Læs også:

Close
lavazza

NEWS: Fotokunst sætter fokus på miljømæssige og sociale udfordringer

Nyheder  | 

Fotokunst sætter fokus på miljømæssige og sociale udfordringer · Nu kan københavnerne komme af med meget pant på én gang · Forsvaret vendte i går tilbage til grænsekontrollen · Mand død under jagt · Drabsmistænkt anholdt · Dagens video: En trist meddelelse

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Fotokunst sætter fokus på miljømæssige og sociale udfordringer

Den Oscarvindende instruktør Emmanuel Lubezki er bag kameraet i en unik fotokalender, som Lavazza står bag. Fotokunsten sætter fokus på miljømæssige og sociale udfordringer i kalenderen, hvor den italienske kaffevirksomhed Lavazza har slået sig sammen med anerkendte kunstnere og aktivister for at sætte billeder på nogle af de udfordringer, som påvirker miljøet og mennesker verden over. Helt konkret kommer det til udtryk gennem fotokalenderen ‘I Can Change the World’ med dragende fotografier taget af den dobbelt oscarvindende instruktør Emmanuel Lubezki.

Arbejdet med filmlokationer rundt omkring i verden har gjort Emmanuel Lubezki bevidst om klimaforandringernes påvirkning af naturen. Han ved også, hvor vigtigt det er, at nogle taler på naturens eller andres vegne. Derfor er han med til at indramme musikerne Ben Harper og Sonita Alizada, marinbiologen Christina Mittermeier, danseren Dr. Shamell Belle, entreprenøren Shilpa Yarlagadda og kunstneren Saype, som hver især sætter fokus på deres egen mærkesag.

Lavazza arbejder løbende på at skabe mere opmærksomhed omkring de udfordringer, der truer vores miljø – både mennesker og natur. Det kommer til udtryk gennem kunstsamarbejder som dette samt forskellige partnerskaber med kunstnere og aktivister på tværs af kanaler og ikke mindst kaffevirksomhedens overordnet strategi for bæredygtighed i hele kæden.

Når det kommer til klimaforandringer, er verdens kaffebælte også særligt udsat for temperaturstigninger og tørke. Det bliver ganske enkelt sværere og sværere at dyrke kaffe i takt med de tiltagende klimaforandringer. Undersøgelser foretaget af den internationale klima-organisation Climate Institute estimerer, at områderne for kaffeproduktion vil være reduceret med 50 procent i 2050 på grund af klimaudfordringer.

lavazza
Et af de smukke fotos fra kalenderen taget af marinbiologen Christina Mittermeier … (Foto: Lavazza PR – Christina Mittermeier)

Læs også: 10 ting som du måske ikke vidste om kaffe

Nu kan københavnerne komme af med meget pant på én gang

Den første københavnske pantstation er netop åbnet i Field’s på Amager, hvor den kan tage imod op til 60.000 flasker og dåser om dagen.

Har flasker og dåser fra julens fester hobet sig op derhjemme, er der nu en let måde at komme af med panten på. En ny pantstation åbnede den 6. januar i shoppingcentret Field’s på Amager. I en pantstation hælder man sine tomme flasker og dåser direkte ind i en sluse, og det gør det let at komme af med store mængder pant. Flasker og dåser tælles med 120 styk i minuttet, og herefter får man pant-pengene direkte ind på sin konto.

– Det har længe været et ønske for os at åbne en pantstation i København, og placeringen i Field’s gør det let for mange at komme til – både fra byen og det store opland på Amager. Vi vil gerne gøre det lettere at komme af med sin pant, og her vil pantstationen i Field’s komme til at spille en vigtig rolle, fortæller markedsdirektør Marlene Holmgaard Fris fra Dansk Retursystem.

Også fra Thomas Thomsen, der er Shopping Center Manager i Field’s, er der glæde ved pantstationen:

– I Field’s vil vi gøre det let for vores kunder ved at samle en række services på ét sted. Med pantstationen kan kunderne let komme af med deres pant, inden de tager videre på oplevelser i vores shoppingcenter. Desuden er pantstationen et godt eksempel på, at bæredygtighed og convenience mødes, og det tiltaler os meget, fortsætter Thomas Thomsen.

Pantstationen bliver samme, nye model som den, der er andre steder på Sjælland, blandt andet i Rødovre, Kalundborg og Høje Taastrup. Modellen i Field’s kan tage op til 60.000 flasker og dåser om dagen. Dermed kommer den til at bidrage til de cirka 4,5 millioner flasker og dåser, der hver dag kommer retur gennem pantsystemet. Sidste år sparede det et CO2-udslip på 178.000 tons. Pantstationen kommer til at ligge i den nederste parkeringskælder P2, hvor man også henter BilkaToGo.

