Læs også:

Close
Armenien armeniere bjerge by storby Yerevan Jerevan (Foto: Unsplash)

10 ting, du ikke vidste om Armenien

Rejser  | 

Armenien er et utroligt smukt og betagende land. Landet er fuldt af historie, gammel arkitektur, krystalklare floder og maleriske bjerge. Læs med her og bliv klogere på et af verdens mest antikke lande

De fleste har formentligt svært ved at placere den lille nation på verdenskortet. Til trods for dets landsareal er på størrelse med Jylland, så bærer Armenien på en masse historie og eventyrlig natur. Selv de lokale kan ikke få nok af at leve i paradiset. For dét at bo i landet er som at opdage den armenske historie dag for dag. Her får du et par facts, som du måske ikke vidste om Armenien.

1. Det første land i verden, der indførte kristendommen som statsreligion

Armenien er også kendt som …
”kirkernes land”, da landet har omkring 4.000 klostre og kirker.

Til trods for at Armenien grænser op til flere muslimske lande som Iran, Aserbajdsjan og Tyrkiet, har de kristne armeniere, også efter mange års konflikter med blandt andet Aserbajdsjan og Tyrkiet, holdt fast i deres identitet. I dag betragter det armenske folk det som en national stolthed, at Armenien var den første nation i hele verden, der i år 301 tog kristendommen til sig som statsreligion.

Desuden er Armenien et af de ældste lande i hele verden, og som stat og nation har Armenien en historie, der går helt tilbage til det 6. århundrede f.Kr. Armenien omfattede blandt andet store dele af nutidens Tyrkiet, Aserbajdsjan, Iran og Georgien.

2. De ved, hvor Noas Ark var

Yerevan er …
en af verdens ældste byer, der er 29 år ældre end Rom, bygget i 782 f.Kr.

Tager man til Armenien og besøger de hundredvis af markeder eller butikker, finder man hurtig ud af, at det sneklædte bjerg, Ararat, er landets nationalsymbol, som præger al armensk kunst og litteratur. Udover Ararat-bjerget har en stor symbolsk værdi for det armenske folk, så nævnes bjerget også i Biblen. I Første Mosebog beskrives det nemlig, hvordan Noa strander på Ararats bjerge, efter jorden er blevet oversvømmet ved syndfloden. Siden da går fortællingen på, at Noas Ark var strandet på toppen af Ararat.

Armenierne er dog præget af stor frustration over, at Ararat nu ligger på tyrkisk territorium. Men tager man til hovedstaden i Armenien, Yerevan, kan man opleve den flotte udsigt til bjerget, som tegner sig krystalklart over de lyserøde bygninger i Yerevan og den blå himmel.

3. Verdens ældste vingård blev fundet i Armenien

Winston Churchill var også yderst begejstret for armensk cognac …
som Josef Stalin sendte til Churchill en gang om måneden efter 2. verdenskrig.

Det er ikke kun den franske kultur, som har en historisk sans for vin. En flok irske og armenske arkæologer fandt nemlig det, som bliver kaldt for et af verdens ældste vingårde i en hule nær landsbyen, Areni, i Armenien i 2007. Vingården siges at være over 6.000 år gammel. Armenien kan derfor ligeledes løbe med sejren for at være et af de første lande, der har produceret vin i verden.

4. Flere berømtheder kommer fra Armenien

Vidste du, at den verdenskendte tv-personlighed Kim Kardashian kommer fra Armenien? Og Kim er ikke den eneste, for også fodboldspilleren Henrikh Mkhitaryan, sangerinden Cher, skuespiller og sanger Charles Aznavour, tennisspilleren Andre Agassi, skuespiller Joe Manganiello og sangeren Serj Tankian, som er bedst kendt for sit arbejde med metal-band System of a Down, har alle armenske rødder.

5. Man kan stå på ski der

Armenien har fastlandsklima, hvilket betyder, at somrene er særdeles tørre og varme, hvor temperaturen kan nå helt op til 45 grader. Samtidig er vintrene tilsvarende bid kolde. Armenien er desuden rig på bjerge, så bliver din krop lokket af at mærke de kolde pister under skiene, så burde du overveje at tage til Tsaghkadzor næste gang.

6. Flere armeniere bor i udlandet end i Armenien

Det armenske folkedrab
refererer til massedeportationen af armeniere i det Osmanniske Rige fra 1915 til 1917. Begivenhederne førte til, at 1,5 millioner armeniere blev myrdet af tyrkere.

Det armenske folkedrab tvang flere millioner af armeniere til at flygte ud af landets grænser. Der bor derfor omkring 5,6 millioner armeniere i udlandet, især i USA, Rusland og Frankrig, hvilket er flere end befolkningstallet i Armenien på nuværende tidspunkt, da der bor omkring tre millioner i landet.

Grænsen mellem Armenien og Tyrkiet er stadig spærret i dag knap hundrede år efter de dramatiske udrensninger af det armenske folk.

7. Udsøgt bjergudsigt – Wings of Tatev

I Armenien kan man opleve at svæve som en fugl over bakker med bjergudsigt. En helt uforglemmelig og utrolig udsigt, som man længe vil huske, da Wings of Tatev er verdens længste svævebane uden stop på hele 5,7 kilometer. Svævebanen flyver over bjerge og forbinder bjerglandsbyen Halidzor med Tatev-klosteret.

8. Velvet revolution

I 2018 gennemgik Armenien et af verdens hidtil mest fredfyldte revolution, som især inkluderede højt humør, dans og musik. Armenierne havde nemlig længe kæmpet med korruption og magtmisbrug, hvilket fik Nikol Pashinyan, som er landets nuværende premierminister, til at starte en række demonstrationer mod det daværende grådige og uretfærdige parlament i landet.

Med Pashinyan i spidsen var demonstranterne utilfredse med det korrupte armenske parlament. Glædeligt for det armenske folk, vandt Pashinyan over landets daværende præsident Serzh Sargsyan, og Armenien har siden da udviklet sig til det bedre.

9. Armensk gæstfrihed

Armenien er et land med en meget gæstfri befolkning, hvor du kan bide dig sikker på, at du aldrig vil forlade et hjem på tom mave.

Armenske middagsborde er nemlig altid fyldt med enorme bunker frugt og bær, men også især det smagfulde fladbrød lavash. Og til ingen overraskelse spiser armenierne lavash til alt og alle måltider.

10. I Armenien møder du næsten kun armeniere

Hele 97 procent af befolkningen, der bor i Armenien, er armeniere, og den resterende lille procentdel består af forskellige etniske mindretal såsom russere, ukrainere og kurdere.

 

Læs også: Pyntebogen: Tørrede spiselige blomster

kage pyntebogen tørrede blomster (Foto: Maja Vase)

 

Kilder: telegraph.co.uk – folkedrab.dk–  bbc.com


			

· Mere fra samme kategori ·