Læs også:

Close
strand danmark

NEWS: 51 millioner kroner skal fremme vækst i dansk turisme

Nyheder  | 

51 millioner kroner skal fremme vækst i dansk turisme · Mary Fonden støtter kampen mod mobning · Mand sigtet for at arrangere ulovligt gaderæs på motorvej · Støtte til Ukraine: Næstformand for Europabevægelsen besøgte i lørdags Ukraine · Syd- og Sønderjyllands Politi advarer om falske eurosedler · Dagens billede: En god nyhed 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

51 millioner kroner skal fremme vækst i dansk turisme

COVID-19 har haft alvorlige konsekvenser for det danske turismeerhverv. Derfor åbner Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu for ansøgninger til en pulje på 51 millioner kroner, der har til formål med puljen at tiltrække de internationale gæster og få dansk turisme tilbage på vækstsporet via et mere bæredygtigt og konkurrencedygtigt turismeerhverv.

COVID-19 har haft alvorlige konsekvenser for det danske turismeerhverv. Derfor åbner Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu for ansøgninger til en pulje på 51 millioner kroner, der har til formål med puljen at tiltrække de internationale gæster og få dansk turisme tilbage på vækstsporet via et mere bæredygtigt og konkurrencedygtigt turismeerhverv.

Flere år med kraftig vækst i dansk turisme fik en brat afslutning, da COVID-19 brød ud i starten af 2020. Før pandemien satte antallet af turistovernatninger i 2019 rekord for sjette år i træk. Selvom COVID-19 har betydet, at flere danskere har holdt ferie i Danmark, har det langt fra kunnet opveje det store tab af udenlandske turistovernatninger og tabt omsætning. Samlet set faldt antallet af turistovernatninger i Danmark med 20,5 pct. fra 2019 til 2020, dog med store regionale forskelle.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse puljen er til lokale og tværgående turismeprojekter, der skal understøtte en bæredygtig vækst i turismeerhvervet. Med puljen lægger bestyrelsen særlig vægt på projekter, der skal få de internationale gæster tilbage og skabe nye vækst i dansk turisme via fokus på bæredygtige aktiviteter.

Bæredygtige hensyn har ikke tidligere været en afgørende faktor, når turister har booket overnatninger eller søgt efter oplevelser på ferien, men i de seneste år har turisternes forbrugsvaner og præferencer ændrer sig i en mere bæredygtig retning både i Danmark og internationalt. For eksempel er der større efterspørgsel på turismeaktiviteter og -produkter i naturen. Samtidig viser undersøgelser fra VisitDenmark, at en voksende gruppe turister fra både Danmark og vores nabolande forventer, at bæredygtighed vil få betydning for deres næste valg af ferie.

Dorte Krak, medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og administrerende direktør i Arp-Hansen Hotel Group, siger:

– COVID-19 har skærpet den internationale konkurrence om turisterne, og særligt storbyturismen og erhvervs- og mødeturismen er fortsat hårdt ramt. Det er afgørende at få de internationale gæster tilbage. Pandemien har også medført en større efterspørgsel på bæredygtige turismeoplevelser og -produkter, og med puljens fokus vil bestyrelsen bidrage til at få de internationale gæster tilbage.

Bæredygtige oplevelser er en investering i fremtiden. Og i Nordjylland er der gode erfaringer med bæredygtig turisme. Hos Destination Nord har projektet Instant Green Tourism eksempelvis sat gang i den grønne omstilling blandt 57 nordjyske turismevirksomheder og foreninger. I et skræddersyet udviklingsprogram har virksomhederne fået mulighed for at bringe deres bæredygtige idéer og muligheder i spil sammen med eksperter og kolleger og andre aktører indenfor både kyst- og naturturisme, erhvervs- og mødeturisme samt storbyturisme.

Det er et samarbejde, som blandt andre virksomheden Råt & Godt har oplevet stor gavn af:

– At tænke i bæredygtighed og social ansvarlighed er en investering i fremtiden. Det er noget, som vi mærker stor interesse i og efterspørgsel efter. Gennem det tætte samarbejde med andre aktører i vores lokalsamfund har vi formået at skabe endnu bedre oplevelser for vores gæster på kryds og tværs. Vi har skabt oplevelser, hvor man bliver inspireret til at tænke ansvarligt, og det er blevet taget rigtig godt imod af vores gæster, fortæller Christian Helveg, der er stifter og leder af virksomheden Råt & Godt.

Fakta om indsatsen og tidsplan:

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har på sit møde den 2. februar 2022 afsat cirka 51 millioner kroner af de decentrale erhvervsfremmemidler til lokale og tværgående turismeprojekter i 2022:

40,9 millioner kroner kan alene søges af tværkommunale destinationsselskaber.