I alt er der 14 pantstationer i Danmark, og flere er på vej, da de er populære, og mange gerne kører langt for at aflevere pant i dem. Planen er at bygge de ældre pantstationer om til den nye model og samtidig bygge nye i hele landet, så der i 2025 er 36 pantstationer.

Kort fortalt om den nye pantstation:

Hæld flasker og dåser direkte i maskinen.
Flasker og dåser bliver optalt og mast på stedet, så der er plads til mange.
Pantpengene går ind på dit Dankort inden for én bankdag.
En CO2-besparende pantstationsløsning.

pant flaskepant
Ny pantstation i er åbnet i Fields. Her kan du hælde mange flasker og dåser i på én gang. (Foto: PR)

Læs også: Mysteriet løst med de mange millioner forsvundne pantflasker

Forsvaret vendte i går tilbage til grænsekontrollen

Soldaterne fra grænsekontrollen har i fire uger midlertidigt hjulpet med regionernes vaccinationsindsats. Men fra i går mandag den 10. januar vendte forsvaret tilbage til grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland. Syd- og Sønderjyllands Politi har i knap fire uger været uden forsvarets hjælp, da soldaterne siden tirsdag den 14. december har bidraget til vaccinationsopgaven i regionernes vaccinationscentre.

Fra mandag får Syd- og Sønderjyllands Politi dermed igen forsvarets bistand til grænsekontrol, transport og bevogtningsopgaver ved grænsen.

– Vi har midlertidigt kunnet omprioritere nogle opgaver og indsatser, men er glade for at få soldaterne retur. De yder et væsentligt bidrag til at løse opgaverne ved grænsen, siger politiinspektør Brian Fussing fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA) ved Syd og Sønderjyllands Politi.

Personalet fra Hjemmeværnet, der assisterer Syd- og Sønderjyllands Politi, har ikke været omfattet af ændringerne.

tyskland markvej landskab
Grænsepolitiet er vendt tilbage … (Foto: Unsplash)

Læs også: Midlertidlig stikprøvevis grænsekontrol fortsætter

Mand død under jagt

Mand ramt af skud og er afgået ved døden i forbindelse med jagt. En 57-årig mand afgik søndag morgen ved døden efter at være blevet ramt af et skud under en jagt med en nær bekendt.

Den  57-årige mand er fra Viborg-området. Han blev søndag morgen ramt af et skud under en jagt nær Sangildvej i Karup. På jagten deltog den 57-årige og en 65-årig medjæger.

De foreløbige undersøgelser viser, at den 65-årige under jagten afgav skud over en afstand på omkring 100 meter mod det, han troede var et anskudt krondyr. Det viste sig i stedet at være den 57-årige mand, som blev ramt.

Politiet modtog anmeldelsen om episoden klokken 8.11 og har indledningsvist sigtet den 65-årige for uagtsomt manddrab, mens flere sigtelser kan blive tilføjet efter afhøring samt nærmere undersøgelser af episoden og gerningsstedet. Den 57-årige blev af en ambulancelæge erklæret død klokken 9.00. De pårørende er blevet underrettet.

Sagen vil blive efterforsket hos lokalpolitiet i Silkeborg, og Midt- og Vestjyllands Politi har pt. ikke yderligere kommentarer.

jagt skov natur
Mand død under jagt … (Foto: Unsplash)

Læs også: Dømt for omfattende coronasvindel

Drabsmistænkt anholdt

En 20-årig mand mistænkt for skuddrab i Brøndby Strand er anholdt i Københavns Lufthavn. I samarbejde med Københavns Politi anholdt Københavns Vestegns Politi søndag en 20-årig mand, da han rejste ind i Danmark via Københavns Lufthavn.

Den 20-årige er mistænkt for sammen med en 25-årig mand at have deltaget i et skyderi i Brøndby Strand den 28. december 2021, som kostede en ung mand livet. Den 20-åriges kammerat har meldt sig selv til politiet i sidste uge.

– Vi har nu anholdt de to personer, som vi har efterlyst i sagen. Efterforskningen i denne sag er ikke færdig, men det er klart, at vi er tilfredse med, at disse anholdelser nu er foretaget,  siger vicepolitiinspektør Peter Malmose

Både den 20-årige og den 25-årige blev dagen efter drabet efterlyst offentligt. Efter anholdelserne er de mistænktes navne, signalement og fotos fjernet fra politiets hjemmeside. Københavns Vestegns Politi opfordrer medierne til at gøre det samme.

Den 20-årige bliver i dag fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Glostrup. Her vil anklagemyndigheden begære lukkede døre.

københavns lufthavn
Den 20-årige blev anholdt i Københavns Lufthavn … (Foto: Unsplash)

Læs også: Drabsmistænkt har meldt sig

Dagens video: En trist meddelelse

· Mere fra samme kategori ·