Læs også:

Close
bæredygtighed natur klima

JULENEWS: Bæredygtighed er et livsvilkår for de danske vækstvirksomheder

Nyheder  | 

Bæredygtighed er et livsvilkår for de danske vækstvirksomheder · Nyt testkrav ved indrejse til Danmark · 89.000 borgere fra hovedstadsområdet kan komme til psykolog med få dages varsel · Mand dømt for psykisk og fysisk vold mod kæreste · Dagens billede: Ærlige Keanu Reeves · Decemberglimt: En kojul

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Bæredygtighed er et livsvilkår for de danske vækstvirksomheder

I fremtiden er bæredygtighed et must. Det ved de danske vækstvirksomheder, viser en undersøgelse. Derfor fremtidssikrer de sig med grønne løsninger.

Næsten 9 ud af 10 danske vækstvirksomheder ser bæredygtighed som et konkurrenceparameter i fremtiden. Det viser en Barometerundersøgelse foretaget i forbindelse med EY Entrepreneur Of The Year, der hvert år hylder de virksomheder, der er bedst til vækst.

En af de virksomheder er Washpower, der var nomineret i region Midtjylland til årets Start-Up-virksomhed i EY Entrepreneur Of The Year. Virksomheden, der bl.a. fremstiller vaskerobotter til landbruget, har endnu ikke mødt krav om bæredygtighed fra kunder eller samarbejdspartnere. På trods af dette har de indført flere tiltag, der giver plusser i det grønne regnskab.

– Vi kigger blandt andet på vandforbruget og affaldssortering, og vi får produceret vores materialer i Danmark. Det er ikke noget, der gavner forretningen i dag, men hvis vi kigger bare få år ind i fremtiden, kan vi se, at bæredygtighed er et must, så det er en fremtidssikring af virksomheden, forklarer CEO Glenn Pedersen og fortæller videre, at virksomhedens målsætning om at ekspandere ud over landets grænser gør det endnu vigtigere at tænke bæredygtige løsninger, da potentielle samarbejdspartnere hos de store internationale virksomheder stiller endnu større krav til fx sporbarhed og dokumentation.

Undersøgelsens resultater og Washpowers udtalelser overrasker ikke Søren Smedegaard Hvid, der er Partner i EY og direktør for EY Entrepreneur Of The Year:

– Bæredygtighed er gået fra at være noget specielt for de få grønne virksomheder til at være en nødvendighed for alle. Virksomhederne ved, at hvis de ikke sætter ind nu, så vil de i bedste fald ikke blive ved med at vækste, og i værste fald eksisterer de slet ikke om 5 eller 10 år. Det gælder især også, hvis de har globale ambitioner.

Om undersøgelsen:
EY Entrepreneurship Barometer bygger på en undersøgelse, der hvert år foretages blandt alle de kvalificerede virksomheder i vækstkonkurrencen EY Entrepreneur Of The Year.

2021 var rekordår, når det gælder virksomheder i Danmark, der præsterer høj vækst. I alt mødte 1.824 virksomheder vækstkonkurrencens skrappe vækstkrav, mod 1.623 sidste år.

Undersøgelsen spørger ind til en lang række forhold, både i relation til virksomhederne, hvordan de bliver drevet og entrepreneuren bag, herunder adgang til kvalificeret arbejdskraft, internationalisering, bæredygtighed, anvendelse af kunstig intelligens, generationsskifte med mere.

bæredygtighed natur klima
Bæredygtighed er og bliver vigtigt … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tips til en mere bæredygtig hverdag

Nyt testkrav ved indrejse til Danmark

Grænsekontrollen ved landegrænsen fortsætter som hidtil med stikprøvevis indrejsekontrol. Men regeringen indførte fra i går krav om, at alle indrejsende uden fast bopæl i Danmark skal tage en COVID-19 test inden indrejse til Danmark. For indrejsende med fast bopæl i Danmark er kravet, at de skal tage en test senest 24 timer efter indrejse.

Politiet forventer, at indrejsende orienterer sig om reglerne, herunder undtagelserne, på myndighedernes hjemmesider og lever op til det nye testkrav.

Grænsekontrollen fortsætter som hidtil med stikprøvevis kontrol af indrejsende ved landegrænsen. Der vil ikke blive ændret på kontrolindsatsen ved grænsen som følge af de nye regler, men på samme måde som efterlevelse af kravet om test efter indrejse, vil politiet i det omfang de bliver bekendt med overtrædelser, indlede en efterforskning, der kan føre til en bøde på 3.500 kroner.

Kravet vil trådte i kraft i går den 27. december 2021 og foreløbigt gælder det  i tre uger frem til den 17. januar 2022.

covid-19 test corona (Foto: Unsplash)
Nye testkrav sat i kraft fra i går ved indrejse til Danmark … (Foto: Unsplash)

Læs også: Parterapeut: Lad ikke coronakrisen gå til spilde

89.000 borgere fra hovedstadsområdet kan komme til psykolog med få dages varsel

Der er 14 ugers ventetid på psykologhjælp i Region Hovedstaden. Men nu kan over 89.000 borgere komme i behandling med få dages varsel og uden egenbetaling.

