Patrick’s Day · Dagens video: Venskaber på tværs

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

De mest alvorlige henvendelser fra unge er steget

10 år med onlinerådgivning: De mest alvorlige henvendelser fra unge er steget. I denne uge er det 10 år siden organisationen TUBAs første onlinerådgivning åbnede. Selv om det er et jubilæum, der er værd at fejre, så markerer det også udgangen på to år med en stigning i de henvendelser, der har handlet om overgreb.

I denne uge er det 10 år siden TUBAs første onlinerådgivning, chatten, åbnede på tuba.dk. Og selv om det er et jubilæum, der er værd at fejre, så markerer det også udgangen på to år med flere henvendelser, der har handlet om overgreb end hidtil. Henvendelser, der handlede om unge, der er udsat for fysisk vold, steg for eksempel med 122% i perioden 12. marts 2020 til 10. marts 2021 sammenlignet med året før.

– De henvendelser, som vi modtager online, understreger, at der er behov for at hjælpe de unge, som er vokset op i familier ramt af alkohol- eller stofmisbrug, så hurtigt som muligt. Online kan vi rådgive de unge, men der er for manges vedkommende brug for et længere terapiforløb, hvis de skal leve et liv, der er mindre præget af de senfølger, som en opvækst med misbrugende forældre kan give. PT har vi i TUBA midler fra for eksempel stat og kommuner, som desværre ikke rækker til at give alle den specialiserede terapi, som vi ved, de har gavn af at få hurtigt. Derfor venter 1.300 unge på en ledig plads. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt som samfund, siger landsleder i TUBA Danmark Henrik Appel.

TUBA er en nonprofitorganisation, hvis arbejde er finansieret af midler fra stat, kommuner og fonde. Udover 70 fastansatte er der ca. 150 frivillige psykologer og terapeuter. 22 af dem er rådgivere i TUBAs onlinerådgivning.

I TUBAs chatrådgivning kan alle uanset alder anonymt og fortroligt dele sine tanker med en rådgiver. En samtale kan vare op til 1 time, hvor rådgiveren hjælper dem med at reflektere over egen situation og handlemuligheder.

– Jeg havde forventet en hurtig og lidt mere løs samtale. Men der blev taget sig god tid til at overveje mine vendinger og ordvalg, og der blev spurgt ind til, om det var rigtig forstået, siger en ung, der har modtaget rådgivning online.

Chatrådgivningen var TUBAs første rådgivning online. Siden er rådgivning via mail og SMS også kommet til. I 2021 modtog 927 rådgivning via chat, sms, mail eller ung-til-ung-forummet.

Onlinerådgivningen er betjent af frivillige, der alle har gennemført TUBAs interne rådgiveruddannelse.

– Mange bliver overraskede over, at chatrådgivning faktisk er svært og langt fra ligetil. Vi mangler de vante kommunikationsredskaber, som vi kender fra hverdagen, som fx at gestikulere, bruge mimik, øjenkontakt og stemmeføring. I chatrådgivningen har vi kun det skrevne ord. Ordet, sproget og den måde, vi bygger samtalen op på, har en afgørende betydning for den unge, der modtager det, forklarer onlinerådgivningskoordinator i TUBA Jane Bach Woller.

Onlinerådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark. Det betyder, at rådgivningen har været igennem en kvalitetsvurdering af, hvorvidt tilbuddet lever op til en række fælles standarder for gratis, sociale rådgivningstilbud.

– Når min vagt slutter, giver det mig overskud at vide, at jeg var lige dér, hvor én havde brug for det, siger psykoterapeut Camilla Høy Christensen, der startede som frivillig onlinerådgiver i TUBA for 18 måneder siden. Hver 14. dag møder hun ind i 3 ½ time i onlinerådgivningens lokaler i Århus.

– At være rådgiver hos TUBA giver mening. På det faglige plan kan jeg bringe mine kompetencer som psykoterapeut i spil og samtidig opnå mere viden indenfor området. Personligt giver det mening i mit liv, at jeg kan gøre en forskel for et andet menneske, der har det svært, slutter hun.

I 2021 modtog TUBA Kristeligt Dagblads Pris, som hædrede de frivilliges arbejde i TUBA.

OM onlinerådgivningen:

15. marts 2012 åbnede TUBA onlinechatten.

5.349 har brugt TUBAs chat og SMS-rådgivning fra 2012-2021.

927 fik sidste år hjælp i TUBA online (Chat, SMS, ung-til ung-forum, brevkasse)

Top 3 samtaleemner i TUBAs chat (2017 – 2021):

  1. Håndtering af følelser
  2. Håndtering af drikkende forældre
  3. Opvækstens konsekvenser for livet nu.

TUBA Danmark:

TUBA er en landsdækkende nonprofitorganisation under Blå Kors Danmark, som hjælper børn, unge og voksne, der er opvokset i familier ramt af alkohol- eller stofmisbrug. TUBA tilbyder gratis terapi til unge mellem 14 og 35 år og onlinerådgivning til alle uanset alder. I 2021 hjalp vi mere end 4527 med rådgivning og terapi.