10,2 milluoner kroner kan søges af andre turismefremmeaktører til lokale og tværgående projekter, herunder til destinationsudvikling i ø-kommuner.

Ansøgningsfristen er den 28. marts 2022 klokken 12.00. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse forventer at behandle ansøgninger den 21. juni 2022, hvorefter ansøgere får besked om tilsagn eller afslag.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har fastsat seks strategiske fokusområder. Det er muligt at søge inden for alle fokusområder, men der er særligt fokus på projekter, som søger midler til i) international markedsføring (i kombination med udviklingsaktiviteter, fx kulturaktiviteter, under de øvrige fokusområder) og ii) grøn og bæredygtig turisme. I vurderingskriterierne er der fortsat fokus på de hårdest ramte dele af dansk turisme.

Samlet har bestyrelsen udmøntet i alt 173 millioner kroner til turismeindsatser i 2020 og 2021 samt 403 millioner kroner til Omstillingspuljen rettet mod hårdt ramte erhverv, herunder særligt turismeerhvervet.

Læs mere om indsatsen på Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses hjemmeside her.

strand danmark
51 millioner kroner skal fremme vækst i dansk turisme … (Foto: Unsplash)

Læs også: Postkort fra Fanø og Nordjylland 

Mary Fonden støtter kampen mod mobning

Mary Fonden støtter kampen mod mobning i Australien i anledningen af H.K.H. Kronprinsessens fødselsdag. Mary Fonden donerer 50.000 australske dollars (AUD) til The Alannah & Madeline Foundation, der igennem initiativet Better Buddies er inspirationskilden til Mary Fondens første og største initiativ ‘Fri for Mobberi’.

Allerede inden Mary Fonden blev stiftet, fik Kronprinsessen i 2005 ideen til et nyt initiativ med fokus på at bekæmpe mobning blandt børn. Ideen udsprang af inspiration fra det australske projekt Better Buddies, som organisationen The Alannah & Madeline Foundation står bag.

På Kronprinsessens initiativ begyndte projektet ‘Fri for Mobberi’ at tage sin form hos Red Barnet. Senere, da Mary Fonden bliver stiftet i 2007, står Mary Fonden og Red Barnet sammen bag udviklingen og udbredelsen af ‘Fri for Mobberi’, og i dag er det ude i mere end halvdelen af alle Danmarks dagtilbud og i knap halvdelen af SFO’er og skoler.

– Fra min allerførste oplevelse med Better Buddies kunne jeg se, at tilgangen kunne noget helt særligt i forhold til at skabe fællesskaber og sammenhold blandt børn. Og derfor var det også oplagt for mig at tage inspirationen fra Better Buddies med til Danmark. Det har været en stor glæde, og vi er taknemmelige for det afsæt, det har givet os i vores arbejde med at bekæmpe mobning i Mary Fonden, fortæller Kronprinsessen.

Som tak for inspirationen til ‘Fri for Mobberi’ har Mary Fonden valgt at donere 50.000 AUD til The Alannah & Madeline Foundation – i anledningen af Kronprinsessens 50-års fødselsdag.

– Igennem de sidste snart 15 år har tusindvis af børn lært om værdierne tolerance, respekt, omsorg og mod. Vores evalueringer viser, at børnehavebørn, der arbejder med Fri for Mobberi, udviser tydeligere empatisk adfærd end børn, der ikke arbejder med programmet. Og de er bedre til at tackle mobning og drillerier. Uden inspirationen fra Better Buddies var ‘Fri for Mobberi’ ikke blevet det, det er i dag. Derfor vil vi gerne sige tak og give lidt igen med donationen til The Alannah & Madeline Foundation, forklarer direktør i Mary Fonden Helle Østergaard.

‘Fri for Mobberi’ er med inspiration fra Better Buddies tilpasset til danske forhold og danske daginstitutioner og skoler. Men den ikoniske lilla bamse, der i den australske udgave hedder Buddy Bear er også at finde i ‘Fri for Mobberi’ universet som Bamseven.

The Alannah & Madeline Foundation arbejder stadig i dag med at bekæmpe mobning blandt børn i Australien – både igennem Better Buddies, men også igennem konkrete projekter, der forebygger og bekæmper mobning både i den fysiske og den digitale verden, hvor børn færdes.