Det kan være svært at finde lys i vintermørket, hvis man kæmper med stress, angst, depression eller udfordrede relationer til nærmeste familie eller venner. Og vejen til hjælp kan synes meget lang. En undersøgelse fra Dansk Psykolog Forening viser, at den gennemsnitlige ventetid på psykologhjælp i Region Hovedstaden er over 14 uger.

Men med det nye tiltag online psykolog får 89.219 borgere fra Region Hovedstaden nu mulighed for at få psykologhjælp med kort varsel og uden egenbetaling. Tilbuddet gælder for alle PensionDanmark-medlemmer med sundhedsordning, som kan få videokonsultationer uden egenbetaling og uden først at skulle forbi egen læge for at skaffe en henvisning.

– Vi ser et tydeligt behov for, at vores medlemmer får hurtigere og nemmere hjælp, når de oplever psykiske problemer. Og med en direkte adgang via app eller hjemmeside kan man få hjælp, inden en krise vokser sig større og får mere længerevarende konsekvenser, forklarer Flemming Tovdal Schmidt, direktør for kunder, kundeservice og it hos PensionDanmark.

Hovedparten af PensionDanmarks medlemmer er faglærte og ufaglærte beskæftiget inden for områder som byggeri, transport, gartneri, rengøring og på hoteller og i restauranter. Siden oktober har de gennem deres sundhedsordning haft nem og gratis adgang til videokonsultationer med en psykolog.

De foreløbige erfaringer viser, at alle, der ønsker en konsultation så hurtigt som muligt har kunnet få en samtale samme dag, mens der gennem hele perioden var ledige tider til en planlagt konsultation inden for fire dage. Tilbuddet er desuden fleksibelt, da man har mulighed for at gennemføre konsultationer fra hjemmet på hverdagsaftener eller i dagtimerne i weekender og på helligdage.

– Vi oplever, at mange flere søger psykologhjælp, når de ikke behøver at møde fysisk op, men blot kan kalde psykologen op på skærmen, når det passer ind i en travl hverdag, fortsætter Annette Gaard, der er chefpsykolog hos Aleris-Hamlet, som udfører psykologkonsultationerne for PensionDanmark.

Modtagelsen bestyrker troen på, at online psykolog kan gøre en forskel.

– Vi vil opfordre alle, der går og har det svært – eller har familiemedlemmer eller venner med problemer – til at undersøge, om de kan få hurtigere hjælp via en sundhedsordning, som mange har i deres pensionsordning eller gennem arbejdspladsen, slutter Flemming Tovdal Schmidt.

Fakta om online psykolog:

• Online psykolog kan benyttes via PensionDanmarks hjemmeside eller app.
• Servicen er uden brugerbetaling og tilgængelig for alle PensionDanmark-medlemmer med sundhedsordning.
• Man kan vælge at få en tid kort efter at være logget ind, eller man kan vælge at booke en konsultation på et senere tidspunkt.
• Der er mulighed for konsultationer på hverdage mellem 8 og 21 og i weekender og på helligdage mellem 9 og 17.
• De hyppigste årsager til henvendelse er stress, relationelle problemer og depression, som tilsammen udgør mere end halvdelen af alle henvendelser.
• Over 60 procent af video-konsultationerne hos Aleris-Hamlet er blevet booket af mænd. Det er en betragteligt større andel end ved fysiske samtaler, som fortrinsvis bookes af kvinder.

Fakta: Ventetider på psykolog i Region Hovedstaden

Tidligere på året viste en undersøgelse fra Dansk Psykolog Forening en gennemsnitlig ventetid på 14,3 uger i Region Hovedstaden for personer over 22 år, som er henvist med let til moderat angst eller depression.

Læs mere om undersøgelsen her.

pige kvinde trist ensom depression
Godt nyt for folk der bor i Hovedstadsområdet … (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 små ting der betyder meget for en der har depression

Mand dømt for psykisk og fysisk vold mod kæreste

En 31-årig mand fra Næstved blev sidste uge i retten i Nykøbing idømt et års ubetinget fængsel. Han er dømt for i en periode fra december 2020 til juni 2021 at have udøvet såvel psykisk som fysisk vold mod sin daværende kæreste, en 36-årig kvinde.

Han er dømt for seks forskellige voldsforhold, og i dommen hedder det: – foranlediget af sin jalousi har den dømte groft gentagne gange chikaneret ekskæresten ved at kontrollere og styre hende samt udsat hende for groft nedværdigende, krænkende og ydmygende behandling. Den 31-årig mand, der har været varetægtsfængslet siden den 7. juni, blev løsladt efter domsafsigelsen. Han ankede dommen på stedet.

vred fyr mand vold
Mand dømt for psykisk og fysisk vold … (Modelfoto: Unsplash)

Læs også: Psykisk vold – vi interviewer forfatter om emnet

Dagens billede: Ærlige Keanu Reeves

Decemberglimt: En kojul

 

· Mere fra samme kategori ·