Du kan læse mere om TUBA på www.tuba.dk.

vold kvinde ryg
TUBA fejrer 10 års jubilæum … (Foto: Pexels)

Læs også: Rekordhøjt antal af unge fra familier med misbrugsproblemer søger hjælp i TUBA

Stigende energipriser og krig kan dæmpe væksten med ét procentpoint i 2022

BNP kan vokse ét procentpoint mindre og beskæftigelsen være 13.500 personer mindre på grund af stigende energipriser og krig, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Stigende energipriser og øget usikkerhed om fremtiden som følge af den russiske invasion i Ukraine medfører lavere vækst og færre beskæftigede end ellers.

Sådan lyder konklusionen i ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har foretaget en konsekvensberegning i den makroøkonomiske model ADAM, som blandt andet også Finansministeriet benytter.

Beregningen viser, at de stigende energipriser og krigen vil betyde, at væksten i BNP vil være cirka ét procentpoint lavere i 2022 end ellers. Derudover vil beskæftigelsen være cirka 13.500 personer lavere end ellers.

– Den danske økonomi og arbejdsmarkedet er fortsat i god gænge, men de stigende energipriser og den russiske invasion af Ukraine kommer til at sætte sit aftryk, udtaler Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Den russiske invasion afføder en masse usikkerhed blandt forbrugere og investorer både herhjemme og i udlandet, og det giver lavere vækst, fordi de vil være mere tilbageholdende med at bruge penge, forklarer Sofie Holme Andersen.

”Samtidig med krigen i Ukraine er priserne på energi steget siden efteråret. Det vil på den ene side øge virksomhedernes omkostninger, mens forbrugerne formentligt vil bruge færre penge på alt andet end energi og fødevarer, siger Sofie Holme Andersen.

– De stigende energipriser og den større usikkerhed både herhjemme og i de øvrige Europa betyder, at virksomhederne kommer til at sælge mindre. Det kan betyde, at virksomhederne ansætter færre medarbejdere, end de ellers ville have gjort, siger Sofie Holme Andersen.

Analysens hovedkonklusioner:

* Stigende energipriser og øget usikkerhed om fremtiden som følge af den russiske invasion medfører lavere vækst og færre beskæftigede end ellers. Beskæftigelsen vil være 13.500 personer mindre, og BNP vil vokse ét procentpoint mindre. Det viser et stød til ADAM.

* Stigende energipriser øger virksomhedernes omkostninger, så de må sætte priserne op, hvilket mindsker efterspørgslen efter deres varer og tjenester. Dermed mindskes BNP og beskæftigelse.

* Øget usikkerhed giver lavere vækst, da forbrugere og virksomheder vil være mere tilbageholdende med forbrug og investeringer.

Læs analysen her.

texaco benzin
Stigende energipriser og krig kan dæmpe væksten med ét procentpoint i 2022 … (Foto: Pexels)

Læs også: 51 millioner kroner skal fremme vækst i dansk turisme

Kvinde fundet død – 29-årig mand anholdt

En kvinde blev lørdag morgen fundet død på en adresse i Mårslet. Dødfaldet vurderes som værende mistænkeligt, hvorfor der er iværksat en drabsefterforskning. En person er anholdt.

Østjyllands Politi fik lørdag morgen klokken 07.22 via 112 en anmeldelse om, at en 33-årig kvinde var fundet død på en adresse i Mårslet. Da politiet ankom til stedet, var der nogle omstændigheder, der gjorde, at dødsfaldet blev betragtet som mistænkeligt.

Østjyllands Politi iværksatte derfor straks en efterforskning, og herunder blev der afspærret et større område omkring det hus, hvor kvinden blev fundet, og politiet har hele morgen og formiddagen arbejdet på stedet.

På baggrund af den foreløbige efterforskning, er det politiets foreløbige vurdering, at kvinden kan være blevet dræbt. Politiets undersøgelser på gerningsstedet medførte, at der blev foretaget anholdelse af en 29-årig mand. Den anholdte har relationer til den dræbte kvinde.

Af hensyn til den videre efterforskning kan politiet på nuværende tidspunkt ikke oplyse yderligere om sagen. Kvindens pårørende er underrettet.

politi politibil
Kvinde fundet død – 29-årig mand anholdt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Ung mand dømt for overfald foran kro

Massiv interesse for rådgiveruddannelse i bæredygtighed

Finansforbundet og FA investerer yderligere fire millioner kroner i succesprojekt for erhvervsrådgivere om bæredygtighed.

​Interessen for et kursus, der klæder erhvervsrådgivere på med viden om bæredygtighed, er så stor, at Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og Finansforbundet har besluttet at investere yderligere fire millioner kroner i kurset.