CEO for The Alannah & Madeline Foundation Sarah Davies takker Kronprinsessen og Mary Fonden for den flotte donation:

– Vores mangeårige samarbejde med Kronprinsessen er meget højt værdsat. The Alannah & Madeline Foundation arbejder stadig for at bekæmpe både traditionel og digital mobning blandt børn og unge gennem målrettede og markante programmer. Begge organisationer deler formålet om at skabe sikre og trygge fællesskaber for vores børn, udtaler Sarah Davies.

Fakta om ‘Fri for Mobberi’:

Blev lanceret i 2007 og er nu ude i cirka40 % af vuggestuer, 60 % af børnehaver og 45 % af skoler og SFO’er i Danmark. Programmet bruges også af dagplejere.
Det er Danmarks første større, samlede indsats mod mobning på dagtilbuds- og indskolingsniveau og er inspireret af Better Buddies – programmet fra den australske organisation The Alannah & Madeline Foundation.
Det er udviklet i samarbejde med Red Barnet og finansielt støttet af Ole Kirk’s Fond

Fakta om The Alannah & Madeline Foundation:

The Alannah & Madeline Foundation blev grundlagt af Walter Mikac AM i 1997 til minde om hans to døtre, Alannah og Madeline, der gik bort ved Port Arthur-tragedien et år forinden

25 år senere er fondens vision, at alle børn og unge skal have mulighed for at vokse op i trygge, inspirerende og inkluderende fællesskaber med frihed til at trives og blomstre – for at beskytte dem mod dårlige oplevelser (i hverdagslivet såvel som online), for at sikre, at børn, der er berørt af vold, kan få hjælp og støtte, og for at skabe håb for en bedre og mere sikker verden.

mary
Her ses Mary under Børnestafetten 2015. (Foto: Steen Brogaard)

Læs også: Seks ting du kan gøre for at hjælpe en ensom ven

Mand sigtet for at arrangere ulovligt gaderæs på motorvej

En ung mand blev idste weekend sigtet for at være ’starter’ af ulovlige gaderæs midt på Frederikssundmotorvejen, som var blokeret af motorinteresserede. Han risikerer nu en fængselsstraf for medvirken til vanvidskørsel.

Lørdag aften den 12. februar klokken 22.40 modtog Københavns Vestegns Politi flere anmeldelser fra bilister om, at flere køretøjer kørte om kap mod hinanden på Frederikssundmotorvejen.

Fremme konstaterede en patrulje, at trafikken stod stille på tilkørselsvejene til motorvejen og cirka hundrede meter frem på selve motorvejen i østlig retning. Blokaden skyldtes åbenbart en kø bag biler, som holdt stille i to rækker på begyndelsen af selve motorvejen og ventede på deres tur til at køre om kap mod hinanden.

Tilsyneladende blev de ulovlige gaderæs styret af en ung mand – en såkaldt ’starter’ – som stod foran bilrækkerne midt på motorvejen, vinkede bilerne frem to og to, og med armbevægelser gav dem tegn til start, hvorefter bilerne accelererede ud ad motorvejen i høje hastigheder. På stedet, som var nær Tværvej, hvor Frederikssundmotorvejen begynder og ender, var også nødsporet mod øst blokeret af parkerede biler og omkring 30 stående publikummer.

Da politiet kom, forsøgte de involverede at stikke af, men en færdselsbetjent fik pågrebet ‘starteren’, før han nåede væk.

‘Starteren’ blev på stedet sigtet for medvirken til kap- og væddeløbskørsel på en offentlig vej, hvilket er omfattet af skærpelserne for vanvidskørsel og dermed kan udløse 20 dages ubetinget fængsel. Den unge mand, som er 19 år og fra Vestsjælland, erkendte sigtelsen.

– Vi fortsætter vores indsatser mod ulovlige gaderæs på offentlige veje, og vi tager reglerne om vanvidskørsel i anvendelse, hvis det er muligt – det gælder både over for dem, der kører, men også dem, som bistår med at afvikle et gaderæs, udtaler leder af færdselsafdelingen, politikommissær Claus Stoltenberg, Københavns Vestegns Politi.

Han minder også om, at bestemmelserne om vanvidskørsel både kan udløse fængsel, frakendelse af kørekortet og konfiskation af biler. Når straffesagen er færdigbehandlet, skal anklagemyndigheden vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale. I givet fald vil sagen blive ført ved Retten i Hillerød, fordi det pågældende sted på motorvejen hører under denne retskreds.

bil vej
Politiet slår hårdt ned mod gaderæs … (Foto: Pexels)

Læs også: Ulovligt gaderæs udløste frihedsstraf

Støtte til Ukraine: Næstformand for Europabevægelsen besøgte i lørdags Ukraine

Næstformanden for Europabevægelsen Jens-Kristian Lütken besøgete i lørdags Ukraine. Han mødtes med forskellige lokalpolitikere i provinshovedstaden Uzhgorod i den vestlige del af landet.

