Læs også:

Close
Pige, alene, alone, pink, lyserøde, ensom. (Foto: Unsplash)

#Ensomhed: 6 ting du kan gøre for at hjælpe en ensom ven

Mit liv  | 

Vi er ensomme i Danmark. Måske kender du endda en, som føler sig ensomhed. Ensomhed er svært tabubelagt, hvorfor mange kæmper med at bryde ud af den. Vi har skrædderstyet ti tips til dig, hvis du har en, som står der nært, der kæmper med ensomheden

Danmark er i flere omgange blevet kåret som verdens lykkeligste land, men vi er i de seneste år blevet overhalet bagom. Hvad blev der af de glade danskere? Ensomhedens grimme ansigt viser sig hos flere og flere danskere, og mange af os ved ikke engang selv, at dem vi er omringet af, er ensomme. Kender du en, som føler sig ensom, så får du her seks gode råd til at hjælpe en, du har kær ud af ensomheden.

1. Tag chancen og spørg

Det kan være svært at snakke om ensomhed. Måske har du på fornemmelsen, at en du kender en, som er ensom. Men hvordan tager du kontakt og viser personen, at du sidder med tvivlen i maven? At du tror, at personen er ensom? Hvordan kan man hjælpe en, som ikke råber på hjælp? Det kan nogen gange, især i de her tilfælde, betale sig at tage det første skridt. Det kan være hårdt og helt sikkert også grænseoverskridende. Men trods dét handler det desto mere om at hjælpe folk, der ikke kan hjælpe sig selv. Så det første skridt på vejen er, at hjælpe personen med at erkende, at de føler sig ensom.

Ved at hjælpe en veninde, nabo eller kollega med at se ensomheden i øjnene, kan du derigennem bidrage til at få sat flere ord på deres følelser. Det er vigtigt at opbygge en forståelse, før der handles. Så lyt til hvad der bliver sagt, og giv dem håb om, at der er hjælp at hente. Ved at tage det første skridt hjælper du allerede dér med, at lade skammen langsomt forsvinde.

Venner, friends, hænder, hands, ta chancen, ensomhed. (Foto: Unsplash)
350.000 danskere i alderen 16 år og opefter oplever alvorlig ensomhed, skriver Mary Fonden. (Foto: Unsplash)

2. Find DIN rolle og lyt

Når du har italesat din vens ensomhed, er det vigtigt, at du lytter til, hvad han/hun har brug for. Du skal finde din rolle i din vens ensomhed. Måske har din ven brug for, at I ringer sammen hver dag, at I ses en gang om ugen eller noget helt tredje. Derfor er det vigtigt, at du spørger ind til, hvad din ven har brug for, så I sammen kan finde ud af, i hvilket omfang du kan hjælpe. Hvis din ven ikke er bevidst om, hvor meget hjælp han/hun ønsker, er det vigtigt, at du løbende følger op og kommer med forslag.

Venner, friends, kram, hugs, ensomhed. (Foto: Unsplash)
Som ven kan man føle sig magtesløs, når det kommer til at hjælpe en ensom ven. (Foto: Unsplash)

3. Tag initiativ til at invitere

For at hjælpe en ven ud af ensomheden, kan det tit være en god idé at få din ven ud af døren. Dette er ikke ensbetydende med, at i skal finde på ting at lave, som koster en formue.

Tag initiativet og inviter personen på en gåtur eller en kop kaffe. Så længe I bryder ensomheden i fællesskab, er I på den rigtige vej. Af denne grund behøver du ikke at planlægge det helt store ‘set up’. For det din ven principielt har brug for er blot dit selskab og nærvær. Det er vigtigt, at det er dig, som tager initiativet, da mange ensomme ofte skyder skylden på sig selv, og derfor vælger at trække sig fra sociale sammenhænge, fordi de føler, at de ikke hører til.

Venner, friends, happy, glade, ensom, ensomhed. (Foto: Unsplash)
Langvarig ensomhed kan mindske eller endda skade ens sociale kompetencer. (Foto: Unsplash)

4. Find en fælles hobby

Det er vigtigt at få italesat, hvorfor personen egentlig føler sig ensom, da der findes mange årsager til ensomhedsfølelsen. Nogle ensomme føler måske, at de slet ikke har nogle at gå til. Hvis man er ensom, kan det være rart at have faste dage, hvor man ved, at man har aftaler.

En idé er at finde en aktivitet/hobby sammen med din ven. Det kan være alt fra at holde en ugentligt filmaften, besøge muséer, dyrke sport til at være kreative sammen. I en travl hverdag kan det være svært at finde tid til det hele, men hvis dig og din ven har faste dage, hvor I mødes, kan det både hjælpe dig og din ven på vej.

Piger, girls, venner, friends, ensomhed. (Foto: Unsplash)
Lav faste aftaler og find en interesse I kan deles om. (Foto: Unsplash)

5. Prøv noget nyt/ sæt en udfordring

For at hjælpe bedst muligt kan det være en idé at skubbe til din vens grænser. Dog kun i det omfang, som du ved, din ven kan overkomme. Det er vigtig, at personen opnår succesoplevelser og dermed gåpåmod til at bryde ud af ensomheden. Hvis personen er åben for idéen, kan du bidrage til udvikling ved at sætte små udfordringer og delmål. Det kan være alt fra at starte en samtale med en fremmed, holde en fest eller ringe til en ven.

Det vigtigste er at finde en balance, så du ikke risikerer at presse din ven alt for langt ud, hvor personen føler sig mere usikker. Sæt realistiske udfordringer. Vejen ud af ensomhed betyder, at man til tider skal prøve noget nyt. Det er altid en god idé at udfordre sin ‘comfort zone’, og det vil give din ven mere blod på tanden.

Mand, fyr, dreng, hopper, jump, klipper, natur, ensom, ensomhed. (Foto: Unsplash)
Skab rammerne for en masse succesoplevelser for din ensomme ven. (Foto: Unsplash)

6. Anbefal professionel hjælp

Hvis din ven og dig har svært ved at tale om ensomheden i fællesskab, eller hvis din ven har brug for professionel hjælp, findes der et hav af organisationer, du kan anbefale din ensomme ven. Her får du tre organisationer, du kan undersøge.

Modensomhed.dk

Folkebevægelsen mod Ensomhed arbejder på at aftabuisere ensomhed. Organisationen udbyder diverse events, og man kan for eksempel blive en del af deres tiltag “Danmark spiser sammen”, hvor man igennem fællesspisning kan indgå i fællesskaber og skabe nye venskaber.

Maryfonden.dk

Mary Fondens arbejder for de mange, som står alene. Mary Fondens vision inden for ensomhed er, at alle mennesker skal have adgang til nære, repektfulde relationer, hvor andre er noget for dem. Organisationen er med til at række ud til dem, der føler ensomhed og til dem, der står omkring dem.

Ventilen.dk

Hos Ventilen kan du møde andre ensomme unge på lige fod samt organisationens frivillige, der også er unge, der hjælper med at skabe et trygt fællesskab for alle, som ønsker at bryde ud af ensomheden.

Venner, friends, hygge, snakker, ensom, ensomhed. (Foto: Unsplash)
Ensomhed er tabuiseret, hvilket gør, at ensomheden er noget, vi har svært ved at tale om. Vi kan dog bryde ensomheden i fællesskab. (Foto: Unsplash)

 

Læs også: #Ensomhed2020: Redaktionens tanker om ensomhed

ensomhed alene trist ensom (Foto: Unsplash)

 

Kilder:

Mindhelper.dk 

Børnetelefonen.dk

 

· Mere fra samme kategori ·