Investeringen kommer fra sektorens fælles kompetencepulje, Finanskompetencepuljen, som er et resultat af overenskomstforhandlingerne i sektoren og er finansieret af FA’s medlemsvirksomheder på Finansforbundets område. Alene i 2021 indbetalte virksomhederne tæt på 30 millioner kroner til puljen, der sikrer kompetenceudvikling af ansatte i pengeinstitutter.

– Der er et åbenlyst behov på området, og det er jeg glad for, at vi kan tage et fælles ansvar for at løfte i sektoren. Finanskompetencepuljen udspringer af overenskomstforhandlingerne og behovet for en målrettet og fælles indsats omkring kompetenceudvikling i bred forstand. Samtidig ser vi et specifikt og meget stærkt behov omkring bæredygtighedsdagsordenen, hvor både virksomheder og medarbejdere har brug for en styrket og fælles ballast. Det er en indsats, der er helt oplagt at løfte i fællesskab, og resultaterne fra pilotprojektet viser i høj grad også, at efterspørgslen er til stede, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Uddannelsesforløbet blev oprindeligt lanceret som et pilotprojekt i efteråret 2021. Dengang bevilgede FA og Finansforbundet via Finanskompetencepuljen én million kroner til dækning af den fulde deltagerbetaling for de første 100 kursusdeltagere.

– Der er enorm stor opmærksomhed hos vores medlemsvirksomheder på, hvordan de kan understøtte den bæredygtige omstilling. Det handler naturligvis om finansiering, men i den grad også om at hjælpe kunderne med at identificere risici, se muligheder og finde bæredygtige, grønne og samfundsansvarlige løsninger. Derfor er det oplagt, at kompetencepuljen, som jo er finansieret af virksomhederne, investerer yderligere i kompetenceudvikling indenfor bæredygtighed. Jeg synes, at vi i sektoren sender et stærkt og progressivt signal med investeringen, slutter Nicole Offendal, adm. direktør i FA.

Uddannelsesforløbet er udviklet af Finanssektorens Uddannelsescenter (FU) i samarbejde med FA og Finansforbundet og med opbakning fra Finans Danmark og Lokale Pengeinstitutter (LOPI).

De konkrete uddannelsespladser vil blive udbudt i løbet af foråret.

Fakta om kurset:

Via kurset tilegner erhvervsrådgiverne sig grundlæggende viden og kompetencer om bæredygtighed, som de kan bruge i dialogen med kunderne. Kurset giver den enkelte deltager praktiske redskaber til rådgivningen og muligheder for at træne dem i praksis. Forløbet er en del af Finanskompetencepuljen.

natur verden kloden klima (Foto: Unsplash)
Massiv interesse for rådgiveruddannelse i bæredygtighed … (Foto: Unsplash)

Læs også: Bæredygtighed er et livsvilkår for de danske vækstvirksomheder

Tullamore D.E.W. inviterer på gratis smagsprøve på St. Patrick’s Day

I anledning af den irske nationaldag – St. Patrick’s Day – inviterer en bred vifte af lokale barer og pubs til en gratis smagsprøve på den helt nye Tullamore D.E.W. Honey. Så tag vennerne eller kollegaerne under armen, smut forbi din lokale bar mellem klokken 17.03 og 18.03 den 17. marts og nyd den nye, irske variant, mens du fejrer St. Patrick’s Day.

Den 17. marts bliver hvert år markeret over hele verden, når den irske nationaldag St. Patrick’s Day skal fejres. I den anledning byder Tullamore D.E.W. på en smagsprøve af den spritnye variant Tullamore D.E.W. Honey, hvor den karakteristiske smag er afrundet med et sødmefuldt twist. Honey-varianten er kombinationen af Tullamore og 100 pct. naturlig honning fra Bøhmen i Tjekkiet. Den er varm, sødlig, velbalanceret og fuld af karakter.

Copenhagen St. Patrick’s Day Parade inviterer ligeledes til en festlig eftermiddag på Rådhuspladsen i København for hele familien med irsk dans, live folkemusik, irske ulvehunde og grønt optog. Der vil være gratis ansigtsmaling til børnene, og alle iklædt grøn beklædning kan deltage i paraden gennem Indre By. Klokken 13.00 åbner boderne, så du kan få varmen med en Irish Coffee fra Tullamore D.E.W.

Der er gratis adgang til festlighederne.

13.00 – 15.00 Irsk stemning med Irish coffee med Tullamore D.E.W., varm kakao og irske øl.
15.00 – 17.00 Gratis ansigtsmaling for børn
15.30 –17.00 Live irsk musik og dans på scenen
17.00 Parade gennem Indre By

tullamore whisky
Det er snart St. Patricks Day … (Foto: Pexels)

Læs også: Whiskyguide: Fem gode råd til en god whiskyoplevelse

Dagens video: Venskaber på tværs

 

· Mere fra samme kategori ·