– Ukraine står i en meget vanskelig situation, og derfor er det vigtigt, at vi viser støtte til de kræfter, som vil trække landet i en demokratisk retning. Konflikten mellem Ukraine og Rusland angår ikke kun Ukraine men er også et spørgsmål om frihed og sikkerhed i resten af Europa. Det er vores fælles europæiske værdier, som er på spil i Ukraine i disse dage, udtaler Jens-Kristian Lütken, næstformand for Europabevægelsen.

Tidligere i år besøgte Jens-Kristian Lütken det østlige Ukraine, herunder havnebyen Mariupol i Donetsk-regionen. Jens-Kristian Lütken har tidligere været valgobservatør i Ukraine.

ukraine
I weekenden besøgte Jens-Kristian Lütken Ukraine … (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 ting du ikke vidste om Armenien

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer om falske eurosedler

Butikker i Haderslev har modtaget falske eurosedler den seneste uges tid. Syd- og Sønderjyllands Politi har modtaget ni anmeldelser om pengefalsk i årets første syv uger.

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer nu borgere og forretningsdrivende om, at der i øjeblikket er falske eurosedler i omløb. Især Haderslevområdet er ramt, hvor flere butikker modtaget de falske eurosedler. Politiet har efterforsket sagen gennem en uges tid.

– Der er ikke tale om en enkelt gerningsmand. Vi har haft fat i flere mistænkte og har også kig på flere personer, som vi nu skal tale med, forklarer politikommissær Ole Rahbæk.

Syd- og Sønderjylland har været ramt af forholdsvist mange tilfælde af pengefalsk i år. Ni gange har Syd- og Sønderjyllands Politi modtaget en anmeldelse om pengefalsk i de første syv uger af 2022. Hele sidste år blev det til i alt 39 sager i hele politikredsen.

Denne gang er der tale om falske euro-sedler, som er påtrykt et meget lille ‘movie money’.

– De kriminelle spekulerer i, at personalet ved kassen udelukkende har få sekunder til at vurdere en pengeseddel i forbindelse med betjeningen af kunderne. Og den typiske fremgangsmåde er, at de kriminelle køber varer for et lille beløb og betaler med den falske pengeseddel, eller spørger, om man kan veksle, siger vicepolitiinspektør Christian Østergård, leder af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion, der opfordrer både borgere og handlende til at være særdeles agtpågivende, hvis de modtager euro-sedler.

Vicepolitiinspektør Christian Østergård har tre gode råd til butikkerne for at imødegå sager om falske pengesedler:

1. Sæt et skilt op på butiksdøren, hvor det tydeligt fremgår, at forretningen maksimalt giver fx 300 kroner tilbage i byttepenge, og at det ikke er muligt at veksle penge/veksle andet end maksimalt 100 kroner – fx så kunderne kan få mønter til indkøbsvognen.

2. Sørg for at instruere de ansatte i, hvordan de spotter falske pengesedler. Eurosedler kan tjekkes ved at føle, se og vippe dem. Sedlerne er trykt på en særlig måde, så de får en speciel overflade, ligesom der er vandmærke og sikkerhedstråd i sedlen, der kan ses, når sedlen holdes op mod lyset. Endelig er der på forsiden skiftende billeder i et hologram, der kan ses, når man vipper sedlen.

3. Hav klare retningslinjer for, hvornår en ansat ved kassen kan tilkalde bistand fra fx en butiksleder – i tilfælde af mistanke om, at en person er i gang med at betale med falske penge. Det er vigtigt at kunne tilkalde bistand, også selvom der er mange kunder ved kasselinjen og travlt i butikken. Har man mistanke om at en seddel er falsk, så skal man altid kontakte politiet på 1-1-4.

Strafferammen for falskmøntneri er på 12 års fængsel, hvilket er en af straffelovens højeste strafferammer. Straffelovens bestemmelser gælder også for forfalskninger af udenlandske sedler og mønter.

Læs mere om, hvordan du spotter falske eurosedler på Den Europæiske Centralbanks hjemmesid her.

Kontakt politiet på 1-1-4, hvis du har mistanke om, at du har modtaget falske penge. Også andre steder i landet – blandet andet København florerer de falske eurosedler …

euro sedler penge
Der er falske eurosedler i omløb i Danmark … (Foto: Pexels)

Læs også: Falsk bankbud dømt for at snyde ældre kvinder

Dagens billede: En god nyhed

· Mere fra samme kategori ·